Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tekster til kapittel 6.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tekster til kapittel 6."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tekster til kapittel 6

2 6A Frokost Det er lørdag morgen. Alex og pappa er på badet. Pappa vasker ham, og Alex tørker seg. Etterpå vasker pappa seg og barberer seg. Pappa ser på seg selv i speilet: Kort hår, brun hud, hvitt smil. Alex ser også på ham i speilet. Han har en fin pappa. De kler på seg og går ned på kjøkkenet. Mamma: God morgen, Alex. Nå skal det bli godt med frokost. Alex: Hei mamma, skal jeg hjelpe deg? Jeg kan dekke på bordet. M: Så snill du er! Kan du ta denne koppen? Jeg tar disse glassene. Etterpå kan du ta de knivene der borte. Alex: OK, kopp og kniver. M: Vi må ha tallerkener også. Her er noen røde og noen gule tallerkener. Liker du disse? Alex: Ja, de er fine.

3 6A Frokost Alex og pappa henter mat i kjøleskapet. Først finner de smør, melk og jus, syltetøy, tomater, skinke og ost. Så skjærer pappa opp grovbrød og loff. Mamma koker vann og lager kaffe og te. Nå kan de spise frokost. Pappa: Men … hvor er Dina? Alex: Gjett! Pappa: Kan du vekke henne? Alex: Dina! Nå må du komme! Det er frokost! Dina: Jeg vil ikke ha frokost. Det er for tidlig. Jeg er trøtt. Jeg vil sove. Alex: Men vi skal dra til byen etter frokost. Skal du ikke være med? Dina: Til byen? Å ja, det er lørdag i dag. Jeg kommer! Fem minutter seinere setter hun seg ved bordet. Pappa drikker kaffe og koser seg. Familien er sammen, og Alex er glad. Etter frokosten pusser alle tennene og kler på seg. Snart er alle klare til å dra. Pappa kjører først Dina og mamma til sentrum. Etterpå kjører han og Alex til et kjøpesenter utenfor sentrum for å kjøpe en TV.

4 6B I byen Ben og Alex setter seg i bilen på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret. Nå har de en ny TV. Den er stor og moderne. Alex: Jeg gleder meg til å se på barne-TV. Skal vi kjøre hjem med TV-en? Ben: Nei, nå må vi til byen og finne mamma og Dina. Du må vente til i kveld. Det tar cirka 20 minutter å kjøre til sentrum. De parkerer i ei lita gate, og Ben ringer til Cecilie. Ben: Hei. Nå er vi også i sentrum. Hvor er dere? Cecilie: Vi sitter på en benk i Nygata og venter på dere. Ben: Greit. Vi kommer dit. Ben og Alex finner Dina og Cecilie på benken. Nå skal de se på byen sammen. Først går de til torget. Det er et lite torg med ei gammel kirke. Rundt torget er det mange små kaféer. Det er også noen butikker, en bank og et stort apotek der.

5 6B I byen Dina: Her er det kjempekoselig. Etterpå vil jeg spise på den kaféen ved apoteket der borte. Ben: Ja vel, men først vil jeg vise dere mer av byen. Nå kan vi gå til gågata. Der er det også veldig hyggelig. I gågata er det mange gamle hus med forskjellige butikker. Det er også et nytt, moderne kjøpesenter der. Dina har lyst til å gå dit. Dina: Se! Det er salg! Ben: Ja, men skal vi ikke se litt mer av byen først? Cecilie: Det er morsomt å se på byen. Men jeg trenger ei ny jakke. Kom, Dina!

