Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tekster til kapittel 4.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tekster til kapittel 4."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tekster til kapittel 4

2 4A Hos mormor og morfar Alex og mamma kjører til mormor og morfar. Mamma stopper foran huset. Alex løper opp trappa. Der står mormor og venter på ham. Hun løfter Alex og gir ham en klem. Mormor: Hei, Alex. Så koselig å se deg her! Kom inn! Alex: Hei mormor. Er morfar hjemme? Mormor: Ja, men nå er han på butikken. Han skal kjøpe is og brus til deg. Du liker is, ikke sant? Alex smiler. Så tar han av skoene og løper inn i stua. Mormor: Så hyggelig å ha dere her i Fjordvik. Nå tar det bare ti minutter å kjøre til oss. Å reise fra Paris tar en dag. Mamma: Ja, nå kan vi besøke dere hver dag. Mormor: Der kommer morfar. Kom, nå går vi inn og spiser is. De sitter rundt salongbordet i stua og drikker kaffe og spiser is. Morfar: Liker du Fjordvik, Alex? Alex: Ja, men jeg har ingen venner her. Morfar: Men nå skal du begynne i barnehagen. Alex: Ja, det blir gøy! Kom, morfar, skal vi spille fotball?

3 4B Bens morgen Ben står opp klokka halv sju. Kvart på sju dusjer han. Han drikker kaffe og spiser frokost klokka sju. Kvart over sju vekker han Dina, og ti på halv åtte lager han frokost til Alex. Han må være på jobb klokka åtte, men kontoret er like i nærheten. Klokka fem over halv åtte ser han på klokka. Det tar 20 minutter å gå. Han må dra. Utenfor huset treffer han naboen, Hans Olsen. Hans: God morgen! Ben: Hei, Hans! Takk for sist! Hans: I like måte. Går det bra? Ben: Ja, nå er møblene på plass. Hans: Hvordan går det med familien? Ben: Bra! Cecilie skal snart begynne på sykehuset. Barna begynner på skolen og i barnehagen. Hans: Fint! Ha det bra! Jeg må kjøre. Ben: Ha det! Ben liker nabolaget. Det er fint å bo nær jobben. Han liker å gå. Fem minutter på åtte er han allerede på kontoret.

4 4C Cecilie sender en pakke
Det er tiende august. Bens mor har fødselsdag snart, og Cecilie skal sende en gave til henne. Hun må ikke få den for seint. Cecilie ringer på døra til Hans og Anne Olsen. Anne åpner. Cecilie: Hei! Jeg heter Cecilie Vidal. Jeg bor i huset ved siden av dere. Anne: Hyggelig å hilse på deg! Jeg er Anne Olsen. Cecilie: Jeg må sende en pakke med posten. Er det et postkontor i nærheten? Anne: Ja, det er et postkontor i butikken. Cecilie: Hvilken butikk?

5 4C Cecilie sender en pakke
Cecilie: Hvilken butikk? Anne: Matbua. Cecilie: Hvor er den? Anne: Den ligger rett ved veikrysset. Cecilie: Hvilket kryss mener du? Anne: Jeg mener lyskrysset ved bensinstasjonen. Cecilie: Å ja. Tusen takk for hjelpen! Anne: Jeg skal straks kjøre i samme retning. Vil du kjøre med meg? Cecilie: Ja gjerne, så hyggelig av deg! Jeg skal bare hente pakken. Anne kjører Cecilie til Matbua. Det tar bare fem minutter. Cecilie takker for turen. Snart er pakken på vei til Frankrike.

6 4D Veien til skolen Det er onsdag kveld. Mandag er første dag på skolen. Dina skal begynne i niende klasse på ungdomsskolen. Dina: Pappa, jeg må lære veien til skolen. Hvor ligger den? Pappa: Jeg kjører deg på mandag. Dina: Nei, jeg kan gå. Forklar meg veien! Pappa: Du må gå til barnehagen og så til høyre i første veikryss. Gå rett fram hundre meter og ta andre vei til venstre. Da vil du se skolen på høyre side av veien. Det er cirka en kilometer å gå. Dina: Hm. Kan du vise meg veien i kveld?

