Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Finn riktig tekst til bildene

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Finn riktig tekst til bildene"— Utskrift av presentasjonen:

1 Finn riktig tekst til bildene
Kaupangen en vårdag i På elva er det liv, med fremmede handelskogger og norske langskip. Oppe i byen er det flere nye hus, det største er klosteret, Munkeby, ved siden av Mikalskirken. Inne under Såta er det også kommet et kloster, som kalles for Munkehagen. Kaupangen har vokst seg stor og mektig, Mikalskirken har fått en prektig vestvegg, og kongsgården et uinntakelig tårn av stein. Det kryr av hus, og av travle folk i stredene. Rundt omkring ligger veldyrket mark.

2 Byen er blitt veldig stor
Byen er blitt veldig stor! Om kvelden lyser det fra alle vinduene i høye 5-etasjes bygninger, det ryker fra jernbanetog og dampskip. Det er kommet ny bro over elva, og bryggene strekker seg like ut på Holmen. Men det er mye uferdig, og alt er ikke like vakkert. Kaupang etter den store veksten i 1960-årene.

3 Opp i dalen ligger vannet, under det store fjellet som heter Såta
Opp i dalen ligger vannet, under det store fjellet som heter Såta. Den første gården kan skimtes oppe i bakken, til høyre for elva, ovenfor fossen. Nede ved elveoset er det bare grus og store sandbanker. Der driver folk og samler østers og andre skalldyr. Byen en tidlig vårmorgen. Langs elva strekker seg nye skuter og plankestabler. Husene er blitt større, oppe ved fossen ligger det sagbruk og jernstøperi. På Bryn (Brudvin) er alt forandret.

4 Nede ved elveoset er det vokst opp en liten kaupang
Nede ved elveoset er det vokst opp en liten kaupang. Ved bredden ligger flere naust, oppe i elvesvingen bygger de på den nye kongsgården. Ved siden av ligger Mariakirken. Mikalskirken på bakketoppen er ennå ikke ferdig. På den andre siden av elva ser vi husene på Nes, med Olavskirken. Ved siden av ligger en gravhaug. Gården opp i lia heter Brudvin. Byen slik den så ut på Christian 5's tid. Kirken er satt i stand, og det er kommet mange nye hus, særlig på Nesset, er en helt ny bydel er vokst fram. På Holmen ruver den nye festningen som vokter innløpet til byen. Men oppe på Bruvingården er det omtrent som før.

5 Sett inn riktig årstall
Ca fvt. År 1070 År 1188 År 1310 År 1685 År 1760 År 1885 År 1970


Laste ned ppt "Finn riktig tekst til bildene"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google