Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Doping I Idretten - Testosteron - Veksthormoner - Epo

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Doping I Idretten - Testosteron - Veksthormoner - Epo"— Utskrift av presentasjonen:

1 Doping I Idretten - Testosteron - Veksthormoner - Epo
Laget Av; Line Berntsen, Carl Andreas Wathne, Hans Kristian Breivang & Aksel Lønnkvist

2 Forord Denne oppgave handler om Testosteron, hormoner, veksthormoner, epo og stress. Epo, testosteron og veksthormoner er doping. Mange idrettutøvere doper seg for eksempel. Når man er stresset reduserer man testosteronet, men det er ikke normalt å tilføre kroppen kunstig testosteron. Vi syns det gikk ganske greit underveis, vi kom kanskje litt sent i gang men det klarte vi å hente opp. Alle jobbet veldig bra!!

3 Hormoner; Hormoner er kjemiske budbringere som gjør at ulike vev i kroppen kan kommunisere med hverandre. Det mannlige kjønnshormonet sørger for at gutter utvikles til menn, og begynner å produsere sædceller i forbindelse med puberteten. Sammen med andre faktorer påvirker det også seksuelle lyster og behov.

4 Testosteron; Testosteron er et mannlig kjønnshormon, et såkalt androgent hormon. Hormonet kalles av og til lysthormonet siden det er koblet til mannens seksuelle drifter. Mesteparten av testosteronet produseres i mannens testikler. Herfra går det ut i blodet og styrer ulike prosesser i kroppen. Prosesser som styres av testosteron: - oppbyggingen av muskelmasse, kunstig testosteron er et velkjent dopingmiddel - utviklingen av mannlige karaktertrekk som kjønnsorgan, dypere stemme og skjeggvekst - aggressivitet, seksualdrift og humør Et høyt testosteronnivå er også bra for immunforsvaret. Hvis du tilfører kroppen store mengder testosteron stopper testiklene å produsere testosteron. Produksjonen av sperm stopper også opp. Det betyr at ved langvarig tilføring av kunstig testosteron vil menn som gjør dette kunne miste evnen til å bli far. Gifte menn som tilbringer tid med familien har lavere testosteron nivå enn unge menn. Forklaringen på det kan være at et lavere testosteronnivå holder mannen igjen slik at han er trofast. Ugifte menn med høye nivåer av det mannlige kjønnshormonet, vil derimot jakte på nye partnere. Testosteronnivået er høyest om morgningen. Nivået faller utover dagen. Fallet er størst for gifte menn, og verst for de med barn.

5 Stress I situasjoner med alvorlig fysisk eller psykisk stress vil kroppen redusere sin egen testosteronproduksjon. Som regel er det forbigående, og produksjonen blir normal når stress perioden er over. Det er ikke normalt å starte behandling med testosteron i slike situasjoner. Behandlingen vil da blant annet forstyre normaliseringen når stressperioden er over. I slike situasjoner er det viktig at legen vurderer behovet for behandling av testosteron.

6 Veksthormoner; Veksthormon, også kalt somatotropin, produseres i hypofysen, som er en liten hormonproduserende kjertel på hjernens underside. Veksthormon virker på de fleste vev i kroppen og har en rekke forskjellige virkninger. Som navnet sier, har veksthormon vekststimulerende virkning ved å virke på vekstsonene i knoklene. I barnealderen vil redusert produksjon av veksthormon føre til nedsatt lengdevekst (dvergvekst), mens overproduksjon hos barn gir økt lengdevekst (kjempevekst). I tillegg til den vekststimulerende virkningen har veksthormon også stimulerende virkning på proteinsyntesen i mange vev, blant annet i muskulatur (anabol virkning). Den muskelbyggende virkningen er årsaken til at veksthormon står på dopinglisten og er forbudt å bruke Av idrettsutøvere. Det er også rapportert økt forekomst av både godartede og ondartede svulster flere steder i kroppen, antagelig forårsaket av veksthormons stimulerende virkning i forskjellige vev.

7 Veksthormoner; Veksthormon har også virkninger på omsetningen av fett og karbohydrater. Fettnedbrytningen i fettvev stimuleres, mens nydanningen av glukose i lever stimuleres. Fordi kroppen i større grad forbrenner fett, reduseres cellenes glukoseforbruk, og konsentrasjonen av glukose i blodet øker. Under normale forhold er disse effektene små, men i situasjoner med mangel eller overskudd på veksthormon får de betydning. Unormalt høye nivåer av veksthormon i blodet pga. en veksthormonproduserende svulst i hypofysen, eller pga. tilførsel av store doser veksthormon kan gi alvorlige bivirkninger. Bivirkningene, som utvikler seg gjennom flere år, består i vekst og forstørrelse av forskjellige knokler, vekst av indre organer, hudforandringer og forstyrrelser i nervesystemet. Risikoen for hjerte- og åresykdommer (hjerteinfarkt og hjerneslag) øker 2-4 ganger, og det er også økt risiko for utvikling av sukkersyke.

