Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok

2 Vi er kokker ved Herøy Alstahaug Leirfjord Dønna sykehjem

3 Fagnettverk ernæring Ernæringsgruppe på hvert sykehjem
Faglig erfaringsutveksling Planlegger fagdager for sykehjemsansatte Herøy: Kjøkkenet lager smoothie hver fredag som fredagskos. Populært. Lager næringsdrikker som gis x 2. Nye pasienter meldes kjøkken. Individuell kost vurderes. Snakker med pårørende med for pasienter som ikke kan meddele seg. Kjøkkenet er veldig imøtekommende og brukes mer av avdelingen. Kjøkkenet har laget perm for bestilling av matvarer for bedre systematisering av innkjøp. Mulighet for f. eks. nye påleggssorter Alstahaug: Kjøkkensjef: Opplæring i å lage ernæringsdrikker ute på 4 kjøkken. Laget oppskrift og hengt opp. Pasienter foretrekker hjemmelagede ( mer variasjon). Erfaring: Personalet foretrekker de ferdiglagede. Tror dette gir mer næring. Hilde tatt opp tråden fra fagdager og hatt internundervisning ( essensen) Gjennomført to ganger. Personalet vil gjerne. Dårlig rutiner mht vekt. Mål at alle pasienter blir veidd før jul. Rutine i forbindelse med bading. Ernæring er sykepleieoppgaver. Fokus på ernæring gir resultater. Personalet mer opptatt av dette. Lage eksempler på vanlig kost ( kaloriinnhold) og beriking. Henge opp på kjøkkenet. Leirfjord: Kjøkkenavdelingen ikke representert i møtet. Nina kan derfor ikke gi tilbakemelding derfra. Avdeling: 2 sykepleierstudenter fikk utfordring med å veie alle pasienter. Hadde vært vanskelig, for noen av personalet var ikke med på dette. Dette følges opp. Kjøkken og avdeling i hver sin ende av sykehjemmet - lite kontakt. Leirfjord sykehjem har matkort på alle pasienter. Også erfaring at samme mat gis over lang tid der pasienter ikke kan uttrykke hva de ønsker. Må brukes bevisst. Pasienter blir ofte spurt. Ønsker å bruke de som deltok på fagdagene danner lokal faggruppe i nnen ernæring. Dønna: Hatt personalmøte og gjennomgått innhold på fagdagene. Helmelk i dispenser ( kuttet lettmelk) Feitere grøt Smoothie serveres i fine glass med sugerør 3 gr. uke- frukt de andre dager på formiddagen. Danne faggruppe av deltakere på fagdagene. Tidligere: veiing hver 6.uke ( + BT, puls, Hb, blodsukker) Innført veiing hver 6. uke på skjermet avdeling Har Moliftvekt Veiing ved innkomst Personalet fra kjøkken er mer sammen med pasienter under måltid Det snakkes mer om ernæring Skjermet avdeling kommer med flere ønsker Innført bestillings/ beskjedbok- bort med løse lapper

4 Hvorfor ønsker vi tradisjonsmat?
En tradisjon (fra latin tradere, «overføre») er en sosial praksis som overføres f. eks fra generasjon til generasjon Bruk av tradisjonsmat er et ønske om å binde sammen det gamle og det nye for å skape en historisk kontinuitet for sykehjemspasienter der også kulturelle elementer er spesielt verdifulle fordi de utgjør en vesentlig del den sosiale arv.

5 Våre erfaringer med tradisjonsmat:
Eldre mennesker Mat som man kjenner fra eget kjøkken Mange fortellinger fra det levde livet ”Laking av fersk fisk”

6

7 Søknadsprosess Frie midler fra Utviklingssenteret Helsedirektoratet

8 Oppskrifter i kokeboka
Egen skattekiste Erfaringsutveksling Pasienter Andre kilder

9

10 Kvalitetskrav til meny
Norm for pasienter i sykehjem: Menyen skal inneholde ca kcal/dag Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Helsepersonelloven § 4 understreker plikten til helhetlig behandling, inkludert næringsmessige tiltak.

11 Kokeboken Vil være et hjelpemiddelmiddel for arbeidstakere på hovedkjøkken og avdelingskjøkken og andre Vil vise energiberegning av måltid

12 E

13 ”En smak av gammeldagan”
Gi ideer til meny på sykehjem Gi inspirasjon til å ta i bruk tradisjonsmat Være utgangspunkt for samtale og mimring

14

15 Manus Prøvesmakedag Fotografering Trykking Distribuering
Når kommer boka? Manus Prøvesmakedag Fotografering Trykking Distribuering


Laste ned ppt "Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google