Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

USA – innvandring, vekst og blod

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "USA – innvandring, vekst og blod"— Utskrift av presentasjonen:

1 USA – innvandring, vekst og blod
Laget av Marianne Østensen

2 Hvordan strømmet millioner av mennesker fra ulike deler av verden til Amerika?
Hvordan utviklet industri og handel seg i de amerikanske nordstatene? Hvordan fungerte slaveriet i sørstatene? Hvorfor ble det borgerkrig? Hvordan gikk denne krigen?

3 Verdenskart

4

5 Befolkningsveksten i USA

6 USA – en ny og lokkende verden
Millioner av mennesker dro ”fra den gamle til den nye verden”. I begynnelsen var det engelskmenn og skotter som kom. Etter hungersnøden i Irland i 1845 drog millioner av irer over havet. Også svært mange tyskere og skandinaver – ikke minst nordmenn – reiste. På slutten av 1800-tallet kom det flere fra Sør- og Øst-Europa, blant annet mange jøder som flyktet fra forfølgelser i Russland. Det kom også en strøm av kinesere og japanere.

7 USA – en ny og lokkende verden….
Folk med røtter fra Vest-Europa dominerte næringsliv og politikk. De så ofte med stor skepsis på nye innvandrergrupper. Likevel ble USA regnet som mulighetens land (the land of opportunies) Drømmen om å kunne arbeide seg fram til rikdom og velstand er fortsatt svært viktig for amerikanerne. Landet vokste ikke bare i folketall. Gjennom en blanding av oppkjøp og krig ble stadig nye landområder lagt inn under USA, og stadig nye stater ble tatt opp i unionen.

8 Et splittet land USA var på en måte tre forskjellige land
I nordøst vokste industrien med rekordfart. Mange av innvandrerne ble nærmest sugd inn i de nye fabrikkene som billig arbeidskraft. Lenger vest, på det store prærielandet, var jordbruket den viktigste næringsveien. De som dro vestover fikk jord av den amerikanske staten. Mange nordmenn endte opp som bønder på den enorme prærien. I sør var det lite industri, men store plantasjer, der det ble dyrket bomull, tobakk, ris eller sukker. Til arbeidet på plantasjene brukte man svarte slaver.

9 Et splittet land…. sørstatene
De mest framstående innbyggerne var de store plantasjeeierne. De var godt utdannet, interessert i litteratur og vitenskap, og engasjert i politikk. Flere store presidenter kom fra denne gruppen, blant annet George Washington og Thomas Jefferson. Men uansett hvor kultiverte og ”fine” plantasjeeierne var: De bygde sin rikdom på slaveri.

10 Han var en respektert offiser og godseier
Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen Han ble USAs første president ”Skal vi sitte uvirksomme og se den ene provinsen etter den andre falle for despotismen?” George Washington (1732 – 1799)

11 Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen
Discovery Education George Washington part 1 George Washington part 2 George Washington part 3 George Washington part 4 George Washington part 5 George Washington part 6 George Washington part 7 George Washington part 8 George Washington part 9 George Washington (1732 – 1799)

12 George Washington part 1

13 George Washington part 2

14 George Washington part 3

15 George Washington part 4

16 George Washington part 5

17 George Washington part 6

18 George Washington part 7

19 George Washington part 8

20 George Washington part 9

21 Thomas Jefferson (1743 – 1826) Han var godseier
Han har mesteparten av æren for den berømte uavhengighets-erklæringen, der det ble slått fast at alle mennesker er født like, og har de samme rettigheter. Han ble USAs tredje president. Jefferson var en stor slaveeier. Thomas Jefferson (1743 – 1826)

22 Thomas Jefferson’s World Trailer

23 Slavemarked i USA, På slike dager hendte det til og med at familier ble splittet: kone og mann, foreldre og barn, ble solgt til forskjellige steder. Det er den unge jenta til høyre i bildet som her bys fram til salg.

24 Hvordan hadde slavene det?
Noen slaver hadde det godt, andre ble behandlet verre enn dyr. Sørstatsfolk sa ofte at fabrikkarbeiderne i nord hadde det verre enn slavene i sør. Men det var en vesentlig forskjell: Slavene var andre menneskers eiendom, uansett hvor velkledde og velfødde de var.

25 Uncle Tom’s Cabin

26 Harriet Beecher Stowe, Uncle Tom's Cabin

27 UNCLE TOM & LITTLE EVA RARE RACIST 1930's CARTOON

28 Mye å være uenige om I 1852 skrev læreren Harriet Beecher Stowe romanen Onkel Toms hytte, om den edle og trofaste slaven Tom, som ble pisket til døde av en grusom slaveeier. Romanen åpnet øynene på svært mange mennesker i nord. Flere og flere krevde en slutt å på slaveriet. De hvite i sørstatene reagerte annerledes: De ble provosert av presset fra nord og tviholdt på slaveriet.