7 4D Veien til skolen Dina: Hm. Kan du vise meg veien i kveld? Pappa: Nei, nå skal jeg lese for Alex, og så skal jeg se fotball på TV. Jeg kan kjøre deg på mandag. Dina: Nei, jeg vil gå. Pappa: Ja vel, vi kan gå. Dina: Å, du forstår ingenting. Jeg vil gå alene. Hvilken vei er det etter barnehagen? Pappa: Jeg skal tegne et kart til deg, kjære. Pappa tegner et kart og gir det til Dina. Hun legger kartet i lomma og går ut. Hun vil ikke komme på skolen på mandag sammen med mamma eller pappa. Forstår foreldre ingenting?

8 Oppgaver til kapittel 4

9 4A.1 Imperative å stoppe - å stå - å kjøre - å løpe - å ta - å begynne - å besøke - å gå - å sitte - å spise - stopp! stå! kjør! løp! ta! begynn! besøk! gå! sitt! spis!

10 4A.2 Vocabulary Alex og mamma kjører til mormor og morfar. Mormor står og venter på dem, og hun gir Alex en klem. Morfar er ikke hjemme. Han er på butikken. Han kjøper is og brus til Alex. Det er hyggelig at Alex bor i Fjordvik nå. Da kan han besøke mormor hver dag. De går inn i stua og spiser is og drikker kaffe. Alex liker is, men nå vil han spille fotball. Kom, morfar!

11 4A.3 Prepositions Alex og mamma kjører til mormor og morfar. Mamma stopper foran huset. Mormor står og venter på Alex. Morfar er på butikken. Han skal kjøpe is og brus til Alex. Alex tar av skoene og løper inn i stua. Det er hyggelig å være i Fjordvik. Alex liker å være på besøk hos mormor og morfar. Nå tar det bare ti minutter å kjøre til dem. Å reise til dem fra Paris tar en dag.

12 4B.1 The time: Hva er klokka?
Klokka er ni Klokka er halv ni. Klokka er åtte. Klokka er kvart på ni. Klokka er kvart over åtte.

13 4B.2 The time: Hva er klokka?
Klokka er halv ett. Klokka er tolv. Klokka er ti på halv ett. Klokka er ti over tolv. Klokka er ti på ett. Klokka er ti over halv ett.

14 4B.3 The time: Hva er klokka?
Klokka er ti på tre. Klokka er kvart over tre. Klokka er fem over halv tre. Klokka er halv tre. Klokka er ti over tre. Klokka er halv fire. Klokka er kvart på tre. Klokka er fem på halv tre.

15 4B.4 Word order Ben står opp klokka halv sju. (klokka - sju - står opp - halv) Kvart på sju dusjer han. (sju - han - dusjer - på) Han må være på jobb klokka åtte. (jobb - må - på - klokka åtte - være) Han kjører ikke til kontoret, han går. (går - kjører - ikke - til kontoret, - han) Det tar 20 minutter å gå. (tar - gå å - minutter) Det er fint å bo nær jobben. (å - er - nær - jobben - bo - fint) Utenfor huset treffer han naboen, Hans Olsen. (huset - Hans Olsen - han - naboen, - treffer)

16 4C.1 Question words: hvilken - hvilket - hvilke?
Hvilken dag er det? Det er onsdag. Cecilie skal gå på butikken. Hvilken vei skal hun gå? Cecilie: Unnskyld, kan du hjelpe meg å finne en butikk? Dame: Ja, det er to butikker i nærheten. Cecilie: Hvilike to butikker er det? Dame: Det er Matbua og Rimi. Cecilie: Hvilken vei er Matbua? Til høyre eller til venstre? Dame: Gå til høyre og så til venstre etter 100 meter. Cecilie: Hvilket hus er butikken i?

17 4C.2 Word order Bens mor har fødselsdag i august. - I august har Bens mor fødselsdag. Cecilie skal sende en pakke til henne i dag. - I dag skal Cecilie sende en pakke til henne. Anne bor ved siden av Cecilie. - Ved siden av Cecilie bor Anne. Det er et postkontor i butikken. - I butikken er det et postkontor. Matbua ligger ved veikrysset. - Ved veikrysset ligger Matbua. Anne skal kjøre til butikken nå. - Nå skal Anne kjøre til butikken.

18 4C.3 Verbs: Imperative form
Cecilie: Hallo, Ben! Jeg skal sende en pakke. Hvor er det et postkontor? Ben: Jeg vet ikke, ring (å ringe) på døra til Hans og Anne og spør (å spørre) dem. Cecilie: OK, ha (å ha) det bra! Ben: Ha (å ha) det! Cecilie: Hei, Anne! Er det et postkontor i nærheten? Anne: Ja, det er et postkontor i Matbua. Gå (å gå) rett frem til lyskrysset ved bensinstasjonen, og ta (å ta) til høyre. Cecilie: Å ja. Tusen takk for hjelpen! Anne: Men vent (å vente) litt! Jeg skal kjøre i samme retning. Vil du kjøre med meg?

