Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sola Rotary Klubb.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sola Rotary Klubb."— Utskrift av presentasjonen:

1 Sola Rotary Klubb

2 Fase 3 Men altså: Hva nå? Pensjonskilden AS
Vårt hovedanliggende er: Tenk igjennom hva du skal gjøre når du eventuelt går av. Det hadde ikke jeg og minst 50% av alle andre gjort. Tror du lykken er å ikke gjøre noen ting? NAV sier at minst 30% av AFP-pensjonistene ”treger livet av seg” etter seks måneder. Er å vase rundt i byen eller på Handelslaget helt alene? I årevis? Helse og andre forhold kan naturligvis sette begrensninger for dine valg.

3 Fase 3 Pensjonskilden AS Men altså: Hva nå? Du får – timer i året til disposisjon – de bør vel brukes til noe fornuftig? Kollegafellesskapet forsvinner. Dersom du har solgt eneboligen og flyttet i leilighet har du fått enda flere timer til disposisjon. Som en sa: Nå er det ikke engang noe som skal spyles!

4 Fase 3 Pensjonskilden AS Lykken! (eller subjektiv velvære) etter dr.art. Lars Fr. H. Svendsen, UiB Ledighet er like negativt for ens velvære som sykdom. Og mer negativt enn skilsmisse. Tapet av selve arbeidet virker mer negativt enn det økonomiske. Likevel er vi noe ambivalente til arbeid, vi blir møkkleie og drømmer om å bli pensjonister eller vinne i lotto og slutte å jobbe. Lawrence Durrell (britisk forfatter) oppsummerer det kanskje best: ”Arbeid er en velsignelse som virker som en forbannelse”.

5 Fase 3 Lykken! Pensjonskilden AS
Forskere ved Gøteborgs Universitet gjennomførte hundrevis av intervjuer – hva skaper lykke? Gode relasjoner til enten venner, familie eller en partner OG jobb! Gevinster i pengespill eller rolige dager i synden kan ikke måle seg med dette! De Vries lykkeformel: Noe å gjøre x noen å være glad i x noe å håpe på. Og er en av dem 0…

6 Kanskje lykken er å reise?

7 Fase 3 Pensjonskilden AS Livets tre faser: Arbeid Utdannelse
1964 2010 Levealder: 75 år Levealder: 85 år Pensjonert 20 år 25 år 35 år 45 år 10 år Arbeid Utdannelse Kilde: NHO/SSB

8

9 2 av 3 75-åringer har god helse
Fase 3 Pensjonskilden AS 2 av 3 75-åringer har god helse

10 Fase 3 Du kan fortsette i den jobben du har.
Pensjonskilden AS Sannsynligheten for at du har mange gode år igjen er altså ganske stor.. Du kan fortsette i den jobben du har. Du kan få en annen jobb hos din nåværende arbeidsgiver. Du kan begynne på en ny karriere. Du kan arbeide for frivillige organisasjoner. Du kan begynne å studere.. Kan du få redusert arbeidstid?

11 Fase 3 Nye karrierer.. Pensjonskilden AS Egil S. Eide ble prest.
Kommandanten i Madlaleiren ble bussjåfør. Headhunteren ble plassjef for Norsk Folkehjelp i Irak. Tidligere kollega tok master i samfunnssikkerhet på UiS. En lærte seg gotisk skrift og ”oversetter” nå kirkebøker ol. Revisjonssjefen i Statoil engasjerte seg i Røde Kors. Adm.dir. ble HMS-sjef. Drillo og Eggen – jo eldre jo bedre?

12 Lediggang: Roten til alt ondt.
Fase 3 Pensjonskilden AS Lediggang: Roten til alt ondt. Forsvaret oppdaget at mistenkelig mange offiserer døde få år etter de ble pensjonister – uten noen rimelig grunn. Forsvarets beskrivelse er at de hadde ikke noe å ta fatt på – ikke noe sosialt nettverk å falle tilbake på. De satte seg rett og slett ned og døde. Aldersdepresjon er en av de største dødsårsakene for de over 60. Hvis jeg hadde visst at jeg skulle leve så lenge, ville jeg ha tatt bedre vare på meg selv. Eubie Blake (ble 100 år).

13 Nasjonalforeningen for folkehelsen om depresjon:
Fase 3 Pensjonskilden AS Nasjonalforeningen for folkehelsen om depresjon: Et viktig element i forebygging av depresjon er å holde seg engasjert og aktiv. Forekomst av depresjon øker med alderen. Isolasjon og ensomhet kan påvirke livsglede og initiativ, og være viktige risikofaktorer for å utvikle depresjon. Tanken på døden blir veldig påtrengende for noen. Og depresjon fører til svekket immunforsvar.

14 Fase 3 Hjernen er en muskel. Pensjonskilden AS
På sammen måte som muskler må trenes for ikke å forfalle, må hjernemusklene trenes for og vedlikeholdes og utvikles.

15 Hold deg oppdatert!

16 Vår anbefaling: Fase 3 Pensjonskilden AS
Fortsett med et aktivt liv – i lønnet eller ulønnet arbeid! Det gavner alle: Først og fremst deg selv, både helsemessig og eventuelt også økonomisk. Næringslivet og det offentlige (mangfold og kunnskap). Samfunnet (organisasjoner, Folketrygden, Skatteetaten).

