Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Www.drlindbergs.no Kronisk Inflammasjon Kosthold og livsstil som slukker brannen  Fedon Alexander Lindberg Spes.i indremedisin-Dr. Lindbergs Klinikk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Www.drlindbergs.no Kronisk Inflammasjon Kosthold og livsstil som slukker brannen  Fedon Alexander Lindberg Spes.i indremedisin-Dr. Lindbergs Klinikk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kronisk Inflammasjon Kosthold og livsstil som slukker brannen  Fedon Alexander Lindberg Spes.i indremedisin-Dr. Lindbergs Klinikk

2 2 Livsstilsykdommer: Verdens største helseproblem  Hjerte- og karsykdom (nr.1 årsak til prematur død)  Kreft (nr.2 årsak til prematur død)  Metabolsk Syndrom Overvekt -diabetes type 2  Muskel-, skjelett- og Leddlidelser  Psykiske plager

3 Vi tygger piller som aldri før Medikamentforbruket har økt fra 6,6 mrd i 1990 til godt over 18,6 mrd i 2011 (i 2002-kroner) Kr.1559 Kr Medisinbruk pr. innbygger 3

4 4

5 5 Kolesterolsenkende midler i Norge På midten av 1990-tallet kom det første kolesterol- eller lipidsenkende midlene på markedet. Siden har flere midler kommet til, og salget har økt voldsomt. Figuren viser salget av lipidsenkende midler, oppgitt i form av såkalt definerte døgndoser (DDD) per 1000 innbyggere per døgn.

6 6 Blodtrykksmedisiner - forbruk i Norge Salget av blodtrykksmedisiner økte for alvor fra slutten av tallet. Det viser den øverste kurven i samlefiguren nedenfor.

7 7 Polymåltid vs Polypille  The Polypill. A strategy to reduce cardiovascular disease by more than 80%. Wald NJ, Law MR. BMJ Jun 28;326(7404):1419.  The Polymeal: a more natural, safer, and probably tastier (than the Polypill) strategy to reduce cardiovascular disease by more than 75%. Franco OH, Bonneux L, de Laet C, Peeters A, Steyerberg EW, Mackenbach JP. BMJ Dec 18;329(7480):

8 8 The Polymeal  1 glass of wine daily (150cc)  400gram (~1lb) assorted fruits and vegetables daily  110gram (~4oz) fish 4 times a week  60gram (~2oz) of almonds daily  100gram (~3oz) dark chocolate daily  2,8 gram (1 clove) of garlic daily

9 9 Hippokrates of Kos Medisinens Far f.Kr.  ”…Du er hva du spiser… …La Mat være din Medisin…”  ”…Det som er bra for hjertet er bra for hjernen…”

10 Nåtidens kosthold – mye feil mat  Altfor mye junk food (bearbeidede produkter)  Altfor mye raske karbohydrater  Poteter, fint hvetemel, finere brød  Altfor mye sukker  Altfor mye salt  Altfor mye feil fett (billige planteoljer og margariner)  For mye transfett (herdet vegetabilsk fett) i f.eks. kjeks, brød, wienerbrød  …og altfor lite grønnsaker, fisk 10

11 Hvilket kosthold er vi programmert til? Menneskets evolusjon… Genene våre har gjennomgått en 7 mill år lang evolusjonsutvikling Historisk sett er vi programmert til lite, men naturlig mat og mye slit 11

12 Våre gener er i steinalderen – 98% av dem er identisk med sjipansens Steinalderen Sanking Jakt Sesongtilgang Landbruksrevolusjonen Korn Husdyr Kjøtt & melk Mindre fysisk aktivitet Industrirevolusjonen Poteter Sukker Raffinert hvetemel Enda mindre fysisk aktivitet McDonaldisering Lettvint / tilgjengelig Bearbeidede produkter Maskiner / bil Kontorarbeide 12

13 Hva styrer vårt kosthold  Lettvinthet  Tilgjengelighet  Pris  Media  Smak  Næringsverdi 13

14 Hvilken livsstil er vi programmert til? Menneskets evolusjon… Genene våre har gjennomgått en 7 mill år lang evolusjonsutvikling Historisk sett er vi programmert til lite, men naturlig mat og mye slit 14

15

16 Hva er viktig for oss?  MAT  VANN  LUFT  SOLLYS Disse elementers kvalitet er avgjørende for vår helse Vi kan klare oss uten alt annet unntatt: 16

17 1.2% skiller oss, men hvem er klokest? 17

18 18 Lavkarbo, Høykarbo eller Smartkarbo? Hvilket kosthold kan sørge for bedre helse og lengre liv?

19 Kostholdsforvirret?? Da er du en av 73% nordmenn 19 Høykarbo eller lavkarbo? Sunt med masse brød og poteter eller egg og bacon hver morgen? Pøse på med fløte og smør eller «kolesterolsenkende- hjertevennlige» margariner? Hvem skal man tro og hvorfor?

20 20 Tre enkle prinsipper: 1. Velg oftest naturlig ubearbeidet mat 2. Mest mat fra planter 3. Helst ikke for mye om gangen

21 INFLAMMATION, AGING AND CHRONIC DISEASE Chronic systemic inflammation is an underlying cause of many seemingly unrelated, age-related diseases. As humans grow older, systemic inflammation can inflict devastating degenerative effects throughout the body (Ward 1995; McCarty 1999; Brod 2000). Correcting a chronic inflammatory disorder will enable many of the health problems of aging to be prevented or reversed. 21

22 Inflammasjon:Fellesnevner bak de fleste kroniske sykdommer  Oksidasjon  Glykosylering  Metylering  Eikosanoidbalanse Følgende mekanismer er involvert 22

