Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Espen Hope Nygaard Høsten 2003

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Espen Hope Nygaard Høsten 2003"— Utskrift av presentasjonen:

1 Espen Hope Nygaard Høsten 2003
Fordøyelsesystemet Espen Hope Nygaard Høsten 2003

2 Grunnleggende prosesser
Motilitet -transporterer og blander maten -finner derfor glatt muskulatur alle steder unntatt i: -munnen -øvre del av øsofagus -eksterne anal spincter

3 Grunnleggende prosesser
Sekresjon av fordyøelsessekreter -utskilles på nervøst eller hormonelt signal -produseres av eksokrine kjertler i og langs fordøyelseskanalen Spalting av maten -nedbryting av store partikler og molekyler -skjer vha fordøyelsesenzymer

4 Grunnleggende prosesser
Absorbsjon av næringsstoffer -skjer hovedsakelig i tynntarmen -nedbrytningsproduktene absorberes sammen med vann, vitaminer og elektrolytter

5 Førdøyelseskanalen - anatomi
9m lang, strekker seg fra munnen til anus Består av: Munnen Svelget (pharynx) Spiserør (øsofagus) Magen (ventrikkelen) Tynntarmen (dudenum, jejenum og ileum) Tykktarmen (coecum, appendix, colon og rectum) Anus

6 Fordøyelseskanalen -kjertelorganer
Består av -spyttkjertlene -bukspyttkjertelen (pancreas´exokrine del -lever -galleblære

7 Oppbygging av førkøyelseskanalens vegg
Mukosa – slimhinnen Innerste laget. Foldet overflate øker absorpsjonsflaten. Overflaten er økt ved: Folder Totter (villi) Mikrovilli Kort levetid (2-3 dager); beskyttende funksjon

8 Submukosa -tykt lag bindevev -innh større blod- og lymfekar -innh et nervenettverk Muskularis -to lag glatt muskulatur: *indre, sirkulært *ytre, langsgående -mellom muskellagene er nok et nervenettverk som sammen med submukosas´står for lokal regulering

9 Serosa -Ytre bindevevslag. Er de fleste steder sammenhengende med peritoneum (bukhinnen). -Utskiller en vandig væske som reduserer friksjonen mellom fordøyelsesrorganene og omkringliggende viscera.

10 Bukhulen - anatomi Strekker seg fra diafragma (mellomgulvet) til et stykke ned i bekkenet. Er fylt opp av bukorganene. Bukveggen er kledt av peritoneum (bukhinne) som kler bukveggen (parietale del) og innvollsorganene (visceral del) og avgrenser dermed peritonealhulen Bukhinnen danner en stor, fettrik fold som henger ned fra magesekken over tarmene. Beskyttende funksjon

11 Krøs er en tolaget fold av viscerale bukhinne som omslutter et organ
Krøs er en tolaget fold av viscerale bukhinne som omslutter et organ. Denne gir fritt oppheng for tarmene. Intraperitoneale organer: har krøs. -magesekk, tynntarm, store deler av tykktarmen Retroperitoneale organer: mangler krøs -nyre, pancreas, deler av tykktarm

12 Regulering av fordøyelseskanalens funksjoner
Nervøs regulering: Det enteriske nervesystem -består av de to nervenettverkene i veggen i fordøyelseskanalen -går ikke gjennom CNS – både sanseceller og motoriske celler ligger i tarmveggen. Regulerer via korte refleksbuer. Gir egenkontroll!

13 Ytre nerver (lange refleksbuer)
-overordnet regulering og koordinering av forkøyelsesaktivitetene direkte eller via det enteriske ns -sympatisk stimulering: nedsatt motilitet og sekresjon -parasympatisk: økt motilitet og sekresjon

14 Hormonell regulering -produseres av celler i kanalen -utskilles som respons til lokal endring i luminalt innhold eller via korte eller lange refleksbuer -horm går over i blodet som bringer de til målcellene der horm stimulerer eller hemmer aktiviteten

15 Sansecellene reagerer på:
Surhetsgrad (pH) Konsentrasjonsendring av næringsstoffer eller deres spaltingsprodukter Strekk av veggen

16 Munnen Tygging Hensikt: 1) Knuse og dele opp maten
2) Blande maten med saliva (spytt) 3) Stimulerer smaksløkene Salivas betydning: Produserer 1-1,5 liter/dag Tre spyttkjertler

17 Består av 99% vann –resten proteiner og elektrolytter
Amylase –spalter karbohydrater Mucin –smører og fukter Lysosymer –dreper bakterier Syrenøytraliserende, munnhygene

18 Svelg og spiserør Svelging initieres av en bolus med mat -> trykkreseptor i svelget -> impuls sendes til svelgsenteret i forlengede marg -> svelgrefleks utløses Tungen hindrer mat i å gå tilbake Drøvelen heves og stenger for nesegangen Strupelokket dekker over luftrøret

19 Svelgmusklene kontraherer
Svelgsenteret setter igang en peristaltisk bølge som presser maten nedover Lukkemuskelen til magesekken åpnes på refleks av en peristaltisk bølge

