Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010."— Utskrift av presentasjonen:

1 R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010

2 K ART OVER R IOJA

3 V INOMRÅDET R IOJA Består av 3 underområder I. Rioja Alavesa - Ligger nord i Rioja like ved fjellkjeden Sierra de Cantabria og er det minste av de 3 områdene. Ansett for å være det mest spennende området. Vinmarkene her er sydvendte og har ett høyt innhold av kalk. Tempranillo er den best egnede druen i området da den modner lettere i kaldere klima. II. Rioja Alta – Består av den vestligste delen av Rioja hvor byen Haro er sentrum. Her dyrkes også i hovedsak Tempranillo, men også Graciano som bidrar med syre og Mazuelo som bidrar med tanniner og farge. Sierra de Cantabria beskytter området mot nordavinden og de trekledde Sierra de la Demanda i syd beskytter mot den verste varmen. III. Rioja Baja – Veldig forskjellig fra de andre to områdene. Her er det mer sol og mindre regn, og man får milde Middelhavsvinder østfra. Dette klimaet samt den jernholdige sandjorden favoriserer Garnacha druen. Godt moden druer og enkle, robuste viner med moderat syre er vanlige her.

4 L ITT H ISTORIE Regionens anseelse oppstod sent på 1800 tallet da nêgocianter fra Bordeaux kom for å hente vin. Etter at vinlusen hadde herjet nord for Pyreneene, hastet det med å fylle opp tomme blandingstanker. Rioja viste først sitt store potensial gjennom de to første vin bodegaene Riscal (1860) og Murrieta (1872). Den tredje bodegaen var Montecillo (1874), vi skal i dag smake vin fra både Murrieta og Montecillo. Byen Haro ble tidlig vinsenteret i Rioja. Her kom Nêgociantene fra Bordeaux og viste hvordan vinen skulle lagres på små fat. Som ett resultat av dette dukket det rundt 1890 opp en klynge med nye bodegaer rundt jernbanen i Hero. Noen av disse var Muga og C.V.N.E, som vi skal smake vin fra i dag. Første verdenskrig ble ett vendepunkt for Rioja. Fransk vineksport ble lammet og Rioja så sitt snitt til å rykke inn. Dette førte også til ett behov for å lovbeskytte vinen, og i 1926 ble landets første reguleringsorgan opprettet kalt Consejo Regulador. Under isolasjonen som General Franco hadde førte landet inn i, ble det brått slutt på eksporten. Mange ble sittende med store lagre, og siden man vanligvis ikke tappet vinen på flasker før den skulle selges, ble vinen liggende lenge på eikefat. Så om Rioja ikke allerede var kjent for eikepregede viner, så ble dette ytterligere forsterket når man omsider begynte eksporten igjen.

5 L ITT H ISTORIE De spanske myndighetene åpnet i 1988 for at et område kunne oppnå D.O.Ca status. Det var da helt naturlig at Rioja ble det første tre år senere. Tradisjonelt har bodegaene kjøpt vin fra vingårdene og foretatt blanding og lagring på Bodegaen. Tapperne hadde dermed liten kontroll over dyrkerne, noe som ofte førte til mer fokus på høy avkasting enn kvalitet. I den senere tid har det derfor skjedd en endring hvor flere bodegaer nå både lager vinen og dyrker druene. Lagringen ble gjort på amerikanske eikefat helt frem til 1970, da de første franske eikefatene ble tatt i bruk. Det har også i det siste blitt mer vanlig med viner fra enkelteiendommer. Ett eksempel på dette er Contino, som vi også skal smake i dag.

6 T RADISJONELL V S. M ODERNE R IOJA Meningene om hva som kjennetegner en tradisjonell Rioja fra en moderne Rioja er mange og delte. Her er noen av de viktigste forskjellene i henhold til Carlos Roderigues, ønolog ved Bodega Ondalan i Rioja Alvesa: Tradisjonell:  Svakere farge på vinen som heller mot oransje, tegn på en eldre vin.  På lukt er de mer jordlige som ett resultat av lenge fat lagring, hvor frukten tar en mer tilbakeholden stilling.  I munnen føles de umiddelbart friske, god syre, som igjen leder inn i avbalanserte tanniner som ett resultat av lengre lagring.  Tradisjonelle viner er ofte på søken etter finesse og eleganse. Moderne:  Sterk på farge, ofte blå rød som ett resultat av mindre lagring.  På lukt er den mer intens og konsentrert enn tradisjonell og har også en mer fruktig dominans.  I munnen føles den stor med mye struktur og markante tanniner. Generelt vil en moderne Rioja ha mer utrykk og intensitet enn de tradisjonelle vinene.