19 4C.4 Ordinals 1. første 2. andre 3. tredje 4. fjerde 5. femte 6. sjette 7. sjuende 8. åttende 9. niende 10. tiende 11. ellevte 12. tolvte 13. trettende 14. fjortende 15. femtende 16. sekstende 17. syttende 18. attende 19. nittende 20. tjuende 21. tjueførste

20 4D.1 Verbs: Present tense Det er onsdag kveld. Dina begynner på skolen på mandag. Hvor ligger skolen? Dina og pappa snakker om veien til skolen. Pappa forklarer henne veien. Det tar 10 minutter å gå til skolen. Pappa tegner et kart. Han gir kartet til Dina. Dina går ut. Hun vil gå alene. Forstår foreldre ingenting?

21 4D.2 The time: Hva er klokka?
Klokka er ett. Klokka er kvart på ett. Klokka er fem på ett. Klokka er fem på halv ett. Klokka er fem over tolv. Klokka er fem over halv ett. Klokka er kvart over tolv.

22 4D.3 Prepositions Mandag er første dag på skolen. Dina skal begynne i niende klasse. Hun må lære veien til skolen. Pappa vil kjøre henne på mandag, men Dina vil gå. Hun må gå til barnehagen og så til høyre i første veikryss. Så må hun gå rett fram hundre meter og ta andre vei til venstre. Da vil hun se skolen på høyre side av veien. Pappa tegner et kart og gir det til Dina.

23 4D.5 Word order exercises A snakker Dina med pappa Dina snakker med pappa. B onsdag er Det kveld Det er onsdag kveld. C På skolen skal mandag jeg begynne på På mandag skal jeg begynne på skolen. D du meg forklare veien Kan Kan du forklare meg veien? E det kan ja, gjøre jeg Ja, det kan jeg gjøre. Ja, jeg kan gjøre det. F Alex, skal for fotball se skal han og lese Pappa Pappa skal lese for Alex, og han skal se fotball. G må til høyre så og til gå Du barnehagen Du må gå til barnehagen og så til høyre. H Pappa et og gir det til Dina tegner kart Pappa tegner et kart og gir det til Dina.

24 4D.6 Dates tredje mars syttende mai tjuefjerde desember sjette oktober første januar attende april åttende april trettiførste desember tjueniende februar sekstende juli

25 Ekstra til kapittel 4

26 4A Spørsmål Hvor kjører Alex og mamma? De kjører til mormor og morfar.
Hvor stopper mamma bilen? Hun stopper bilen foran huset. Hvem står og venter på Alex? Mormor står og venter på ham. Hva gjør hun med Alex? Hun løfter ham og gir ham en klem. Morfar er på butikken. Hva gjør han der? Han kjøper is og brus til Alex. Liker Alex is? Ja, han liker is. Hvor løper Alex nå? Nå løper han inn i stua. Hvor lenge tar det å kjøre til mormor og morfar? Det tar bare ti minutter. Hvor sitter de og drikker kaffe og spiser is? De sitter rundt salongbordet i stua og drikker kaffe og spiser is. Liker Alex Fjordvik? Ja, han liker Fjordvik. Hvor skal Alex gjøre i Fjordvik? Han skal gå i barnehagen i Fjordvik. Hva vil Alex gjøre sammen med morfar nå? Nå vil spille fotball sammen med morfar.

27 4A Verb Alex og mamma kjører til mormor og morfar. Mamma stopper foran huset. Alex løper opp trappa. Der står mormor og venter på ham. Hun løfter Alex og gir ham en klem. Mormor: Hei, Alex. Så koselig å se deg her! Kom inn! Alex: Hei mormor. Er morfar hjemme? Mormor: Ja, men nå er han på butikken. Han skal kjøpe is og brus til deg. Du liker is, ikke sant? Alex smiler. Så tar han av skoene og løper inn i stua. Mormor: Så hyggelig å ha dere her i Fjordvik. Nå tar det bare ti minutter å kjøre til oss. Å reise fra Paris tar en dag. Mamma: Ja, nå kan vi besøke dere hver dag. Mormor: Der kommer morfar. Kom, nå går vi inn og spiser is. De sitter rundt salongbordet i stua og drikker kaffe og spiser is. Morfar: Liker du Fjordvik, Alex? Alex: Ja, men jeg har ingen venner her. Morfar: Men nå skal du begynne i barnehagen. Alex: Ja, det blir gøy! Kom, morfar, skal vi spille fotball?