23 The Causes of Age-Related Inflammation  Aging results in an increase of inflammatory cytokines that contribute to the progression of many degenerative diseases (Van der Meide et al. 1996; Licinio et al. 1999).  Rheumatoid arthritis is a classic autoimmune disorder in which excess levels of cytokines such as TNF-a, IL-6, IL-1(b), and/or IL-8 are known to cause or contribute to the inflammatory syndrome (Deon et al. 2001).  Chronic inflammation is also involved in diseases as diverse as atherosclerosis, cancer, heart valve dysfunction, obesity, diabetes, congestive heart failure, digestive system diseases, and Alzheimer's disease (Brouqui et al. 1994; Devaux et al. 1997; De Keyser et al. 1998). 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 The Causes of Age-Related Inflammation (2)  In aged people with multiple degenerative diseases, the inflammatory marker, C-reactive protein, is often sharply elevated, indicating the presence of an underlying inflammatory disorder (Invitti 2002; Lee et al. 2002; Santoro et al. 2002; Sitzer et al. 2002).  When a cytokine blood profile is conducted on people in a weakened condition, an excess level of one or more of the inflammatory cytokines, e.g., TNF-a, IL-6, IL-1(b), or IL-8, is usually found (Santoro et al. 2002). 30

31 The Causes of Age-Related Inflammation (2)  In aged people with multiple degenerative diseases, the inflammatory marker, C-reactive protein, is often sharply elevated, indicating the presence of an underlying inflammatory disorder (Invitti 2002; Lee et al. 2002; Santoro et al. 2002; Sitzer et al. 2002).  When a cytokine blood profile is conducted on people in a weakened condition, an excess level of one or more of the inflammatory cytokines, e.g., TNF-a, IL-6, IL-1(b), or IL-8, is usually found (Santoro et al. 2002). 31

32 Elevated TNF-a in well treated hypertension  TNF-a levels were measured in a group of people with high blood pressure and a group with normal blood pressure (Verdecchia et al. 2002). The hypertensive subjects taking anti-hypertensive medications had about the same blood pressure as the healthy test subjects.  Arterial flow medicated dilation, however, was significantly impaired in the hypertensives and this group also showed higher levels of TNF-a, indicating persistent inflammation despite blood pressure control.  This study showed that even when blood pressure is under control, hypertensives still suffer endothelial dysfunction caused by a chronic inflammatory insult. 32

33 Elevated C-Reactive Protein and Interleukin-6 Predict Type II Diabetes  Baseline levels of C-reactive protein and interleukin-6 (IL-6) were significantly higher among those who subsequently developed diabetes compared to those who did not. (Pradhan et al. 2001).  Women with the higher IL-6 levels were 7.5 times more likely to develop diabetes while those in the higher C-reactive protein ranges were 15.7 times more likely to become diabetic.  After adjusting for all other known risk factors, women with the highest IL- 6 levels were 2.3 times at greater risk, while those with the highest C- reactive protein levels were 4.2 times more likely to become diabetic.  These other diabetic risk factors (such as obesity, estrogen replacement therapy and smoking) all sharply increase inflammatory markers in the blood. These data support a possible role for inflammation in diabetogenesis. 33

34 C-REACTIVE PROTEIN AND IL-6 PREDICT DEATH  Elevated C-reactive protein, IL-6 and other inflammatory cytokines indicate significantly greater risks of contracting or dying from specific diseases (heart attack, stroke, Alzheimer's disease, etc.).  1,293 healthy elderly people were followed for a period of 4.6 years (Harris et al. 1999).  Higher IL-6 levels were associated with a twofold greater risk of death.  Higher C-reactive protein was also associated with a greater risk of death, but to a lesser extent than elevated IL-6.  Subjects with both high C-reactive protein and IL-6 were 2.6 times more likely to die during follow up than those with low levels of both of these inflammation markers.  These results were independent of all other mortality risk factors. 34

35 35 Diet and chronic inflammation  Foods can potentially cause or reduce inflammation  Some foods cause more inflammation than others  Inflammation is mediated through chemical substances called cytokines, which all cells produce - eicosanoids/cytokines  Eicosanoids are made of essential fatty acids (omega 3 and 6)  Eicosanoid balance is affected by - hormones (among others insulin, cortisol) - type of fat we eat - several micro nutrients (vitamins-minerals)

36 36  Oxidation and inflammation affect all organs, not least the brain, because of its high fat content  Everything that contributes to less oxidation and inflammation will have a universall positive health effect

37 37 Oksidasjon og Inflammasjon  Oksidasjon står sentralt  Oksygen er livsviktig men fører til gradvis oksidasjon i kroppen  Prooksidanter: - mat, økt blodsukker, (flere)umettet fett, stress, røyking, miljøgifter, jern med mer  Antioksidanter: Viktigst er vårt endogene antioksidantsystem (Glutathion, Liponsyre, Superoxid dismutase, Urinsyre, Melatonin) - vitaminer (for eksempel vit E, C, beta karoten), noen mineraler (for eksempel selen), fytokjemikalier (polyfenoler med mer), stressmestring, god og nok søvn, ren luft, unngå miljøgifter med mer).  Antioxidant status kan testes i blodprøve

38 38

39 Add colour to your diet for antioxidant protection 39

40 40  Per 100grams  Chocolate, cloves, allspice, cinnamon, saffron, coffee, oregano, sage, thyme  Blueberries2234 Blackberries2036 Kale1770 Strawberries1536 Spinach, raw1210 Raspberries1227 Plums949 Alfalfa sprouts931 Spinach, steamed909 Broccoli888 Beetroot 841 Foods with Antioxidant Power Avocado 782 Orange750 Grape, red739 Pepper, red731 Cherry670 Kiwifruit602 Beans, baked503 Grapefruit, pink483 Beans, kidney460 Onion449 Corn402 Peas, frozen364 Potatoes, sweet301 Cantaloupe252 Apple281 Carrots207