8 Epo Hva er Epo? Epo er et hormon som normalt produseres i nyrene til friske mennesker. Produksjonen reguleres av surstoffinnholdet i blodet som er avhengig av antall røde blodlegemer og deres innhold av hemoglobin. Epo er en forkortelse for erytropoietin. Bruk og virkninger: Epo øker kroppens egenproduksjon av røde blodlegemer og benyttes i behandlingen av pasienter med alvorlig blodmangel. Det er kjent at EPO misbrukes i idretter hvor det er gunstig med høy hemoglobinkonsentrasjon. Som f. eks langrenn og løping. Bruk av Epo er farlig på grunn av høy risiko for blodpropp, spesielt ved væsketap. Idrett: I utholdenhetsidretten er det veldig viktig at man ikke går over det som er tillat av hemoglobin – verdiene som er mulig og ha 16,0 g/dl for kvinner og 17,5 g/dl for menn. Når man underveis i løpet taper væske og drikker for lite, vil konsentrasjonen stige ytterligere. Hvis man starter misbruk av Epo, tar det ca. to uker før hemoglobin – verdien i blodet begynner å stige, og i løpet av en måneds tid blir det en økning i antall røde blodlegemer og hemoglobin. Protein kjeden i det kunstige Epo er helt likt som menneskets eget Epo, mens karbohydrat delen har små forskjeller, og det er grunnen til at idrettsutøvere som jukser. Den største skandalen skjedde i Lahiti, da det var ski VM. Alle unntatt en testet positivt på Epo. Og de ble utvist. OL i Salt Lake city skjedde det også en skandale, nemlig Johann M. Pasienter: Pasienter med nyresvikt må få tilført kunstig epo i sprøyteform (direkte inn i blodårene eller under huden.) De får epo for å opprettholde en normal hemoglobin verdi. På denne måten føler de seg bedre, og får mer energi og økt livskvalitet. De som har kreftsykdom har stor nytte med av samme behandling. Historie: Det kunstige epo ble laget sent på 1980 – tallet ved hjelp av genteknologisk teknikk. Hvor eneggede celler fra dyr blir manipulert til å produsere menneskelig Epo. Disse cellene dyrkes i kulturer i store tanker, og Epo høstes deretter inn, og bearbeides sterilt før det blir tilgjengelig. ”Det er med andre ord ingen spøk å misbruke dette stoffet.”

9 Kjente Dopingmisbrukere;
Johan Müehlegg ble tatt i OL i Salt Lake City Finske landslaget ble tatt i Ski VM i Lahiti. 3 Russiske langrennsløpere ble tatt i OL i Salt Lake city. Alle sammen ble tatt for misbruk av Epo.

10 Hvordan kan man fjerne dopingen?
Det er mange ting som kan gjøres for å rette på den negative trenden når det gjelder doping. Etter vår mening er dette de viktigste momentene for hva som generelt må gjøres: De som blir avslørt som misbrukere av doping må ikke slippe lett unna med milde straffer. Jeg mener at man bør utestenge utøvere på livstid hvis de blir avslørt. Et annet moment er testingen under mesterskap og konkurranser. Testingen må bli mer utbredt enn den er i dag. Ingen må unnslippe testing. Uanmeldte prøver må tas oftere enn per dags dato. Man må få et internasjonalt register over de som tidligere har testet positivt. Dette fører til at man lettere kan avsløre "jukserne". De som bestemmer med lover og slikt, må gjøre forskjell på bruk av tunge dopingmidler slik som anabole steroider og amfetamin og midler brukt mot forkjølelse. Informasjon må ut til skolene om doping. Dette er en sak som skulle vært med i undervisningen. IOC har kommet med mange store ord og gode intensjoner, men svært få land har utviklet et eget antidoping-program. De store ordene må omdannes til handling hvis man skal ha en sjanse til å få en stopp på doping-misbruk.

