Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

"Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 1 Noen ganger tror jeg på Gud, men … Gudstro og erfaringer med religiøs praksis i tidlig ungdomsalder

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: ""Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 1 Noen ganger tror jeg på Gud, men … Gudstro og erfaringer med religiøs praksis i tidlig ungdomsalder"— Utskrift av presentasjonen:

1 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 1 Noen ganger tror jeg på Gud, men … Gudstro og erfaringer med religiøs praksis i tidlig ungdomsalder erling.birkedal@iko.no

2 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 2 ”Noen ganger tror jeg på Gud, men …” En undersøkelse av gudstro og erfaring med religiøs praksis i tidlig ungdomsalder. KIFO Perspektiv nr. 8. Tapir Akademiske Forlag. 2001 Erling Birkedal

3 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 3 Religiøs tro i en postmoderne tid Troen er synliggjort og kommer til uttrykk på mange måter. Troen er løs i forhold til etablerte religiøse tradisjoner. Troen kan romme tilsynelatende motsetningsfulle og uforenlige forestillinger.

4 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 4 Ung tro - En eksperimentell og utforskende tro - Tror på sin egen måte, ikke knyttet til konvensjoner. Privatisert. - En tro som henger sammen med sin egen livshistorie

5 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 5 Berit Bor sammen med mor og fra og en lillebror, på samme sted siden hun ble født. Kristen familie. Interessert i drama, spiller teater og danser. Er mye sammen med venninner. Forholdsvis forsiktig og usikker som 13-åring. Er usikker i sin gudstro.

6 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 6 Berit, 13 år - gudstro Jeg tror ikke på Adam og Eva og alt det der.... jeg vet ikke, jeg, det er vanskelig det her. … Jeg tror på Gud, men ikke på resten av kristendommen. Gud er bare snill og rettferdig. Vi har hatt det her i kristendommen, da vi fant fram og bladde opp i Bibelen og greier. Og da ble det sånn der.. jo, snill og klok og vis og masse sånn. Det er sånn på en måte perfekt liksom, snill og grei.

7 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..."7 Berit - om å være religiøs Det er en som tror veldig på Gud, går i kirken, leser ofte i bibelen, synger for maten. Det går an å være mindre religiøs enn dette.

8 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 8 Berit 13 år, om menigheten (1) Menighet, nei, eller at foreldrene mine, de... før når jeg var liten så gikk vi liksom alltid i kirka her nede, og foreldrene mine er jo ganske ofte, eller noen ganger liksom, nå og, men om jeg hører til der,... egentlig ikke. For jeg liksom, jeg liker meg ikke der på en måte, men så det er vel ikke egentlig noe spesielt tror jeg. Hvorfor liker du deg ikke der? Jeg vet ikke. Det er liksom sånn som at man...det er liksom akkurat som man liksom venter seg at man tror på alt og sånn, synes jeg

9 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 9 Berit 13, år- om menigheten (2) Føler du et press til å være som bestemte andre hvis du kommer dit? Ja, for at da liksom antakeligvis går jeg med foreldrene mine, og de er sånn...de er kristne liksom. De er hele tiden for meg...det er...jeg er på en måte det jeg og, men... eh...ja, det er så vanskelig liksom å forklare. Men hva er det som betyr noe for at du skal føle at du tilhører menigheten eller ikke? Nei, jeg vet ikke jeg. Det må jo være at jeg liker meg der. Og at liksom, jo det er vel det liksom at folk ikke venter noe egentlig av deg på en måte.

10 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 10 Berit 13 år, - om sine venners tro Det er mange på min alder som ikke vet om de tror på Gud, og jeg tror det er veldig få som tør si det til noen hvis de er kristne.

11 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 11 Berit 14 år, - mer sikker tro Det bare har blitt sånn av seg selv. Det kan jo ha litt med den kristendommen egentlig (skolens undervisning)... for da skjønner jeg ganske mye av det egentlig. Jeg har tenkt mye på hva jeg tror på, og fordi jeg har blitt eldre og modnere.