20 Magesekk (ventrikkelen)
Funksjon: lagre maten samt utskille saltsyre (dreper bakterier) og fordøyelsesenz for nedbryting Muskelkontraksjoner for å dele opp maten i mindre biter og blande med magesaft For hver bølge presses litt gjennom pylorusmuskelen inntil magen er tømt

21 Ventrikkelens tømming
Ventrikkelkontraksjonens styrke  Duodenale faktorer: -fett  da fett bare absorberes i tynntarmen -syre  da syre irriterer duodenum -økt trykk i duodenallumen  Også følelser som sinne, smerte, frykt påvirker motiliteten

22 Celletyper i ventrikkelen
Mucinproduserende -slim beskytter mot den sure magesaften Parietalceller -produserer HCl og intrinsic factor (vesentlig for absorbsjon av vit B12) Hovedceller -produserer pepsinogen som vha HCl omdannes til pepsin ->spalter proteiner

23 Regulering av magesaftsekresjon
Nervøs stimulering pga tanker, lukt, smak og tygging. Virker på celler i ventrikkelen samt hormonet gastrin Mat i ventrikkelen gir utvidelse som stimulerer til de samme prosesser

24 Pancreas -endokrin & eksokrin
Endokrin: insulin + glukagon Eksokrin: produserer bukspytt Produserer ca 1,5 liter bukspytt/døgn Tømmes i duodenum Består av: 1) HCO3- som nøytraliserer den sure løsningen 2) enzymer: Lipase: spalter fett Amylase: spalter karbohydrater Proteinase: spalter proteiner

25 Lever - funksjoner Lagrer fett, glykogen og vitaminer
Utskiller galle som spalter fett Inaktiverer og bryter ned giftstoffer, avfallsstoffer og medikamenter Produserer plasmaproteiner (bla koagulasjonsfaktorer) Produserer kolesterol Funksjon i nedbryting av røde blodcel.

26 Lever - portvenesystemet
Blod fra tarmene (rikt på næringsstoffer) samles i portvenen (v.porta) som går til leveren På den måten påvirker leveren blodets innhold før det sendes i generell sirkulasjon

27 Galle Galle hjelper til med nedbryting og absorbsjon av fett
Lagres i galleblæren mellom måltider Inneholder bla gallesalter, dannet i lever fra kolesterolnedbrytning. Absorberes i slutten av tynntarmen og ”gjenvinnes”

28 Tynntarm - funksjon Blande innhold med fordøyelsesenzym
segmenterende bevegelser –ringaktige kontraksjoner Transportere maten nedover peristaltisk kontraksjonsbølge Absorbere næringsstoffer dvs overføres til blodet

29 Tykktarmen (colon) består av cøkum,appendix, colon (acsendens-transversum-descendens) sigmoideum, rektum stor bakterieflora; gir den normale bakterieflora i tarmen syntetiserer vitaminer fordøyer cellulose produserer gasser

30 Tykktarmen (colon) Muskelcellene samlet i tre langsgående muskelbånd som er kortere enn tarmen. Dermed får tykktarmen utposninger Absorberer vann og salt 2-4 ganger øker motiliteten i tykktarmen og driver innholdet mot endetarmen. Her registreres økt trykk og vi får trang ti lå tømme tarmen

31 Fordøyelse: karbohydrater
Spises i form av stivelse eller glykogen Amylase i spytt og bukspytt spalter opp til mindre enheter Fordøyelsesenz i tynntarmsepitelet foretar den endelige nedbrytingen til sine grunnenheter (glukose, galaktose, fruktose) Absorberes ved aktiv transport Fruktose og galaktose omdannes til glukose i lever, da det er denne formen cellene kan bruke

32 Legres i lever og muskelceller som glykogen
Begrenset lagringskapasitet for glykogen, så ytterligere tilførsel vil omdannes til triglycerider (fett) av leveren og lagres i fettceller rundt omkring

33 Fordøyelse: proteiner
Protein i mat samt fra døde celler i tarmen Spalting av proteiner til polypeptider og aminosyrer skjer i ventrikkelen (pepsin) og i tynntarmen (bukspytt) Tas opp i tynntarmen ved aktiv transport Alle cellene tilføres aminosyrer

34 Fordøyelse: fett Mesteparten av fett i kosten foreligger som triglycerider Fettnedbryting kun i tynntarmen Galle emulgerer fettet slik at overflaten øker og blottlegger fettet for lipase Lipase bryter ned triglycerider til frie fettsyrer og monoglycerider triglyserider, dvs. tre fettsyrer bundet til glyserol. Emulgeres = bryter ned fettdråper til mindre enheter

35 Sammen med gallesalter dannes miceller, som kan vandre helt inn til epitelmembranen
Fettstoffene diffunderer over membranen mens micellene blir igjen i tarmen Triglycerider gjendannes i epitelcellen, tilsettes kolesterol og lipoproteiner, og transporteres bort med lymfen Fig s 354

36 Salt og vann Hver dag 7 liter sekreter, 2 l drikkevann
95% absorberes av tynntarmen, og kun ml tapes med feces Na+ absorberes passivt og aktivt i colon Absorbsjon av jern og kalsium reguleres utifra kroppens behov


Laste ned ppt "Espen Hope Nygaard Høsten 2003"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google