Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

U t s t i l l i n g s d e s i g n historikk og trender ( museums utstillinger)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "U t s t i l l i n g s d e s i g n historikk og trender ( museums utstillinger)"— Utskrift av presentasjonen:

1 U t s t i l l i n g s d e s i g n historikk og trender ( museums utstillinger)

2 Når oppstod egentlig ustillingsdesign, og en bevissthet om dette faget ? Er det for arrogant å si at dette er et fag for det 19 århundre og fremover? Hvis vi er enige om at ustillingsdesigneren sin jobb er å rydde opp visuelt har jo dette foregått i alle store kulturer opp gjennom årtusenene, eller ?. Jeg velger i denne introduksjonen til faget å forenkle noe og konstantere at utstillingsdesignfaget, som vi kjenner det, fikk en oppstart med den første verdensutstillingen – Crystal Palace ved London og året var 1851…… Ok?

3 Historikk og trender Også innen det tradisjonelle utstillingsdesignet har trender spillt en rolle. Tidlige museums utstillinger,(fra femti – seksti tallet og utover) ble ofte utført av den av de ansatte som likte å arbeide med utstillinger, eller av det fagmiljøet som til enhver tid var disponibelt. Formgiveren var lite synlig og lite brukt. Gjenstandsamlingen ble vist frem som den var. Dette var ofte en stor og tildels ugjennomtrengelig mengde gjenstander. Tekstene var lange og lite muntlige. Hirarkiet i utstillingen, dvs. Hva som var viktigst var ofte vanskelig å få øye på.

4 Etter hvert begynte utstillingene å nærme seg, og ta lærdom av scenografiens formspråk. Gjenstandene ble plassert i et” scenisk rom”. Eksempel kan være zoologiske utstillinger med utstoppede dyr, malte og kopieret miljøer med vekster og planter. Denne samme formgivingstrenden sees også i kulturhistoriske utstillinger. Tekstgleden hos utstillerne var fortsatt tilstede i stor grad. Språket i tekstene var lite muntlig, tungt av faguttrykk og lite lesevennlig. Foto: Kari Dahl

5 Denne mer eller mindre spennende måten å lage utstillinger på her i landet har hatt en ganske utrolig overlevelsesevne og stod sterkt gjennom sytti og åttiårene og er vel tilstedeværende i noen grad enda ? I våre naboland Sverige og Danmark foregikk det derimot mye på designfronten, og landene lå et godt stykke foran oss når det gjelder design på dette området. I Stockholm lå, og ligger fortsatt Riksutstillingene som gjorde et stort stykke nybrottsarbeide for design forståelse og aksept for dette som et fag. (statlig finansiert tiltak) I Danmark stod design allerede sterkt som begrep i samfunnet og gjorde seg gjeldende også i landets museer.

6

7

8

9 Som en overgang til en ny og moderne retning innen utstillingsdesign vil jeg bruke Ringve Museum som eksempel. Denne utstillingen åpnet i 1999 og ble laget av Fabelform as. http://www.fabelform.no/ Oppdraget var å lage nye, gode utstillinger og spare museet for store utgifter til guider, noe de hadde vært helt avhengig av i de tidligere utstillingene de hadde. Museet er mye brukt av Hurtigrutene og har besøkende med mange språk, noe som ytterligere økte behovet for mange, dyktige guider.

10 Hovedgrepene vi som formgivere gjorde for dette museet var Full klimatilpassning av begge de store salene i utstillingen Designe et nytt utstillingssystem i syrefast stål. (ingen skadelige avgasser) – høye krav til alle materialer brukt i utstillingen Arbeide bevisst og konsekvent med farger og materialer – høye estetiske krav i alle detaljer Innføre glass i montre og ustillingsvegger i stor grad – rom skapende virkemiddel Trekke inn profesjonelle lysdesignere http://www.ljusdesign.se/ Tilrettelegge for samarbeid med profesjonelle lyd designere http://www.soundscape-studios.no/ Innføre et digitalt styringssystem for lys og lyd slik at dette til sammen dannet en vandring der det historiske hierarki og det typologiske ble logisk og fattbart for publikum uten forklaring fra guider

11 Så hva var egentlig nytt med utstillingen på Ringve og hva skiller denne utstillingen fra andre ustillinger Fabelform produserte på samme tid? Først og fremst var det bruken av den nye digitale teknologien. En teknologi som hadde blitt bedre, mer stabil og ikke minst billigere. Dette har oppfinnelsen av mikro chipsen gjort mulig. Det finnes ikke noe verre en tekniske løsninger som ikke virker, slideshows som hakker og går og lyd som blir dårligere med årene. Denne utstillingen vil bli stående i mer enn tretti år, derfor er det av vitale betydning at alt virker og kan repareres enkelt og rimelig. Det ble også gjort avtaler med leverandøren som sikrer oppfølging og vedlikehold av teknologien.

12 Jeg lar disse siste bildene fra Tordenskjold rommet på Ringve Gård (hans fødested) stå som avslutning på PP om historikk og trender innen museums utstillingsdesign frem til nitti tallet. I neste PP skal sammen vi bevege oss inn i samtiden og mot fremtidens design


Laste ned ppt "U t s t i l l i n g s d e s i g n historikk og trender ( museums utstillinger)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google