7 K LASSIFISERINGER Guarantee of Origin Dette er en ung vin som kjennetegnes av det grønne merket bak på flasken. De kan være hvite, røde eller rosê. De unge vinene har typisk en mørk rød til lilla farge med en dyp lykt av røde bær. Disse vinene har tilbrakt liten eller ingen tid på eikefat og passer godt til en fest uten mat. Crianza Disse vinene er vanligvis røde og kjennetegnes av ett kirsebærrødt merke bak på flasken. Crianza viner må tilbringe minst 2 år på vingården, hvor minst ett av disse må tilbringes på eikefat. Dette er unge, friske og fruktige viner, men med ett hint av vanilje og krydder som gir vinen mer kompleksitet. Crianza vinene kan nyte både med og uten mat.

8 K LASSIFISERINGER Reserva Reserva kjennetegnes av det blod røde merke bak på flasken. Reserva vinene må lagres i minst 3 år på fat eller flaske, hvor minst ett av årene må være på fat. Disse vinene har både dybde og karakter, er ofte eksplosive i aroma og har smaker som utvikler seg i munnen. Gran Reserva Gran Reserva kjennetegnes av det blå merket bak på flasken. Dette er vin som kun lages i de beste årgangene og av de beste druene. Hvite og Rosê Gran Reserva er sjeldne. En Gran Reserva vin må lagres i minst 5 år, hvor minst 2 år tilbringes på eikefat. Dette er klassikerne av Rioja viner og rangere blant de fineste viner i verden.

9 R IOJAS R ØDE D RUER Tempranillo Spanias klassiske drue, og spesielt favoritt druen i Rioja. På egenhånd produsere Tempranillo myke og subtile viner med aroma av jordbær og bringebær. Tempranillo gir vinen en veldig god struktur som gjør at vinen kan nytes både som ung og frisk vin, samt kan lagres over lengre tid og gi viner berømt for dybde, karakter og eleganse. Graciano Graciano brukes mest til å blande med Tempranillo for å gi vinene mer frukt og eleganse. Kjennetegnes med en sterk aroma, dyp rød farge og gode lagringsegenskaper. Garnacha Garnaca gir varme og krydder til Rioja vinene. Som en-drue vin gir den enkle, fruktige og robuste viner med ett moderat syrenivå. Den er ikke egnet for lagring da den har ett tynt skall og lite tanniner. Brukes mye i Rosê vin og gir ofte vin med høyt alkoholinnhold, 15-16% er ikke uvanlig i Spania. Mazuelo Denne druen brukes mye til å blande inn med Tempranillo for å gi farge, tyngde og tanniner,som hjelper vinen med å aldres med stil. Det er sjeldent å finne en-drue viner av Mazuelo.

10 CASTILLO YGAY GRAN RESERVA ESPECIAL 1978 PRODUSENT: MARQUÊS DE MURRIETA DRUER: 75% TEMPRANILLO; 10% GARNACHA; 12% MAZUELO; 3% GRACIANO LAGRING: 20ÅR PÅ AMERIKANSKE EIKEFAT; FLASKETAPPET I SEPT 2002 PRIS: 761,50; VARENUMMER: DN: 90 poeng Dette dufter helt vidunderlig av søte jordbær, vanilje, sopp og søtlig skogbunn. Smaken er frisk, aromatisk og har stor lengde. Den mangler kanskje noe av konsentrasjonen til årganger som 1970, 1968, 1959 og 1952, men dette er en nydelig vin. Genial til hjortekjøtt. Robert Parker's Wine Advocate: 94 poeng Medium ruby-colored, it has a super-expressive bouquet of cedar, leather, Asian spices, mineral, and assorted red and black fruits with the kind of complexity that only extended aging can provide. Remarkably youthful on the palate, the wine shows little sign of age. Ripe, elegant, concentrated, and full-flavored, this beautifully balanced wine can be enjoyed now and should continue to drink well for at least another years." (Apr 2008)

