Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

LEKERESSURSER - Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "LEKERESSURSER - Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen."— Utskrift av presentasjonen:

1 LEKERESSURSER - Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen.
Lillehammer modellen 7/

2 BAKRUNN FOR PROSJEKTET
15/ lyste Fylkesmannen Oppland ut midler til lokalt arbeid med likestilling i barnehagen. Prosjekt 2 i utlysningen: Samarbeide mellom barnehage og ungdomsskole. Flere forskere og menn i nettverket ”menn i barnehager” hevder at gutter i ungdomsskolen er en viktig gruppe å satse på for rekruttering til et yrke i barnehagen.

3 OPPMERKSOMHET Besøk av Barne- og likestillingsministeren Audun Lysbakken. Innslag på God morgen Norge tv 2 Lokalaviser Bladet Utdanning Barnehage.no ( nett og blad) Besøk av Utdanningsdirektoratet Flere foredrag / presentasjoner

4 Artig med medieomtale. …forsida på gd…

5 HAMMARTUN SKOLE 600 elever 100 ansatte -en GENIAL plass å være 98 barn 16 ansatte, 1 mann i fast stilling

6 ÅRETTA UNGDOMSSKOLE STEINRØYSA BARNEHAGE 45 ANSATTE 370 ELEVER 70 BARN
5 MENN I FAST STILLING

7 Smestad Ungdomsskole Lundgaardsløkka Barnehage ca 320 elever
Ca 40 årsverk Lundgaardsløkka Barnehage 68 barn 15 årsverk 4 menn i faste stillinger

8 LIKESTILLING 2014 MÅL 2. Likestilling for fremtiden
-Øke bevisstheten om likestilling i barnehage og utdanning. Hva vil regjeringen? at barnehagene og utdanningssektoren skal fremme likestilling og motarbeide alle former for diskriminering. å stimulere til mer utradisjonelle utdanningsvalg for jenter og gutter både innenfor videregående opplæring og høyere utdanning. arbeide for å øke andelen menn i barnehagene til 20% jevnere kjønnsbalanse blant studenter i førskolelærer – lærer og barnevernutdanningen.

9 RAMMEPLANEN Likestilling mellom kjønnene skal gjenspeiles i barnehagens pedagogikk. Barnehagen skal oppdra barn til å møte og skape et likestilt samfunn. Barnehagen skal bygge sin virksomhet på prinsippet om likestilling mellom kjønn. Gutter og jenter skal ha like muligheter til å bli sett og hørt, og oppmuntres til å delta i felleskap i alle aktiviteter i barnehagen. Personalet må reflektere over sine egne holdninger og samfunnets forventninger til gutter og jenter.

10 HVA ER EN LEKERESSURS ? En lekeressurs kommer til barnehagen og er sammen med barna. Lekeressursen er med barna på deres premisser, men kan også ta initiativ til aktiviteter. Forslag på aktiviteter: Tegning, maling, bygge med lego, musikkstund, ”fotballskole,” ski eller skøyte aktiviteter, lesegrupper m.m Som lekeressurs får guttene en av våre 4 mannlige ansatte som veileder. Sammen med veilederen blir de enige om hva de skal gjøre. Veilederen skal også bidra til at guttene får et innblikk i hva det innebærer å jobbe i barnehage

11 ALTERNATIVER OG LØNN Alternativ 1: 2 ettermiddager i uken i en måned. Kl – ganger à 2 timer = 16 timer Lønnen er 1500 kr ( 2 lekeressurser er på jobb samtidig) Alternativ 2: Vinterferien, Uke timer. Lønnen er 1900 kr Hvordan timene fordeles i løpet av uken blir lekeressursen og veilederen enige om på forhånd Alternativ 3: Sommerferien, 40 timer fordelt på 2 uker. Lønnen er 3800 kr ( Hvilke uker det skal jobbes blir vi enige om) Ved sykdom blir tapte timer tatt igjen ved en passende anledning. Alle timer skal være gjennomført før lønnen utbetales.

12 SØKE-PROSSESSEN Info-møte på skolen i alle trinn
Guttene får også skriftlig info og søknadsskjema Det er en søknadsfrist for prosjektet, og søknaden leveres til kontaktlærer. Søknadene behandles i barnehagen av de mannlige ansatte i fellesskap. Guttene som får jobb får ett skriftlig tilbud om jobb.