41 GLYCATION'S ROLE IN INFLAMMATION Cooking and Aging have similar Biological Properties  Glycation can be described as the binding of a protein molecule to a glucose molecule resulting in the formation of damaged protein structures- AGE or Advanced Glycation Endproducts. (Maillard-Amidori reaction).  Many age-related diseases such as arterial stiffening, cataract and neurological impairment are at least partially attributable to glycation.  AGE render proteins in the body cross-linked and barely functional. As AGE accumulate, they cause cells to emit signals that induce the production of inflammatory cytokines. 41

42 GLYCATION IN VIVO  Glycation occurs in vivo when blood glucose reacts with body proteins.  AGE production is much higher in diabetes  Consuming low glycemic foods prevents excessive glycation. The higher the glycemic load (GL) of the diet, the more AGE are produced.  The insulin surge that contributes to chronic inflammatory processes.  It is also important to avoid over consumption of foods high in omega 6 arachidonic acid (beef, egg yolk, dairy, etc.). 42

43 COOKING, GLYCATION AND INFLAMMATION  Glycation occurs ex vivo during cooking in high temperatures (browning effect) and little or no water (frying, high temp.oven baking, grilling).  Approximately 10-20% of AGE in food gets absorbed by the gut.  AGE form in the skin, arteries, eye lenses, joints, cartilage, etc.  Consuming foods high in AGE might be responsible for the induction of a low-grade, but chronic state of inflammation. 43

44 JUNK FOOD, GLYCATION AND INFLAMMATION  Since most "junk" foods are cooked at extremely high temperatures, it makes sense to avoid French fries, hamburgers, potato chips, fried food and other snacks. These foods not only contain lots of glycotoxins, they also create other metabolic disorders that can induce degenerative disease. 44

45 METHYLATION  Chemical reactions that go on in every cell in your body by which methyl groups (one atom of carbon and three atoms of hydrogen) are transferred into another molecule.  When this does not happen in a complete manner, intermediary molecules are created, which create free radicals and damage DNA. One of the best examples of this is the creation of homocysteine, which can damage arteries and cause heart disease. Cancer is another possible outcome of this process.  To address this, you need to ensure that your diet contains precursors for methylated DNA. These are called methyl donors and can help ensure proper methylation reactions necessary for gene expression take place in your body. 45

46 Methylation, the Homocystein Connection and Inflammation Homocysteine is a toxic byproduct of normal protein metabolism- Enough Vitamin B6, B12 and folate keep it low 46

47 47 Homocysteine predicts risk for.. Heart attacks, strokes and blood clots Pregnancy problems and birth defects Memory deficit and Alzheimer’s disease Depression (especially in women) Schizophrenia (especially in young men) School grades Possibly autism  … and is easily reversible with optimum nutrition

48 48 Optimal ‘Homocysteine’ Score is below 7-9 (“normal” is up to 15) Around 8-10% of the population has a gene variation (MTHFR) causing excessive homocysteine and need supplementation

49 Eat enough animal protein (less meat, more fish and vegetable protein, eggs, dairy)- for B12 2. Eat your greens 3. Have a clove of garlic a day 4. Cut back on coffee and black tea 5. Limit your alcohol 6. Reduce your stress 7. Stop smoking 8. Consider supplementing homocysteine lowering nutrients daily (Vitamin B12, B6 and folate) 8 Ways to Lower Your ‘Homocysteine’ Score below 7-9

50 OMEGA FATS, EICOSANOIDS AND INFLAMMATION  Omega-3 fatty acids found in fish oil help to suppress the formation of undesirable prostaglandin E2 and promote synthesis of beneficial prostaglandin E3 (Kelley et al. 1985; Watanabe et al. 2000).  Similar mechanism as NSAID/COX inhibitors.  Gamma - linolenic acid (GLA) induces production of the anti-inflammatory prostaglandin E1 (Das et al. 1989; Fan et al. 1997). What you eat can significantly affect whether you have more of the beneficial prostaglandins (E1 and E3) as opposed to the pro-inflammatory prostaglandin E2.  Reducing the consumption of foods that are high in omega-6 fatty acids and increasing the consumption of omega-3 rich foods, such as salmon and other fish, can be beneficial. 50

51 OMEGA FATS, EICOSANOIDS AND INFLAMMATION  Limiting foods that convert to arachidonic acid can help reduce inflammation. Arachidonic acid is a precursor to both prostaglandin E2 and the pro-inflammatory cytokine leukotriene B(4) (Brock et al. 1999).  Another dietary factor that can lead to high levels of arachidonic acid is the overconsumption of high-glycemic index carbohydrates that cause excess production of insulin (Kreisberg et al. 1983). 51

52 OMEGA 3 FROM FISH REDUCE INFLAMMATION  Omega 3 fatty acid DHA (fish oil) is well documented as to its ability to suppress TNF-a, IL-6, IL-1(b), and IL-8 (Jeyarajah et al. 1999; James et al. 2000; Watanabe et al. 2000; Yano et al. 2000). Fish oil suppresses these dangerous cytokines by up to 90% (James et al. 2000). 52

53 Fettsyrer og eikosanoider  For mye omega-6 og for lite omega-3 i dagens kosthold  Mengde og type omega-3 og omega-6 har betydning for hvilke eikosanoider som dannes og hvilke mengder av eikosanoider som dannes

54 Proinflammatoriske eikosanoider fra omega 6 serie 2 * byggesten: arakidonsyre (kilde: eggeplommer, animalsk fett) * stimuleres av insulin (karbohydrater) * eksempler: -tromboksan A2 (økt blodlevring) -PGE2 (demper immunforsvaret) -leukotriener (allergifremkallende) 54

55 Antiinflammatoriske eikosanoider fra omega 6  Serie 1 * byggesten: omega 6 fettsyrer (kilde: panteoljer, nøtter) * stimuleres av glukagon (protein) * eksempler: -PGE1 antitrombotisk øker fettforbrenningen øker insulinfølsomheten antiinflammatorisk demper astma-allergier 55

