Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vintreets hemmelighet Livet i Jesus Joh 15:1-6

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vintreets hemmelighet Livet i Jesus Joh 15:1-6"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vintreets hemmelighet Livet i Jesus Joh 15:1-6
Bibelhelg Melhus Fredag 7. februar 2014 Asbjørn Kvalbein

2 Lengsel: Leve tett på Jesus
Han er veien, sannheten og livet. Han er lyset og livet, oppstandelsen og vårt evige håp Livet kan bestå av lyse og gode dager. Andre ganger er sorgen og savnet påtrengende Det bor en lengsel i oss som er samlet her i dag. Vi vil komme nærmere vår Frelser og Herre Jesus Kristus. Å være en kristen er å leve i et nært livssamfunn med ham. Han er Veien, sannheten og livet. Han er lyset og livet, oppstandelsen og vårt evige håp. Livet kan bestå av lyse og gode dager. Andre ganger blir sorgen og savnet påtrengende. Vi tenker på kjære som er gått bort, vi tenker på de mange gangene vi sviktet og falt. Vi skal nå se på et avsnitt fra Guds ord, fra Jesu avskjedstale til disiplene, der Jesus snakker om noe dypt og sentralt i et talende bilde. Han vil gjerne oppmuntre disiplene sine. Johannes 15:

3 Joh 15:1-6 Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden. Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere. (v. 1-3) «Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden. Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere.

4 Bli i meg, så blir jeg i dere
Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg. (v. 4) Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg.

5 Jeg er vintreet, dere er greinene
Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre. (v. 5) Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre. (v. 5)

6 Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner
Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner. (v. 6) Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner.» (Joh 15:1-6)

7 Overraskende planter De som ser vintrær i Galilea for første gang, blir ofte overrasket. Plantene vokser opp fra tørr, steinete jord. De er som korte stubber, og greinene hviler langt nede, holdt oppe av en stein så de kommer opp fra bakken. Mange tenker seg et vintre om lag som oldefars store tuntre ved slektsgården. Det dekket plassen fra huset til garasjen, det var fullt av grønne blader, det ga rikelig skygge og masse kastanjer eller eikenøtter.

8 Drastisk beskåret Men i Israel er det annerledes. Vintreet er drastisk beskåret. Hensikten er at det skal modne fortere og bære gode vindruer. Jesus vokste opp med slike vintrær overalt i nabolaget. Han visste hvordan en måtte skjære i treet for å få en fruktbare plante. Han brukte vintreet som et bilde. På samme måte som vintreets greiner kan en ta imot ham som frelser og høre til hos ham.

9 Vers for vers Vers 1: «Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden.» «Jeg plantet deg som den fineste vin, en ekte stikling. Hvordan kunne du forvandles til villskudd av fremmed vinstokk?» (Jer 2:21) Vi skal nå se på teksten vers for vers. Vers 1: «Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden.» Profeten Jeremia talte om Israel som et edelt vintre: «Jeg plantet deg som den fineste vin, en ekte stikling. Hvordan kunne du forvandles til villskudd av fremmed vinstokk?» (Jer 2:21) Det gamle paktsfolket hadde sviktet og ble kalt et villskudd. Men i den nye pakts tid har Gud grepet inn og plantet et nytt tre, det sanne vintreet. Vintreet er fremdeles et symbol på Israel.

10 Jesus er den nye plantningen
Jesus taler om seg selv som den nye plantningen. Hans himmelske Far er vinbonden. På dette treet skal det vokse gode, fruktbærende greiner, så sant de forblir i det gode treet. Ja, treet er alt – roten, greinene, bladene og frukten. Ordene er talt til trøst. Dette livet er du en del av, når du hører Jesus til. Ordene er talt til trøst for oss

11 Et frigjørende evangelium
Å være kristen er ikke å prestere Du får vokse i og med Jesus Du får være en grein uten å ha fortjent det Det er et frigjørende og godt evangelium vi får høre. Å være en kristen er ikke å prestere. Du ble ikke et Guds barn i kraft av en bestemmelse i viljen eller en sterk innsats for å bli god. Gud plantet deg i og med Jesus, og du får vokse i og med ham. Jesus og du er en plantning til Guds ære. Du får være en grein uten å ha fortjent en slik status.