12 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 12 Berit 15 år, - sikker tro En av mine ligger i koma og kan dø. Det har fått meg til å be mye mer, og tenke mer på Gud enn jeg vanligvis gjør. - -- Betyr det at du også har gått mer i kirka i det siste? Jeg husker ikke når jeg var i kirka sist, men jeg holdt på å gå den 6. pga venninna mi.

13 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 13 Berit 15 år, - om fremtiden Jeg tror jeg kommer til å gifte meg i kirken med en kristen mann, døpe barna mine, ta dem med i kirken, og oppdra dem kristent sånn som jeg er oppdratt. Jeg kommer ikke til å være med i en ekstremt kristen sekt, eller bare omgås kristne mennesker.

14 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 14 Figur 7.1: Egen gudstro sammenholdt med gudstro hos nærmeste venn – 13 år

15 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 15 Figur 7.2: Egen gudstro sammenholdt med gudstro hos nærmeste venn – 15 år

16 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 16 Cecilie Bor sammen med mor og far og lillebror. Spiller fotball. Ser mye film. Mye sammen med venner Sikker gudstro: ”Min egen form for gudstro”

17 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 17 Cecilie 13 år, - gudsforestilling Det er en å snakke med. Jeg kunne like gjerne bedt til Odin eller Tor eller andre guder. Det er en slags tanke jeg kan prate til, akkurat som jeg prater til meg selv p å en m å te, men til en annen person.

18 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 18 Cecilie 14 år, - om Gud Gud gir trygghet. Han … eller hun er en høyere makt jeg kan be til, takke, søke trøst hos, være forbanna på, hate og elske. Han lager en helhet i min sjel. Min Gud kan ikke sammenliknes med den Gud som finnes i bibelen. Det er kanskje derfor jeg ikke liker det vi lærer på konf´en. Ting mister sin sjel når noen gir det en bestemt betydning, løsning, grunn eller lignende... Min Gud er bare min, men også alle andres. Han er guden til den som tror på han. Han straffer aldri. Bare støtter opp om meg. Vil meg alltid godt uansett hva jeg gjør. Men minner meg også på hva som er rett og galt.

19 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 19 Cecilie 14 år, - om konfirmasjonstiden Jeg har ikke lært en dritt!!. Jeg har faktisk fått en mer skeptisk holdning til kristendommen enn før jeg starta!!

20 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 20 Cecilie 15 år, - om Gud (1) Gud er en vakker person som alltid vil støtte meg og hjelpe meg uansett hvor jeg står og hva jeg gjør... Jeg føler at jeg får et nytt og sterkt håp når jeg prater med Gud Jeg vil alltid ha kontakt med Gud. Ikke fordi jeg regner meg som religiøs, men fordi han alltid har vært der for meg og jeg trenger han. Han er en del av meg, kjernen. Det helt rene og fullkomne. Han gir meg harmoni, noe som jeg trenger. Jeg ber ikke til han, jeg prater med han. Og jeg kan kjefte og være sur på han. Han vil alltid støtte meg og gi meg det vakre.

21 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 21 Cecilie 15 år, - om Gud (2) Samfunnet gir et galt inntrykk av Gud. Gud finnes i alle religioner. Gud er spesiell for alle. Han har ikke noe med etikk og tradisjon å gjøre. Han er kjernen i ditt "høyere jeg", din ånd.

22 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 22 Figur 7.3: Endring i gudstro hos dem som sier at gudstro gir trygghet

23 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 23 Figur 7.4: Endring i gudstro hos dem som sier at gudstro ikke gir trygghet

24 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 24 Bernt Bor hos mor og lillebror. Foreldrene er skilt. Er ofte hos mormor, som er kristen (dør når han er 15 år) Bernt spiller gitar. Driver med basketball, speider´n, står på ski.. Har har en spørrende og utforskende gudstro

25 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 25 Bernt 13 år - gudstro Jeg tror på en kar som heter Jesus som ble født for ca.1000 - 2000 år siden. Og han reddet en masse mennesker fra sykdom og han var veldig smart, så han sa at han var sønnen til en kar som heter Gud, som menneskene tror bor i himmelen eller er til ett eller annet sted. Og i kristendommen så har... eller det heter kristendom det jeg tror på, og det har bygd seg opp mer og mer og det er det som er mest utbredt over hele verden og sånn, og det fører med seg både godt og ondt bare at eh.. det er.. går ut på det gode...

