Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PASSORD Generelle passordregler Hva er sikre /gode passord

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PASSORD Generelle passordregler Hva er sikre /gode passord"— Utskrift av presentasjonen:

1 PASSORD Generelle passordregler Hva er sikre /gode passord
Hvordan huske passord Unike passord Passord DU BØR UNNGÅ

2 HVORFOR PASSORD Vanlig form for autentisering Beviser hvem du er
Barriere mellom deg som bruker og de tilganger du har i datasystemene. Autentisering kan også være: fingeravtrykk, *nøkkelkort *på de fleste arbeidsplasser det første bevis på at du har adgang/tilgang

3 SIKRE/GOD PASSORD Er hemmelig for alle andre enn brukeren selv. Skal være unikt for hver tjeneste eller hvert brukerforum du er medlem av.

4 IKKE SLIK..

5 Kombinasjon av STORE og små Bokstaver tall og spesialtegn (Mm98%#/)
PASSORD BØR VÆRE: Lett å huske Minimum 8 tegn Kombinasjon av STORE og små Bokstaver tall og spesialtegn (Mm98%#/) Lag huskeregler Jo lengre et passord er jo bedre – setninger er best. Kombinasjon av store/små bokstaver, tall og spesialtegn

6 Forskjellige passord på ulike log-in steder
Velg: Ord eller 1.linje i en kjent sang Spesialtegn %,#:,! osv små og STORE bokstaver faCe_vhetmøb, hoTm_vhetmøb 8-16 tall, bokstaver og spesialtegn Her velger vi at den 3.bokstaven skal være STOR, et hvilket som helst spesialtegn, etterfulgt av en kjent barnesang ”vi har ei tulle med øyne blå” Slik kan du kombinere de fleste passord.

7 Tenker vi sikkerhet når vi lager oss nye passord eller…blir det ofte en lettvint variant….

8 Flere eksempler på passord
«Morn, jeg heter Anne» «Jeg logger på Facebook» «Jeg logger på nettbank» «Nthls11st» et vrient passord? OoKh3vb Fordel med lange passord Ulike passord for ulike tjenester Fra en sang eller eventyr Nthls11st….ser ut som et vrient passord å huske. Passordet er første bokstav fra hvert ord i sangstrofen «Når trollmor har lagt sine 11 små troll». "Ola og Kari har 3 voksne barn". Husk variasjon kombiner bokstaver og tall

9 BYTT PASSORD MED JEVNE MELLOMROM

10 Hvordan velgeS passord?
Fra ordbøker. Passord (dette brukes ofte) /654321 Andre :iloveyou". "monkey", "dragon", "baseball", "superman", princess" og "cheese". De vanligste passordene er ord vi finner i ordbøker Verdens mest brukte og vanligste passord= passord og enkle tallkoder som …1234osv Dette holder åpenbart ikke mål. Hackere har utviklet program som kjører kontoen din opp mot alle ord som finner i ordbøker og dermed får tilgang.

11 Stedsnavn, eget navn, navn på kjeledyr, familiemedlem etc.
PASSORD Passord man bør unngå: 123456/ 123asd/wer/klø Stedsnavn, eget navn, navn på kjeledyr, familiemedlem etc. Bruk heller ikke lett gjenkjennelige sifre - som din adresse, ditt telefonnummer eller fødselsdagen din. Slike passord er enkle å knekke. For opplagt: tall og bokstaver som kommer etter hverandre Blir ofte brukt, men tenk på hvem du kjenner…. Er noen ute etter å knekke andres passord er det derfor greit å begynne med nettopp "passord", etterfulgt av bokstav- og tallkombinasjoner som ligger etter hverandre på tastaturet. Er personen kjent brukes også vedkommendes navn, yndlingssport, navn på kjeledyr osv. for å knekke koder.

12 PC SOM BRUKES AV FLERE Husk alltid å logge deg ut. Lukk også nettleservinduene Ikke velg ”automatisk huske passord” i programmet eller nettleseren.

13 BESKYTTELSE /LÅS SKJERMEN
Lås skjermen hvis du er inne på en side/tjeneste som krever innlogging. Windowtast + bokstaven L. Fordel: Du må logge deg på for å komme videre –eller logge deg helt ut. Slik sørger du for at andre ikke får tilgang til dine ting. Hindrer også at noen kan endre ditt brukernavn og passord.

14 PASSORD PÅ AVVEIE Ved mistanke om svindel /
brukernavn og passord på avveie se sidene: https://slettmeg.no/ https://idtyveri.info/

15 TIPS PÅ TAMPEN…. DET ER IKKE ALLE PASSORD SOM BLIR GODTATT…. 

16 UNIKE PASSORD


Laste ned ppt "PASSORD Generelle passordregler Hva er sikre /gode passord"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google