Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hummer på Kvitsøy - status

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hummer på Kvitsøy - status"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hummer på Kvitsøy - status
Asbjørn Drengstig Daglig leder, Norwegian Lobster Farm AS

2 Hovedutfordringer Hvordan møte markedets etterspørsel?
Hvordan oppnå lønnsomhet i landbaserte oppdretts-systemer? 2 2

3 Bakgrunn Europeisk hummer er et av verdens mest eksklusive sjømatprodukter Lang historie og tradisjoner – kollaps i bestand Produkt med høy status, høy etterspørsel og høy pris Gir nødvendige marginer i startgropen Ingen har tidligere oppdrettet mathummer kommersielt med lønnsomhet Hummer er kannibal og setter store krav til oppdrettsteknologi Teknologien må tilfredsstille hummerens biologiske krav og krav til lønnsomhet Gjennomført et 7-årig FoU prosjekt Kilde: Norsk Sjømatsenter – Jørgen Borthen 3

4 Løst flaskehalser i liten skala

5 Forskningsområder Biologi Teknologi Økonomi Fôr Marked
Design og varemerke Vannkvalitet Helse/miljø/sporbarhet

6 Resultater Forsknings- og nyskapningsprisen 2002
Patentert oppdrettsteknologi Biologisk egnet og lønnsomt produksjonskonsept Tilrettelagt for sporbarhetssystem Dokumentert vekstkurve Ingen sykdomsutbrudd Nytt pelletert fôr tilpasset hummerens ernæringsbehov ingen startfôringsproblemer bruker formulert fôr gjennom hele livssyklusen ingen biologiske flaskehalser på yngelstadiet Dimensjonerende kriterier for anlegg og investeringer Dokumentert markedspotensial og etablert merkenavn Kontrollert industriell produksjon Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

7 Uttesting av teknologi

8 Fra 2D til 3D Besitter alle rettigheter til den eneste teknologien som kan kommersialiere og industrialisere landbasert hummeroppdrett med god lønnsomhet Benytter 3 dimensjoner Patentert i Norge og 23 land internasjonalt Lavere investeringer enn alle andre kjente alternativer Uavhengig av spillvarme Automatiserte løsninger Modulbasert Tilrettelagt for bruk i alle typer kar Yngel- og påvekstanlegg Valgfri størrelse på anlegg

9 Produksjonskontroll Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

10 Bygging av anlegg på Kvitsøy
Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 10

11 Fôringsteknologi Basert på trykkluft
Fôrer opp til 5 ulike pelletstørrelser Fôrer med en nøyaktighet på 0,1; 0,3; 0,5; 1 og 5 g Formulert fôr i hele livssyklus – ingen startfôringsproblemer Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 11

12 Bildebehandling Kontroll på totalproduksjon og anlegg
Daglig kontroll med alle enkeltindivid Registrering av vekst og dødelighet Bestemmelse av høstetidspunkt Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 12

13 Design og merkenavnTM Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 13

14 Marked Kvitsøy har levert hummer siden 1700 tallet
Begrepet Kvitsøyhummer er innarbeidet i Europa Europeisk hummer er verdens mest eksklusive sjømat-produkt Globalt marked tonn Anses som luksusmat Stor etterspørsel og meget høy pris Etablering av anlegg i markedet hvor produktet skal leveres Kan bli et nytt marint industrieventyr dersom man: Løser oppgaver i riktig og prioritert rekkefølge Unngår for hurtig oppskalering basert på manglende erfaring og kunnskap Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

15 Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år
Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

16 Status og videre arbeid
Produksjon av 2,5 tonn hummer/år Produksjonskapasitet på yngel/år Oppbygging av anlegg og biomasse til 100 tonn/år Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

17 Status og videre arbeid
Respirasjon og ekskresjonsrater Vannkvalitet Videreutvikling fôr og teknologi Genetikk og seleksjon Reproduksjon i kontrollerte omgivelser Stabil yngelproduksjon Etablerer hovedsete for landbasert industrielt oppdrett med tilknyttet kompetansesenter Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

18 Oppsummering Norwegian Lobster Farm AS er ledende aktør innen hummeroppdrett både nasjonalt og internasjonalt Først i verden til å produsere porsjonshummer basert på et formulert fôr alene (fra I-stadie til 20cm/300g) Eneste porsjonshummerprodusent i markedet i dag Har lagt grunnlaget for at landbasert hummeroppdrett kan bli en suksess Ingen enkeltbedrift har tidligere hatt en slik posisjon i norsk oppdrettsnærings historie


Laste ned ppt "Hummer på Kvitsøy - status"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google