6 6C Salg Familien er inne på kjøpesenteret i gågata. Cecilie: Nå skal Dina og jeg i butikkene og se på klær. Ben: Ja vel, men ikke bli for lenge! Cecilie: Når skal vi møtes igjen? Om en time, klokka halv tre, passer det? Ben: Ja, det er greit. Vi kan møtes akkurat her. Alex vil sikkert til lekebutikken. Cecilie: OK. Kom, Dina! Cecilie og Dina går mot klesbutikkene. Til venstre ligger det en liten skobutikk. I vinduet står det «SALG» med store bokstaver. De går inn, og en ekspeditør kommer mot dem og smiler. Ekspeditør: Hei, kan jeg hjelpe dere? Cecilie: Jeg vet ikke, vi har bare lyst til å se litt. E: Ja, naturligvis! Vi har mange gode tilbud i dag. Det er for eksempel 30 % rabatt på alle skoene i denne hylla. Cecilie: Oi, det er interessant. Det vil jeg gjerne se på. Ekspeditøren viser Cecilie mange forskjellige sko. Noen er svarte og høye, andre er hvite og lave. Så får Cecilie se et par lysebrune sko med søte små sjiraffer på.

7 6C Salg Cecilie: Å, jeg elsker sjiraffer! Disse skoene har jeg veldig lyst på. Hva koster de? E: Vanlig pris er 699 kroner. Med 30 % rabatt blir det bare 489. Cecilie: Hva synes du om disse skoene, Dina? Er de ikke nydelige? Dina: Vel, jeg vet ikke helt… Cecilie: OK, jeg tar dem. Et lite øyeblikk… Her er en femhundrelapp. E: Takk, her er kvitteringen og elleve kroner tilbake. Vær så god! Cecilie: Takk. Kan du anbefale en klesbutikk? Jeg trenger å kjøpe ei vinterjakke. E: Ja, det er en veldig bra klesbutikk i andre etasje. Gå opp trappa og til høyre. Cecilie: Tusen takk, ha det bra! E: Ha det! Cecilie og Dina går til denne klesbutikken. Der ser de på forskjellige klær: En fin, grønn kjole, en elegant, brun kåpe og ei søt, lita lue. Men klærne er ikke billige. Plutselig ser Cecilie på klokka. Den er allerede litt over halv tre. Nå må de tilbake til Ben og Alex. Cecilie må kjøpe vinterjakke en annen gang.

8 6D På kafé Dina går gjennom sentrum i Fjordvik sammen med mamma, pappa og Alex. Pappa vil vise dem biblioteket, kirka og kinoen, men Dina begynner å bli trøtt. Hun er sulten og tørst. Dina: Vi kan gå på biblioteket en annen gang. Kan vi gå på kafé nå? Mamma: Ja, hvorfor ikke? Det er en god idé. Pappa: Vi går på kafeen ved siden av apoteket. Alex: Ja! Vi skal på kafé! Jeg vil ha is! Pappa finner et ledig bord, men Dina har lyst til å sitte et annet sted. Hun finner et ledig bord ved vinduet, og de setter seg der. Mamma og pappa vil ha kaffe og kake, og Alex vil ha brus og is. Pappa: Hva vil du ha, Dina? Et glass kaffe med melk? Dina: Det heter «latte», pappa! Ja takk, en stor latte, og et stykke sjokoladekake. Pappa: Greit, du kan kjøpe for oss alle. Her er en tohundrelapp. Dina går til disken for å bestille. Dina: Jeg vil gjerne ha to kopper kaffe, et stort glass kaffe latte og ei flaske Cola, takk. Ekspeditør: Vil dere ha noe å spise? Dina: Ja, tre stykker sjokoladekake og en is.

9 6D På kafé E: Vi har dessverre ikke sjokoladekake i dag. Dina: Har dere ei anna kake? E: Vi har eplekake. Den er veldig god. Dina: Da tar vi eplekake. E: Det blir to hundre og syttito kroner. Dina: Pappa! Jeg har ikke nok penger. Pappa: Hm. Kan vi betale med kort? E: Ja visst. Sett inn kortet her og tast koden. Hvor sitter dere? Dina: Vi sitter der borte ved vinduet. E: Her er brusen, kakestykkene og isen. Vi kommer med kaffen seinere. Dina: Takk skal du ha. Kaka er kjempegod. Dina liker seg. Det er en god idé å gå på kafé. Nå er hun ikke trøtt lenger.