12 Han er i arbeid med oss Vers 2: «Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer.» Ta bort = å rense = beskjære Det andre gode budskapet i dette ordet er at gartneren er i arbeid med oss. Han er opptatt av å rense greinene. Vers 2: «Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer.» Ta bort og rense er samme ord i grunnteksten. Det gjør vondt å bli beskåret. Gartneren fjerner villskuddene fordi han ser på greinen som verdifull, og han venter verdifull frukt.

13 Jakob om prøvelser «Se det bare som en glede, søsken, når dere møter alle slags prøvelser. For dere vet at når troen blir prøvet, skaper det utholdenhet. Men utholdenheten må føre til fullkommen gjerning, så dere kan være fullkomne og hele, uten noen mangel.» (Jak 1:2-4) Gud lar aldri noe komme inn i livet ditt som ikke kan tjene til noe. Som grein skal du bære frukt og få størst mulig betydning. Han vil at du skal bære mest mulig frukt så lenge du lever. Dette forklarer Jakob slik: «Se det bare som en glede, søsken, når dere møter alle slags prøvelser. For dere vet at når troen blir prøvet, skaper det utholdenhet. Men utholdenheten må føre til fullkommen gjerning, så dere kan være fullkomne og hele, uten noen mangel.» (Jak 1:2-4)

14 Han gir oss alt Gartnerens hånd er aldri nærmere greinen enn når han renser den. Når Gud beskjærer deg, betyr du noe for ham. En grein kan ta det med ro Vi har en kilde for livet Husk at gartnerens hånd er aldri nærmere til greinen enn når han renser vintreet sitt. Når Gud beskjærer deg, vil han si deg at du betyr noe for ham. Når vi er grener på vintreet, kan vi ta det litt mer med ro. Vi har en kilde for livet. Vi kan tilgi, for vi er blitt tilgitt. Vi kan dele, for han gir oss alt vi trenger.

15 Når livssaften fra Jesus strømmer inn …
Nye avgjørelser Pengebruk Livsstil Hvordan vi behandler mennesker I stedet for hevn → støtte Grådighet → Deleholdning Meg → Du Vi får del i Jesus når vi er ett med ham på vintreet. Når livssaften fra Jesus strømmer inn i oss, tar vi nye avgjørelser. Det blir noe nytt når det gjelder hvordan vi bruker penger, hvem vi velger å ha til venner, hva slags livsstil vi legger opp til, hva vi som medlemmer av Guds folk kan høre hjemme i. Ordet, opplyst av en våken samvittighet, minner oss om hvordan vi behandler mennesker vi har nært innpå oss. I stedet for å tenke på hevn, tenker vi på hvordan vi kan støtte dem som sliter. Hatet vendes om til kjærlighet, grådighet vendes til en deleholdning. I stedet for likegyldighet blir vi engasjert for det gode. I stedet for å si meg først begynner vi å si du først.

16 Bekreftelse Disiplene nervøse og skuffet Jesus bekreftet og støttet
Forholdet nåde – gjerninger: Ikke på grunn av frukten, men fordi du tilhører vintreet Bildet av vintreet og grenene er en sterk bekreftelse for deg og livet ditt. Disiplene var nervøse, skuffet over Judas, som hadde sviktet dem. Men Jesus bekreftet. Gjennom vintreet har vi et forhold til hverandre, vi får et liv der vi bekrefter og støtter hverandre. Bildet sier noe om forholdet mellom nåde og gjerninger. En grein er en grein ikke på grunn av frukten den bærer, men fordi den hører til vintreet. Hvis den ikke bærer noen frukt, er den antakelig en død og unyttig grein. Men den kan heller ikke bære frukt på egen hånd. Den trenger næring, støtte og vekst som roten og stammen gir del i.

