Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertIda Karlsen Endret for 9 år siden
1
Kretsdommerkurs Manus og tegninger: Kjell Grøndahl og Nils Kr. Wiig
Presentasjonsutforming: Lene Jorun Varlo og Gjermund Johre Norges Friidrettsforbunds Dommerutvalg 2012
2
Kretsdommeropplæring
Kursmateriell NFIF håndbok (siste utgave) NFIF «Friidrett for barn og ungdom» NFIF «Arrangementshåndbok» Kretsens oppslagsbok (siste utgave) Pensum Gjennomgang av konkurransereglene: Representasjon og overgangsbestemmelser Autorisasjon av dommere og startere Nasjonale bestemmelser om klasseinndeling Internasjonale konkurranseregler
3
Teoretisk prøve Teoretisk prøve
Skriftlig besvarelse av ca. 20 spørsmål
4
Norsk friidretts organisasjon
5
Håndboka Konkurransereglene er ordnet etter følgende oppdeling: Kap. I
Int. friidrettskonkurranser 1 – 9 Kap. II Startberettigelse 20 – 22 Kap. V Internasjonale konkurranseregler 100 Del I Funksjonærer 110 – 139 Del II Generelle konkurranseregler 140 – 151 Del III Løpsøvelser 160 – 170
6
Håndboka forts. Del IV Tekniske øvelser Generelle regler 180
A. Vertikale hopp – gen. 181 Høyde 182 Stav 183 B. Horisontale hopp - gen. 184 Lengde 185 Tresteg 186 C. Kastøvelser – gen 187 Kule 188 Diskos 189 – 190 Slegge 191 – 192 Spyd 193
7
Håndboka forts. Del V Mangekamp 200 Del VI
Innendørs (Delt som for utendørs) 210 – 222 Del VII Kappgang 230 Del VIII Gateløp 240 Del IX Terrengløp 250 Del X Verdensrekorder 260 – 264
10
Klasseinndeling Betegnelse Alder Inndeling Varighet Diverse Barn
Samlet Regler i «Friidrett for barn og ungdom». Alfabetisk resultatliste Alders-bestemte 10-19 år Årsklasser Kalenderårene Øvelsesutvalg i «Friidrett for barn og ungdom». Fra 15 år kan delta i jr. og sen. NM Junior 15-19 år 20-22 år Samlet, eller JR19 og JR22 Kalenderårene en fyller 15 – 22 år Kval. krav i jr. NM delt i to klasser. JR 19 (15-19 år) JR 22 (20-22 år) Senior 23 år og eldre Kalenderåret en fyller 23 år Spesielle kvalifiseringskrav for deltakelse i hoved-NM Veteran 35 år og eldre 5-års klasser Kalenderåret Arrangør kan bestemme andre klasseinndelinger
11
Stevneorganisasjon
12
Startkort løp og vertikale hopp
Notere resultat: bruk o = gyldig x = ugyldig og - = står over
13
Start til mål LØPSRETNING Måling av bane Svart
Målelinje for bane 2-6 (8) Målelinje for bane 1 Sarg ved indre bane Mållinje Startlinje Svart
14
800 meter
19
Banedommene
21
Målpassering
22
Elektronisk tidtaking
23
Manuell tidtaking Klokker som viser 1/100 sekund: 10,80 = 10,8
10,81 = 10,9 10,89 = 10,9 Tre klokker på første mann i mål: 11,26 = 11,3 11,31 = 11,4 11,42 = 11,5 11,40 = 11,4 11,43 = 11,5 13,22 = feil 11,62 = 11,7 11,21 = 11,3 11,2 = 11,2 11,29 = 11,3 Eks. 1 Eks. 2 Eks. 3 Notert 11,4 Notert 11,5 Hvis kun to klokker også 11,5 notert Notert 11,3
24
Manuell tidtaking hele heatet
Plass Avlest Notert 1 11,54 = 11,6 11,5 = 11,5 11,61 = 11,7 11,6 2 11,7 = 11,7 11,7 3 4 11,78 = 11,8 11,9 5 11,91 = 12,0 11,9 se måldommere 6 12,02 = 12,1 12,1 Måldommers bedømming: 1 TIL 2 3 4 5 6 XXX 1 m 0,5m 1m Likt 2 m
26
Feil hekkepassering
27
Hinderløp
29
Stafett – veksling og felt
30
Antall svinger på delte baner
Stafetter Akselerasjonsfelt Antall svinger på delte baner Startblokker 4 x 100 m 4 x 200 m 4 x 200 m innd. 4 x 400 m 4 x 600 m 4 x 800 m 4 x 1500 m 1000 m Ja Nei Ja1) 2 3-42) 3 32) 1 Fotnoter: 1) Kun på 1. Veksling 2) Hvis det ikke er flere enn tre lag, kan 4 x 200 m og 4 x 400 meter løpes med kun en sving på delte baner. (Bruk bane 1, 3 og 5)
31
Stativ og list for høyde
Endetverrsnitt
32
Øvelsesområde – høyde
33
Høyde – like resultater
1,75 1,80 1,85 1,90 1,95 1,98 2,00 Ant. riv Plass A XO O - XXO XXX 4 3 B X- 1 C XX D Regel 1: Antall forsøk på sist klarte høyde. Regel 2: Antall riv i hele konkurransen. Regel 3: Omhopp om førsteplassen hvis ikke annet er bestemt Se regel 181.8d.