17 Men vi er ikke de første som sier det…
Fase 3 Pensjonskilden AS Men vi er ikke de første som sier det… I året 44 f.Kr. skrev Cicero en bok om alderdommen. Her gir han en oppskrift på den gode alderdom i to ord: «Vær aktiv»

18 Fase 3 Pensjonskilden AS Vær aktiv…

19 Husk å få nok hvile!

20 Olav Thon (83) Vil jobbe til han blir 94 år
”Når en er over 60 år har en mindre forpliktelser hjemme og kan derfor stå på” ”Ikke bare nyte, men yte” Gir bort (tilbake) sin formue på 21 mrdNOK til samfunnet

21 Red Adair ble 89 år; jobbet til han var 79. Retire
Red Adair ble 89 år; jobbet til han var Retire? I don't know what that word means. I've got too many of my friends that retired and went home and got on a rocking chair, and about a year and half later, I'm always going to the cemetery.

22 Fase 3 Pensjonskilden AS Alder.. Jo eldre vi blir jo likere blir vi behandlet fra det offentliges side. Men jo eldre vi blir jo mer forskjellige blir vi. Vi eldes individuelt: Kronologisk. Biologisk (+/- 8 år). Psykologisk (-5/10 år). En krok av hjerte ditt er alltid 20 år. Blaise Pascal (1623 – 1662).

23 Fase 3 Pensjonskilden AS Individuell aldring – menneskene blir mer forskjellige jo eldre vi blir Peter F. Hjort Individuell aldring påvirkes bl.a. av: Arv – både genetisk og sosialt. Sosial klasse, det er fortsatt store forskjeller i dødelighet, sykelighet, funksjonsevne, helse og levealder, også her i landet. Levesett/livsstil. Ernæring, røyking, alkohol og aktivitet. Inaktivitet forsterker og påskynder aldersprosessen. Det mange tilskriver alderen, er i realiteten resultatet av passivitet. Passivitet gjør folk eldre og svekker helsen. Det sosiale livet og det sosiale nettverket. For mange er arbeidskamerater og kolleger en viktig del av nettverket. Å miste dem er for mange et sjokk. Personligheten – optimisme, håp og livsglede.

24 Fase 3 Pensjonskilden AS Ajax: Te’ overs. Gundersen har gått av med pensjon å sidde hjemma å vente på telefon fra kontore. Han konne spart seg, for der kom’kje någen telefon fra kontore. Det e’ heilt ufatteligt. Her sidd’an, ein mann med nærmare femti års mær eller mindre aktive tjeneste i ett å sama firmae, og så e’der’kje ein kjeft så spørr it’an. Ikje ein så vil ha et råd eller ein smule veiledning. Ikje et pift. Live går sin gang uden Gundersen. Det kan beint fram se ud så det heller går bere.

25 Aldersprosessen (Peter F. Hjort)
Fase 3 Pensjonskilden AS Aldersprosessen (Peter F. Hjort) Det kroppslige: Ved trening kan en 65-åring ha samme kapasitet som en 25-åring. Og det er aldri for sent å begynne!! Men det stopper ikke aldringsprosessen. Det sentrale i aldersprosessen er minkende reserver, men organene i en ung kropp har ti ganger den kapasiteten som er nødvendig. Friske eldre har derfor rikelig med kapasitet igjen. Birkebeinerdeltaker på flere og åtti: Jeg går like fort, men det tar lenger tid.

26 Aldersprosessen (Peter F. Hjort)
Fase 3 Pensjonskilden AS Aldersprosessen (Peter F. Hjort) Det åndelige: Det er umulig å måle, men det anses for å være en del av aldersprosessen at man blir mer opptatt av verdispørsmål. Det sosiale: Mange eldre opplever små og store sosiale stikk, Man blir for gammel til å bli sendt på kurs for å lære nye ting. Man nomineres ikke til politiske verv. Kunnskapene er foreldet og erfaringen er uten interesse.

27 Er vi interessante som arbeidstaker?
Fase 3 Pensjonskilden AS Er vi interessante som arbeidstaker? Vi oppfattes som ”eldre” på arbeidsplassen når vi er år, dvs. 12 – 13 år før pensjonsalder. For mange tilsvarer det 1/3 av yrkeskarieren. Oppfattelsen var tidligere under rask endring, men har nå stabilisert seg. Arbeidsgiver er nødt til både å gjøre seg attraktiv og til å legge til rette for denne aldergruppen (karriere, arbeidsoppgaver, arbeidstid, lønn, ). Rett og slett fordi det vil bli mangel på arbeidskraft. Dessuten tok jeg til å eldes; jeg nærmet meg mot femtiårene. Henrik Ibsen.

28 Fase 3 Alder som plussfaktor Pensjonskilden AS
Eldre blir langsommere og bruker lengre tid, men de blir ikke dummere. De bruker lengre tid på å lære nye ting, men de kan lære det like godt som yngre. Det de taper i hastighet, tas ofte igjen i erfaring, omtanke, grundighet og forsiktighet. Kort sagt vurderingsevne. Evne til å se løsninger og omgås kollegaer og kunder i vanskelige situasjoner. Selvbildet svekkes – er det sosialt og kulturelt betinget? Du vet at du holder på å bli gammel når lysene koster mer enn kaken. Bob Hope.

29 Våre seniorer er vår største ressurs. La oss selge 2-3 av dem!


Laste ned ppt "Sola Rotary Klubb."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google