56 Antiinflammatoriske eikosanoider fra omega 3  Serie 3 * byggesten: omega 3 fettsyrer (kilde: fet fisk, nøtter, linfrø) antitrombotisk forebygger hjerte- og karsykdom bidrar til økt muskelmasse styrker immunforsvaret betennelsesdempende 56

57 n-6-fettsyrer cis-linolsyre (LA) Δ-6-desaturase (krever Mg, B6) Hemmes av infeksjon (?), transfettsyrer, mettet fett, kroniske virusinfeksjoner Økt aktivitet ved høyt insulin n-3-fettsyrer α-linolensyre (ALA) Stearidensyre Eicosatraensyre Δ-6-elongase (krever B3?, B6?, Mg?) Δ-5-desaturase økt aktivitet ved høyt insulin eller fettsyremangel γ-linolensyre (GLA) Di-homo-γ-linolensyre PGH1 Cyclooxygenase Aktiviteten økes av alkohol (?) Aktiviteten hemmes av NSAIDs, Li, steroider, hvitløk, ingefær, EPA, vitamin c Prostaglandin E1 Utvider blodkar Hemmer blodproppdannelse Senker blodtrykket Hemmer kolesterolsyntese Demper inflammasjon Prostaglandin E2 Øker LH Øker følsomheten i livmorens nerveender Fremmer blodproppdannelse Utvider blodkar Øker følsomhet i smertereseptorer Fremmer inflammasjon Prostaglandin F2d Sammentrekning av glatte muskler, livmor, blodkar → menstruasjonssmerter Arakidonsyre (AA) PGH2 Tromboksan A2 Sammentrekker blodkar Fremmer blodpropp- dannelse (koagulasjon?) Prostaglandin I2 Hemmer blodpropp- Dannelse Utvider blodkar Lipoxygenase Hemmes av E, DGLA, løk mm Leukotriener Leukotrien C,D,E Fremmer inflammasjon PGH3 Prostaglandin E3 Hemmer vekst av Kreftceller Hemmer blodpropp- dannelse Hemmer åreforkalkning Demper inflammasjon Prostaglandin E4 Clupanodensyre Docosahexa- Ensyre (DHA) Eicosapentaensyre (EPA) hemmer Prostaglandinsyntesen hemmer Fettsyrer (2) 57

58 Postprandial inflammation  60% of the day we are in a postprandial state. It is very important to consider the postprandial metabolic and hormonal effect of food and its relation to inflammation.  Postprandial inflammation is an independent factor in evaluating food quality.  The quality and quantity of fatty acids and the glycemic index in a meal are major determinants of the magnitude of postprandial inflammation. (Margioris, 2009)  Most proinflammatory: red meat and potatoes/rice/pasta  Least proinflammatory: fish and vegetables 58

59 Ofte e. kronisk forhøyet blodsukker etter måltider og hjertesykdom  toksisk på insulinproduserende celler og nedsetter insulinvirkningen (glukose toksisitet, Rossetti, 1990)  opp til dobling av risiko for dødelighet av hjertesykdom (Honolulu Heart Study, Whitehall Study)  Blodsukker etter måltider men ikke fastende blodsukker er en uavhengig risikofaktor for hjerteinfarkt og kardiovaskulær mortalitet (Diabetes Intervention Study, Hanefeld 1997 og DECODE study 1999)  økt oksidativt stress, bl.a. glykosylering og oksidering av LDL kolesterol etter måltider (Ceriello 1999) 59

60 Konsekvenser av høyt insulin ved faste og etter måltider  økt risiko for hjertesykdom (Helsinki Policemen Study (Pyorala 2000)  bedre indikator av dødelighet av hjertesykdom enn hyperglykemi (Paris Prospective Study, Fontbonne 1991)  fastende serum insulin kraftig markør for økt kardiovaskulær risiko (Quebec Cardiovasculart Study, Despres 1996)  Økt intracellulær dannelse av frie radikaler og økt insulinresistens (Ceriello 1995, Paolisso 1996) 60

61 Insulinresistens syndrom  høyt insulin selv ved faste  mavefedme  type 2 diabetes  hjerte- og karsykdom  høyt blodtrykk  lavt HDL kolesterol og høye triglyserider  høy urinsyre  mikroalbuminuri  PCO og infertilitet hos kvinner 61

62 62 Insulinresistens og Inflammasjon  Overvekt og insulinresistens er proinflammatoriske tilstander  Inflammasjon: fellesnevner ved nesten all sykdom inkl. PCO, abort, svang.dia, preeklampsi  Inflammasjon: eikosanoidubalanse har sentral rolle

63 Kroppsvekt, energirestriksjon og inflammasjon  Pos. korrelasjon mellom vekt og inflammasjon  Vektreduksjon redusert inflammasjon reduserte symptomer ved RA, OA, psoriasis mm.  Effektivt med fysisk aktivitet og kaloriredusert diett ved OA

64 Obesity- an inflammatory disease (1)  Pathological increase in body fat mass  Genetic componenty contributes to worsening this phenomenon  Cytokines produced by adipocytes and other adipose tissue cells (preadipocytes and macrophages)

65 Obesity- an inflammatory disease (2)  Preadipocytes: Present from birth and give rise to new adipocytes  Contribute to normal or abmormal fat development  Share fundamental characteristics with the macrophage (important in inflammation, immunity and cellular remodelling).  Leptin is increased in obesity and stimulates recruitment of macrophages in adipose tissue  Leptin induces TNF-a, IL-6 and CRP  Result: Mild chronic systemic inflammation, altered lipid metabolism  Adiponectin has opposite effects to those of adipocytokines (leptin, IL6, TNF-a etc.)  Adiponectin is low in obesity and increases with weight loss