34
Høyde - omhopp Omhopp om førsteplassen 1,98 2,00 Plass B O X 1 D 2
Omhopp starter på neste forhåndsbestemte høyde etter den høyde de involverte utøverne klarte. Begge får 1,98 m godkjent i konkurransen.
35
Stativ – stav og list
36
Øvelsesområde - stav
37
Stavmatte
38
Øvelsesområde lengde og tresteg
39
Satsplanke Overflaten av planken skal være hvitmalt. Plastmassen skal ha kontrastfarge i forhold til den hvitmalte planken.
41
Eksempel på landing i gropa
42
Lengdemåling
43
Lengde – like resultater -rangering
1 2 3 Res. Plass 4 5 6 Mid. plass 2 + 3 res A 6,52 6,34 6,78 6 k X 6,75 7 B 7,15 - 1 k 7,02 x C 6,95 2 k 6,99 7,01 D 6,20 6,36 6,42 10 E 6,40 6,53 8 k 6,68 8 F 6,54 6,73 5 k 6,93 6,72 6,51 G 6,48 6,30 7 k 6,49 6,70 H 6,80 4 k 6,85 6,82 I 6,23 9 J 6,76 3 k 6,88 k = kvalifisert
44
Lengde - like resultater – rangering – regler
Nest beste resultat 3. beste resultat, osv Hvis fremdelse likt deles plassene, også evt. 1. plass
46
Kule - øvelsesområde
47
Stoppbrett for kulestøt
48
Bandasjering av hender
49
Kast – merker etter nedslag
50
Øvelsesområde for slegge og diskos
51
Øvelsesområde - spyd
52
Tidsskjema - grunndata
Antall forsøk i lengde, tresteg og alle kast (Eksempel 12 utøvere) 3 første omganger 3 x 12 = 36 3 siste omganger 3 x 8 = 24 Totalt antall forsøk = 60 Beregnet tid: 60 min (Alle bruker ikke 1 ½ min.) Beregn litt lenger tid til lange kast Oppvarmingskast/hopp skal skje før den oppsatte tid i tidskjemaet
53
Tidsskjema - grunndata
Antall forsøk i høyde og stav Beregn 8 hopp pr. deltaker. (Eks. 9 deltakere) Antall hopp 9 x 8 = 72 Beregnet tid: For høyde: 1 min. pr. hopp + 10 min. for vinner = 82 minutter For stav: 1,5 min. pr. hopp + 15 min. for vinner (72 x 1,5) + 15 = 123 minutter
54
Tidsskjema Eksempel: Kveldsstevne på 6 baner
55
Tidsskjema for deltakere og publikum
OPPROP FORSØK FINALE 100 m Menn sen Menn jr. Kvinner sen Kvinner jr. 17.00 17.15 17.25 17.45 18.00 18.25 18.45 20.05 18.15 20.15 20.25 800 m Kvinner sen.+jr. Menn sen.+jr. 18.35 19.25 19.35 5000 m 19.00 Høyde Kvinner sen. Menn sen. Lengde 18.10 19.10 Kule Diskos
56
Program (eksempel på utførelse)
57
Seeding, heatoppsett og banetrekning
58
Papirflyt Start-mappe Opprops-lister
Startlister for forsøk, mellomheat og finaler Resultat-lister Start-mappe
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.