29 Mye å være uenige om… Skulle de nye statene som kom med i USA, være slavestater eller ikke? Sørstatene ønsket flere slavestater, men det ville ikke de andre statene i USA. Nordstatene ville ha toll for å verne industrien sin mot konkurranse, særlig fra britene. Sørstatene ville ikke ha toll, for de ville selge bomull tollfritt til Storbritannia og ønsket å kunne kjøpe industrivarer billigst mulig. Nordstatene ville at presidenten og kongressen skulle ha stor makt. Folk i sørstatene, som var færrest og svakest, ønsket å overlate mye makt til hver enkelt stat i unionen.

30 I 1860 ble Abraham Lincoln valgt til president.
På denne tegningen fra 1865 jubler tegneren Thomas Nast over slavenes frigjøring. Abraham Lincoln nederst på bildet ble drept i 1865.

31 Den underjordiske jernbanen

32 A Part Of Our Heritage - Underground Railroad

33 Harriet Tubman part 1

34 Harriet Tubman part 2

35 Harriet Tubman part 3

36 Harriet Tubman part 4

37 Harriet Tubman part 5

38 Harriet Tubman part 6

39 En blodig og bitter borgerkrig
Borgerkrigen varte i 4 år, fra 1861 til 1865. Nordstatenes veldige industri ble satte in i produksjonen av våpen og ammunisjon. Jernbanen fraktet hundretusenvis av soldater til slagmarkene.

40 En blodig og bitter borgerkrig…
Sørstatene hadde mange dyktige offiserer, og i begynnelsen hadde de overtaket. Men i lengden kunne de ikke klare seg mot nordstatene. Folk i sør led voldsomt. Bomullen fikk de ikke solgt til Storbritannia , fordi nordstatenes marine blokkerte kysten. Salgmarkene lå sør og mange av plantasjene brant, mens åker og avling ble ødelagt av nordstatshæren.

41 Slaget ved Gettysburg juli 1863

42 En blodig og bitter borgerkrig…
Begge sider i krigen led fryktelige tap. Over soldater mistet livet. I 1865 ga sørstatene opp. Abraham Lincoln var opptatt nå av å forsone nord og sør. Men dette arbeidet fikk han ikke begynt på. Akkurat da krigen var over ble han skutt under et teaterbesøk av en skuespiller som støttet sørstatene. En blodig og bitter borgerkrig…

43 Abraham Lincoln (1809 – 65) Var en fattig tømmer- hogger fra Kentucky.
Slet seg fram til å bli advokat, politiker og til slutt president. Ledet nordstatene under borgerkrigen og var mannen som fikk opphevet slaveriet. Regnes for en av de aller største presidentene i USA.

44 Abraham Lincoln

45 Abraham Lincoln part 1

46 Abraham Lincoln part 2

47 Abraham Lincoln part 3

48 Abraham Lincoln part 4

49 Abraham Lincoln part 5

50 Abraham Lincoln part 6

51 Abraham Lincoln part 7

52 Abraham Lincoln part 8

53 Abraham Lincoln part 9

54 USA etter borgerkrigen
De hvite i sørstatene var bitre og lot bitterheten gå utover de svarte. Lincoln erklærte at slaveriet skulle oppheves over hele USA. Slavene var nå blitt frie kvinner og menn, men hvor frie var de?

55 USA etter borgerkrigen – hvor frie var de svarte?
De hadde ikke jord. De hadde ikke penger. De ble ofte nødt til å arbeide for sine gamle arbeidsgivere. De ble utsatt for omfattende diskriminering. De fikk ikke gå på de samme skoler som de hvite. De fikk de dårligste jobbene. De måtte finne seg i nedsettende og sårende bemerkninger. De som protesterte mot måten de ble behandlet på, eller stakk seg fram, risikerte å bli lynsjet av hvite terrororganisasjoner som Ku Klux Klan. De svartes eneste sjanse var ofte å dra nordover.

56 K U K L U X K L A N

57 Ku Klux Klan

58 Nordstatene etter borgerkrigen
Mens sørstatene ble liggende i en bakevje, opplevde nordstatene en voldsom økonomisk utvikling. I 1900 hadde USA seks ganger så mange kilometer med jernbanespor som 1961. Stålproduksjonen økte fra 1643 tonn i 1867 til 7,2 millioner tonn 30 år seinere USA var i ferd med å bli verdens ledende industrinasjon. Det var i nord og vest utviklingen skjedde.

59


Laste ned ppt "USA – innvandring, vekst og blod"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google