10 Oppgaver til kapittel 6

11 6A.1 Demonstrative pronouns: denne - dette - disse?
Dette Denne Disse kjøkkenet frokosten bordet glassene skapet tallerkenen koppene jusen tanna egget

12 6A.2 Definite form of the nouns
denne + (ei tann): denne tanna dette + (et skap): dette skapet denne + (en jus): denne jusen disse + (en kopp): disse koppene dette + (et brød): dette brødet denne + (ei avis): denne avisa denne + (en familie): denne familien disse + (et glass): disse glassene dette + (et egg): dette egget denne + (en kaffe): denne kaffen disse + (loff): disse loffene

13 6A.3 Nouns: Plural form en buss: Jeg ser to busser. Bussene er store. en bluse: Jeg har tre bluser. Blusene er hvite. et brød: Jeg vil gjerne kjøpe fire brød . Brødene er gode. et glass: Jeg vil gjerne kjøpe fem glass syltetøy. Glassene koster 150 kroner til sammen. ei tann: Jeg har mange tenner. Tennene er hvite. en tomat: Jeg har tre tomater. Tomatene er gode. et kjøleskap: Jeg har to kjøleskap . Kjøleskapene er ikke så store. en kopp: Jeg vil gjerne kjøpe to kopper. Koppene kommer fra Tyskland.

14 6B.1 Adjectives: ny- nytt - nye?
en __________ TV ei __________ jakke et __________ kjøpesenter to __________ jakker en __________ bil et __________ apotek to __________ benker en __________ butikk ny nytt nye

15 6B.2 Adjectives blå: Genseren er blå. Jakka er blå. Skjerfet er også blått. Kåpene er ikke blå(e). tykk: Genseren er tykk. Jakka er tykk. Skjerfet er også tykt. Kåpene er ikke tykke. billig: Genseren er billig. Jakka er billig. Skjerfet er også billig. Kåpene er ikke billige. grå: Genseren er grå. Jakka er grå. Skjerfet er også grått. Kåpene er ikke grå(e). tynn: Genseren er tynn. Jakka er tynn. Skjerfet er også tynt. Kåpene er ikke tynne.

16 6B.3 Demonstrative pronouns: den - det - de?
Jeg vil gjerne prøve ________ genseren der borte. Jeg vil gjerne prøve ________ jakka der borte. Jeg vil gjerne prøve ________ skjerfet der borte. Jeg vil gjerne prøve ________ kåpene der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ bordet der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ bokhyllene der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ stolen der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ skapet der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ koppene der borte. Jeg vil gjerne kjøpe ________ kåpa der borte. den det de

17 6B.4 Vocabulary Ben og Alex er på et kjøpesenter. Der kjøper de en stor og moderne TV. Etterpå finner de Cecilie og Dina i sentrum. De sitter på en benk og venter. Ben vil gjerne vise familien byen. Fjordvik har et lite torg. Dina sier at det er kjempekoselig. Det er en bank og et stort apotek der. Byen har også ei hyggelig gågate med mange gamle hus og forskjellige butikker. Dina har lyst til å gå i butikkene. Cecilie sier at det er morsomt å se byen, men hun trenger ei jakke.

18 6C.1 Prepositions: lyst til - lyst på?
Cecilie har lyst til å kjøpe ei jakke. Cecilie har lyst på ei ny jakke. Cecilie har lyst til å se på sko. Cecilie har lyst på nye sko. Dina har lyst til å kjøpe et kakestykke og en kopp kakao. Dina har lyst til å kose seg i dag. Cecilie har lyst på shopping.

19 6C.2 Adjectives: liten - lita - lite - små?
Cecilie er på en liten klesbutikk. Hun kjøper ei lita bluse til Dina. Så kjøper hun ei lita lue og et lite skjerf til Alex. Hun kjøper også et par små innesko til ham. Så går hun til en liten bokhandel. Der kjøper hun ei lita ordbok til Benjamin. Hun kjøper også ei lita notatbok. Etterpå går hun på en liten kafé. Hun spiser et lite rundstykke og et lite kakestykke. Hun kjøper også to små sjokolader og en liten kopp kaffe.

