Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kostråd til pasienter med stråleskadet tarm

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kostråd til pasienter med stråleskadet tarm"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kostråd til pasienter med stråleskadet tarm
Kostråd til pasienter med stråleskadet tarm Hege Thorsrud Klinisk ernæringsfysiolog, OUS Radiumhospitalet Stomikonferanse i Bodø 17. mars 2011

2 Disposisjon Symptomer ved stråleskadet tarm Mål med kostveiledning
Energi- og væskebehov Diaré Laktoseintoleranse Fettmalabsorpsjon Kostfiber Ileus, trange tarmpartier og stomi Probiotika Næringsdrikker og tilskudd Oppsummering

3 Symptomer ved stråleskadet tarm
Akutte reaksjoner (> 70 %) Dårlig matlyst Kvalme Diaré Steatorré Vekttap Smerter Kroniske reaksjoner (50 %) Diaré Steatorré Luftsmerter Kvalme/oppkast Forstoppelse Ileus/subileus C McGough. British Journal of Cancer (2004) 90; 12:

4 Mål med kostveiledning
Bli symptomfri Redusere symptomer Unngå unødvendig strenge restriksjoner Sikre inntak av nok energi og næringsstoffer

5 Energi- og væskebehov Energibehov 30 kcal/kg kroppsvekt/dag
tap i stomipose Vekthistorie Væskebehov ca 2 L/dag væsketap i stomipose

6 Diaré Definisjon Mer enn tre løse avføringer i løpet av et døgn
Diaré Definisjon Mer enn tre løse avføringer i løpet av et døgn Mulige årsaker: medikamenter (antibiotika) cellegift strålebehandling matvareoverfølsomhet underernæring kirurgiske inngrep i tarmkanalen infeksjoner og psykisk stress obstipasjonsdiaré Må kartlegge hvorfor pasienten har diare Bredspektret antibiotikabehandling kan for eksempel føre til overvekst av Clostridium difficile som kan forårsake pseudomembranøs enterokolitt, en tarminfeksjon som kan gi alvorlig diare. Cellegift kan gi diare. En underernært tarm vil ha skadede tarmtotter som gjør at ikke alle næringsstoffer absorberes tilfredsstillende og osmotisk diare kan lett forekomme. Diareen kan skyldes mye, og av og til i kombinasjon.

7 Diaré på grunn av strålebehandling
Diaré på grunn av strålebehandling Skade på tarmslimhinnen (mucosa) Laktasemangel => laktoseintoleranse Nedsatt gallesalt-reabsorpsjon => gallesaltindusert diaré Fettmalabsorpsjon Motilitetsforstyrrelser (kortere transittid) Bakteriell overvekst Hindret blodforsyning som ødelegger tarmen Bakteriell overvekst – pga strålebehandling endrer tarmfloraen

8 Laktoseintoleranse Laktose = melkesukker, et disakkarid
Laktoseintoleranse Laktose = melkesukker, et disakkarid Enzymet laktase i tynntarmslimhinnen spalter laktose Personer med symptomer på laktosemalabsorpsjon Laktosemalabsorpsjon pga for lavt nivå av laktaseenzymer i tarm Symptomene er vandig diaré pga laktose gir økt osmotisk trykk i tykktarm luftsmerter pga laktose fordøyes i tykktarm av tarmbakterier Redusere laktoseinntak til toleransenivå Store individuelle forskjeller OBS energi-, protein- og kalsiuminntak Laktose spaltes til glukose og galaktose Ca 70 % av jordens befolkning har laktosemalabsorpsjon Det kan ta noen uker før laktasenivået er normalisert etter tiltak

9 Kostråd ved laktoseintoleranse Mat uten laktose
Kostråd ved laktoseintoleranse Mat uten laktose Grønnsaker, frukt, bær, saft, juice, nøtter, frø og honning Kornprodukter, ris, pasta og potet Rent kjøtt, kylling, fisk, egg, bønner og linser Laktosefri lettmelk og fløte, Biola småflasker, Litago lettere sjokolademelk Faste hvite oster og smelteoster Oljer og margarin uten melk Soyamelk, soyayoghurt, soyais, tofu Rismelk, havremelk… Næringsdrikker og sondemat Tilsetningsstoffer, E-er Vingummi, seigman, lakris, noe mørk sjokolade, Nugatti Kaffe, te brus Laktose i melk fra alle dyr