11 Leserinnlegg - Fra Aftenposten skrevet av Aksel Lønnkvist Om Bruken av Anabole Steroider blant Gutter I løpet av de siste 20 årene har bruken av anabole steroider økt voldsomt. I USA ser man at barn allerede nede i 13-års alderen doper seg og får kanskje ødelagt kroppene sine med steroider. Hva kan være grunnen til at gutter ofrer livet sitt av bivirkningene for å få et bedre utseende? Noe av grunnen til at gutter kanskje kommer inn i dette miljøet kan være de mannlige idolene, Hvis du ser på dem så ser de ganske veltrente ut og har sikkert trent i mange år for å se sånn ut. (Med dop eller uten) Og nå vil alle andre ”småbarn” se sånn ut også. Det er helt umulig for en ung gutt å se ut som en voksen mann, uten å dope seg. Men noen ganger er Rambo-Looket og Verdensmester tittelen for attraktiv. Hvis du tror at når du bruker anabole steroider så er det bare å ta noen piller der og da, og vips så får du en mer muskuløs kropp, og kanskje få bedre resultater på idrettsbanen, tror du meget feil. Når du doper deg er det ekstremt viktig ikke å slappe av, men du må F. eks trene hardt i et treningsstudio, med Max vekt i benken over en lengre tid. Jo lengre du løfter med musklene på max vekt, jo mer oppnår du det mandige looket. Og så kommer det fæle. For det første er det ulovlig å bruke det, og hvis du bruker det og politiet catcher deg kan du bli satt på barnehjem og få en prikk på rullebladet, Og treningsstudioet du trente på blir saksøkt, og du får hele gjengen på nakken. Men dette er bare litt..!! Kroppen din kan også ikke bli så fin som du trodde når du lurte på om du skulle bestille 10 kilo med ANADROL; (Anabole steroider) Bivirkningene er store. DU kan få store hjerteproblemer pga. det vokser unormalt fort, du kan miste sexlysten, du blir deprimert, du kan få store, Store BITCH TITS, Det er vel kanskje det verste for deg som ville oppnå et mandigere look?? Og i tillegg til dette kan kroppen din få uren hud, miste hår, få kviser og bulker i kroppen. Og det er også høy risiko for å få psykiske problemer, og dette kan du IKKE fjerne… SÅ ER ALT DETTE VERDT ALLE DE BIVIRKNINGENE DU KAN FÅ???? JEG MENER IKKE DET, men det er bare mitt syn, og allerede, har mange brukt dette stoffet og dødd.. Så finnes det alltids noen som er ”heldige” og ikke har fått noen bivirkninger, aldri blitt catchet og alt er bare ”vel og bra”, og du står øverst på pallen i F. eks VM, hva ville du ha tenkt da??? Når du vet at du har dopet deg for å jukse deg oppover resultatlistene, mens de andre utøverne har slitt seg i gjennom hver trenings økt på en ”vanlig” måte uten noen misbruk av dop. Men hvis du først har bestemt deg, og bruker dette stoffet, vil nok klassekameratene dine se litt rart på deg når musklene dine vokser ekstremt mye, over en kort periode.   En annen fare er at når du først har latt deg selv bruke Anabole Steroider, så er det kanskje ikke så langt til andre dopingsmidler som Ecstasy+++ Når du først har begynt og er inne i miljøet kan det være vanskelig å komme ut…    Konklusjonen av dette er vel at den eneste muligheten for å se bedre ut og få en sunnere kropp over lang tid og slippe å få alle de grusomme bivirkningene, er god gammeldags HARD trening. En sunn og veltrent kropp vil vare livet ut.

12 VG-BLOGGEN - Fra VG, den 28. August 2005
Når helter skuffer Hvorfor kan de ikke fortsette å være helter? Jeg aksepterer ikke at Lance og Ole Einar skuffer meg. Overskrifter om at Ole Einar også skulle være mistenkt for doping er det aller siste jeg vil lese på rosa papir. Etter at skiskytteren tar fire gull i Torino-OL, vil jeg ikke høre at han var på EPO i Nagano. Nå som jeg er i ferd med å miste Lance, har jeg bare Ole Einar igjen. Det var en av verdens beste sportsaviser, franske L’Equipe, som tirsdag avslørte at Lance Armstrongs nedfrosne urinprover fra 1999 inneholder spor av bloddopingsmiddelet EPO. Journalistene jobbet med avsløringene i fire måneder, og den franske antidoping-sjefen sier det ikke er tvil om resultatene. Det er dessverre ikke jeg heller. Lance avfeier avsløringen med at «nok en gang skriver en europeisk avis at jeg er tatt for doping». Men denne gangen er det urinprøver, ikke bare annenhånds beretninger om juks. Hvordan kunne du skuffe meg sånn, Lance? Hva skal jeg tro på nå? Er jeg nødt til å juble for Vebjørn Rodal, som vinner når favoritten ikke kan delta, eller Steven Braduver, som vinner når alle andre faller? Lance, da jeg så deg på Corobin i sommer, på din siste dag i gul trøye i Alpene trodde jeg på deg. Du som slo igjennom i regnet her hos oss, i Oslo, i 1993, jeg er ikke sint, jeg er bare fryktelig skuffet. Ole Einar tror jeg fortsatt på. Når alt går mot meg, tenker jeg fortsatt «hadde Ole Einar Bjørndalen gitt seg nå?», og svaret er alltid nei. Ole Einar hadde fokusert på arbeidsoppgavene. En av dine arbeidsoppgaver var å være helt, Lance. Ditt svik smitter over på alle de andre. Jeg er blitt mistenksom sportsnihilist denne uken. Selvfølgelig er russere og finner som tas i doping juksemakere. Jeg tror det samme om nordmenn som med syltynne historier om kosttilskudd bortforklarer positive prøver. Også tror jeg en del nordmenn skjelver i buksene for at nedfrosne prøver fra slutten av 90-tallet skal testes igjen. Likevel har jeg villet tro på mirakler. Men når Lance skuffer, kan alle gjøre det. Ole Einar, nå må du levere. Og du må ha levert i alle årene før.

13 Kilder; Bøker; - Tittel: Dopingdjævlen – analyse af en hed debat
- Tittel: Illustrert Vitenskap - Tittel: Hele Norges Leksikon Internettsider; - - - - - - -


Laste ned ppt "Doping I Idretten - Testosteron - Veksthormoner - Epo"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google