Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013."— Utskrift av presentasjonen:

1 Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013

2 2 Hovedkontor Oppdretts- og prosesseringsaktiviteter Prosessering og foredling Fôrfabrikk Salg Norge 255 000 tonn produsert Skottland 40 000 tonn produsert Polen Tsjekkia Frankrike Italia Færøyene 7 000 tonn produsert Island Irland 9 000 tonn produsert Nederland Belgia Spania VAP Europa 60 000 tonn solgt VAP Europa 60 000 tonn solgt Asia Kina Japan Sør Korea Taiwan Hong Kong Singapore Chile 40 000 tonn produsert Canada 40 000 tonn produsert USA Produksjonstall fra 2012 Marine Harvest Group produserer daglig 5,0 millioner måltider som vi selger til 160 land over hele verden 14000 aksjonærer, 96 % av antallet i Norge – 1/3 av egne ansatte har aksjer i selskapet

3 Marine Harvest i Norge ›218 konsesjoner fra Flekkefjord i sør til Sørfold i nord ›104 lokaliteter i 50 kommuner ›1.349 ansatte, omsetning i Norge 8,0 mrd. (Inkl. Jøkelfjord ca 1.700 ansatte ›255 306 tonn sløyd vekt, eller 3,1 millioner måltider hver dag ›Fire av verdens største sjømatfabrikker ›11 stamfiskanlegg og 21 smoltanlegg ›Egen logistikkterminal ved Gardermoen ›Investert totalt 2,4 milliarder i Norge 2007-12 ›Investerte 510 mill. i utbygging og modernisering av de norske fabrikkene 2006- 2011 ›Skapte verdier for 3,1 mrd. kr og kjøpte varer og tjenester for i overkant av 5 mrd. i Norge i 2010 ›Marine Harvest Group har satset 77,8 mill. på FoU i 2012 3 Sjøanlegg Ferskvannsanlegg Stamfiskanlegg Fabrikk Fôrfabrikk Kontor Transportterminal

4 Sites in Region West 1 Area Sunnmøre & Nordfjord Area Romsdal & Møre Area Sunnfjord & Sogn 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 North of Stadt South of Stadt

5 Marine Harvest Norge – Region Vest 5 ›Prosseserte 81.000 tonn laks i 2012 ›Tilsvarer 1 100 000 måltider, hver dag i hele 2012 ›Tilsvarer en eksportverdi på 2,2 mrd kroner ›Ca 400 ansatte ›24-28 sjølokaliteter i 17 kommuner: ›Aukra, Bremanger, Flora, Fjaler, Fræna, Giske, Gulen, Haram, Herøy, Hyllestad, Midsund, Selje, Solund, Vanylven, Volda, Vågsøy og Ørsta. ›7 smoltanlegg: ›Volda, Flora, Leikanger, Vanylven, Ulstein og Ørsta ›Fabrikk for slakting og videreforedling på Eggesbønes i Herøy kommune Ålesund Sjøanlegg Ferskvannsanlegg Stamfiskanlegg Fabrikk Kontor Transportterminal

6 6 Kapasitet: Daglig/skift: 200 tonn GW (400 t daglig) Yearly:100 000 ton GW Stor kapasitet på fillet – opp til 19 trailere kvar dag med kvalitetsmat – 1,6 mill middagsporsjoner daglig Eggesbønes- ”world leading salmon factory”

7 Nye Steinsvik 7

8 Fôrfabrikk på Bjugn 8  Bygging startet i januar  820 MNOK investering  Organisasjon under oppbygging  50 arbeidsplasser  Nødvendig med ett brett spekter av kompetanse  To 3000 tonns LNG bulkbåter kontrahert

9 Verdiskaping og ringvirkninger Region Vest i 2011 9  I 2011 skapte Marine Harvest verdier for 750 millioner kroner i Region Vest  80 prosent av de 400 ansatte i Region Vest jobber i områder SSB definerer som minst eller mindre sentrale områder  Lønnskostnadene for 2011 var på 240 millioner kroner, som ga 88 millioner kroner i skatteinntekter til kommuner, fylker og stat  Region Vest kjøper inn varer og tjenester for 1,25 milliarder kroner til produksjonen, og innkjøpene skjer i stor grad lokalt i regionen Kilde: Pöyry Management Consulting på oppdrag fra Marine Harvest

10 Avhengige av livskraftige lokalsamfunn 10  Havbruk er en distriktsnæring  Vi er avhengig av livskraftige lokalsamfunn  Gjennom Marine Harvest Fondet har vi systematisert støtten til lokale initiativ som bidrar til livskraftige samfunn  I 2013 blir 10 millioner kroner delt ut.

11 Norges største matprodusent 11 Kilder: Havbruk – levende vekt for 2011 fra Kontali. Landbruk – kjøttproduksjon 2009 fra SSB «Landbruket i Norge i 2009. Marine Harvest - rapportert sløyd vekt 2011 og Nortura - rapportert sløyd vekt 2010 Tusen tonn

12 En viktig distriktsnæring 12 Kilde: SINTEF 2012, tall fra 2010

13 Source: UN 2004 projections Befolkningsvekst i verden og mat ?

14 14 Er det oljen Norge skal leve av i lengden? Bioøkonomi

15

16 Svært begrenset arealbruk 16 Arealbeslag samlet havbruk versus jordbruk i Norge: ›Havbruk*: 200 km2 (= Karmøy) ›Jordbruk: 10 200 km2 (= Rogaland) 0,06 promille av tilgjengelig sjøareal * Inkludert fiskeforbudssone. Anleggene alene utgjør kun 60 km2 Rogaland fylke Karmøy

17 Ingen kjenner fremtiden

18 18 When striving for the better, it is always good to know where we are coming from! Foto: Georg Øyerhavn, ca 1960

19


Laste ned ppt "Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google