Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Naming, blaming, shaming

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Naming, blaming, shaming"— Utskrift av presentasjonen:

1 Naming, blaming, shaming
Har noen alltid skylda når noe går galt?

2 Journalister leter etter svaret på dét
Ligger i journalistikkens natur Nødvendig for å utføre samfunnsoppdraget Kan åpenbart oppleves som pågående

3 Vi vet hvem som sto bak dette

4 Men burde noen visst?

5 PST: Blind på høyre øye? All politisk vold i Norge har kommet fra høyre. Hadelandsdrapene Nynazister åpnet ild mot innvandreres feiring av 17.mai på 2000-tallet Drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia PST har ikke fått noe hjelp. Ingen i Norge forsker på høyreekstreme. Det kan være sant at det var umulig å vite. Men det er ikke sikkert. Derfor undersøker vi.

6 Har noen ansvaret for dette?

7 Her satt Norges ti skarpeste menn
De risikerte mest av alt å drukne Eller bli skutt, en etter en; Denne båtturen tok 9 min, før politiet ble reddet av en skjærgårdsjeep 1 ungdom ble skutt og drept i minuttet på Utøya. Ytterligere 3-4 skutt og skadet.

8 Kan vi ikke vente på kommisjonen?
Media har annen rolle enn tilsynsmyndigheter, utvalg og kommisjoner Rett – og plikt – til selvstendige undersøkelser Del av samfunnsoppdraget Og hva er så det?

9 ”Pressens innsats i enkeltsaker har i mange tilfeller vært en utløsende faktor for å hindre urett og rette opp feilaktige disposisjoner i samfunnet. En ansvarlig presseetisk vurdering legitimerer derfor at det rettes et kritisk lys ikke bare mot offentlige handlinger og institusjoner, men også mot personer som i kraft av sin stilling eller sitt tillitsverv, må regnes som offentlige personer. Presseetikken skal ikke beskytte det kritikkverdige, men de presseetiske normer skal hjelpe redaksjonen til ikke å påføre mennesker en unødig lidelse. Det er gjennom en drøfting av de etiske konflikter at redaksjonen – redaktører og journalister – utvikler en ansvarlig og bevisst holdning til hva som kan og bør publiseres.” Norsk presseforbund

10 Jakten på skupet Å avdekke noe som får konsekvenser er én måte å se samfunnsoppdraget utført Dagsavisen: Gullpensjonene på Stortinget Stortinget satte seg selv under gransking for første gang i historien Hastebehandlet to lover, samt førte til forslag om grunnlovsendring Stortingets gullkantede pensjonsordning ble endret for alltid Ble noen urettmessig ”uthengt”? Ja.

11 Blant dem; Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland
42 eks-politikere ble mistenkt for bedrageri i Riksrevisjonens opprinnelige rapport Blant dem; Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland Men bare Magnus Stangeland og Anders Talleraas ble dømt til fengsel for grovt uaktsomt bedrageri (januar 2011) Min påstand: medieomtalen var nødvendig. Stortinget ville løse saken selv, i det stille.

12 Naming Hvorfor navngi? Dagsavisen varsom med å navngi
Men dilemma: anonymitet kan bidra til å kaste mistanke over uskyldige Naming kan være nødvendig for å få fram alle sider. X: Ambulansesaken/Erik Schenken

13 Blaming, shaming? Tilbake til 22.7: Ikke vårt hovedanliggende å finne ut hvem som har skylda, men: Ettergå årsakskjeder. LÆRE av feil Forbedre systemer før det skjer igjen. Men selvsagt kan det også hende at noen har – og får skylda: Erstatninger, påtale, tjenesteforsømmelse

14 Hva når folk faktisk ikke har gjort noe galt?
Fortjener selvsagt også medieomtale Men fordrer gjerne at involverte orker Tips oss! Vi vil gjerne også fortelle ”mot-historien”. Som A-mag har gjort mht Nordlandssykehuset og Schenken.

15 Irene Halvorsen Samfunnsredaktør irene.halvorsen@dagsavisen.no
Tel Mobil 17 års erfaring som journalist – primært politisk journalist Tidl. Nyhetssjef og stedfortredende samfunnsredaktør i Dagsavisen


Laste ned ppt "Naming, blaming, shaming"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google