66 Obesity- an inflammatory disease (3)  Chronic inflammation underlies both obesity and the metabolic syndrome  Measured by increased hs-CRP, leptin, low adiponectin  Seen already in very young obese children in association with many features of the metabolic syndrome.  Increased TNF-a and IL6 worsen insulin resistance  Adiponectin falls and leptin resistance gets established contributing to more insulin resistance.  A vicious circle is in place  Glucolipotoxicity on the beta cells affect insulin release and increase risk of diabetes  Energy regulation is affected by decoupling leptin and insulin signalling in the central nervous system

67 Indeed, microarray on dispersed ex vivo adipocytes from non- diabetic but obese Pima Indians showed that at least 52 of inflammation- related genes appear to be upregulated compared to non-obese Pima The net effect of obesity the change of the phenotype of adipocytes to pro- inflammatory

68 VLCKD diet (Eurodiet phase 1& 2) changes the expression of multiple genes in ex vivo fat cells E.g., an increase in the expression of the antiinfammatory cytokine IL10 and the receptor antagonist of IL1 (IL1ra) after 28 days of VLCD

69 Obesity and Inflammation  56 healthy premenopausal obese women (age years, BMI 37.2±2.2, WHR ) and 40 age-matched normal weight women were studied.  Obese women had increased basal concentrations of (TNF-, P<0.01), interleukin-6 (IL-6, P<0.01), P-selectin (P<0.01), intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1, P<0.02), and vascular adhesion molecule-1 (VCAM-1, P<0.05).

70 Very low calorie ketogenic diet and inflammation reduction  After 24 wk of consuming hypoenergetic diets either low in carbohydrate, low in fat, or moderate in protein, C-reactive protein (CRP) levels fell by 35, 13, and 15%, respectively McAuley, et al (2005) Diabetologia 48:8-16.  Significant reductions in inflammatory markers (hsTNF-, hsIL-6, CRP, and soluble intracellular adhesion molecule-1 (sICAM-1) after consumption of a VLCKD (Eurodiet phase 1 and 2) in overweight men Sharman, M. J. et al. (2004) Clin. Sci. (Lond.) 107:

71 Practical antiinflammatory management in obesity  Initial weight reduction with VLCKD (Eurodiet pase 1 and 2)  Long term normalisation of BMI through: -A low glycemic load Mediterranean diet (Eurodiet phase 3 and 4) -Regular physical exercise -Stress and sleep management  Monitor inflammation initially and during treatment by measuring hs-CRP, leptin, adiponectin, fasting insulin/C-peptide

72 72 Cretan Mediterranean Diet: great tasting, low cost treatment without the side effects  Tested and proven by time and 1400 international research studies showing benefits:  -288 on heart disease  -166 on cholesterol  - 97 on obesity  - 93 on diabetes - 68 on high blood pressure - 32 on longevity - 15 on Alzheimer’s Disease  - 9 on Depression - 3 on Asthma Diet In Greek (DIAITA) means Way of Life

73 73 Cretan Mediterranean Diet: Live longer and better  -Modified Mediterranean diet and survival: EPIC-elderly prospective cohort study. Trichopoulou A et al BMJ Apr 8 and Public Health Nutr Jun;10(6): Epub 2007 Mar 5 Study on 74,607 healthy European men and women, aged 60 or more CONCLUSION: The Mediterranean diet, modified so as to apply across Europe, was associated with increased survival and 14% reduction of overall mortality.  -

74 74

75 75 Hippocrates: What’s good for the heart is good for the brain Father of Medicine BC

76 Mediterranean Diet 76

77 Mediterranean Diet cuts Stroke Risk more than Drugs  Mediterranean diet, which is high in beneficial oils, whole grains, fruits and vegetables, has been shown to reduce stroke and myocardial infarction by 60% in 4 years.This effect is twice that of simvastatin. J Spence Stroke 2006 Sep;37(9):

78 78

79 Adherence to Mediterranean Diet eating pattern reduces the risk for Alzheimer’s Disease 79 - Scarmeas N, et al Mediterranean diet and risk for Alzheimer's disease. Ann Neurol Jun;59(6): Solfrizzi V, et al Adherence to a Mediterranean dietary pattern and risk of Alzheimer's disease. Ann Neurol Nov;60(5):620; - Panza F, et al Mediterranean diet, mild cognitive impairment, and Alzheimer's disease. Exp Gerontol Jan-Feb;42(1-2):6-7; - Solfrizzi V, et al. Whole-diet approach, Mediterranean diet, and Alzheimer disease. Arch Neurol Apr;64(4):606;

80 80 And it tastes great !!

81 81

82 82  The traditional Mediterranean Diet needs a reform to accommodate today’s lifestyle needs  Lower glycaemic load  Emphasis on better essential fat balance

83 The new Mediterranean diet  Low glycemic index/load carbohydrates  Rich in omega-3 fatty acids/fish  Rich in Olive Oil  Fruits, vegetables beans & grains  Limited meat intake 83

84 Proteiner-meget viktig Proteiner består av aminosyrer Kroppen kan ikke lage alle aminosyrer selv 9 essensielle aminosyrer må inntas med maten Vi trenger ca. 1-1,2 g protein pr. Kg fettfri kroppsvekt Barn over 2-3 år og tenåringer trenger mer Mosjon øker proteinbehovet 84

85 Proteiner-særlig viktig ved vektreduksjon Proteiner gir størst metthet Husk å ikke overdrive men spis nok proteiner fra flere kilder til alle måltider og mellommåltider Stabiliserer blodsukkeret 85

86 Proteiner- hvor finnes de? Kjøtt, fjærfe, fisk Egg (mest i eggehvite) Soyabønner Inneholder ikke alle aminosyrer: Nøtter og frø Belgfrukter Kornvarer 86

87 Alle karbohydrater er ikke like Fører til variabel blodsukker- og insulinstigning avhengig av:  Rask eller langsom nedbrytning i mavesekk og tarm  Lavt eller høyt fiberinnhold  Samtidig fett- eller proteininntak 87