28 4B Spørsmål Når står Ben opp? Ben står opp klokka halv sju. Når dusjer han? Han dusjer klokka kvart på sju. Når spiser han frokost? Han spiser frokost klokka sju. Hva drikker han til frokost? Han drikker kaffe til frokost. Når vekker han Dina? Han vekker henne klokka kvart over sju. Når lager han frokost til Alex? Han lager frokost til ham klokka ti på halv åtte. Når må han være på jobb? Han må være på jobb klokka åtte. Hvor er kontoret? Det er like i nærheten. Hvor lenge tar det å gå til jobben? Det tar 20 minutter å gå til jobben. Hvem treffer han utenfor huset? Utenfor huset treffer han naboen, Hans Olsen. Hilser Ben på naboen? Ja, han hilser på naboen. Liker Ben nabolaget? Ja, han liker nabolaget.

29 4B Klokka Ben står opp klokka halv sju. Kvart på sju dusjer han. Han drikker kaffe og spiser frokost klokka sju. Kvart over sju vekker han Dina, og ti på halv åtte lager han frokost til Alex. Han må være på jobb klokka åtte, men kontoret er like i nærheten. Klokka fem over halv åtte ser han på klokka. Det tar 20 minutter å gå. Han må dra. Ben liker nabolaget. Det er fint å bo nær jobben. Han liker å gå. Fem (minutter) på åtte er han allerede på kontoret. 6.30 6.45 7 7.15 7.20 8 7.35 7.55

30 4C Spørsmål Hvilken dato er det i dag? I dag er det tiende august. Hvem har fødselsdag snart? Bens mor har fødselsdag snart. Hva skal Cecilie gjøre? Cecilie skal sende en gave til henne. Hvem snakker Cecilie med? Hun snakker med Anne Olsen. Er det et postkontor i nærheten? Ja, det er et postkontor i butikken. I hvilken butikk er posten? Den er i Matbua. Hvor ligger Matbua? Matbua ligger rett ved veikrysset. Hvilket kryss er det? Det er lyskrysset ved bensinstasjonen. Hva sier Cecilie til Anne? Hun sier «tusen takk for hjelpen» til henne. Kan Cecilie gå til posten? Ja, hun kan gå til posten. Går Cecile til posten? Nei, hun går ikke, Anne kjører henne. Hva gjør Cecilie på posten? Hun sender en pakke til Frankrike.

31 4C Vokabluar Det er tiende august. Bens mor har fødselsdag snart, og Cecilie skal sende en gave til henne. Hun må ikke få den for seint. Cecilie ringer på døra til Hans og Anne Olsen. Anne åpner. Cecilie: Hei! Jeg heter Cecilie Vidal. Jeg bor i huset ved siden av dere. Anne: Hyggelig å hilse på deg! Jeg er Anne Olsen. Cecilie: Jeg må sende en pakke med posten. Er det et postkontor i nærheten? Anne: Ja, det er et postkontor i butikken. Cecilie: Hvilken butikk? 10. birthday a gift too late the door opens beside Nice a package a post office the shop Which

32 4C Vokabular Cecilie: Hvilken butikk? Anne: Matbua. Cecilie: Hvor er den? Anne: Den ligger rett ved veikrysset. Cecilie: Hvilket kryss mener du? Anne: Jeg mener lyskrysset ved bensinstasjonen. Cecilie: Å ja. Tusen takk for hjelpen! Anne: Jeg skal straks kjøre i samme retning. Vil du kjøre med meg? Cecilie: Ja gjerne, så hyggelig av deg! Jeg skal bare hente pakken. Anne kjører Cecilie til Matbua. Det tar bare fem minutter. Cecilie takker for turen. Snart er pakken på vei til Frankrike. Where the intersection Which the petrol station the help immediately rather fetch only Soon