13 SKOLEBESØKET Viktig å få lærerne med på lag,- personalmøte anbefales.
Fordele besøkene Jentene er en fin støttespiller Gang-prat er viktig Søknaden leveres på skolen

14 SØKESKJEMA

15 Har du noen tanker om hva du vil gjøre sammen med barna i barnehagen?
Ha musikkstunder hvor jeg tar med gitar og vi synger. Jeg gjør hva som helst som jeg får beskjed om med glede. Leke pirat. Tegne fra et tema, for eksempel fra et eventyr. Hva som helst, untatt mor, far og unge og dokker  Brodere og lage små kosedyr av filt og garn. Jeg er en røver til å bygge lego. Jeg foretrekker det nyskapende og det fysiske  Jeg kan gjøre alt fra å leke med dokker til actionman

16

17

18

19 MØTET MED GUTTA Når alle guttene har fått tilbud om jobb innkalles de til et felles info-møte i barnehagen Presentasjon av styrer og veiledere, presentasjon av gutta. Omvisning i barnehagen Forventninger/Innspill til jobben som skal gjøres Lysbildefremvisning  Taushetserklæringer Servering

20 Veiledning og bygging

21 Hva synes barna? Bra. Dem leker og tøyser.
Dem er flinke til å stå på hender. Ungdommene er voksne , men dem er med å leker. Vi pleier å hoppe på ungdommene, det gjør vi ikke med de voksne. Dem er ikke så strenge som de voksne. Ungdommene er bare snille, ikke strenge. Flinke til å leke. Vi leker med biler sammen med dem. Veldig fint når dem jobber her. En gang bygde vi et kjempestort tårn. Kult at de er med og leker…. Kanskje jeg kan bli som han??

22 Kommentarer fra personalet
Ressurs for oss Populære blant barna Noen barn som sjelden er i ro, sitter faktisk i ro i lange stunder sammen med lekeressursen Barna synes det er helt topp Veldig givende for oss. Noen ganger tenker jeg er det sånn man skal gjøre. Dem leker annerledes. Er ofte mer tilstede i leken. Vi blir for voksne noen ganger. Smågutta hos oss elsker dem -Dem suger seg på. Dem er blide og positive,det merkes at dem vil være her. Artig å se dagens ungdom sammen med barn. Ser at dem har omsorg i seg. Er mye fin ungdom.

23 EVALUERING

24 Hvilket utbytte har gutta hatt?
Det har vært interessant å se hva barna gjorde for å få oppmerksomhet, hvordan de tenker og finner frem til løsninger. Jeg føler dette som viktig med tanke på at jeg skal bli far en gang  Jeg har lært at jobb ikke alltid behøver å være kjedelig og at det er veldig gøy å jobbe med barn. Funnet ut at det er utrolig moro og lærerikt å jobbe i barnehage. Jeg har erfart at det er kjempestas for ungene å ha en ung gutt som lekekamerat. De synes det er kult med en å herje litt med.

25 Hvordan har du opplevd kontakten med barna?
Veldig bra, det viktigste er at ungene skal føle seg trygge md meg, og det syntes jeg gikk bra. Jeg har opplevd god kontakt mellom meg og barna,- en har sagt at han har operert i øret og magen  Det har vært veldig lett,- ble jo forbilder for de så å si med en gang. Gøy,- de gjør mye artige sprell.

26 1/3 AV ALLE UNGDOMSSKOLE GUTTER I LILLEHAMMER SØKTE JOBB SOM LEKERESSURS!

27 Faktiske tall Kan du tenke deg å jobbe i barnehage en gang i fremtiden? , 16 stk jobbet – 2012, 16 stk jobbet 8 stk svarte klart Ja svarte klart Ja 5 stk svarte Ja i en periode svarte Ja i en periode 2 stk svarte kanskje, ikke utenklig svarte kanskje 1 stk svarte Nei svarte Nei , 18 gutter jobbet – 2013,47 jobbet 9 svarte klart Ja svarte klart Ja 6 svarte Ja i en periode svarte Ja i en periode / kanskje 3 svarte Nei svarte Nei.

28 Hva har dette prosjektet gitt oss?
Bedre samarbeide med ungdomsskolen. Utplassering etc…… Pryo-dager (praktisk yrkes-orientering) Positivitet i nærmiljøet.

29 De mannlige ansatte blir ofte gode forbilder for ungdomsskoleguttene

30 NØKKELEN TIL SUKSESS Få personalet på lag. Begge kjønn.
Behandle guttene som ”voksne”/likeverdig personale Bli tatt på alvor. For de fleste er møtet med lekeressursoppgaven det første møtet med arbeidslivet. Attest . Positive lærere ,som spiller på lag.

31 BYGGING ER GØY!!


Laste ned ppt "LEKERESSURSER - Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google