Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

“Historien om historien om Teskjekjerringa”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "“Historien om historien om Teskjekjerringa”"— Utskrift av presentasjonen:

1 “Historien om historien om Teskjekjerringa”
Bibliotekdagene 2014 Anne Skaret, Høgskolen i Hedmark

2 “’Du får hente beinet sjøl,’ sa kjerringa, ‘je har itte tier tel å oppvarte krøtter og kveg.’” (Kooperatøren, nr. 9, 1955, s. 22) “’Du får hente beinet sjøl,’ sa kjerringa, ‘jeg har ikke stunder til å varte opp krøtter og kryp.’” (Prøysen 1957, s. 9) “− Du får hente beinet sjøl, sa kjerringa, − jeg har ikke stunder til å varte opp krøtter og kryp.” (Magasinet for alle, nr. 18, 1961, s. 38)

3 “’Je har levd i mange dager og år,’ sa kjerringa, ‘men aldri har je sett det så tørt som nå. Kommer det ikke snart ei regnskur, så blir det vel både uår og pestilens.’ Dette satt kjerringa og sa oppatt og oppatt, tel slutt ble regnskya så sint at den bestemte seg tel å drukne hele kjerringa.” (Kooperatøren, nr. 9, 1955, s. 22) ‘“Jeg har levd i mange dager og år,’ sa kjerringa, ‘men aldri har jeg sett det så tørt som nå. Kommer det ikke snart ei regnskur så blir det vel både uår og pestilens.’ Dette satt kjerringa og sa oppatt og oppatt. Til slutt ble regnskura så sint at den bestemte seg til å drukne hele kjerringa.” (Prøysen 1957, s. 9-10) “− Jeg har levd i mange dager og år, sa kjerringa, − men aldri har jeg sett det så tørt som nå. Kommer det ikke snart ei regnskur så blir det vel både uår og pestilens. Dette satt kjerringa og sa oppatt og oppatt, til slutt ble regnskura så sint at den bestemte seg til å drukne hele kjerringa.” (Magasinet for alle, nr. 18, 1961, s. 38)

4 “Kjærringa sto akkurat og skulle pynte den siste kaka med jordbær, og hu hadde akkurat de siste jordbæra på skjea da hu merket at hu ble mindre og mindre. Hu fikk ikke engang tid tel å legge fra seg jordbæra på en asjett før hu var så lita som ei teskje. Og jordbæra trilla under kjøkkenbenken. Og så banka det på døra.” (Kooperatøren, nr. 7, 1959, s. 6) “Teskjekjerringa sto og skulle legge jordbær over kremen … og akkurat da … ble kjerringa så lita som ei teskje. Hu fikk ikke engang lagt i fra seg skjea før hu ble mindre og mindre. Og så trilla jordbæra under kjøkkenbenken. Og akkurat da banka det på døra.” (Magasinet for alle, nr. 27, 1961, s. 38) “Nå skulle hu bare legge jordbær i en krans omkring bløtkaka, å, det ble så fint − ‘og så et stort jordbær i midten,’ sa kjerringa til seg sjøl. ‘Det blir fin bløtkake på bursda’n min, det, tenker jeg.’ Og så plukka hu ut det største jordbæret hu fant og tok bæret forsiktig i klypa og skulle måle ut akkurat midten på bløtkaka, MEN AKKURAT DA BLE KJERRINGA SÅ LITA SOM EI TESKJE!! ‘Trill trall og trullomrundt,’ sa det, og der trilla både bæret og kjerringa under kjøkkenbenken.” (Prøysen 1965: 44)

5 “’Katte, katte, sleik reint i kopper og kar, ellers sladrer je til bikkja.’ Og katta sleikte reint i kopper og kar.” (Kooperatøren, nr. 9, 1955, s. 22) “’Katte, katte, vask opp kopper og kar, ellers sladrer jeg til bikkja.’ Og katta vaska opp kopper og kar.” (Prøysen 1957, s. 9) “− Katte, katte, vask opp kopper og kar, ellers sladrer jeg til bikkja. Og katta vasket opp kopper og kar.” (Magasinet for alle, nr. 18, 1961, s. 38)


Laste ned ppt "“Historien om historien om Teskjekjerringa”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google