17 Tilgivelsen Vers 3: «Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere.» «Han gjorde ingen forskjell på oss og dem, for ved troen renset han hjertene deres.» (Apg 15:9) Vers 3: «Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere.» Jesus snakker om beskjæring og rensing av treet. Men vi må ikke glemme at tilgivelsen er gitt som en gave allerede. Peter sa om de første kristne fra hedensk bakgrunn, at Gud gjorde storverk også i deres liv. «Han gjorde ingen forskjell på oss og dem, for ved troen renset han hjertene deres.» (Apg 15:9)

18 Synd ikke selvsagt Bok: Jeg er OK. Du er OK. Folk tenkte: Det er OK
Men evangeliet sier: Jeg er ikke OK. Du er ikke OK MEN Gud sier: Det er OK – på grunn av Jesus. Jesus sa overfor dem som kom til ham: «Jeg vil – bli ren!» At vi er syndere som trenger å bli renset fra synden, er ikke selvsagt for de fleste. Syndens alvor vil de fleste ikke ta inn over seg. Det kom en bok for noen år siden med tittelen: «Jeg er ok, du er ok.» Og folk tenkte: Det er ok. Men evangeliet sier heller: «Jeg er ikke ok, og du er ikke ok. Men Gud sier til oss: Det er ok.» For Gud kjenner oss ut og inn, og han elsker oss helt og fremdeles. Dette beviste han da han ga sin egen Sønn for å forsone oss med ham. Jesus hadde et skapende ord både til helbredelse og frelse fra synd. Til flere sa han: «Jeg vil – bli ren!»

19 Bli i meg Vers 4: «Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg.» Bli – forbli – fortsett Vers 4: «Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg.» Ordet bli blir brukt ti ganger i de første 11 versene av Joh 15. Det var et viktig ord for Jesus når han talte om troen. Det kan oversettes både forbli og fortsett. Appellen fra Jesus er: Gjør ham enda mer til et sentrum for tankelivet og viljen. Han tvinger oss ikke til å bære frukt. Han oppmuntrer oss bare til å klynge oss fast til Jesus.

20 Ikke fabrikkere frukt «Bli i meg» (v. 4) «Blir på vintreet» (v. 4)
«Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt.» (v. 5) «Dere blir i meg.» (v. 7) «Bli i min kjærlighet» (v. 9) «Blir i min kjærlighet» (v. 10) Du kan ikke kommandere en grein til å bære frukt. Dette er hva han sier: «Bli i meg» (v. 4) «Blir på vintreet» (v. 4) «Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt.» (v. 5) «Dere blir i meg.» (v. 7) «Bli i min kjærlighet» (v. 9) «Blir i min kjærlighet» (v. 10) Du kan ikke fabrikkere frukt. Du kan ikke manipulere fram frukt. Du kan bare bære frukt ved å leve i nær kontakt med vintreet. Å virkelig eksistere er ikke noe du bløffer i det ytre. Du kan ikke få til frukt i denne verdens øvingsrom, det er noe som vokser fram innenfra.

21 Hvordan tjente du så mye penger?
En rik mann som hadde gjort det godt økonomisk, ble spurt av en journalist: «Hvordan fikk du det til? Hvordan tjente du så mye penger?» «Ja, det er en merkelig historie,» svarte den rike. «Da kona mi og jeg giftet oss, hadde vi så vidt tak over hodet, vi hadde litt mat i skapet og noen få cent. Jeg tok med en fem cent mynt, dro ned til kolonialbutikken, kjøpte et eple, pusset det blankt og pent. Så fikk jeg solgt det for ti cent.» «Hva gjorde du så?» spurte journalisten. «Jeg kjøpte to epler, pusset dem skinnende blanke og solgte dem for tjue cent.» «Og hva så?» spurte journalisten entusiastisk. «Så døde svigerfaren min og etterlot tjue millioner dollar til oss.» Mannen ble rik, ikke på grunn av sin flid, men fordi han hadde den rette forbindelsen. Han hadde tilknytning. Slik også med grenen som bærer frukt. Den har tilknytning. Mannen ble rik, ikke på grunn av sin flid, men fordi han hadde den rette forbindelsen

