Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ETIKK NANOTEKNOLOGI. Føre var prinsippet Om menneskelig aktivitet har mulighet til å gjøre moralsk uakseptabel skade skal det gjøres tiltak for å unngå.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ETIKK NANOTEKNOLOGI. Føre var prinsippet Om menneskelig aktivitet har mulighet til å gjøre moralsk uakseptabel skade skal det gjøres tiltak for å unngå."— Utskrift av presentasjonen:

1 ETIKK NANOTEKNOLOGI

2 Føre var prinsippet Om menneskelig aktivitet har mulighet til å gjøre moralsk uakseptabel skade skal det gjøres tiltak for å unngå eller minske skaden.

3 Føre var prinsippet Etiske dilemmaer skal alltid komme naturen og miljøet til gode.

4 Primum non nocere ”First, do no harm” Bedre å ikke gjøre noe, om det at man gjør noe vil få store konsekvenser for miljøet, dyreliv eller menneskeliv.

5 Føre var prinsippet skal tas i bruk når handlinger kan: True menneskers liv eller helse Gjøre uopprettelig skade Være urettferdig for fremtidige generasjoner Utøves uten å ta hensyn til de rammedes rettigheter Tre sider av samme sak!

6 Føre var prinsippet

7 Hvorfor mange har ansett prinsippet som viktig Føre var prinsippet er viktig for å sikre en fornuftig og trygg utnytting av ressursene i naturen.

8

9

10

11 Farer knyttet til føre var prinsippet Miljøgifter Forurensing Tap av liv Forbruk av ressurser Misbruk

12 I hvilke områder innen nanoteknologi bør føre var prinsippet anvendes?

13 Hentet fra: ”Nanoteknologier og nye materialer: Helse, miljø, etikk og samfunn.” Nasjonale forsknings- og kompetansebehov, Norges forskningsråd

14 Forskerne er enige om en ting: Vi vet svært lite om hva som skjer med miljøet og oss mennesker når nanoteknologi tas i bruk for fullt

15 Nanopartikler: nyttige/farlige? - Nanobiologi, medisin - Kjemisk industri(klær, parfyme, sprøytemidler etc.) - Materialteknologi

16

17

18

19

20 Det finnes per i dag IKKE NOE REGELVERK for nanomaterialer Men dette kommer forhåpentligvis snart...

21 Nå som vi alle vet hva prinsippet er, og forstår noen av farene, vil vi kanskje tenke over å trå litt mer varsomt i fremtiden

22 Bedre føre var enn etter snar?


Laste ned ppt "ETIKK NANOTEKNOLOGI. Føre var prinsippet Om menneskelig aktivitet har mulighet til å gjøre moralsk uakseptabel skade skal det gjøres tiltak for å unngå."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google