20 6C.3 Word order A inne - gågata - kjøpesenteret - på - Familien - i - er Familien er inne på kjøpesenteret i gåta. B Dina - på - klær - jeg - se - Nå - skal - og Nå skal Dina og jeg se på klær. Nå skal jeg og Dina se på klær. C men - ikke - Ja - for - ! - , - bli - vel - lenge Ja vel, men bli ikke for lenge! Ja vel, men ikke bli for lenge! D igjen - vi - ? - Når - skal - møtes Når skal vi møtes igjen? E halv - Passer - ? - tre - det - klokka Passer det klokka halv tre? F er - det - Ja - , - greit Ja, det er greit. G her - Vi - møtes - akkurat - kan Vi kan møtes akkurat her. H mot - Cecilie - Dina - går - klesbutikkene - og Cecilie og Dina går mot klesbutikkene. Dina og Cecilie går mot klesbutikkene. I skobutikk - en - ligger - det - venstre - liten - Til Til venstre ligger det en liten skobutikk. J «SALG» - I - det - med - står - store - vinduet - bokstaver I vinduet står det «SALG» med store bokstaver.

21 6C.4 Numbers - sytten - førtiåtte - syttisju - atten
- hundre og tjuesju - to hundre og sekstini - fire hundre og fjorten - femtiseks - tre hundre og elleve - ett tusen fem hundre og nittini

22 6C.5 Prepositions Familien Vidal er ____ byen. Ben og Alex er _____ et kjøpesenter. Cecilie og Dina er _____ sentrum. De venter _____ Nygata. Ben parkerer ikke _____ en parkeringsplass. Dina og Cecilie vil gå _____ butikker. De vil se _____ sko. Cecilie har lyst _____ skoene med sjiraffer. Det er en klesbutikk _____ andre etasje. Etterpå vil Dina spise _____ en kafé. i på

23 6D.1 Adjectives: annen - anna - annet - andre?
Ben vil gå på biblioteket. Dina vil gå på biblioteket en annen gang. På kafé: Denne kafeen er full. Vi må finne en annen kafé. Vil du sitte her? Nei, jeg vil sitte et annet sted. Vil du ha ei flaske Solo? Nei, jeg vil en en annen brus. De har ikke sjokoladekake. Vil du ha ei anna kake? På klesbutikk: Denne jakka er for stor. Kan jeg prøve ei anna jakke? Denne genseren er for liten. Kan jeg prøve en annen genser? Dette skjerfet er for tykt. Jeg vil gjerne se på et annet skjerf. Disse jakkene er for dyre. Jeg vil gjerne se på andre jakker.

24 6D.2 Questions and answers
Kan vi gå på kafé nå? Hva har du lyst på, Alex? Vil du sitte her, Dina? Hva vil Cecilie og Ben ha? Hva vil Dina ha å drikke? Hvilken kake har Dina lyst på? Har de denne typen kake på kafeen? Hvordan betaler de? Hun har lyst på et stykke sjokoladekake. De vil ha kaffe og kake. Hun vil ha en kaffe latte. Jeg har lyst på is. Nei, men de har eplekake. Ja, hvorfor ikke? Det er en god idé. De betaler med kort. Nei, jeg har lyst til å sitte ved vinduet.

25 Ekstra til kapittel 6

26 6A Spørsmål Hvilken dag er det i dag? I dag er det lørdag morgen. Hvor er Alex og pappa? De er på badet. Hvem vasker pappa først? Pappa vasker Alex først. Hva gjør pappa etterpå? Etterpå vasker han seg og barberer seg. Hva ser Alex på i speilet? Han ser på pappa i speilet. Hvor går de etterpå? Etterpå går de ned på kjøkkenet. Hva vil Alex gjøre på kjøkkenet? Han vil hjelpe mamma med å dekke på bordet. Hva legger Alex på bordet? Han legger på en kopp og noen kniver. Hvem henter maten i kjøleskapet? Alex og pappa henter maten i kjøleskapet. Hva gjør mamma? Hun koker vann og lager kaffe og te. Nå kan de spise frokost. Hvor er Dina, og hva gjør hun? Dina er på rommet og sover. Hva skal familien gjøre etter frokost? De skal dra til byen etter frokost.

