Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra geometriske former til abstrakt design

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra geometriske former til abstrakt design"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra geometriske former til abstrakt design
av Heidi Sandmo Kristoffersen

2 Oppgaven var lage et anheng.
Dette skulle vi lage bare ved å kombinere de geometriske formene sirkel, kvadrat og trekant i ulike størrelser. Det var lurt å klippe ut mange, det viste seg fort!

3 vil det dannes positiv/negativ form.
Ved å bruke sorte og hvite figurer vil det dannes positiv/negativ form. Ved å myse på figurene ser man klarere de positive formene. Dette er eksempler på (i hovedsak) subtraktiv form; hvor man fjerner noe for å løse opp formen.

4 Jeg gjorde en del forsøk med additiv form (å legge til for å løse opp en form).
Oppgaveteksten vår sa: Formen skal endre seg slik at du ikke lenger ser grunnformene som var utgangspunktet. Utgangspunktet er to store sirkler. Ved å addere små og store sirkler, trekanter og kvadrater endrer grunnformen seg. I tillegg går det an å fjerne, ved å skjære ut sirkler og kvadrater i ulik størrelse. ….men dette blir en stor sagejobb, figuren skal sages ut med løvsag. …..og var det egentlig så fint?

5 Fortsatt er utgangspunktet to sirkler,
denne gangen forsøk med subtraktiv form. 1 2 4 5 3 Dette var rekkefølgen på forsøkene mine. Designet blir enklere og lettere etter hvert forsøk. Sirklene og kvadratene langs midtaksen kom til fordi jeg ønsket å gi designet en gjentakelse og rytme, men ble tatt bort først og fremst fordi de ville gi en stor utskjæringsjobb. Designet ble bedre synes jeg, ved å fjerne dem. Sirkelen på toppen endrer størrelse. De siste forsøkene gir god balanse til designet. På de fire siste figurene har jeg satt inn nye sirkler til utskjæring, antallet går fra to til tre til fire. Den siste (på toppen) har også en praktisk betydning; feste for kjede. Men hvorfor valgte jeg nummer 7? Kanskje nr 6 var den fineste? 6 7

6 Neste steg: Kopiere figuren i ulike størrelser.
Hvilken størrelse passer best for mitt anheng? Et tips kan være å ta med seg kopiene foran speilet og prøve det der du tenker det skal henge. Størrelsen har sammenheng med hvordan og hvor anhenget skal henge! Skal det være et tradisjonelt anheng som henger rundt halsen, et pent lite halsgropsmykke eller et stort smykke lenger ned på brystet? Kan det henge rundt magen? på ryggen? fra skulderen eller armen? Eller hvorfor ikke to, et stort og et lite som henger i hver sin ende av en snor rundt halsen? Jeg går for det siste!

7 Nå følger en del praktisk arbeid:
Mønsteret limes på kobberplata Lag et omriss med rissepenn Kapp kobberplata til passe størrelse Vær forberedt på frustrasjon og kramper i hender og fingre! Det er slett ikke lett, men mye kan rettes opp i de neste arbeidsoperasjonene  Bor et hull og tre sag- bladet inni når du skal sage ut slike hull. God arbeidsstilling! La saga arbeide framover mens du beveger arbeidet ditt. Stikkpasser lager perfekte sirkler. Nødvendig utstyr: kobberplate 1mm 24x30 (kr 175), sagbrett 160x59x10 (kr 44.-), justerbar sagbue, dybde 70 mm (kr 72.-), sagblader Vallorbe no 2 144stk (kr 182.-), rissenål (kr 207.-), stikkpasser (kr 69.-), spiralbor (kr 12,-)

8 Etter utskjæring må figuren pusses. Først med fil, flat eller rund,
Finish: Etter utskjæring må figuren pusses. Først med fil, flat eller rund, avhengig av hvor du filer. Fil i én retning. Den siste finishen gjør du med smergelpapir. Utstyr: Nålfilsett (kr 324,-), smergelpapir

9

10 Patinering Patinering av kobber er en metode for å farge kobber grønn, brun eller svart. De forskjellige fargene oppstår ved en bestemt kjemisk reaksjon mellom patineringsvesken og metallet. I mine forsøk har jeg brukt sagflis dynket med eddik og koksalt sagflis dynket med salmiakk salmiakkdamp sagflis dynket med salmiakk og litt eddik Arne Magnus Johnsrud arbeider ved Kunsthøgskolen i Oslo og ved Høgskolen i Telemark. Han arbeider innen metallbasert kunst med spisskompetanse blant annet innen overflatebehandling og patinering av metallobjekt. Det er han som har foreslått våre prøveeksempler. I tillegg til disse oppskriftene forsøkte jeg med ulike ting jeg fant i kjøkkenskapet mitt; kli, korn, kaffe, te, vin.

11 Her er bilder fra mine forsøk.
Jeg prøvde de fleste av oppskriftene vi hadde fått tips om. I tillegg prøvde jeg ut andre ting; f. eks, ville kli gi et annet resultat enn sagflis? Hva med å bruke kaffe, te, vin, korn? Forsøkene ble også gjort med ulik virketid.

12 Valget mitt falt på denne:
Begge anhengene ble lagt i samme boks med kli (denne gangen blandet jeg også inn litt sagflis), dynket med salmiakk. Den store figuren lå i blandingen i 12 timer, den lille i 24 timer. Jeg likte den klare turkisfargen som i kliblandingen fikk mindre fargespetter enn i flisblandingen. Jeg tenkte det ville kle anhengene mine best. Jeg ønsket ulik virketid på de to, og ville at den minste figuren skulle bli den fargekrafigste.

13 Ulike former for oppheng ble prøvd ut:
Kobbergul snor (som tar opp fargen i kopperet) og svart snor. Dobbeltsnor fungerte dårlig, synes jeg. Den ble for kraftig for anhenget.

14 Ikke helt fornøyd med opphenget….
Jeg gjorde også forsøk med å pusse bort patineringen på den ene siden. Det som da skjedde var at jeg sikkert holdt litt hardt, og dermed var mye av patineringen fjernet på ”rettsiden” også. Derfor ble det ny runde med patinering, denne gangen 12 timer, og med en ide om hvordan anhengene skulle henge i lærsnora.

15 Slik ble fargen etter nye 12 timer
i kli, sagflis og salmiakk. Denne gangen ble kobberfigurene lagt oppå kliblandingen, ikke gravd nedi. Det ble en flott, klar turkisfarge.

16 anheng i utskjært kobber bygd opp med geometriske former
sirklene er de tydeligste geometriske formene god rytme i de runde utskjærte hullene harmonisk form gode linjer patinert forside turkis er dominerende farge pusset bakside samsvar mellom anheng og snor funksjonelt oppheng utradisjonelt oppheng god balanse funksjonell størrelse i forhold til funksjon Ferdig! Fornøyd!


Laste ned ppt "Fra geometriske former til abstrakt design"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google