10 Kostråd ved laktoseintoleranse Mat med litt laktose
Kostråd ved laktoseintoleranse Mat med litt laktose Laktoseredusert melk Cottage cheese, Kesam, smøreoster, rømme, crème fraîche Syrnede melkeprodukter og yoghurt Smør og margarin Matvarer og retter som inneholder melk Enkelte medikamenter, vitaminpiller, søtsaker Kerulac og Kerutabs, hhv laktasedråper og -tabletter som fås kjøpt på apoteket Leverpostei, fiskeboller, brød laget med melk og/eller smør, kjeks, supper Hvis man tåler litt laktose bør en ikke unngå laktose pga laktose øker absorpsjonen av flere mineraler Ca, P, Zn, Mg, mm

11 Kostråd ved laktoseintoleranse Mat med mye laktose
Melk, tørrmelk, fløte, is Brunost, prim, hapå og gomme Melkesjokolade Retter med mye melk (f. eks grøt, lasagne, hvit saus)

12 Kostråd ved laktoseintoleranse Les varedeklarasjonen
Ord som indikerer at matvaren kan inneholde laktose Melk Laktose Tørrmelk Skummet tørrmelkspulver Smør, margarin Fløte Rømme Myse

13 Kostråd ved laktoseintoleranse Kalsium, Ca
Kostråd ved laktoseintoleranse Kalsium, Ca Kalsiumbehov 800 mg/dag Kalsiumkilder Meieriprodukter Grønnsaker Mandler Malte sesamfrø med skall Sardiner Melk og yoghurt basert på soya, havre, ris… Kalsiumtilskudd Vitamin D bedrer opptak av kalsium Kalsiumbehovet dekkes av et variert kosthold inkludert 3 enheter melk/yoghurt/ost daglig (ca 500 mg Ca/dag) 1,5 dl melk 1 yoghurt 2 skiver gulost/lettere gulost Tahini

14 Funksjon av distale ileum
Absorpsjon av 95 % av gallesaltene Absorpsjon av vitamin B12 Skade på distale ileum Redusert absorpsjon av gallesalter og vitamin B12 Gallesaltindusert diaré og etter hvert fettdiaré Regelmessig behov for vitamin B12-injeksjoner

15 Gallesaltindusert diaré
Pga manglende reabsorpsjon av gallesalter i distale ileum Økt konsentrasjon av gallesalter i colon blokkerer reabsorpsjon av vann og salter Gallesalter i colon vil også stimulere colons motilitet Vandig diaré, tap av elektrolytter Kostråd Fettredusert kost vil gi redusert galleutslipp til tarm Unngå mat som stimulerer tarmmotiliteten (fiber, kaffe…)

16 Fettmalabsorpsjon Manglende reabsorpsjon av gallesalter i distale ileum gir etter hvert nedsatt produksjon av gallesalter i lever Mangel på gallesalter i tynntarm fører til redusert fordøyelse og absorpsjon av fett og fettløslige vitaminer A, D, E, K fettdiaré / steatorré Oppfølging av ernæringsstatus Essensielle fettsyrer Fettløslige vitaminer Vekttap Kalsium, jern, magnesium og sink

17 Kostråd ved fettdiaré / steatorré
Kostråd ved fettdiaré / steatorré Fettredusert kost, definisjon Maks 40 g fett/dag, jevnt fordelt utover måltidene (gjennomsnittlig fettinntak er 90 g/dag) Toleransen for fett kan være bedre ved stråleskadet tarm, dvs g fett/dag Behov for individuell tilpasning Bør heller ikke være mindre enn 40 g/ dag pga behov for essensielle fettsyrer og energitilskudd og fettløslige vitaminer.