27 6A Pronomen Det er lørdag morgen. Alex og pappa er på badet. Pappa vasker ham, og Alex tørker seg. Etterpå vasker pappa seg og barberer seg. Pappa ser på seg selv i speilet: Kort hår, brun hud, hvitt smil. Alex ser også på ham i speilet. Han har en fin pappa. De kler på seg og går ned på kjøkkenet. Mamma: God morgen, Alex. Nå skal det bli godt med frokost. Alex: Hei mamma, skal jeg hjelpe deg? Jeg kan dekke på bordet. M: Så snill du er! Kan du ta denne koppen? Jeg tar disse glassene. Etterpå kan du ta de knivene der borte. Alex: OK, kopp og kniver. M: Vi må ha tallerkener også. Her er noen røde og noen gule tallerkener. Liker du disse? Alex: Ja, de er fine. Alex Ben Ben

28 6A Pronomen Alex og pappa henter mat i kjøleskapet. Først finner de smør, melk og jus, syltetøy, tomater, skinke og ost. Så skjærer pappa opp grovbrød og loff. Mamma koker vann og lager kaffe og te. Nå kan de spise frokost. Pappa: Men … hvor er Dina? Alex: Gjett! Pappa: Kan du vekke henne? Alex: Dina! Nå må du komme! Det er frokost! Dina: Jeg vil ikke ha frokost. Det er for tidlig. Jeg er trøtt. Jeg vil sove. Alex: Men vi skal dra til byen etter frokost. Skal du ikke være med? Dina: Til byen? Å ja, det er lørdag i dag. Jeg kommer! Fem minutter seinere setter hun seg ved bordet. Pappa drikker kaffe og koser seg. Familien er sammen, og Alex er glad. Etter frokosten pusser alle tennene og kler på seg. Snart er alle klare til å dra. Pappa kjører først Dina og mamma til sentrum. Etterpå kjører han og Alex til et kjøpesenter utenfor sentrum for å kjøpe en TV.

29 6B Spørsmål Hvor er parkeringsplassen? Den er utenfor kjøpesenteret. Hva har familien nå? Nå har de en ny TV. Hvordan er den nye TV-en? Den er stor og moderne. Hva gleder Alex seg til å se på? Han gleder seg til å se på barne-TV. Kjører de hjem med TV-en? Nei, de kjører til byen for å finne mamma og Dina. Hvor lenge tar det å kjøre til sentrum? Det tar cirka 20 minutter å kjøre til sentrum. Hvor parkerer de? De parkerer i ei lita gate. Hvor er Cecilie og Dina? De sitter på en benk i Nygata og venter. Hva skal familien gjøre nå? Nå skal de se på byen sammen. Hvor vil Dina spise etterpå? Etterpå vil hun spise på en kafé ved apoteket ved torget. Hva ser de i gågata? I gågata ser de mange gamle hus med forskjellige butikker og et nytt, moderne kjøpesenter. Vil Cecilie og Dina se litt mer av byen, eller vil de gå på salg? De vil gå på salg. Cecilie trenger ei ny jakke.

30 6B Adjektiv Ben og Alex setter seg i bilen på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret. Nå har de en ny TV. Den er stor og moderne. Alex: Jeg gleder meg til å se på barne-TV. Skal vi kjøre hjem med TV-en? Ben: Nei, nå må vi til byen og finne mamma og Dina. Du må vente til i kveld. Det tar cirka 20 minutter å kjøre til sentrum. De parkerer i ei lita gate, og Ben ringer til Cecilie. Ben: Hei. Nå er vi også i sentrum. Hvor er dere? Cecilie: Vi sitter på en benk i Nygata og venter på dere. Ben: Greit. Vi kommer dit. Ben og Alex finner Dina og Cecilie på benken. Nå skal de se på byen sammen. Først går de til torget. Det er et lite torg med ei gammel kirke. Rundt torget er det mange små kaféer. Det er også noen butikker, en bank og et stort apotek der. new big modern small small old small big

