Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vinterguiden for ansatte på G-Sport Stovner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vinterguiden for ansatte på G-Sport Stovner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vinterguiden for ansatte på G-Sport Stovner
Langrenn, alpint og klær

2 Riktig langrennsski Når du skal velge ski bør du hovedsakelig ta hensyn til hvor du skal gå, og hvor ofte du skal bruke skiene. Skiene er laget ut fra forskjellige behov og er tilpasset ulike bruksområder som for eksempel smørbar eller smørefritt, med eller uten stålkanter, bredde og spenn. Det viktigste er å finne en ski som ikke er for stiv, og dessuten ikke for myk. Blir skiene for myke, vil de subbe nedi, slite av smurningen og gi dårlig glid. Blir skiene for stive, vil man få problemer med å få festesonen ned i snøen, og skiene vil bli ”bakglatte”. Hemmeligheten ligger i skienes spenn. Spennet i skiene varierer avhengig av løperens vekt, teknikk, nivå og ambisjoner. Riktig spenn øker muligheten for en vellykket skitur, enten man er løper eller traver.

3 4 typer langrennsski Turski For deg som går i oppkjørte løyper. Turski passer for deg som går på skiene, i motsetning til en treningsski der man i større grad ”løper” på skiene. Skiene har et mykere spenn som er lettere å tråkke ned. Racing/treningsski For deg som bruker skiene aktivt i oppkjørte løyper. Lettere og smalere ski som er beregnet på skiløpere med god teknikk og godt fraspark. Her kan man velge mellom klassisk og skøyteski. Fjellski Skal du gå mye utenfor løypene har du behov for fjellski. Her kan du velge mellom klassiske fjellski eller lette fjellski, også kalt markaski. OBS: egne bindinger og støvler som er kraftigere enn på vanlige langrennsski. Smørefri ski For deg som ikke lar deg skremme av vanskelig nullføre. De har rubbet såle med silikon som sikrer feste i glatte løyper.

4 Valg av sko En skisko må være stor nok til at man kan bruke en god såle og en varm sokk. • Tursko bør være varme og komfortable, vi anbefaler syntetiske. • Treningssko er alltid lette og syntetiske, og gir god kontroll og stabilitet. • Kombisko er for deg som ønsker en sko til både klassisk og skøyting. • Skøytesko er en spesialsko med ekstrem støtte i ankelpartiet. To forskjellige støvler til forskjellige bindingssystemer. NNN fra Rottefella er det mest brukte i G-sport SNS er Salomon sitt system Ingen spesielle fordeler eller ulemper med noen av systemene. Det viktige er å sørge for at kunden får riktig sko til riktig system.

5 Bindinger To forskjellige systemer SNS – fra Salomon
NNN – fra Rottefella (mest brukt) NNN T3 Touring – er bindingen som vi monterer på de billigere skiene våre. En stabil og god binding hvor tråkker skoen fast til bindingen. Løser ut ved å trykke på knappen for utløsemekanismen. T4 Touring – denne bindingen sitter på de litt dyrere skiene. Det spesielle med denne er at den ”sklis” på den eksisterende NIS platen som allerede er montert på skiene (gjelder Madshus ski). Kan enkelt justeres frem og tilbake for å passe alle størrelser. Excercise – er bindingen for de som vil ha en manuell binding tilpasset NIS systemet.

6 Bindinger forts. NNN (forts.)
BC – står for Back Country. Dette er bindingen som brukes på fjellski. Er bredere enn de andre bindingene i Rottefella-familien, og passer kun til fjellski. DINO – barnebindingen. Sitter på alle våre barneski. Stort håndtak som gjør det enkelt for barnet og ta den av og på selv. SNS Salomon sitt system som i all hovedsak kun sitter på Salomon sine egne ski (hvertfall for vår del). Kommer i classic og skate, men vi selger kun classic varianten.

7 Staver Staven til langrennsbruk skal nå kunden til skulderen i butikk. Ved skøytestav skal det legges på ca 10 cm. Finnes i alle prisklasser De billigste stavene er mykere samt tyngre. Dyrere staver er lettere, samt stivere. Dette gjør at man får en bedre ”pendel” og mer kraft ut av hvert stavtak. Håndtak og støtte for hånd/håndledd blir også bedre på de dyrere stavene. Staver som skal brukes i oppkjørte løyper har liten trinse. Fjellskistaver har større trinse for å fungere bedre når staven ikke skal brukes på hardt underlag. De bærer vekt bedre når snøen blir løs.

