Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Naturvernskolen: Hvordan skaffe penger til lokalt arbeid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Naturvernskolen: Hvordan skaffe penger til lokalt arbeid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Naturvernskolen: Hvordan skaffe penger til lokalt arbeid
Tema på foredrag: Hvordan skaffe penger til miljøarbeidet? Tid: 30 min For mer info om foredraget kontakt: Aino Bogetvedt Andre relevante foredrag på Andre relevante nettsider:

2 Hvor skal vi begynne? Man trenger ikke mye penger for å drive et lokallag. Tenk først gjennom hva dere trenger penger til. Sett opp et budsjett og et regnskap. Mer opp dette finner dere i foredraget ”Økonomi i lokallag”. Finn ut hva dere trenger penger til: Frie midler dere kan bruke når som helst til hva som helst b) Aktivitetsstøtte til et konkret prosjekt eller en aktivitet dere vil gjøre Verv medlemmer = økte kontingentinntekter. Aktivitetsstøtte: Søk aktivitetsstøtte fra sentralt.

3 Hvilke inntektsmuligheter finnes?
Stiftelser Offentlige tilskudd Næringslivet Folk: Kronerulling og gaver Det finnes masse penger der ute!

4 Stiftelser: Sparebankstiftelser
Sparebankstiftelser finnes i hele landet. Lurt å sjekke med fylkeslaget om erfaringer med å søke støtte. Ofte lurt om flere slår seg sammen. Kan et annet lokallag være relevant? Eller fylkeslaget? Miljøagentene?

5 Stiftelser: Andre store stiftelser og fond
Stiftelsen UNI Gjensidige-stiftelsen ExtraStiftelsen Storebrands Du-kan Grasrotandelen til Norsk Tipping

6 Stiftelser: Miljørelaterte
Studieforbundet natur og miljø NSB Miljøstipend Finsefondet Konsul Haldor Viriks legat Hans Thomas Grams stiftelse Hans Herman Horns Stiftelse Liv og Dag Vogts dyrevernfond Anders Sveaas´ Allmennyttige Fond

7 Før du skriver søknaden
Start i god tid! Les kriteriene og formål grundig først Hvordan passer dette til det du skal søke penger til? Kan du endre litt på planen for å tilpasse til kriteriene? Sjekk hva som har fått støtte før Bør dere ha en samarbeidspartner?

8 Hvordan skrive søknaden?
Sjekk hvor mye penger de pleier å dele ut per søknad Sett opp budsjett og søk innenfor rammene donor setter Kan dere delfinansiere prosjektene? Husk å få med at frivillig innsats og dugnad er en viktig del av prosjektet Stikkord som ofte går igjen: Engasjerende, aktivitets-skapende, samfunnsbyggende , ”verdi over tid” og ”mange til gode”.  Ofte lurt med bilder i søknaden!

9 Hvordan forbedre søknaden?
Ble det avslag? Ikke gi opp! Dere kan lære mye av et begrunnet avslag og skrive bedre søknad neste gang. Be gjerne om begrunnelse om man får et generelt standardsvar.

10 Hvem har fått penger? Naturvernforbundet Hordaland: kroner til luper, håver, kikkerter, redningsvester og felthandbøker. Søkelys vassdrag. Undervisningsopplegg for elever på andre områder, nå utstyr slik at de kan ta elever med ut og være forskere i våre vassdrag. Naturvernforbundet i Rørosregionen: kroner til natursti for barn og ungdom. Tilrette for økt friluftsliv . Naturvernforbundet i Kristiansand : kr til plukking av frukt som ellers ville ha råtnet. En gavmild og klimavennlig by, hvor maten vi spiser har reist kortere. Invitere hageeiere med for mye frukt til å dele overskuddet sitt med frivillige som har lyst til å høste inn. Støtte til innkjøp av eplepresse. Mer klimavennlig kosthold. Naturvernforbundet Hordaland & Naturvernforbundet i Rørosregionen

11 Offentlige tilskudd og Søknadsprosesser
Fylkesmannen Fylkeskommunen Kommunen Hvilke midler som er tilgjengelige varierer og man må orientere seg om mulighetene i hver enkelt kommune. Undersøk om det finnes vernetiltak, klimatiltak i kommunen (oljefri og lignende) etc.

12 Samarbeidspartnere? Husk at naturvernfamilien gir oss økt styrke: Naturvernforbundet + Miljøagentene + Natur og Ungdom Tenk om andre relevante organisasjoner/aktører Frifond: Om dere jobber med barn og unge kan dere se på mulighetene for å søke Frifondmidler (LNU) i samarbeid med Miljøagentene eller Natur og Ungdom

13 Søknadsprosesser Fylkesmannens miljøvernavdeling
Prioriterte arter og utvalgte naturtyper Fisketiltak (må være rødlista arter eller laksefisk) Vilttiltak (bør være rødlista arter) Vannforskriftsarbeid FKT – Forebyggende og konfliktdempende tiltak relatert til rovvilt Alle pottene kan støtte praktiske prosjekter, infoprosjekter og kan benyttes til lønn + annet. De fleste pottene har frist 15. januar, og det er felles søknadsskjema på DirNats hjemmeside. I tillegg behandles ofte søknader løpende, og det kan være restmidler som gjør at det er ny tildeling på høsten. Det er lurt å sende en søknad i oktober også.

14 Næringslivet: Sponsing og annonser
Næringslivet er ofte den mest tidkrevende kilden å skaffe penger fra. Det kan være lurt å koordinere med andre lag først. Sponsing: Viktig å tenke gjennom om hvilke verdier en selv har og hvilke verdier sponsoren har. Ikke selg dere for billig. Hva kan dere tilby? Antall medlemmer? Store arrangementer med masse folk? Annonsering: Om dere har egen nettside eller en publikasjon kan dere be om en støtteannonse.

15 Folk: Kronerulling og gaver
Kronerulling: Om dere har en stor og aktuell sak på gang, og som krever penger, kan dere starte en kronerullingskampanje. Gaver: Dere kan informere om at dere gjerne tar i mot gavebeløp til arbeidet. Tips: Folk er gjerne gavmilde i tiden før jul. Å takke: Det er alltid veldig hyggelig å få en takk når man har gitt en gave. Husk å takke dem som gir dere gaver.

16 Se flere foredrag her: www.naturvernforbundet.no/skolen

17 Bli medlem - gjør en forskjell
Send SMS NATUR til 2377


Laste ned ppt "Naturvernskolen: Hvordan skaffe penger til lokalt arbeid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google