Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tekstanalyse Mål: Vi skal sammenligne bøker fra to forfattere ved å se på frekvens av tegn.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tekstanalyse Mål: Vi skal sammenligne bøker fra to forfattere ved å se på frekvens av tegn."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tekstanalyse Mål: Vi skal sammenligne bøker fra to forfattere ved å se på frekvens av tegn.

2 Bakgrunn Fra Wikipedia om Knut Hamsund: Gjennombrudd med Sult
I 1888, mens han bodde i København, fikk han i novemberutgaven av det radikale tidsskriftet Ny Jord publisert første del av det som senere skulle bli romanen Sult. Fragmentet var publisert anonymt, og dermed oppsto det spekulasjoner om hvem som sto bak dette merkverdige produktet. I Verdens Gang skrev redaktør Olaf Thommessen at fortellingen «fortjener opmærksomhed som vitnesbyrd om et ganske usedvanlig talent med fremragende evne til å skildre og skarpe øine til å se. Er det en ny forfatter, som her åpenbarer sig, har vi utvilsomt en evnerig forfatter mere.» Thommessen gikk noen dager senere langt i å antyde at det kunne være Arne Garborg som skjulte seg bak signaturen Av en ukjendt forfatter. Men 28. november kunne Lars Holst i Dagbladet avsløre at forfatteren var Knut Hamsun. Et drøyt år senere, i 1890, forelå hele romanen Sult, og Hamsun fikk sitt litterære gjennombrudd. Verket slo an nye toner, en jeg-roman med en hovedperson som sulter så det går gjennom marg og ben på leseren, men som ikke later til å knekkes av sulten, men inspireres av den til kunstneriske uttrykk. Dette er langt fra å være sosialrealisme.

3 Mål Vi skal analysere tegnbruken i Bondestudentar av Arne Garborg med Sult av Hamsund, for å se om det er likheter/ulikheter. Åpenbart vil vi finne ulikheter. Spørsmålet er om ulikhetene avspeiler forfatterne eller bøkene. For å få et svar på dette skal vi også sammenligne Hamsunds Sult med Markens grøde.

4 Bakgrunnsdata Tre tekstfiler: Utdrag av Bondestudentar (Garborg)
Hele Sult (Hamsund) Hele Margens grøde (Hamsund)

5 Metode Telle opp antall av hver bokstav (a til å), samt punktum, komma, kolon og semikolon i hvert av verkene Omgjøre til prosenter. Sammenligne prosentene. Vi ignorerer alle andre tegn og forskjell mellom store og små bokstaver. Sammenlign også gjennomsnittlig setnings- og ordlengde.

6 Resultat Kan f.eks. skrive ut en tabell med 4 kolonner:
Tegn Frekvens i prosent for hver av de tre bøkene Setningslengde og ordlengde kan legges inn i den samme tabellen.

7 Tips Fra ASCII tabellen: Antall av hvert tegn kan telles opp i et array fra 1 til 33 (a-å, punktum, komma, kolon, semikolon). Tegnet du leser fra filen kan omgjøres til en indeks (1 til 33) med enkle if-setninger. Bokstavene kan omgjøres til en indeks med en enkel formel. æ, ø, å må håndteres særskilt (som blank, punktum og komma)

8 Lesing av tekstfil Her er et eksempel på lesing av en tekstfil:
dim fnr as integer, linje as string fnr = FreeFile ’Systemet gir oss et ledig filnummer som lagres i ’fnr Open filnavn For Input As #fnr ’Filnavn inneholder foldere og type, f.eks. C:/Folder/valg.txt do while not eof(fnr) Line Input #fnr, linje ’neste linje legges i stringen linje loop


Laste ned ppt "Tekstanalyse Mål: Vi skal sammenligne bøker fra to forfattere ved å se på frekvens av tegn."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google