88 Glykemisk indeks (GI)  Rangeringsmetode for matvarer  Basert på deres effekt på blodsukkerstigning  Høy glykemisk indeks er ugunstig  Lav glykemisk indeks er gunstig 88

89 Glycemic Load (Glykemisk belastning) Formel for beregning av Glykemisk belastning:  GI x Karbohydratinnhold/100g Tar hensyn til både glykemisk type og mengde karbohydrat Eksempler: MatvarerGIGB/100g Glukose Sukker6868 Bagett9548 Bakt potet8517 Corn flakes 7770 Surdeigsbrød5425 Spagetti3910 Kikerter 286 Linser263 89

90 Kcal / dag Offisielle kostanbefalinger: GB 135 Mat for livet: GB 35

91 FEIL Å FOKUSERE BARE PÅ GRAM KARBOHYDRAT ELLER FETT MATVARENES OG KOSTENS KVALITET ER VIKTIGST 91

92 Fett- ikke ett fett? -Transfett er skadelig (herdet vegetabilsk fett) -Margariner og raffinerte oljer fra soja, mais og solsikke bør unngås, de er sterkt bearbeidet og bidrar med for mye omega 6 fett som kan herske ogfremmekroniske betennelser -”Mettet fett” og “meierifett” har vært omdiskutert, men grundig gjennomgang av forskning viser at mettet fett ikke er forbundet med økt eller redusert risiko for hjertesykdom Melkefett minsker risiko med 6-9%. Kokosfett virker også svakt positivt. Mettet fett som ledd i et variert kosthold er kun problematisk BARE SAMMEN MED HØYKARBOHYDRAT KOSTHOLD - Fettfattig kost bør frarådes - Fokus på sunt fett fra flere kilder: Nøtter, frø, fet fisk, avokado, olivenolje, rapsolje, smør, oster, kokosfett 92

93 Fett- ikke ett fett? - Fettfattig kost bør frarådes -Fokus på sunt fett fra flere kilder: Nøtter, frø, fet fisk, avokado, olivenolje, rapsolje, smør, oster, kokosfett -Mens mettet fett har en nøytral effekt på risiko for -hjertesykdom og meieriprodukter reduserer med 6-9% -får du hhv 30% og 20% risikoreduksjom av nøtter og olivenolje, fet fisk og hele 68% risikoreduksjon -ved å følge middelhavskosten -(Mente, 2009) 93

94 Omega 3 og 6 fettsyrebalanse for god helse Både omega 3 og 6 livsviktig og må inntas med maten For mye omega 6 øker betennelsestilstander Nok omega 3 demper betennelser Vestlig kosthold gir ganger mer omega 6 enn 3 Ideelt burde vi innta 2 ganger mer omega 6 enn 3 Nå kan man lett få målt sin egen omega 3:6 balase gjennom blodprøve 94

95 95 Modern low GL Mediterranean Diet Vegetables, pulses, fruit, berries Protein: fish, chicken, meat, game, eggs, low fat-fermented dairy prod. Pasta, brown rice, unprocessed cereal products Nuts, rapeseed oil, olive oil, fatty fish Sugar, fine bread, refined wheat flour, potato Low GL Medium GL High GL Zero GL

96 THE DETRIMENTAL EFFECTS OF SLEEP DEPRIVATION  Even modest sleep deprivation markedly increases inflammatory cytokines. This finding helps explain why pain flare-up occurs in response to lack of sleep in a variety of disorders.  In this carefully controlled study, sleep deprivation caused a 40% to 60% average increase in the inflammatory marker IL-6 in men and women, while men alone showed a 20% to 30% increase in TNF-a. Both IL-6 and TNF are potent pro-inflammatory cytokines that induce systemic inflammation (Vgontzas et al. 1999; Vgontzas et al. 2001). 96

97 STRESS AND INFLAMMATION  Stress is an adaptive response common to all living organisms.  It involves the activation of the corticotrophin releasing factor (CRF) releasing pathway.  The CRF pathway response stimulates over-activity of immunological chemicals. (De Giorgio R, Gastroenterology 1996;110).  There is a link between stress and an overactive inflammatory response.  Individuals with major depression were shown to have an exaggerated inflammatory response to psychological stress in comparison to those who do not have depression. (Sep. 1, 2006 issue of the American Journal of Psychiatry) 97

98 VITAMIN D DEFICIENCY AND INFLAMMATION  Increased concentrations of serum TNF-α, an inflammatory marker, were found in women who had insufficient vitamin D levels. Inverse relationship between vitamin D levels and concentrations of TNF-α in a healthy, non-diseased population. (Peterson 2008) This may explain the vitamin's role in the prevention and treatment of inflammatory diseases, including heart disease, multiple sclerosis and rheumatoid arthritis.  "Adequate vitamin D levels identified in this study are consistent with recent research that suggests the DRI should be increased.” 98

99 VITAMIN D DEFICIENCY AND INFLAMMATION  To improve vitamin D status and achieve its related health benefits, most people should get at least 1000 IU of vitamin D per day. Exposing 25 percent of the skin's surface area to 10 minutes of sunlight three days per week will maintain adequate levels in the majority of people; however, people with darkly-pigmented skin need more. Only a few foods contain vitamin D naturally, such as fatty fish; other sources are dietary supplements and vitamin-D-fortified foods, including some milk  Optimal blood levels of Vitamin D year round: nmol/l (normal range nmol/l) 99

100 Get enough sunshine- Slash risk for heart disease?  Study presented at American Heart Association meeting by Dr. Tami Bair and Dr. Heidi May, of the Intermountain Medical Center in Utah people studied for 13 months.  Risk of heart attack, stroke, congestive heart failure and death are dramatically associated to Vitamin D deficiency.  People with low levels ( 75 nM  Get tested and get enough Vitamin D to reach nM year round.  Expose large part of body to sun 10min daily WITHOUT sun blocker, then use protection if you stay longer. 100