8 Barn og langrennssutstyr
Valg av ski De første barneskiene skal være korte og myke, noe som er viktig for at barna lett skal kunne kontrollere dem. Barnet skal styre skiene, og ikke omvendt. En huskeregel er at barna heller skal vokse ut av skiene, enn inn i skiene. Valg av skistøvler I starten anbefales varme og syntetiske støvler. Når barnet har på tykke sokker og foten er helt fremme i skoen, skal man kunne få en finger bak hælen. Riktig ski/-stav-lengde I de første årene barnet går på ski skal lengden på skiene være like lange som barnet. Når barnet blir flinkere til å gå på ski, kan man velge en noe lengre ski. Riktig stavlengde til barn er når staven går til skulderhøyde.

9 Størrelsestabell barn
Kroppslengde Skilengde Staver Alder 90 cm 70 cm 2 år 100 cm 75 cm 3 år 110 cm 80 cm 4 år 115 cm 120 cm 85 cm 5 år 130 cm 6 år 125 cm 140 cm 95 cm 7 år 150 cm 8 år 135 cm cm 105 cm 9 år 160 cm 10 år 145 cm cm 11 år Kroppslengde Skilengde Stavlengde Klassisk Skøyting 150 cm 170 cm cm 120 cm 130 cm 155 cm cm cm 125 cm 135 cm 160 cm cm cm

10 Størrelsestabell voksen
Kroppslengde Skilengde Stavlengde Klassisk Skøyting 160 cm cm cm 130 cm 140 cm 165 cm cm cm 135 cm 145 cm 170 cm cm cm 150 cm 175 cm cm cm 155 cm 180 cm cm cm 160 cm 185  cm cm cm 165 cm 190 cm cm cm 195 cm 210 cm cm

11 Oppsummering langrenn
Velge ski ut i fra hvor mye og hvor man skal gå Husk å finne en ski med riktig spenn i forhold til kunden Lengden bør være ca 20 – 25 cm over egen kroppshøyde. To bindingssystemer. NNN (Rottefella) og SNS (Salomon) Skoene skal være så store at man kan få en ganske tykk somm og kanskje en såle oppi. La kunden prøve med riktig sokk i butikk. Staver skal rekke opp til skulderen. Pluss 10 cm på skøytestav. Dyrere stav = stivere stav. Små barn SKAL ha korte og myke ski.

12 Alpinski Når du skal velge alpinski bør du ta hensyn til om du hovedsakelig skal stå i bakken, løssnø eller begge deler, og hvor god erfaring du har. Lengden på alpinski varierer etter hvilken type ski du velger. Korte ski er enklere å svinge med enn lengre ski. Vi anbefaler derfor nybegynnere en litt kortere ski. Bredere ski egner seg bedre til freeride kjøring (løssnø) siden de bærer vekt bedre enn vanlige carvingski. Billige ski er stort sett for nybegynnere/lett øvet kjører. Disse skiene er myke og derfor enkle og svinge med, men vibrerer og blafrer mye i høye hastigheter. Stive ski er ikke like enkle og manøvrere, men er mer stabile i høy fart. Spør kunden hvor øvet han er, så finner dere en ski sammen.

13 Alpinski (forts.) Carvingski For deg som kjører i preparerte løyper. Dette er ski med innsving (bredere foran og bak enn på midten) som gjør at den er lett å svinge med. Lengden på alpinski er i utgangspunktet ca 10 cm kortere enn kroppslengden. Frikjøringsski For deg som kjører utenfor løypene velger du en bredere ski for å flyte bedre oppå snøen. Vil du ha en leken og god frikjøringsski bør du velge en som ikke er for stiv. Her kan du også få ski som fungerer både i og utenfor løypene. Lengden på alpinski er i utgangspunktet ca like høy som det selv. Lengden på alpinski er avgjørende for frikjøringsski. En lengre ski gir mer stabilitet og flyt, en kortere ski er lettere å manøvrere. Parkski Ønsker du en leken og lett ski for park og bakke er twin tip skien for deg. For lettere rotasjon velger mange en ski som er kortere enn seg selv.