22 Tilknytning til Kristus
Tenke over at han er hos oss Gi respons til hans ledelse og tilskyndelser Hvile i hans fred Hva betyr det å bli i Kristus? En har svart slik: - Tenke over at han er hos oss - Gi respons til hans ledelse og tilskyndelser - Hvile i hans fred Ordet om å bli i Jesus sier hvor sentralt det er å ha et nært personlig forhold til Jesus. Så snart vi glemmer at Kristus er hjertet i alt, går alt på tverke. Dette er sant når det gjelder forkynnelse, undervisning, familieliv, kallsoppgavene – alt. Når vi kristne snakker sammen om mange ting, kunne jeg av og til ønske at vi stanset opp og spør oss selv: Hvordan passer Kristus inn i alt dette? Han er jo kilden til alt sant liv. Han er vintreet, fra ham får vi livskraften.

23 Livet på vintreet Vi lever i Kristus Kristus lever i oss Lev nær Jesus
Lev nær andre som elsker ham Kom ofte til ham La ham få gi deg styrke og råd og kjærlighet Jesus tenker kanskje på dette mer praktisk enn vi gjør. Paulus snakker om det samme med mystiske ord. Vi skal leve i Kristus, og Kristus lever i oss. Lev nær Jesus, lev nær andre som elsker ham, kom ofte til ham. La ham få gi deg styrke og råd og kjærlighet som du trenger for dagene du får. Det er umulig å være gode, ærlige og kjærlige kristne hvis vi ikke holder oss nær til Jesus og til andre gode greiner.

24 Som et familietre Når vi holder oss på avstand fra Jesus, kan alt interessant i denne verden tappe oss for energi og tjenestegaver. Når vi er forenet med Jesus, kan vi lettere tilgi, vise kjærlighet og medfølelse, forstå andre og tjene andre, og stadig gjøre noe godt. Jesus kan vise oss hvor og hvordan. Ha kontakt med det gode, og ikke det onde. Det er farlig å komme på avstand fra vintreet, komme på avstand fra Gud og forsamlingen vi hører til. Vintreet er som et familietre. Vi er medlem i Guds familie. Hemmeligheten med et slikt liv er å ha kontakt med Gud, vår Far.

25 Uten meg … Vers 5: «Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre.» Vers 5: «Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre.» Hva slags frukt er det tale om?

26 Åndens frukt «Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.» (Gal 5:22-23) Slike egenskaper hadde Jesus på jorden Vi finner et svar uttrykt av Paulus i Galaterbrevet. «Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse.» (Gal 5:22-23) Slike egenskaper hadde Jesus da han var her på jorden. Herren ønsker frukt som gjenspeiler Jesu Kristi karakter.

27 Martin Niemöller Den kristne lederen Martin Niemöller satt i tyske fengsel fordi han gjorde motstand mot nazismen. Han ble en tid plassert sammen med en ivrig ateist. De fikk lov å snakke sammen, og myndighetene håpte at Niemöller skulle miste troen etter diskusjonene de hadde. Men det motsatt skjedde. Etter fire dager spurte ateisten om han kunne få låne Niemöllers bibel. Men samme dag ble han plassert på en annen celle. Ordet begynte å bære frukt gjennom Niemöller.

28 Han ønsker mye frukt En stigning i det Jesus taler om
Påvirkning. Økende innflytelse Vinbonden ønsker ikke bare at treet bærer rett sort av frukt. Han ønsker seg mye frukt. Det er en stigning i det Jesus sa. Han talte om en gren som ikke bærer frukt. Så om en grein som bærer frukt. Så ble den renset slik at den kunne bære mer frukt. Så kommer uttrykket mye frukt. Gud ønsker ikke bare et liv for oss som gir påvirkning, men at vi får nåde til en økende innflytelse.