31 6B Adjektiv Dina: Her er det kjempekoselig. Etterpå vil jeg spise på den kaféen ved apoteket der borte. Ben: Ja vel, men først vil jeg vise dere mer av byen. Nå kan vi gå til gågata. Der er det også veldig hyggelig. I gågata er det mange gamle hus med forskjellige butikker. Det er også et nytt, moderne kjøpesenter der. Dina har lyst til å gå dit. Dina: Se! Det er salg! Ben: Ja, men skal vi ikke se litt mer av byen først? Cecilie: Det er morsomt å se på byen. Men jeg trenger ei ny jakke. Kom, Dina! really cosy/nice nice different new modern funny new

32 6C Spørsmål Hvor er familien nå? Nå er de inne på kjøpesenteret i gågata. Cecilie og Dina skal se på klær. Når skal familien møtes igjen? De skal møtes om en time, klokka halv tre. Hvor vil Alex? Han vil til lekebutikken. Hvilken butikk går Cecilie og Dina inn i først? De går inn i en liten skobutikk først. Hva vil de gjøre i denne butikken? De vil bare se litt. Hvor mye rabatt er det på skoene i ei hylle? Det er 30 % rabatt på alle skoene i denne hylla. Cecilie liker et par sko veldig godt. Hvordan er disse skoene? De er lysebrune med søte små sjiraffer på. Hva koster disse skoene? De koster 489 kroner. Liker Dina disse skoene? Nei, jeg tror ikke det. Cecilie betaler med en femhundrelapp. Hvor mye får hun tilbake? Hun får elleve kroner tilbake. Hvor går Cecilie og Dina nå? Nå går de til en klesbutikk i andre etasje. Kjøper Cecilie ny vinterjakke nå? Nei, hun må kjøpe vinterjakke en annen gang.

33 6C Butikker og klær - vokabular
Familien er inne på kjøpesenteret i gågata. Cecilie: Nå skal Dina og jeg i butikkene og se på klær. Ben: Ja vel, men ikke bli for lenge! Cecilie: Når skal vi møtes igjen? Om en time, klokka halv tre, passer det? Ben: Ja, det er greit. Vi kan møtes akkurat her. Alex vil sikkert til lekebutikken. Cecilie: OK. Kom, Dina! Cecilie og Dina går mot klesbutikkene. Til venstre ligger det en liten skobutikk. I vinduet står det «SALG» med store bokstaver. De går inn, og en ekspeditør kommer mot dem og smiler. Ekspeditør: Hei, kan jeg hjelpe dere? Cecilie: Jeg vet ikke, vi har bare lyst til å se litt. E: Ja, naturligvis! Vi har mange gode tilbud i dag. Det er for eksempel 30 % rabatt på alle skoene i denne hylla. Cecilie: Oi, det er interessant. Det vil jeg gjerne se på. Ekspeditøren viser Cecilie mange forskjellige sko. Noen er svarte og høye, andre er hvite og lave. Så får Cecilie se et par lysebrune sko med søte små sjiraffer på.

34 6C Butikker og klær - vokabular
Cecilie: Å, jeg elsker sjiraffer! Disse skoene har jeg veldig lyst på. Hva koster de? E: Vanlig pris er 699 kroner. Med 30 % rabatt blir det bare 489. Cecilie: Hva synes du om disse skoene, Dina? Er de ikke nydelige? Dina: Vel, jeg vet ikke helt… Cecilie: OK, jeg tar dem. Et lite øyeblikk… Her er en femhundrelapp. E: Takk, her er kvitteringen og elleve kroner tilbake. Vær så god! Cecilie: Takk. Kan du anbefale en klesbutikk? Jeg trenger å kjøpe ei vinterjakke. E: Ja, det er en veldig bra klesbutikk i andre etasje. Gå opp trappa og til høyre. Cecilie: Tusen takk, ha det bra! E: Ha det! Cecilie og Dina går til denne klesbutikken. Der ser de på forskjellige klær: En fin, grønn kjole, en elegant, brun kåpe og ei søt, lita lue. Men klærne er ikke billige. Plutselig ser Cecilie på klokka. Den er allerede litt over halv tre. Nå må de tilbake til Ben og Alex. Cecilie må kjøpe vinterjakke en annen gang. dress coat hat