101 Physical Activity and Inflammation Among Apparently Healthy Middle-aged and Older US Adults  Study subjects were 3638 apparently healthy US men and women 40 years and older. (Abramson, 2002)  Results More frequent physical activity was independently associated with a lower odds of having an elevated C-reactive protein level.Similar associations were seen for white blood cell count and fibrinogen levels.  Conclusions More frequent physical activity is independently associated with a lower odds of having elevated inflammation levels among apparently healthy US adults 40 years and older, independent of several confounding factors. The results suggest that the association between physical activity and reduced coronary heart disease risk may be mediated by anti- inflammatory effects of regular physical activity. 101

102 102 The following dietary factors protect against inflammation  High intake of antioxidants (vegetables, fruits, berries, nuts, seeds, herbs, spices, chocolate  Soluble fiber (oats, legumes, vegetables)  Moderate intake of alcohol and coffee/tea  Low glycemic Mediterranean diet (low in sugars and starches)  Higher intake of omega 3 (oily fish, flax seed) and monounsaturated plant oils (olive oil, rapeseed, avocado, almonds, macadamias)

103 103 Antiinflammatory Lifestyle  Follow a low glycemic Mediterrenean Diet (60% plants)  Eat enough fatty fish or take omega 3 supplement  Exercise regularly (brisk walk > 30min daily) and resistance training 2- 3 times weekly  Avoid smoking  Master stress and sleep well and long enough (7-8 hours)  Get enough sunshine or consider Vitamin D

104 Oppfølging og veiledning er nøkkelen for å lykkes Kyndig veiledning og oppfølging er svært viktig for mange Kunnskap er en forutsetning, men ikke nok. Motivasjon og mestring over tid er viktigst. 104

105 Mestring av livsstilsendring Det dreier seg om å skrive med motsatt hånd 105

106 Lengde for studiene (år) Larocque & Gougeon, 1999 Opprettholdelse av vekttapet med oppfølging (n =180) Med oppfølging Uten oppfølging % Opprettholdelse av vektapet Ref. The American Journal of Bariatric Medicine. Fall Vol.14 n

107 Mange veier fører til Roma Det viktigste er å faktisk nå målet på en sunn måte 107

108 Individualisering Unngå ”one size fits all”- Individualisering er viktig, bade av hensyn til genetiske forskjeller, men også preferanser, familiære, sosioøkonomiske faktorer, smak 108

109 Hvordan jobber vi på dr. Lindbergs klinikker? 109

110  Mat  Mosjon  Mestring  Medikamenter 110

111 Dr. Lindbergs Klinikker i 4 norske byer Klinikken har behandlet over pasienter fra hele Norge og har avdelinger i Oslo, Bergen, Stavanger og Arendal  leger Fedon Lindberg, indremedisiner Elisabet Ottesen Trude Hetland Brynjulf Barexstein Paal Norheim Dela Kamyab Mohsen Zangani  Ernæringsterapeuter/Sykepleiere Hege Barhaughøgda, diabetes s.pl. / kostveileder Merete Frafjord, sykepleier/ kostveileder Ann-Kristine Rolland, ernæringsfysiolog Anna Ingwardo, ernæringsfysiolog Lotte Evenstad, sykepleier 111

112 Dr. Fedon Lindbergs Klinikk  Behandling / forebygging av overvekt, det metabolske syndrom og livstilsrelaterte sykdommer  Tverrfaglig  Helhetlig  Høy faglig kompetanse  Individuelt / grupper  Fokus på livsstilsendring  Positiv ernæring  Hjelp til mestring  Mosjonsveiledning 112

113 Behandlingstilbud  Spesialisert på: -Det metabolske syndrom -Insulinresistens -Diabetes -Overvekt 113

114 Behandlingstilbud  Ernærings - og livsstilsendring ved:  Mage- / tarmsykdommer  Hjertesykdom  Høyt blodtrykk  Høyt kolesterol  Migrene  PCO ( polycystisk ovariesyndrom )  Menstruasjonsforstyrrelser / Fertilitetsproblemer / Svangerskap  Astma og allergi  Psoriasis og eksem  Muskel- / leddplager  Fibromyalgi og kronisk utmattelses syndrom  Betennelsestilstander 114

115 Behandlingsforløp  Pasienten bestiller time hos behandler – vanligvis hos lege først (60 min )  Legen rekvirerer blodprøver  Pasienten tilbake etter 3-4 uker – 30 min  Ny legekonsultasjon/gjennomgang av prøver (30-60min)  Planlegger videre forløp hos lege / ernæringsterapeut / mestringsterapeut (30 eller 60min) 115

116 Kartlegging  Sykehistorie  Familieanamnese  Kostanamnese / Vektanamnese  Mosjonsfrekvens/type  Adferdsanamnese (livsvaner, søvn, forhold, stressmestring, prioriteringer, avhengighet)  Blodprøver  Impedansevekt Individuelle råd, basert på pasientens mål,preferanser, vaner, hverdager og ønsker Lager behandlingsopplegg i samarbeid med pasienten! 116

117 Kartlegging  Pasienten får tilsendt detaljert spørreskjema inkl. 3 dagers kostregistreringsskjema som fylles ut og tas med under første konsultasjon  Under konsultasjonen benyttes elektronisk journalmal inkl. bioimpedanse måling  - SWOT analyse (personlige styrker, svakheter, eksterne muligheter og trusler) - Personlig målsetningsskjema (S.M.A.R.T. prinsippet) - Personlig prioriteringsskjema  Avhengig av problemstillingen fylles ut TFEQ (Three Factor Eating Questionnaire) og/eller SL90-R (Kartlegging av problem og mestring), MADRS etc. 117