29 Uten meg kan dere intet gjøre
Uten meg kan dere intet gjøre, sa Jesus. Nå er det ganske mye vi kan gjøre uten Jesus. Vi kan få oss et levebrød, gjøre godt mot andre mennesker, være religiøse. Ja, vi kan lage et originalt fruktfat. Men det vi ikke kan gjøre, er å bære den åndelige frukten som Jesus kan frembringe.

30 Greinenes skjebne Vers 6: «Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner.» Vers 6: «Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner.» Hensikten med greinen er at den skal bære frukt. En grein i seg selv har ingen verdi. Vindruer smaker godt, men ikke greinene. Hvis greinen ikke bærer frukt, er det ikke noen mening i at den fins.

31 Risikabelt «Hvis det ikke er inni oss noe som er over oss, kommer vi til å gi etter for det som er rundt oss.» Her er noe som er viktig å forstå. Det er en risikabel situasjon å være en av grenene på vintreet og la være å gi frukt. Om vi bærer dårlig eller unyttig frukt, kan det skyldes at vi egentlig ikke er forenet med Kristus. Hva slags tre er du forenet med? Kan det være et annet tre enn Kristus? Kanskje vårt vintre og kilde til liv er tradisjon, vaner, ego, pengejag, prestisje, makt eller de mange andre vintrærne som vil ha oss som greiner. «Hvis det ikke er inni oss noe som er over oss, kommer vi til å gi etter for det som er rundt oss.»

32 Unyttige greiner? Det fins en evig dom
Gud dømmer oss ikke til helvete. Vi dømmer oss selv. Jesus har gjort alt han kunne for å frelse – helt til den siste blodsdråpe Unyttige greiner? Bare blader, ingen frukt? Jesus tenkte kanskje på kristne som ble med på troens vei, som hørte budskapet og tok imot det, men som gled bort, som falt fra, som sa fra seg troen og ble forrædere overfor Mesteren, som de en gang hadde lovt at de ville tjene. Det fins en evig dom. De som ikke har latt seg betjene av Jesus, blir satt utenfor. Dette utenfor er vevet i alle livets stoffer. Alt må visne og dø. Døde grener fortæres av ilden. Gud dømmer oss ikke til helvete. Vi dømmer oss selv. Jesus er en venn og frelser, han ønsker å være herre. Han gjorde alt han kunne for å frelse – helt til den siste blodsdråpe. Han led på en måte vi ikke kan forestille oss. Alt for å innpode oss i vintreet, få liv av ham og bli frelst. Men de som avviser, nekter eller ganske enkelt overser, de mottar ikke kjærligheten og livet han tilbyr.

33 Møte Kristus ansikt til ansikt
Røttene avgjør om det er blitt god frukt Gir vi næring til disse røttene i livet vårt? Samme hvem vi er – en dag vil vi møte Kristus ansikt til ansikt, og det vil bli den siste regnskapsdagen. Da møter vi enten dommen eller benådningen. På den dagen tror jeg du også ønsker å være en del av vintreet. Røttene avgjør om det blir mye og god frukt. Noen av oss trenger å tenke på om vi gir næring til disse røttene i livet vårt.

34 Hva er den farligste vranglæren i dag?
Bibelkritikk? Liberal teologi? «Den farligste vranglæren er at bekjennende kristne legger så stor vekt på hva vi gjør for Gud, i stedet for hva Gud gjør for oss.» For noen år siden ble en redaktør for et populært kristent blad spurt: «Hva vil du si er den farligste vranglæren i dag?» Spørsmålsstilleren hadde vel ventet et svar i retning av bibelkritikk eller liberalisme. Men i stedet fikk han dette svaret: «Den farligste vranglæren er at bekjennende kristne legger så stor vekt på hva vi gjør for Gud, i stedet for hva Gud gjør for oss.»

35 Bli i meg! sa Jesus Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg. Joh 15:4


Laste ned ppt "Vintreets hemmelighet Livet i Jesus Joh 15:1-6"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google