35 6D Spørsmål Hvor går Dina og familien nå? Nå går de gjennom sentrum i Fjordvik. Kva vil pappa gjøre? Han vil vise dem biblioteket, kirka og kinoen. Hva vil Dina gjøre? Hun er sulten og tørst og vil gå på kafé. Hvor ligger kaféen? Den ligger ved siden av apoteket. Hva har Alex lyst på? Han har lyst på is. Hvor finner Dina et ledig bord? Hun finner et ledig bord ved vinduet. Hva vil mamma og pappa ha? De vil ha kaffe og kake. Hva vil Alex ha? Han vil ha brus og is. Hva vil Dina ha? Hun vil ha en stor latte, og et stykke sjokoladekake. Bestiller de ved bordet? Nei, Dina går til disken for å bestille. Har de sjokoladekake på kaféen? Nei, men de har en veldig god eplekake. Har Dina nok penger til å betale? Nei, hun har ikke nok penger. Pappa må betale med kort.

36 6D Kafé - vokabular Dina går gjennom sentrum i Fjordvik sammen med mamma, pappa og Alex. Pappa vil vise dem biblioteket, kirka og kinoen, men Dina begynner å bli trøtt. Hun er sulten og tørst. Dina: Vi kan gå på biblioteket en annen gang. Kan vi gå på kafé nå? Mamma: Ja, hvorfor ikke? Det er en god idé. Pappa: Vi går på kafeen ved siden av apoteket. Alex: Ja! Vi skal på kafé! Jeg vil ha is ! Pappa finner et ledig bord, men Dina har lyst til å sitte et annet sted. Hun finner et ledig bord ved vinduet, og de setter seg der. Mamma og pappa vil ha kaffe og kake, og Alex vil ha brus og is. Pappa: Hva vil du ha, Dina? Et glass kaffe med melk? Dina: Det heter «latte», pappa! Ja takk, en stor latte, og et stykke sjokoladekake. Pappa: Greit, du kan kjøpe for oss alle. Her er en tohundrelapp. Dina går til disken for å bestille. Dina: Jeg vil gjerne ha to kopper kaffe, et stort glass kaffe latte og ei flaske Cola, takk. Ekspeditør: Vil dere ha noe å spise? Dina: Ja, tre stykker sjokoladekake og en is.

37 6D Kafé - vokabular E: Vi har dessverre ikke sjokoladekake i dag. Dina: Har dere ei anna kake? E: Vi har eplekake. Den er veldig god. Dina: Da tar vi eplekake. E: Det blir to hundre og syttito kroner. Dina: Pappa! Jeg har ikke nok penger. Pappa: Hm. Kan vi betale med kort? E: Ja visst. Sett inn kortet her og tast koden. Hvor sitter dere? Dina: Vi sitter der borte ved vinduet. E: Her er brusen, kakestykkene og isen. Vi kommer med kaffen seinere. Dina: Takk skal du ha. Kaka er kjempegod. Dina liker seg. Det er en god idé å gå på kafé. Nå er hun ikke trøtt lenger.

38 Klær et skjørt en genser ei jakke et skjerf støvler en dress et slips
ei kåpe en stress- koffert et sjal en kjole en hatt ei bukse ei sko ei lue ei boblejakke en boble- dress en vott sokker ei skjorte ei bluse et skaut ei barne- vogn en shorts en bikini en bade- drakt en frakk ei skinn- lue hansker en stokk ei veske briller


Laste ned ppt "Tekster til kapittel 6."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google