Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kan de - og vil de? Seniorers forutsetninger for læring Per Erik Solem NOVA Foredrag på seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kan de - og vil de? Seniorers forutsetninger for læring Per Erik Solem NOVA Foredrag på seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kan de - og vil de? Seniorers forutsetninger for læring Per Erik Solem NOVA Foredrag på seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet, Oslo 14. Oktober 2008.

2 Kognisjon (læring, hukommelse, tenkning) Hastigheten i tilegnelse av nytt, går ned Økt bruk av erfaringsbasert kunnskap De fleste utvikler noen av sine kognitive evner opp i høy alder Hukommelsen er en følsom mekanisme - og følsom for mye annet enn alder

3 Noen årsaker til glemsomhet / dårlig læring (læring – glemsel = hukommelse) Primær aldring ‘Tap som tjener vekst’ Selvoppfatning, holdninger Sykdom Feilernæring Sansesvekkelse Passivitet Kjedsomhet (‘flukt’ vs. oppmerksomt nærvær)

4 Læringsevne Påvirkes av aldring, men kan trenes og utvikles også i eldre år Læringsprestasjoner (læring) Avhengig av læringsevne Men også av - Motivasjon - Selvoppfatning - Forventninger fra andre - Helse - m.m. Om læringsevnen svekkes kan likevel læringen bedres

5 Noen forutsetninger for god læring En rimelig bra fungerende organisme (f.eks. korrigert sansesvikt, våkenhet) Motivasjon (ønske om å lære) Godt læringsmiljø Tro på egen mulighet for å lære Forventninger om læring fra andre (f.eks. arb.giver, kolleger)

6 Men - vi lærer enten vi vil eller ikke, dvs. vi endres av erfaring. - Om vi ikke forholder oss bevisst kan vi lære mye vi ikke ønsker å lære, f.eks. Kulturens negative oppfatninger om aldring Gjennom ‘oppmerksomt nærvær’ (mindfulness) kan vi danne oss mer realistiske oppfatninger og lære bedre

7 I hvilken grad får ulike aldersgrupper mulighet for å lære på jobben?

8

9 Eldre opplever færre muligheter for å lære – men er de interessert?

10

11 Konklusjoner - Læringsevner endrer seg med alderen - Læringsprestasjoner kan være stabile og bedres (bla. avhengig av læringsmiljø og forventinger) - Eldre opplever dårligere muligheter for å lære på jobben - Eldre er interessert i å lære (men kanskje ikke på samme måte som yngre, eller ikke alltid det samme som yngre)


Laste ned ppt "Kan de - og vil de? Seniorers forutsetninger for læring Per Erik Solem NOVA Foredrag på seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google