Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

17.mai om 17.mai.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "17.mai om 17.mai."— Utskrift av presentasjonen:

1 17.mai om 17.mai

2 Mål: Eleven skal: Lese og samtale om hvorfor vi feirer 17. mai.
Samtale om hva vi vanligvis gjør på 17. mai. Synge og øve på 17.mai sanger.

3 HVORFOR FEIRER VI 17.MAI? 17. mai er Norges nasjonaldag, det vil si bursdagen til Norge. I over 400 hundre år var Norge en del av Danmark. Norge og Danmark var i union, og Danmark bestemte over Norge. I 1814 ble Norge en selvstendig stat. Da dro 112 norske menn til Eidsvoll og lagde den første norske grunnloven. Der valgte de også prins Christian Frederik, til Norges konge. Norge feirer 17. mai fordi det var da Norge fikk sin egen grunnlov. I år fyller grunnloven 200 år.

4 Eidsvoll 112 norske menn var på Eidsvoll og lagde den første norske grunnloven. Eidsvoll

5 GRUNNLOVEN Den norske grunnloven ble undertegnet 17. mai Den nye grunnloven ga folket mer makt. Grunnloven er de viktigste lovene et land har. I den står det hvem som skal bestemme i landet og hvordan lover kan endres. Alle andre lover i Norge må følge grunnloven. § 1. Kongeriket Norge er et frit, uafhængigt og udeleligt Rige.

6 Christian Frederik 17. mai 1814 ble Christian Frederik valgt til ny, norsk konge av de 112 mennene på Eidsvoll. Han fikk bare være konge noen få måneder – svenskene ville nemlig ha Norge. Etter en kort krig, fant kongene ut at de måtte snakke sammen. Christian Frederik visste at svenskekongen var sterkere og at han ville tape. Han måtte derfor gå med på å gi Norge til Sverige. Den nye kongen i Norge het Karl Johan og han ble konge den 10. oktober 1814. Norge var i union med Sverige helt til 1905, men grunnloven fikk vi beholde!

7 FLAGGET Det norske flagget har et mørkeblått Nordisk kors med hvite kanter på rød bunn. Flagget ble utformet av Fredrik Meltzer og ble vedtatt av Stortinget 17. mai 1821. Det står for frihetens farger: rødt, hvitt og blått.

8 Flaggets far Det var kjøpmann Frederik Meltzer som var arkitekten bak det norske flagget. Meltzer foreslo at det nye flagget burde ha frihetens farger: rødt, hvitt og blått, men ellers en mest mulig tradisjonell utforming. Meltzer var politisk aktiv og representerte Selvstendighetspartiet for Bergen, og satt i riksforsamlingen.

9 Flagg for alle høytider
Offentlige bygninger skal flagge på offisielle flaggdager. Det er fritt opp til folk å heise flagg ved festlige anledninger, som konfirmasjon og gebursdager. Ved dødsfall heises flagget på halv stang. Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang og fires ned ved solnedgang.

10 Offisielle flaggdager
1. januar 1. Nyttårsdag 6. Februar Samefolkets dag 21. februar H.M. Kong Harald V 1. påskedag 1. mai Offentlig Høytidsdag 8. mai Frigjøringsdagen mai Grunnlovsdagen 1. pinsedag 7. juni Unionsoppløsningen juli H.M. Dronning Sonja 20. juli H.M.K. Kronprins Haakon Magnus 29. juli Olsok 19. august Kronprinsesse Mette-Marit 22. september Prinsesse Märta Louise 25. desember 1. Juledag

11 BUNAD Det er vanlig å pynte seg på nasjonaldagen. Mange bruker bunad eller andre nasjonaldrakter. Å bruke bunad er en gammel, norsk tradisjon. Det finnes mange forskjellige bunader. Hvis du skal kjøpe deg bunad, er tradisjonen at du kjøper bunad som viser hvor du eller slekta di kommer fra.

12 Nedre Buskerud BUNADSØLJE BUNADSKJORTE BUNADVESKE STAKK BUNADSKO

13 Bunad før De brukte bunader før også. Skaut er det kanskje ikke så mange som bruker lenger? Prøv å se etter det på 17.mai.

14 Bunad er tradisjon Tradisjonen med å kle seg i bunad begynte for litt over 100 år siden. For å markere og feire at Norge var blitt et selvstendig land, begynte voksne å kle barna sine i bunader i 1905. Disse bunadene var inspirert av folkedrakter som norske bønder brukte på 1800-tallet.

15 17.mai i gamle dager. Ikke alle hadde bunad, men pynte seg måtte alle sammen! Her ser du et bilde av et 17.mai-tog fra gamle dager. Alle har pyntet seg og har flagg i hånda.

16 17.MAI I DAG

17 Barnetog Det arrangeres barnetog på formiddagen. Skolebarna går i tog mens de vifter med norske flagg og synger sanger. Mange steder spiller musikkorps i toget. I over 140 år har skolebarn sunget nasjonalsangen ”Ja, vi elsker dette landet”. Teksten ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i Fire år senere skrev søskenbarnet hans, Rikard Nordraak, melodien.

18 Musikk-korps Musikk-korps er en viktig del av 17.mai.
Tenk så kjedelig det hadde vært å se på toget uten å ha noe musikk…

19 Russ Rødrussen, blårussen, svartrussen og grønnrussen feirer at de er ferdige på videregående skole. Noen av dem har gått så lenge som 13 år på skolen, og synes virkelig de fortjener en fest. Kanskje du samler på russekort?

20 Henrik Wergeland Forfatteren Henrik Wergeland ( ) var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai-talen i Han skrev også den første nasjonalsangen for barn; «Vi er en nasjon vi med.» Wergeland ble kalt «17. mai-kongen» mens han levde.

21 Kongefamilien I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai. Jobben deres er å vinke til barnetoget, så det er ikke rart om de er litt slitne i håndleddet på slutten av dagen.

22 Hva pleier du å gjøre på 17. mai?


Laste ned ppt "17.mai om 17.mai."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google