18 Kostråd ved fettdiaré Mat med lite fett
Kostråd ved fettdiaré Mat med lite fett Grønnsaker, frukt, bær, saft, juice og honning (unntatt avocado og oliven) Kornprodukter, ris, pasta og potet Magert kjøtt, kylling, fisk, skalldyr, bønner og linser Kjøttprodukter med mindre enn 10 g fett/100 g vare Skummet søt/syrnet melk, Skyr, Kesam, Cottage cheese, TINE yoghurt Ja, Yoplait naturlig lett/dobbel 0 %, magre smøreoster, faste oster med mindre enn 17 g fett/100 g Rismelk, havremelk Juiceliknende næringsdrikker og noen typer sondemat MCT-fett, f.eks Liquigen, Kokosfett Kokt skinke, hamburgerrygg, roastbiff, noen spekeskinker, mager leverpostei, karbonadedeig, Gilde Go’ og mager pølser Seigman, lakris

19 Kostråd ved fettdiaré Mat med sunt fett
Kostråd ved fettdiaré Mat med sunt fett Avocado, oliven, nøtter og frø Havre Fet fisk som makrell, laks, ørret, sild, tran og fiskeoljer Olivenolje, rapsolje, linfrøolje, andre oljer og myke margariner Majones og majonessalater, remulade, en del dressinger Sunt fett er kilde til essensielle fettsyrer, omega-3 og omega-6 Nugatti Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke kan lage nok av selv. Viktige for cellenes strukturelle og funksjonelle oppgaver og påvirker membranens permeabilitet (gjennomtrengelighet) holder blodet lettflytende, noe som igjen har betydning for at hjerte-karsykdommer ikke oppstår så lett hud, hjerne, muskler og ledd Omega-3 og omega-6 fettsyrene er forløpere til forskjellige typer eikosanoider. Poenget er å få til en best mulig blanding av omega-3 og omega-6 fettsyrer slik at eikosanoidene kan sikre en optimal oppbygging av cellemembranen.

20 Kostråd ved fettdiaré Mat med mettet fett (usunt fett)
Kjøtt og kjøttprodukter som pølser, hamburgere, koteletter Melk, ost, yoghurt, smør – husk kalsiuminntak! Palmeolje Ferdigkaker, kjeks, potetgull, fritert mat Sjokolade Begrens disse matvarene først!

21 Kostråd ved fettdiaré Forsiktig med oksalsyre
Kostråd ved fettdiaré Forsiktig med oksalsyre Oksalatrike matvarer Spinat, rabarbra, mangold, valnøtter, te og kakao Fettdiaré gir økt tap av mineraler Kalsium, Ca Magnesium, Mg Sink, Zn Jern, Fe Fettdiare gir økt absorpsjon av oksalsyre. Dette kan over tid gi nyrestein. Ved fettdiare bindes oksalsyre til natrium og absorberes lett fra tarm. Normal bindes oksalsyre til kalsium og absorberes i liten grad fra tarm. Rooibos te inneholder ikke oksalsyre

22 Kostfiber Uløselig fiber – øker tarmmotiliteten
Kostfiber Uløselig fiber – øker tarmmotiliteten Grønne bønner, blomkål, poteter, selleri Grove kornprodukter, kli Løselig fiber – geldannende fiber Grønnsaker, erter, bønner og linser Fruktkjøtt Havre og bygg Fiber er matvarer som ikke, eller bare delvis, kan brytes ned av duodenum- eller pankreasenzymer, og derfor transporteres videre til tykktarmen i stort sett uendret Tilstand De uloselige fiberstoffer, som cellulose (fig.1.9) og de fleste former av hemicellulose, er lite vannloselige. Lignin har ingen vannlosningsevne (Bunzel and Steinhart 2003). Disse fiberstoffene, som ogsa kalles for strukturfiber, blir nesten ikke fermentert i tykktarmen og har en hoy vannbindingskapasitet som bevares pga. den nedsatte fermenteringsprosessen (Biesalski 2004). De sorger derfor for okt tarmmotilitet og oker fecesvolumet (Huth and Budingen 2004). Loselige fiberstoffer har en lav vannbindingskapasitet, men reagerer med vann og danner en geleaktig masse (”gel”), og kalles derfor geldannende fiberstoffer (Biesalski 2000). De kan kun nedbrytes ved hjelp av colonbakteriens enzymer. De viktigste av dem er pektin (fig.1.9), metylcellulose, guargummer, pektin, alginat og noen hemicellulosetyper, som β-glukan (Biesalski 2000). Vannloselige fibre kan fungere som prebiotika, fordi disse stoffene ikke brytes ned i tynntarmen, men lett fermenteres av bakteriefloraen i colon (Vernazza, Rabiu et al. 2006) Spesielt betaglukan synes a gi optimalt miljo for vekst av Lactobacillus og Bifidobacterium (Bullock and Jones 2006).

