Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

RENESSANSEN Den vitruviske mann eller Den vitruvianske mannen (på latin Homo Vitruvianus) er en proporsjonsstudie fra skisseblokka til Leonardo da Vinci.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "RENESSANSEN Den vitruviske mann eller Den vitruvianske mannen (på latin Homo Vitruvianus) er en proporsjonsstudie fra skisseblokka til Leonardo da Vinci."— Utskrift av presentasjonen:

1 RENESSANSEN Den vitruviske mann eller Den vitruvianske mannen (på latin Homo Vitruvianus) er en proporsjonsstudie fra skisseblokka til Leonardo da Vinci som ble laget rundt år Tegningen viser en naken mannskropp forfra med utslåtte armer og rette bein innskrevet i en sirkel og et kvadrat. Motivet illustrerer en tekst av den romerske arkitekten Vitruvius der han skriver om geometri og menneskekroppens proporsjoner (relative størrelsesforhold).

2 Renessanse er en betegnelse på perioden fra omkring år 1400 til ca
Renessanse er en betegnelse på perioden fra omkring år 1400 til ca. år 1600. Ordet renessanse betyr gjenfødelse. Renessansen har sitt utspring i Italia, spesielt byen Firenze. Hadde den klassiske kunsten og arkitekturen i Antikken som kunstneriske forbilder. Gresk og romersk. Denne oppvåkningen/gjenfødelse fornyet diktning, arkitektur, billedkunst og vitenskap. En betydelig del av verden slik vi kjenner den i dag fikk sin utforming i denne perioden. Europas kongedømmer vokste til sterke stater, og samfunnet endret seg fra det vi kaller et hierarkisk føydalsamfunn med adelen på toppen, til et handelssamfunn, hvor flere mennesker var involvert i styret. Selve kjernen for renessansetankegangen var den nye oppmerksomheten som ble rettet mot individet (Humanisme). Mennesket som selvstendig tenkende og skapende vesen. En tydelig dreining fra gotisk periode hvor fokus var rettet mot det guddommelige. Renessansemennesket: En person som er et universalgeni. Eksempel: Leonardo da Vinci (1452–1519). Han var vitenskapsmann, matematiker, ingeniør, oppfinner, anatomiker, maler, billedhugger, arkitekt, musiker og forfatter.

3 MASACCIO Masaccio f: Han var den første som malte med sentralperspektiv. Han brøt med den gotiske tradisjonen gjennom å erstatte utstudert ornamentikk med hverdagslige detaljer og gjennom å la skikkelsene opptre i et, som man oppfattet det, virkelig rom. Hans karriere ble ikke lang – han døde bare 27 år gammel. Fresken: Den hellige Treenighet fra kirken Santa Maria Novella i Firenze, Italia.

4

5 . Det hevdes at det ikke har blitt brukt slagskygge i et maleri før fresken «Utdrivelsen fra paradiset» av Masaccio. Dette er en liten del av en større freske. Man malte i hovedsak religiøse eller mytologiske malerier. Realistisk portrettkunst ble også populært. De begynte å male mennesker med følelser/lidende ansiktsuttrykk. Før dette var mennesker skildret uttrykksløse og flate. Her skildres Adam og Eva som lidende mennesker som blir kastet ut av paradis. Den nakne menneskekroppen hadde praktisk talt vært forbudt fra all kunst i middelalderen. Det ble bare forbundet med synd og skam. Renessansen gjenoppdaget kroppens skjønnhet. Maleriene var fulle av allegorier, symboler og hentydninger.

6 Sandro Botticelli Venus fødsel

7 Maleriet «Venus fødsel» av Sandro Botticelli skildrer hvordan Venus føres i land på øyen Kytheria på et skjell av vestavinden Zefyros, ledsaget av gudinnen Chloris, mens jordnymfen Pomona møter henne på stranden med en blomsterdekorert mantel.

8 ARKITEKTUR Arkitekturen i renessansen var tydelig preget av gjenfødelsesprosessen av antikken. De storslåtte byggverkene med buer og lange, klassisistiske søyler kom igjen på moten. En arkitekt som hadde stor betydning for renessansearkitekturen i Italia var Leon Battista Alberti. Han designet blant annet fasaden på kirken Santa Maria Novella i Firenze. Arkitekturen på denne fasaden viser renessansens interesse for matematikk og symmetri, den trekker også klare linjer tilbake til antikken. Mange andre kirker rundt i Europa gjenspeiler renessansearkitekturens sans for geometriske figurer i fasaden. I Norge har renessansen hatt liten påvirkning og vi har ikke mye å vise frem fra denne epoken.

9 Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/Masaccio
m bilder-med-universell-harmoni html


Laste ned ppt "RENESSANSEN Den vitruviske mann eller Den vitruvianske mannen (på latin Homo Vitruvianus) er en proporsjonsstudie fra skisseblokka til Leonardo da Vinci."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google