Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013."— Utskrift av presentasjonen:

1 Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr

2 Marine Harvest Group produserer daglig 5,0 millioner måltider som vi selger til 160 land over hele verden Færøyene tonn produsert Skottland tonn produsert Island Norge tonn produsert Canada tonn produsert Asia Polen Irland tonn produsert Tsjekkia Frankrike Kina Nederland Italia Japan Belgia Sør Korea Spania VAP Europa tonn solgt Taiwan Vi produserer i seks land Vi bearbeider i ytterligere seks land Vi har salgskontor over hele verden Til sammen er vi tilstede i 22 land og selger til over 50 land. USA Hong Kong Singapore Chile tonn produsert Hovedkontor Oppdretts- og prosesseringsaktiviteter Prosessering og foredling Fôrfabrikk Salg Produksjonstall fra 2012 14000 aksjonærer, 96 % av antallet i Norge – 1/3 av egne ansatte har aksjer i selskapet

3 Marine Harvest i Norge 218 konsesjoner fra Flekkefjord i sør til Sørfold i nord 104 lokaliteter i 50 kommuner 1.349 ansatte, omsetning i Norge 8,0 mrd. (Inkl. Jøkelfjord ca ansatte tonn sløyd vekt, eller 3,1 millioner måltider hver dag Fire av verdens største sjømatfabrikker 11 stamfiskanlegg og 21 smoltanlegg Egen logistikkterminal ved Gardermoen Investert totalt 2,4 milliarder i Norge Investerte 510 mill. i utbygging og modernisering av de norske fabrikkene Skapte verdier for 3,1 mrd. kr og kjøpte varer og tjenester for i overkant av 5 mrd. i Norge i 2010 Marine Harvest Group har satset 77,8 mill. på FoU i 2012 Sjøanlegg Ferskvannsanlegg Stamfiskanlegg Fabrikk Fôrfabrikk Kontor Transportterminal 3

4 Sites in Region West Area Romsdal & Møre Area Sunnmøre & Nordfjord
2 1 3 4 5 6 8 10 Area Romsdal & Møre 11 13 9 12 North of Stadt 7 South of Stadt 14 17 15 16 18 Area Sunnmøre & Nordfjord 19 20 Area Sunnfjord & Sogn 22 21 23 28 24 29 25 27 26

5 Marine Harvest Norge – Region Vest
Prosseserte tonn laks i 2012 Tilsvarer måltider, hver dag i hele 2012 Tilsvarer en eksportverdi på 2,2 mrd kroner Ca 400 ansatte 24-28 sjølokaliteter i 17 kommuner: Aukra, Bremanger, Flora, Fjaler, Fræna, Giske, Gulen, Haram, Herøy, Hyllestad, Midsund, Selje, Solund, Vanylven, Volda, Vågsøy og Ørsta. 7 smoltanlegg: Volda, Flora, Leikanger, Vanylven, Ulstein og Ørsta Fabrikk for slakting og videreforedling på Eggesbønes i Herøy kommune Sjøanlegg Ferskvannsanlegg Stamfiskanlegg Fabrikk Kontor Transportterminal Ålesund

6 Eggesbønes- ”world leading salmon factory”
Kapasitet: Daglig/skift: tonn GW (400 t daglig) Yearly: ton GW Stor kapasitet på fillet – opp til 19 trailere kvar dag med kvalitetsmat – 1,6 mill middagsporsjoner daglig 6

7 Nye Steinsvik

8 Fôrfabrikk på Bjugn Bygging startet i januar 820 MNOK investering Organisasjon under oppbygging 50 arbeidsplasser Nødvendig med ett brett spekter av kompetanse To 3000 tonns LNG bulkbåter kontrahert

9 Verdiskaping og ringvirkninger Region Vest i 2011
I 2011 skapte Marine Harvest verdier for 750 millioner kroner i Region Vest 80 prosent av de 400 ansatte i Region Vest jobber i områder SSB definerer som minst eller mindre sentrale områder Lønnskostnadene for 2011 var på 240 millioner kroner, som ga 88 millioner kroner i skatteinntekter til kommuner, fylker og stat Region Vest kjøper inn varer og tjenester for 1,25 milliarder kroner til produksjonen, og innkjøpene skjer i stor grad lokalt i regionen Kilde: Pöyry Management Consulting på oppdrag fra Marine Harvest

10 Avhengige av livskraftige lokalsamfunn
Havbruk er en distriktsnæring Vi er avhengig av livskraftige lokalsamfunn Gjennom Marine Harvest Fondet har vi systematisert støtten til lokale initiativ som bidrar til livskraftige samfunn I 2013 blir 10 millioner kroner delt ut.

11 Norges største matprodusent
Tusen tonn Kilder: Havbruk – levende vekt for 2011 fra Kontali. Landbruk – kjøttproduksjon 2009 fra SSB «Landbruket i Norge i Marine Harvest - rapportert sløyd vekt 2011 og Nortura - rapportert sløyd vekt 2010

12 En viktig distriktsnæring
Kilde: SINTEF 2012, tall fra 2010

13 Befolkningsvekst i verden og mat ?
Let me begin with this chart from the UN, showing the estimated growth of the global population towards the year 2100. This is what we face: Current projections show a continued increase of population with the population expected to reach between 8 and 10.5 billion in the year 2050. We can therefore conclude – and at the same time congratulate all in the seafood business – that we have chosen to be a part of an activity that will face a growing demand as long as humans remain. An increased population – a large part suffering from malnutrition and obesity – has a need for seafood in the diet. And now that the health effects of seafood are very well documented, all arguments are in place to demand our trendy and tasty products. It is a perfect fit for the development of the seafood business in the years to come! Source: UN 2004 projections

14 Er det oljen Norge skal leve av i lengden?
Bioøkonomi

15

16 Svært begrenset arealbruk
Arealbeslag samlet havbruk versus jordbruk i Norge: Havbruk*: 200 km2 (= Karmøy) Jordbruk: km2 (= Rogaland) 0,06 promille av tilgjengelig sjøareal Rogaland fylke Karmøy * Inkludert fiskeforbudssone. Anleggene alene utgjør kun 60 km2

17 Ingen kjenner fremtiden
The fastest animal-food-producing sector to meet population growth ( 9 billion people in 2050) 0,7 kg/capita in 1970 , to 7,8 kg/capita in 2008, growth annually of 6,6 %

18 When striving for the better,
it is always good to know where we are coming from! MH er en sammenslåing av selskap med forskjellig historie Noen av våre aller første «pionerer» startet for 50 år siden i Hardanger Først RB ørret, senere etter noen år laks Noen av de første bildene jeg har Ingen visste hvilken næring de startet å bygge opp Foto: Georg Øyerhavn, ca 1960

19


Laste ned ppt "Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr 05.11.2013."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google