Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Morfologisk utvikling. ”Når vi snakker om morfologisk utvikling, mener vi hvordan barna gradvis oppdager hvordan ordene i språket er bygd opp, og hvordan.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Morfologisk utvikling. ”Når vi snakker om morfologisk utvikling, mener vi hvordan barna gradvis oppdager hvordan ordene i språket er bygd opp, og hvordan."— Utskrift av presentasjonen:

1 Morfologisk utvikling

2 ”Når vi snakker om morfologisk utvikling, mener vi hvordan barna gradvis oppdager hvordan ordene i språket er bygd opp, og hvordan de tar i bruk denne kunnskapen om ordene.” ( Høigård 2006:125)

3 Uanalyserte helheter I starten oppfatter barna ordene som uanalyserte helheter

4 Morfemer Legg merke til at Høigård har en annen inndeling av morfemene enn Kuldbrandstad

5 Analyse av ordformer Hvordan kan vi vite at ungene analyserer ordformene? – ”speis” for ”spiste – ” å klosse” – ”syret mitt” – ”jålepulver” og ”karbonadegartneri”

6 Hvor går ordgrensene? Federin Leisei Blimte

7 Innlæring i tre faser 1.Imitasjon av uanalysert ordform: sang, gav, spiste 2.Analyse og utprøving som kan føre til overgeneralisering: syngte, gidde, speis 3.Justering av reglene: sang, gav, spiste NB: Eksemplene er tilfeldige

8 Når har barnet lært bøyningssystemet? Språkavhengig Norske barn: – I 2-3-årsalderen er grammatisk kjønn og regelrett flertall på plass – I 4-årsalderen er systemlæringsfasen over – I 6-årsalderen er systemstabiliseringsfasen (stort sett) over


Laste ned ppt "Morfologisk utvikling. ”Når vi snakker om morfologisk utvikling, mener vi hvordan barna gradvis oppdager hvordan ordene i språket er bygd opp, og hvordan."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google