14 Alpinstøvler Ta på en alpinsokk som glir godt ned i støvelen og beskytter hele foten. Ta på støvelen og press hælen helt bak i støvelen. Lukk spennene, start med de nederste spennene og ikke stram for hardt. Bøy knærne deretter fremover, for å skape en naturlig alpinbevegelse. Hvis tærne berører støvelen før man bøyer knærne, men ikke etter, er det riktig størrelse. Tilpasset såle som øker komforten og skigleden. Vi har utstyr for å måle str i butikk. Disse målebrettene ligger i skiavdelingen Husk å la kunden prøve med en alpinsokk, så er det veldig enkelt å selge en med kunden

15 Riktig alpinutstyr til barn
Det viktigste er at barnet får den rette lengden på alpinskiene. Første ski bør være fra cm kortere enn kroppslengden. Dette gjør at skien blir lettere å svinge med og barnet får en bedre skiopplevelse. Det er bedre at barnet vokser ut av skiene enn inn i skiene. Levetiden på alpinski til barn er ca. 2 år. Til barn bør man velge en støvel som er litt større enn barnets fot, slik at barnet har noe å vokse i. Man kan så kompensere med en ekstra såle. Vi anbefaler å benytte alpinstrømper; disse er varme, gjør at det er lettere å ta av og på støvelen, og gir høyere komfort.  NB! Raggsokker bør ikke benyttes. Snu staven opp ned, og hold i staven under trinsen. Da skal armen være 90° i albueleddet. De aller minste barna kan ha noe kortere lengde.  HUSK HJELM

16 Mersalg til Alpin Alpinsokker Husk staver til skipakken Hjelm Luer
Hansker Ullundertøy/superundertøy Her er det bare å være kreativ

17 Smøring og vedlikehold
Spennet i skiene avgjør både glide- og festeegenskaper. Skiene skal ha godt feste når vi tråkker ned, samtidig som de skal gli godt når vi går framover. Gode skiløpere har et kraftigere fraspark og trenger en ski med stivere spenn. For å finne det riktige spennet til deg bruker vi spennmålere. Spennmåleren måler spennet i skia, samt at den forteller oss hvor lang smøresonen er. Grunnpreparering; Det er viktig å behandle nye ski. Dette sikrer god glid som igjen gjør skituren bedre, samt gjør at skisålens levetid øker betraktelig. Hør med din selger om å få dine nye ski preparert før du går ut av butikken. Gliding; Ønsker man optimal glid til dagens føre må man legge på dagsaktuell glidvoks.

18 Smøring og vedlikehold (forts.)
Festesmøring Voks: Lengden på festesonen skal være ca. 75 cm målt fra hælen og fremover. Om det glipper kan man legge på noe lenger fremover. Klister: Dagsaktuell klister legges på i fiskebenmønster. Ett lag er normalt tilstrekkelig. Jevn ut klisteret med klisterskrape, eller eventuelt hånden. Lengden på klistersonen skal være være ca. 60 cm målt fra hælen og frem. Rensing; Etter skituren bør klisteret fjernes med en gang. Skrap av mest mulig voks/- klister med en skrape. Spray på skirens og vent ett minutt. Tørk godt av med Swix Fiberlene.

19 Klær Vi deler lag-på-lag prinsippet inn i første lag, mellomlag
og ytterlag. Riktig bekledning er avhengig av aktivitetsnivå, temperatur og værforhold. Prinsippet bygger på å transportere fuktighet bort fra kroppen, begrense varmetap samtidig som man isolerer seg for vær og vind. For å oppnå maksimal effekt bør man kle seg etter 3-lags prinsippet: 1. Første lag; Det første laget skal holde kroppen tørr og varm. Her bør du velge ullundertøy ved lav aktivitet og lav temperatur, og superundertøy (syntetisk) til høy aktivitet. PS! Unngå bomull som gjør deg våt og kald.

20 Klær (forts.) 2. Mellomlag; Mellomlaget skal isolere ved å holde varmen inne og kulden ute. Her bør du velge et plagg av fleece eller ull. Disse materialene har god evne til å regulere temperaturen med sin kombinasjon av varmende og fukttransporterende egenskaper. 3. Ytterlag; Det ytterste plagget skal beskytte mot vær og vind. Her bør du velge et vindtett eller vanntett plagg i forhold til aktivitet, temperatur og nedbør.


Laste ned ppt "Vinterguiden for ansatte på G-Sport Stovner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google