Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bedrifter og energisparing

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bedrifter og energisparing"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bedrifter og energisparing
Målgruppen er smal. Hvilke type bedrifter så vi etter? Små bedrifter, butikker i Uddevalla og Fredrikstad.

2 Flyfoto av Gressvik. Et av de største lokalsamfunn med ca 8000 innbyggere, ca 11% av Fredrikstads innbyggere bor her. Torget er et sentrum med 12 små butikker, Coop Eiendom, Fritidssentralen og Ungdomsklubben.

3 Offentlig Privat Frivillig Samarbeid (OFPS) Dugnad
Gressvik lokalsamfunn og Handelstanden trakk i trådene Leder i Gressvik lokalsamfunn ga oss inngangsporten til samarbeidet. Bakgrunnen var hærverk på torget og hva kunne gjøres med det. Første møte med Handelsstanden startet med at de var meget misfornøyde med kommunens innsats på Gressvik. Etter det gikk alt på skinner. Gressvik Handelstand har brukt sin kompetanse og sine nettverk og tatt hovedansvaret for gjennomføringen. Metoden er OFPS.

4 7-minutes vision Hurtig oppstart, få kjappe møter forankret og sikret prosjektet. Selv om vi ikke direkte brukte metoden vi lærte av Akademi for Scenekunst, så lignet det.

5 12 butikkeiere, 2 private foretak 1 Lokalsamfunn 1 MSM
Blanke ark, noen nye fargestifter og kreative tanker holdt i første omgang. Utfordringen var leverandører og pris. Forhandlingskompetanse i gruppen kom godt med.

6 Gressvik torg ser ikke akkurat slik ut, men det ville vært fint om det kunne lignet litt. Torget ligner nok mer på gråstein enn gull og innbød ikke til å være en møteplass som vi ønsket å komme til.

7 Dette er Fisketorget i sentrum, ikke Gressvik torg
Dette er Fisketorget i sentrum, ikke Gressvik torg. Få hadde tenkt hva de ville med torget sitt og hvordan det kunne bidra til å trekke til seg folk og øke butikkenes omsetning.

8 Ferga går hyppig på elva mellom Gressvik sentrum og byens sentrum/torg
Ferga går hyppig på elva mellom Gressvik sentrum og byens sentrum/torg. Er det mulig å få folk til å bli og handle på Gressvik i stedet for å dra til byen/sentrum? MSM ville ha et prosjekt med energisparing som tema og teste en metode. Hva var felles utfordringer og hvordan løse disse i dette prosjektet ? Akkurat da sluttet ferja å gå pga mudring i elva.

9 Denne arkitekttegnede armaturen i elegant, moderne
Design, symboliserer den olympiske ild. Utmerket fargegjengivelse og nesten ingen sjenerende blending med et betydelig utvalg av lamper. Kan monteres på toppen av stolpen eller direkte på en vegg. Målet ble å gjøre torget mer attraktivt og trygt for folk, også etter mørkets utbrudd. Ny utvendig belysning som kunne redusere energibruken ble løsningen. Handelsstanden brukte sine nettverk til å få vurdert pris og kvalitet.

10 Ny LED-belysning ble installert og er tatt imot veldig positivt, både av butikkene og folk som bruker torget. Det har ført til 0 hærverk i 2010, flere arrangementer vurderes på torget, årlige kulturtreff/Gressvikdagene er og vil bli der. Folk føler seg trygge, men det er fortsatt en del igjen på det estestiske og det praktiske området før torget kan bli en attraktiv møteplass.

11 Veien mellom Uddevalla og Fredrikstad er kort, i allefall sett med mine øyne. Vi fikk ikke til nettverksbygging mellom byene. Butikkene er små, de jobber mandag-lørdag og det er vanskelig å ta seg fri i åpningstiden.

12 Offentlig/ fellesskapet Frivillig/dugnad Private foretak OFPS
Effekt Offentlig/ fellesskapet Frivillig/dugnad Private foretak OFPS Innsats 210000 60000 137000 407000 Bidrag til klimautfordringene. Mindre hærverk/ ungdom tok ansvar. Nettverksbygging. Ny belysning er et positivt element. Årlige kulturtreff, ”Gressvikdagene”. Samhold og styrket nettverk Innsparing energibruk ca Selvstyrt prosjekt med tema og ramme. Mindre utvendig vedlikehold /mindre hærverk. Nettverksbygging med og uten ungdom. Nett-verks-bygging OFPS har økt verdiskapingen med nesten det dobbelte av offentlig innsats. Foruten et bidrag til klimautfordringene, er det effekter for trygghet, nettverksbygging i lokalsamfunnet og bygging av lokal kultur og identitet.

13 OFPS er en god metode for å oppnå et felles mål i et lokalsamfunn/nærmiljø. Får gjerne effekter som ikke er forutsett, tilleggsgevinster. Øker verdien på offentlig innsats OFPS er en god metode for å oppnå mål som tjener fellesskapet og bidrar til at private og innbyggere tar samfunnsansvar. Øker verdien på offentlig innsats. Krever prosjektstyring og prosesskompetanse.


Laste ned ppt "Bedrifter og energisparing"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google