Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Proteiner, astma og allergi

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Proteiner, astma og allergi"— Utskrift av presentasjonen:

1 Proteiner, astma og allergi
av Hanne S. Finstad

2 Før du begynner Glem ordet eggehvitestoffer når du snakker om proteiner. Ordet stammer for begynnelsen av 1800-tallet og ble brukt fordi noen av de aller første proteinene som ble studert var proteiner i eggehvite. Ikke lenge etterpå fikk disse nyoppdagede stoffene navnet protein, fra det greske proteios, som betyr å lede an, være i fronten. Proteiner er altså langt mer spennede enn eggehvite.

3 Celler bruker 20 ulike aminosyrer for å lage proteiner.

4 Proteiner er satt sammen av kjeder med aminosyrer.
I et protein er aminosyrene bundet sammen med kjemiske bindinger som perler på en snor. Når aminosyrer kobles sammen i en slik kjede, oppstår det kjemiske krefter mellom dem. Noen aminosyrer blir trukket mot hverandre, mens andre vil lengst mulig vekk fra hverandre. Slik folder aminosyrekjedene seg sammen til de forskjelligste proteiner. Denne foldingen skjer raskere enn på en tusendel av et sekund.

5 Krøller Hår er laget av proteiner som er satt sammen i lange fibere. Når du tar permanent eller ruller håret på hårruller mens det er vått, får du laget nye kjemiske bindinger mellom aminosyrene i disse proteinene. Derfor krøller håret krøller seg.

6 Stivpisket eggehvite Når du stivpisker eggehvite, ødelegger du strukturen til proteinene i hviten slik at de klumper seg sammen til et hvitt skum.

7 Fantastiske muligheter
Med tjue ulike aminosyrer å velge fra, er det mulig å koble sammen tre og tre aminosyrer på 8000 forskjellige måter. Med kjeder på femti aminosyrer, kan en bli svimmel av å tenke på mulighetene. For femti aminosyrer kan kombineres på så mange måter at en må bruke 66 nummer for å beskrive antallet! De fleste proteiner inneholder mer enn 50 aminosyrer. Hittil har alle cellene på jorda kun laget en liten del av de proteinene det er mulig å bygge.

8 Fordøyelse av proteiner
Munn 1. Protein Magesekk pepsin, et protin som bryter ned andre proteiner, også kalt proteaser 2. Peptider og aminosyrer Tynntarm (forenklet tegning) 3. Aminosyrer suges opp av tarmcellene og sendes videre til leveren. andre proteaser, Tykktarm (forenklet tegning)

9 Proteinbasert industri i Norge?
Vi har en spennede kyst og variert natur med et mylder av organismer fulle av ukjente proteiner. Her kan det være mye å hente i fremtiden. I denne flaska finnes et protein som er renset fra tinevannet til reker. Proteinet brukes under kopiering av DNA-molekyler og selges for kroner per gram.

10 Astma og allergi ! Et komplisert samspill mellom:
Miljø og Allergener Arv

11 Astma og allergi Astma og allergi skyldes at cellene som utgjør kroppens immunforsvar overreagerer. De oppfatter ufarlige stoffer eller situasjoner som farlige og skaper en betennelseslignende reaksjon.

12 Immunsystemet består av en hær av celler som dreper bakterier og virus

13 Immunsystemet hos allergikere og astmatikere går “berserk”
Meny Pollen, melk, fisk, midd, katt, hund, røyk, kald luft, egg……………...

14 Hva er allergi Pollenallergi var en ukjent sykdom frem til 1819 da plutselig barn fra bedrestilte hjem i England fikk rennende øyne og nese i sommerhalvåret. I dag er nesten halvparten av befolkningen i vestlige land følsomme mot stoffer som fremkaller allergiske og astmatiske reaksjoner. Sykdommene brer om seg i takt med økt levestandard, teknologi og industrialisering.

15 Allergi og astma er et nasjonalt problem
1.5 millioner mennesker i Norge er berørt 1 millon søker lege hvert år har store problemer Finnes hos ca 40% av barn og unge Sykelighet og dødelighet av astma er tredoblet på år Økningen har sammenheng med miljøforhold Innemiljøet er meget viktig

16 Hva skyldes allergi? Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til allergi. Antagelig er det mange faktorer som spiller inn. Vi oppholder oss 90% av livet innendørs der støvfylt luft frakter middrester, såpekjemikalier og andre uheldige stoffer ned i lungene.

17 Kanskje er for god hygiene en viktig årsak?
Maten vi spiser er langt renere enn før, og kanskje fører denne hygienen til at immunforsvaret får for lite å gjøre. Dermed angriper det i stedet stoffer som det egentlig ikke skulle sett på som farlige. Resultatet blir allergi. Det blir ikke bedre at vi vasker oss veldig ofte og grundig, gjerne med bakteriedrepende såpe. Samtidig gjør vi mindre rent, og puster i stedet mye skitt ned i lungene.

18 Pollenallergi At stadig flere mennesker får pollenallergi, kan skyldes at vi lenge har beplantet hager og parker med pollenrike hannplanter for å slippe ekstraarbeidet med å rake vekk frø og frukt fra hunnplanter. En enkelt hannbjørk kan produsere seks millioner pollenkorn. Fordi bjørka er i slekt med både hassel, eik og bøk, reagerer ofte en bjørkeallergiker også på pollen fra disse treslagene. Samtidig vokser allergifremmende ville vekster som f. eks. burot langs nesten alle veier. Pollenallergikere kan få det mye bedre, ved å fjerne vekster som gir allergi i nærmiljøet.

19 Proteiner og allergi Mange allergifremkallende stoffer er proteiner. Det kan være proteiner på pollen, proteiner i mat eller andre produkter.

20 Kan man lage allergifrie matvarer ved hjelp av genteknologi?
Ja, forskere forsøker i hvert fall. For gener er oppskrifter på proteiner. Derfor tenker man seg at ved å endre på eller ødelegge genene, kan man få cellene til å lage proteiner som ikke gir allergi. Men ville du spist peanøtter som var genmodifiserte slik at de ikke var farlige for nøtteallergikere?


Laste ned ppt "Proteiner, astma og allergi"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google