Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?."— Utskrift av presentasjonen:

1 Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?

2 Elektroner på flukt I kapittelet om atomer og molekyler lærte du at atomet består av positive protoner og negative elektroner. Protonene sitter bom fast i kjernen og elektronene er litt mer løsslupne av seg. I utgangspunktet skal det liksom være like mange elektroner som protoner, men det er ikke alltid atomene bryr seg om det. Rett som det er rapper atomene elektroner fra hverandre, og noen atomer går til og med sammen og deler på elektronene sine. Det hender altså ikke så sjelden at elektronene er ute på (bær)tur, og når elektroner er på vandring lager de strøm!

3 Elektriske elektroner
Altså alle elektriske fenomener skyldes at det enten er for mange eller for få av de bitte bitte bitte små gærninger som heter elektroner (negativt ladde partikler som suser rundt de positivt ladde kjernene i atomene)

4 Hvilke stoffer leder elektronene?
Atomkjernene i plast og glass holder godt tak i elektronene sine og er dårlig ledere. Vi kaller disse stoffene for isolatorer. metaller er temmelig slepphendte. Da kan elektroner suse rundt fra atom til atom, og når de gjør det kalles det elektrisk strøm. Vi kaller disse stoffene for ledere.

5 Strøm I en ledning funker det slik som at man stapper inn et nytt elektron i enden av ledningen, så forskyver det alle de andre elektronene i ledningen sånn at det som sitter helt ytterst i den andre enden ramler ut. Slik driver de og dytter hverandre igjennom. Så lenge elektronene har et sted å gå lager de strøm. statisk elektrisitet: Når ikke elektronene kommer videre.

6 Gnidningselektrisitet
Elektronene kan hoppe fra en gjenstand til en annen. Dersom du gnir en ballong i håret, hopper elektroner fra håret over til ballongen, og ballongen får overskudd av elektroner, og vi sier at den blir negativ ladd. Elektronene blir liggende i ro i ballongen siden den er en isolator.

7 Fortsettelse gnidningselektrisitet
Like ladninger frastøter hverandre. Ulike ladninger tiltrekker hverandre. Derfor kan ballongen feste seg til gjenstander som er positivt ladd

8 Forsøk ”Gnidningselektrisitet”
Forsøk nr 14 side 96 i Tellus 9. Gjennomfør forsøket og skriv rapport etter malen dere fikk utlevert i forrige uke. Problemstilling: Hva kan problemstillingen være? Hypotese??

9 Grupper til forsøket Espen, Cecilie og Adrian
Christer P, Benjamin, Tatjana Ken, Kaja, Kjetil Kim-Robin, Arja og Lisa Isabel, Daniel og Christer E Sara, Rune, Mariel og Kenneth


Laste ned ppt "Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google