23 Kostråd ved ileus, trange tarmpartier og stomi
Vær forsiktig med matvarer som inneholder skall, hinner og trevler Appelsin, ananas, druer, nøtter, frø, asparges, fiken, dadler, popcorn, mais, kokos, sopp, fruktskall, tomatskinn Vær OBS på matvarer som kan gi luftplager Kål, bønner, erter, løk, kullsyre, søtningsstoff -ol, svelging av luft Vær OBS på matvarer som kan gi vond lukt Løk, hvitløk, fisk, egg, kål, bønner

24 Probiotika Normaliserer en tarmflora i ubalanse
Probiotika Normaliserer en tarmflora i ubalanse Reduserer betennelsestilstander i tarm Øker toleranse for laktose Må tas daglig for effekt Finnes i Biola, Cultura, BioQ, Actimel, Activia, Havre I tilskudd Prebiotika – mat til probiotika Løkfamilien, havre, banan, sikori, jordskokk og rug Løselig fiber Probiotika – jo sykere pasienten er jo mer forsiktig bruk av probiotika. Antibiotikabruk, strålebehandling, feriemage Et probiotikum kan defineres som et visst antall levende bakterier tilsatt en matvare, som ved tilforsel til tarmen er til fordel for vertens helse (Vernazza, Rabiu et al. 2006).

25 Juiceliknende næringsdrikker
Juiceliknende næringsdrikker Uten fett Klinisk laktosefri Glutenfri Uten fiber Fresubin Jusy ProvideXtra Nutridrink Juice Style Resource Addera Plus Resource Addera Karbohydrat og protein

26 Melkebaserte næringsdrikker
Fullverdige Klinisk laktosefrie Glutenfri Ekstra energirike > 2 kcal/ml Fresubin 2 kcal drink (fibre) Resource 2.0 (fibre) Nutridrink Compact Energirike 1,5 kcal/ml Fresubin energy drink (fibre) Resource Komplett næring 1.5 Nutridrink (Multifibre) Nutridrink Yoghurt Style Proteinrike maks 3/dag Fresubin protein energy drink Resource Protein Nutridrink Protein

27 Andre næringstilskudd
Nypesuppe beriket Søte og syrlige kremdesserter Fettilskudd (MCT) Energipulver Proteinpulver Beriket tørrmelkspulver (MCT)

28 Oppsummering Trygge matvarer ved stråleskadet tarm
Oppsummering Trygge matvarer ved stråleskadet tarm Grønnsaker (kokte), fruktkjøtt, saft, honning Kornprodukter (fine), havre, ris, pasta og potet Magert kjøtt, kylling, fisk, egg Kjøttprodukter med mindre enn 10 g fett/100 g vare Laktosefri melk, Biola småflasker, lettere gulost Mat med sunt fett (i små porsjoner) Ta tran/trankapsler med A og D-vitamin Mulitvitamin inkludert Mg, Zn og vitamin K (utenom måltid) Vurdere Ca og Fe tilskudd Juiceliknende næringsdrikker, energipulver, MCT-fett Spis lite og ofte, tygg godt Gi individuelle råd Motiver pasienten til å finne sin toleransegrense unngå å bli for streng


Laste ned ppt "Kostråd til pasienter med stråleskadet tarm"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google