118 Behandlerpakke- Strukturert oppfølging  Ett års oppfølging  En hel time (60min) og to halve timer (30min hver) hos lege, en hel time og fem halve timer hos enten diabetessykepleier eller ernæringsfysiolog.  Pris kr: 6590,- (Ordinær pris: 7180,-)  Ved autogiro avtale: kr 549,- pr måned

119 Behandlerpakke- Strukturert oppfølging  Behandlerpakke – Et halvt år  En hel time (60min) og en halv time (30min) hos lege, en hel time og to halve timer hos sykepleier / ernæringsfysiolog.  Pris kr: 3920,- (ordinær pris: 4620,-)  Ved autogiro avtale: kr 560 pr måned

120  Eurodiet Kurs for medisinsk behandling av overvekt /fedme  Gruppesamlinger og individuelle konsultasjoner. Mestring og motivasjon vektlegges. Passer for deg med en BMI › 30, eller BMI › 27 med tilleggssykdom relatert til overvekt, som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, slitasjegikt, søvnapné med mer.  Fire gruppesamlinger og tre individuelle konsultasjoner à 30min hver.  Kursene holdes av kvalifiserte sykepleiere og ernæringsfysiologer ved Dr Fedon Lindbergs klinikk.  Pris kr: 4000,- ( Eurodiet matvarer til bruk i behandlingen kommer i tillegg ) 120

121   Veldokumentert metode for vektreduksjon under obligatorisk medisinsk oppfølging  På det internasjonale markedet siden 1990, I Norge siden 2000  Grunnprinsipper:  Personlig ernæringstilpasning  Atferdsendring  Medisinsk oppfølging  Gradvis overgang til sunt kosthold – ” kost og vekt i balanse”  Trygg og effektiv metode for vektreduksjon ved sykelig overvekt (BMI>30)  Karbohydratfattige, fettfattige og høyverdige - proteinprodukter  Inndelt i 4 faser over ca 8 mnd 121

122 Dr. Fedon Lindbergs øvrige aktiviteter  Forfatter/foredrag:  Kunnskap og inspirasjon for endring av livsstil  10 bøker om kosthold- og livsstilsendring  Matvarer:  Sunne, nyttige og velsmakende lavglykemiske matvarer. 122

123 Utgitt 14 bøker i Norge Vekt Hels e 123

124 124

125 Oversatt til 14 språk og utgitt i 20 land og 5 kontinenter Published in: UK, Ireland, Australia, New Zealand, Mexico/South America, Brazil, Portugal, Poland, Norway, Sweden, Finland, Denmark, Greece. To be published in 2007 in USA, Germany, Holland and Israel 125

126 Kostreform i Norge  1 av 4 nordmenn (23%) har endret kostvaner de siste årene som resultat av nye kostholdsråd og kostholdsdebatten.  12,9% følger Fedon Lindbergs kostholdskonsept.  Gjennomnsittlig sukkerforbruk i Norge har minsket fra 43 til 35 kg per år siden 2000  Men Norge er fortsatt på siste plass i Europa i grønnsaksspising Av de 23 % som har endret kostvaner:  9 av 10 spiser mer frukt og grønnsaker  3 av 4 mindre fett  3 av 4 mindre sukker  63 % mer hvitt kjøtt som kylling  65 % mer fisk  44 % mindre brød/poteter/pasta Norsk Gallup for TV2, februar

127 127 Hvor godt har vi egentlig av myter?

128  Helse er ikke lenger under statlig kontroll  Folkebevegelse, men også sterk påvirkning av media, reklame fra store industrielle aktører, dagligvarehandelen, pris og tilgjengelighet 128

129 Avslutningskommentarer  Mye, men ikke alt kan bli bedre ved å redusere karbohydrat  Høyt blodsukker og insulin kan forklare en del, men langt fra alt, ikke minst når det gjelder inflammasjon  Kjøtt, fisk, kylling, egg øker insulin i vesentlig grad, men ikke blodsukkeret. Mye tyder på at det er kombinasjonen av høyt blodsukker og insulin som er problematisk  Fettinntaket i likhet med all annen mat bør være variert. Smør er Ok, men neppe optimal som eneste, eller største fettkilde.  Ny studie: Lavglykemisk middelhavskost ”kurerte” 32% med insulinresistens på 12 uker!  Lavkarbo med mest rødt kjøtt økte generell dødelighet, mens lavkarbo med stort innslag av vegetabilsk protein/fett (nøtter, frø) reduserte risiko for kreft og hjertesykdom og dødelighet av alle årsaker (Harvard Univ. Fung 2010) 129

130 Avslutningskommentarer  Ingen eier sannheten.  ”En ting vet jeg at jeg intet vet” (Sokrates)  ”Gjør det så enkelt som mulig, men ikke enklere enn det” (A. Einstein)  ”En ny tanke går gjennom tre stadier: Først blir den latterliggjort, så motarbeidet, til den til slutt blir en selvfølge” (A. Schoppenhauer)  Mennesker er ikke like. Man må akseptere at ikke et kosthold er bra for alle  ”Alt kan være giftig. Det er dosen som avgjør” (Paracelsus)  Man må tenke helhetlig ift livsstil. Hygge, gode relasjoner, stress- mestring, nok søvn og fysisk aktivitet har enorm betydning  Kan man følge lavkarbokosthold hele livet og få hjertesykdom eller kreft? Ja, men man reduserer risikoen  Mest mulig mat uten tilsetningsstoffer (hva med bacon og nitritter/nitrater?)  Måtehold, måtehold, måtehold 130

131 Best mulig helse - færrest mulig medikamenter - Ta kontakt med Klinikken vår   Tel

132 Kost i balanse- for et bedre liv 132


Laste ned ppt "Www.drlindbergs.no Kronisk Inflammasjon Kosthold og livsstil som slukker brannen  Fedon Alexander Lindberg Spes.i indremedisin-Dr. Lindbergs Klinikk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google