33 4D Spørsmål Hvilken dag er det? Det er onsdag kveld. Når er første dag på skolen? Mandag er første dag på skolen. I hvilken klasse skal Dina begynne? Hun skal begynne i niende klasse på ungdomsskolen. Hva spør Dina pappa om? Hun spør ham om veien til skolen. Hva vil pappa gjøre på mandag? Han vil kjøre henne på mandag. Vil Dina kjøre med pappa? Nei, hun vil gå. Hvor langt er det å gå til skolen? Det er cirka en kilometer å gå. Kan pappa vise Dina veien i kveld? Nei, han kan ikke gjøre det. Hva skal pappa gjøre i kveld? Han skal jeg lese for Alex, og så skal han se fotball på TV. Hva tegner pappa til Dina? Han tegner et kart til Dina. Hvor legger hun kartet? Hun legger kartet i lomma. Vil Dina komme på skolen sammen med pappa? Nei, hun vil komme på skolen alene.

34 4D Pronomen Det er onsdag kveld. Mandag er første dag på skolen. Dina skal begynne i niende klasse på ungdomsskolen. Dina: Pappa, jeg må lære veien til skolen. Hvor ligger den? Pappa: Jeg kjører deg på mandag. Dina: Nei, jeg kan gå. Forklar meg veien! Pappa: Du må gå til barnehagen og så til høyre i første veikryss. Gå rett fram hundre meter og ta andre vei til venstre. Da vil du se skolen på høyre side av veien. Det er cirka en kilometer å gå. Dina: Hm. Kan du vise meg veien i kveld?

35 4D Preposisjon Dina: Hm. Kan du vise meg veien i kveld? Pappa: Nei, nå skal jeg lese for Alex, og så skal jeg se fotball på TV. Jeg kan kjøre deg på mandag. Dina: Nei, jeg vil gå. Pappa: Ja vel, vi kan gå. Dina: Å, du forstår ingenting. Jeg vil gå alene. Hvilken vei er det etter barnehagen? Pappa: Jeg skal tegne et kart til deg, kjære. Pappa tegner et kart og gir det til Dina. Hun legger kartet i lomma og går ut. Hun vil ikke komme på skolen på mandag sammen med mamma eller pappa. Forstår foreldre ingenting?

36 Trondheim 1. 2. 3. 4. 5. Torget? Biblio-teket? Gamle bybro?
Unnskyld, jeg finner ikke Nidarosdomen. Kan du hjelpe meg? Tusen takk for hjelpen! Torget? Biblio-teket? 1. 2. 3. 4. 5. Ja, det kan jeg gjøre. Du må gå rett fram cirka tre hundre meter. Der finner du Nidarosdomen. Bare hyggelig! Gå til høyre i femte veikryss, og gå rett fram cirka to hundre meter. Gamle bybro? Prinsenkino?

37 Regjerings-kvartalet?
Nasjonal-galleriet? Oslo Regjerings-kvartalet? Youngs-torget? Tusen takk! Unnskyld, jeg finner ikke Stortinget. Kan du hjelpe meg? Ja, det kan jeg gjøre. Du må gå til venstre i første kryss. Så må du må gå til høyre i neste kryss og så rett fram i de to neste kryssene. Etter cirka hundre meter finner du Stortinget på venstre side. Ingen årsak! Dom-kirken?

38 Spesielle datoer i Norge
Navn på dagen 1. nyttårsdag  Samefolkets dag  Alle hjerters dag (Valentinsdagen) H.M. Kong Harald Vs fødselsdag  Skuddårsdag (hvert fjerde år) Den internasjonale kvinnedagen (demonstrasjonstog) Narredagen (Aprilsnarr!) Arbeidernes internasjonale kampdag (demonstrasjonstog)  Rødt: Offisielle høytidsdager  : Offisielle flaggdager Dato med bokstaver første januar (første i første) sjette februar fjortende februar tjueførste februar tjueniende februar åttende mars første april første mai

39 Spesielle datoer i Norge
Navn på dagen Frigjøringsdagen 1945  Grunnlovsdagen 1814, Norges nasjonaldag (barnetog)  Unionsoppløsningen 1905 Sankthansaften (bål) H.M. Dronning Sonjas fødselsdag  Luciadagen (lussekatter) Julaften (gaver) Første juledag  Nyttårsaften Rødt: Offisielle høytidsdager  : Offisielle flaggdager Dato med bokstaver åttende mai (åttende i femte) syttende mai sjuende juni tjuetredje juni fjerde juli trettende desember tjuefjerde desember tjuefemte desember trettiførste desember


Laste ned ppt "Tekster til kapittel 4."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google