26 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 26 Bernt 13 år – rel. selvforståelse jeg vet liksom ikke om jeg vil si at jeg er troende og kristen sånn der, det tror jeg ikke. Jeg er mer sånn tviler på en måte. Hvis Gud plutselig viser seg for meg, da kommer jeg til å begynne å tro på Gud, ikke sant, men hvis det kommer noe helt annet da kommer jeg til å slutte å tro på Gud, ikke sant.. det er tilfeldigheter

27 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 27 Bernt 13 år - Jesustro Jeg vet ikke liksom, men jeg kan liksom ikke tro, jeg synes nesten det virker litt sånn... liksom fire fjær blir til fire høns liksom.... det er bare et sånn stort spørsmål. Jeg vet ikke... han går på vannet også... nei, han kan helbrede syke og.. ja, og han er snill. Det går liksom an å kanskje be til han. Nei, jeg pleier jo ikke å be til han, men jeg har gjort det, ikke sant.

28 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 28 Bernt 13 år – spiritisme mm hvis det kommer et sånn rart svar, så er det av og til jeg er redd, men det er nesten derfor man gjør det på en måte. Man skal bli litt redd.

29 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 29 Bernt 14 år – gudstro Jeg tror ikke på noen gud, men jeg avviser heller ikke at det finnes noen. Jeg tror på mange overnaturlige ting, men vet ingen ting sikkert. Det har alltid vært religion og det kommer nok alltid til å være religion. Religion er noe som kan være et lyspunkt for mange mennesker. Mange religioner er helt høl i hodet og mange kan virke mer riktig. Jeg sammenligner religioner med politiske partier. Du kan være enig i mye av det partiet/religionen mener og samtidig tro/stemme på den. Hvis det ikke hadde vært religion hadde ikke verden vært det samme som den er i dag.

30 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 30 Bernt 15 år– konfirmasjon Jeg har hatt kristen konfirmasjon og det gjorde at jeg har fått mye imot kristendommen. Veldig mye av det som står i bibelen fant jeg ut at var litt rart.

31 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 31 Bernt 15 år - gudstro Jeg tror det finnes en gud, men ikke den kristne gud... Jeg tror det finnes noe, men er ikke sikker på hva. Av og til føler jeg at det er noen hos meg / inni meg som støtter meg hvis jeg har det tungt. Jeg tror aldri jeg kommer til å bli kristen. Religiøs er det mulig jeg blir. Jeg vet ikke…

32 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 32 Emosjonelle Tre tilnærminger for å forankre sin tro Kognitive Sosiale

33 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 33 Kulturelle trekk – som preger ung tro Institusjonenes synkende autoritet Individualisme. ”Tror på min egen måte” Mediesamfunnet / informasjonssamfunnet Konsumsamfunnet. Bruk og kast Kulturell frisetting. Åpent landskap

34 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 34 Ungdom – ”vill og vakker” ”Ommøblering” / ”Religiøs pubertet” Finne seg selv i forhold til jevnaldrende Eksperimentell – utforskende. Vandring fra barndom til voksen (?)

35 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 35 Ung tro – noen perspektiver Utviklingsperspektiv  fra det barnslige til det modne Sosialiseringsperspektiv  tilpasning til kulturen / omgivelsene Kompetanseperspektiv  evne til å ta til seg erfaringer, og å finne mening

36 "Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 36 Interaksjon mellom gudstro fra barneårene og erfaring i ungdomstiden


Laste ned ppt ""Noen ganger tror jeg på Gud, men..." 1 Noen ganger tror jeg på Gud, men … Gudstro og erfaringer med religiøs praksis i tidlig ungdomsalder"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google