11 M ONTECILLO G RAN R ESERVA E SPECIAL 1981 P RODUSENT : B ODEGA M ONTECILLO D RUER : 100% T EMPRANILLO L AGRING : 42 MND FRANSKE EIKEFAT P RIS : 410; V ARENUMMER : DN: 92 poeng Dette er helt fortreffelig. Superkompleks og diskret aroma av jordbær, tørkede frukter, tobakk, seder, skogbunn (høstløv, søtt råtnede treverk og sopp). Smaken er lett, silkemyk, men likevel stram og frisk, med lang delikat ettersmak som varer. Vinene er tradisjonelt laget, med lang langsom gjæring på lav temperatur med maserasjon i hele 38 dager. Så ble vinen lagret i 42 måneder i franske eikefat årgangen var en stor årgang i Rioja som i begynnelsen kom i skyggen av superårgangen vinene er litt lettere og det er noe variasjon, men de aller beste har vist seg å være like gode eller bedre enn Montecillo var sammen med Muga og La Rioja Alta en av dem som hadde størst suksess i 1981

12 C ONTINO V IÑA D EL O LIVO 2005 P RODUSENT : C.V.N.E D RUER : 90% T EMPRANILLO ; 10% G RACIANO L AGRING : A MERIKANSK E IK P RIS : 605; V ARENUMMER : The Wine Doctor: 18+/20 Named after a 200-year old olive tree at the centre of the vineyard. A good youthful colour on inspection. Evocative fruit on the nose, lots of character, quite precise in its presentation of vibrant, red summer fruits served with cream and a firm dash of oak. Quite a lot of tannin and acidity. Creamy texture. It needs to knit together somewhat but it has great potential. A lovely style. Excellent.

13 B ARON D E L EY F INCA M ONASTERIO 2006 P RODUSENT : B ARON DE L EY D RUER : T EMPRANILLO ; C ABERNET S AUVIGNON L AGRING : U KJENT P RIS : 235,50; V ARENUMMER : Snooth.com: 4/5 With a beautiful red cherry colour with high intensity, the wine still shows some slight purplish traces, and results enormously seductive in the nose, offering a massive display of black ripe fruits and traces of roasted coffee and cream that evolve towards more spicy tones. In the mouth, its great presence and volume remind us of its mediterranean soul, with round soft tannins that give way to a long and balanced finish, with plenty of fruit and delicate taste.. Wine & Spirit Magazine: 93 poeng

14 L Z R IOJA 2008 P RODUSENT : T ELMO R ODRIGUEZ D RUER : 100%T EMPRANILLO L AGRING : U KJENT P RIS : 139,90; V ARENUMMER : Vinforum: 4/5 Frisk, ueiket og svært fruktig rioja med innslag av mørke skogsbær, blomster, anis og et sreif av krydder på duft. Saftig vin med frukt hele veien, moderat syre og fast, tørr, varm og anispreget finish. Robert Parkers Wine Advocate (2007 årgang): 90 poeng The 2007 LZ is a tank fermented Tempranillo selected from various estate parcels. The nose offers up pencil lead, spice box, and cherry leading to a sweetly fruited, balanced wine with excellent depth and length. It has enough structure to drink well for another 6-8 years and is an excellent value.

15 T ORRE M UGA R ESERVA 2004 P RODUSENT : B ODEGA M UGA D RUER : 70%T EMPRANILLO ; 20% G ARNACHA ; 10% G RACIANO L AGRING : U KJENT P RIS : 489,90; V ARENUMMER : Robert Parkers Wine Advocate: 96 poeng Winespectator: 95 poeng Stephen Tanzers: 95 poeng Saturated ruby. Exotically perfumed, syrah-like bouquet of red and dark berries, violet, smoky bacon and graphite, with a vanillin oak spice undertone adding an exotic touch. Fleshy, palate- staining cassis and bitter cherry flavors are brightened by piquant minerality and firmed by fine-grained tannins. Cracked pepper and mace qualities come up on the long, silky finish. Extremely suave and strikingly complex wine with excellent balance.

16 MUGA ROSÊ 2008 PRODUSENT: BODEGA MUGA DRUER: 60% GARNACHE; 30% VIURA; 10% TEMPRANILLO LAGRING: UKJENT PRIS: 129,90; VARENUMMER: DN: 87 poeng (Beste Kjøp) 60 prosent garnacha, 10 prosent tempranillo og 30 prosent av hvitvinsdruen viura som er gjæret sammen med rødvinsdruene. Laksefarget. Kommer fra høyereliggende vinmarker som er designet til å lage rosévin. Duft av gule moreller, sitrus og urter. Frisk, delikat. Rett og slett en god vin.


Laste ned ppt "R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google