Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell
Tor Kristian Stevik

2 Kvalitet Skall Kjøttmengde Kjøttfylde Kjøttfarge ”Gaping” Lukt
Homogenitet i størrelse og kjøttmengde Knus

3 Overlevelse Skal være levende etter 2-3 uker i lagringsanlegg
Skal være levende og lukket etter 8-9 dager i forbrukeremballasje (MAP)

4 Norsk blåskjell levert til europeiske pakkerier (i Frankrike, Holland og Danmark) har i enkelte perioder av året problem med ”gaping” og høy dødelighet

5 Problemene med dødelighet og gaping har all hovedsak vært et problem om våren og fra anlegg lokalisert i indre deler av større fjordsystem

6 Hva kan forklaringen være på det?
Hva kan være typisk for våren og fjorder?

7 Oppblomstring av alger -store mengder alger
Flere millioner celler per liter sjøvann

8 Hvilke konsekvenser kan det få at blåskjellene har ubegrenset tilgang til mat?

9 De spiser uhemmet og innstiller hele kroppen på omsetning av mye mat
Konsekvensen av dette er produksjon av store mengder metabolske avfallsstoffer

10 Hva er det som skjer når blåskjell med ”turbo-omsetning” i kroppen høstes og settes på en lastebil (tørt) til f.eks Frankrike?

11 Dette er trolig 1000 kroners spørsmålet i forhold til problemet med gaping og høy dødelighet!

12 Hva skjer? Blåskjellet kan trolig ikke ”puste” (anaerob metabolisme)
Blåskjellet kan ikke ”gå på do” og kvitte seg med avfallsstoffene som produseres Blåskjellet lagrer alle avfallsstoffene i kroppen (for eksempel karbondioksid og ammonium/ammoniakk). Er det noe problem?

13 Helt sikkert et potensielt problem!

14 Problemet øker trolig med:
Økt næringstilgang ved høstetidspunktet opp til et eller annet nivå – naturligvis Økende vanntemperatur ved høsting Økende tid fra høsting til revanning

15 Konsekvensen av at metabolske avfallstoffer akkumuleres i kroppen er: - en indre forgiftning som enten fører til død eller permanent skade (kvalitetsforringelse; gaping) - utskillelse av så høye konsentrasjoner ved revanning at det fører til død eller permanent skade (kvalitetsforringelse; gaping)

16 Følgende verdier av ammonium er funnet:
Forsøk ved NTNU Sealab Ammonium konsentrasjonen i kappevann fra dagers tørrlegging går fra 110 til 900 µg/gram tørrvekt Ammoniumekskresjonsrate i størrelsesorden 10 – 150 µg/time/gram tørrvekt ved ulike forkonsentrasjoner av lager (500 – celler/ml)

17 Registreringer på norske blåskjell som er transportert til Frankrike

18 Vi kjenner dessverre ikke fult ut de sub-optimale eller letale grensene for de metabolske avfallstoffene til blåskjell

19 Mulige tiltak for å løse problemet
Riktig kondisjonering Nedkjøling (6-8 oC) Sulting (tømming av mange og tarm) Utvasking av metabolske avfallsstoffer før revanning Holde lave konsentrasjoner av kritiske vannkvalitetsparametere ved lagring av levende blåskjell

20 Resultat fra forsøk med utvasking av metabolske avfallstoffer etter transport viser: - betydelig bedre overlevelse - redusert problem med ”gaping” - mindre problemer med lukt

21 Jeg tror vi er på sporet av å løse et alvorlig problem for norske blåskjell som transporteres til europeiske pakkerier

22 Prosjektet er støttet av Vestlandsrådet
Takk for oppmerksomheten


Laste ned ppt "Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google