Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner? Førsteamanuensis Henning Bang, Ph.D. Psykologisk institutt, UiO.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner? Førsteamanuensis Henning Bang, Ph.D. Psykologisk institutt, UiO."— Utskrift av presentasjonen:

1 Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner? Førsteamanuensis Henning Bang, Ph.D. Psykologisk institutt, UiO

2 Problemstillinger • Har helseutdannete psykologer noe å tilføre organisasjoner? • Sviker psykologen myndighetenes forventninger hvis vi velger å ikke jobbe i helsetjenestene, men ender opp med å bruke klinikerutdanningen vår til å få organisasjoner til å fungere bedre?

3 Først….

4 4 Hva slags arbeidsoppgaver har en ”organisasjonskonsulent”?

5 1. Leder utviklingsprogrammer 5

6 2. Team utvikling 6

7 3. Konflikthåndtering 7

8 4. Veiledning og coaching 8

9 5. Ulike typer kartlegginger 9 Kulturkartlegging Arbeidsmiljøundersøkelser 360 graders lederevalueringer Personlighetstesting Teamprofil

10 Spørsmål jeg stiller meg • Må man være utdannet psykolog for å håndtere disse arbeidsoppgavene på en profesjonell måte? • Kan man ha en særlig nytte av å klinikerutdannet psykolog når man jobber med disse arbeidsoppgavene? • Gir psykologrollen generelt og helseautorisasjonen spesielt oss en særlig legitimitet i de organisasjonene vi jobber med?

11 Spørsmål jeg stiller meg Må man være utdannet psykolog for å håndtere disse arbeidsoppgavene på en profesjonell måte? NEI!

12 Spørsmål jeg stiller meg Kan man ha en særlig nytte av å være klinikerutdannet psykolog når man jobber med disse arbeidsoppgavene? JA!

13 Hvilken særlig nytte har psykologer av å ha klinisk, terapeutisk kompetanse når de jobber som organisasjonskonsulenter? 13

14 1. ”Tredjepartskompetanse”

15 2. Relasjonskompetanse Hvordan relativt raskt skape en trygg, endringsfremmende” relasjon, hvor folk tør å være åpne og direkte?

16 3. Kompetanse på å møte mennesker/systemer med problemer 16

17 17 ”Rare” folk – situasjon eller person? Måte å takle ubehagelige, destruktive reaksjoner på Mindre redd for sterke følelser Tørre å gå inn i det ubehagelige og pinlige og stå i det Prosessfokus (ikke bare innholdsfokus)

18 4. Endringskompetanse Hva som skal til for å hjelpe andre – individer som systemer – til å komme ut av fastlåste mønstre 18

19 Spørsmål jeg stiller meg • Gir psykologrollen generelt og helseautorisasjonen spesielt oss en særlig legitimitet i de organisasjonene vi jobber med? I liten grad

20 Problemstilling 2 Sviker psykologen myndighetenes forventninger hvis vi ikke velger å jobbe i helsetjenesten, men heller ender opp med å bruke helseutdanningen vår til å få organisasjoner til å fungere bedre? NEI!

21 Konklusjon 1. Helseutdannete psykologer har absolutt noe å tilføre organisasjoner i forhold til sammenlignbare utdanningsgrupper… …men mer organisasjonspsykologi må inn på profesjonsutdanningen! 2. Vi sviker INGEN ved å jobbe som organisasjonsPSYKOLOGER – tvert imot har vi grunn til å kjenne stolthet over den viktige rollen vi har i samfunnet

22 Takk for meg

23 Hvilke etiske dilemmaer kan du lett havne i som organisasjonspsykolog? 23

24 Hvem er klienten din? Hvem går din lojalitet til? Hvem skal du hjelpe? 24 Bedriften?Individet?

25 Grenseoppgangen mellom terapeutiske prosesser og utviklingsprosesser 25 Hva kan man forlange at ansatte i en bedrift skal være med på?

26 Hvilket ansvar har du som organisasjonspsykolog hvis psykiske problemer aktiveres hos en av deltakerne dine mens du jobber med organisasjonen? 26

27 Inntjeningskrav og personlig grådighet vs. din reelle kompetanse og villighet til å bruke tid på egen utvikling 27 Er det riktig å si ja til oppdrag du føler du ikke har god nok kompetanse til å gjennomføre godt?


Laste ned ppt "Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner? Førsteamanuensis Henning Bang, Ph.D. Psykologisk institutt, UiO."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google