Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva heter delene og hva gjør de?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva heter delene og hva gjør de?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva heter delene og hva gjør de?

2 Kjede: Kjede er bindeleddet mellom kranksettet og tannhjulene bak på sykkelen. Kranksett: Tannhjulene som sitter foran med pedalene. De fleste sykler i dag leveres med 1, 2 eller 3 tannhjul foran Kassett/ frikrans: Tannhjulene som sitter montert på bakhjulet Vi kaller den for en ”frikrans” fordi den griper tak i bakhjulet når du trår fremover, men den frir seg når du stopper å trø. Dette gjør at pedalene ikke følger med rundt når du stopper å trå

3 Sadelpinne/setepinne:
Røret som sitter mellom sete og ramme. Denne finnes i mange former. De kan levers med mange forskjellige justeringsmuligheter, og noen har også støtdemper i sadelpinnen. Bremser: Det er mange type bremser, men dette er den mest brukte av de, V- bremse med klosser. Klemmer rundt felgen når du bremser. På litt dyrere offroad sykler er det mer og mer vanlig med skivebremser som på bilde til høyre Nav: Navet er senteret i hjulet, hvor eikene/spilene er festet. Inne i navet er det kulelager som er satt inn med fett slik at hjulet ruller bra. En aksel blir montert gjennom lagrene, slik at vi kan feste hjulet til sykkelen.

4 Gaffel: Gaffelen er ”festet” til forhjulet. Den lages også med dempere for de som sykler i terreng. Det er hovedsakelig 2 type dempere: olje- eller luft dempere. Stem/ styrepinne: Dette er leddet mellom styre og gaffelen, montert gjennom rammen. Det ligger også her 2 lagre som er satt inn med fett. Ramme: Tar du vekk alle deler som kan skrues vekk fra en sykkel sitter du igjen med rammen. En ramme lages i mang forskjellige metaller, f.eks. stål, aluminium eller karbon.

5 Kranklager: Dette er lagrene som ligger mellom pedalarmene inne i ramma. Det er kulelagre som er smurt inn i fett, slik at pedalarmene går lett rundt. Bakre gir: Fører kjede opp og ned mellom de små og store tannhjulene på kassetten/ frikransen. Front gir: Gjør samme jobb som det bakre giret, men på tannhjulene foran/ kranksettet.

6 Felg: Felgen er metallringen som dekket sitter på. Eiker/ spiler: Binder felg og nav sammen. Dekk og slange: Det finnes utallige typer dekk og slanger. Det er også mulig å kjøpe seg dekk som har et forsterket belegg inni seg, som gjør at de ikke punkterer så lett. Noen sykler har også dekk uten slange inni. Sykler du på glatt føre kan du kjøpe deg piggdekk til sykkelen din.

7 Girsjalter: Hendelen du bruker for å skifte gir, enten det er på tannhjulene foran eller bak. Det finnes utallige typer på markedet. Bremsehendel: Overfører din bremsekraft til bremsene på hjulet Vaiere vaierstrømpe: Vaier er laget av mange små ståltråder som er flettet sammen. Brukes som overføring mellom bremsehendel og bremser, eller girhendel og gir. Vaierstrømpen er beskyttelsen for vaieren, og består av plast ytterst og en metalltråd som er tvinnet rundt innvendig.

8 Setter vi sammen alle disse delene og litt til, har vi en komplett sykkel


Laste ned ppt "Hva heter delene og hva gjør de?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google