Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fagopplæring i en akademisk verden 18. oktober 2012 Jørgen Leegaard direktør kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering Byggenæringens Landsforening.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fagopplæring i en akademisk verden 18. oktober 2012 Jørgen Leegaard direktør kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering Byggenæringens Landsforening."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fagopplæring i en akademisk verden 18. oktober 2012 Jørgen Leegaard direktør kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering Byggenæringens Landsforening - BNL

2 ? Åndens og håndens arbeid – et kunstig skille Hvem fant på skille?

3 ?(2) En liten sann historie fra virkeligheten!

4

5

6

7

8 ?(3) Et akademi (gresk akademeia) er en utdanningsinstitusjon eller forening til støtte for høyere læring innenfor ulike disipliner som vitenskap eller kunst. Det første offisielle kunstakademiet, Accademia del Disegno, ble grunnlagt i 1563 i Firenze av Giorgio Vasari med hertug Cosimo I de' Medici og Michelangelo som ledere. En viktig oppgave for dette og senere akademier var å overflødiggjøre laugsystemet og heve kunstnerens status over håndverkerens ved å gi både teoretisk og praktisk undervisning.

9 ?(4) En akademiker er en person som arbeider med forskning eller undervisning ved universitet, høyskole eller lignende institusjoner. I dagligtale kan akademiker også sees brukt om personer som har hel eller delutdannelse fra «akademeia»

10 ?(5) I middelalderen var de vanligvis organisert i laug Sammen med kjøpmennene utgjorde handverkerne det midterste lag i det sosiale hierarkiet, mellom de landeiende aristokratene og landarbeiderne

11 ?(6) ”Dannelse er å kunne og å duge, allmenndannelse er å utvikle kunnskap og ferdigheter sammen med andre. For en fremtidsrettet og inkluderende utdanningspolitikk er det avgjørende å erkjenne at de aller fleste dannelseselementer springer ut av yrkesfag, og at de deles på tvers av yrker. Praktiske ferdigheter, kjennskap til tradisjon og fagspråk gir fellesskap og trygg forankring som i sin tur stimulerer til innovasjon, nytenking og åpenhet for det ukjente.” Tora Aasland, kronikk i Aftenposten 25. mai 2009

12 Håndverkeren i fremtiden! Finnes det en rolle for en håndverker i fremtiden? og dersom det skulle finnes, hvor skal så denne person plasseres i samfunnet?

13 Takk for seg!


Laste ned ppt "Fagopplæring i en akademisk verden 18. oktober 2012 Jørgen Leegaard direktør kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering Byggenæringens Landsforening."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google