Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vitaminer og mineraler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vitaminer og mineraler"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vitaminer og mineraler

2 vitaminer Vitaminer Det er vanlig å dele inn vitaminene i to grupper:
fettløselige vitaminer: A, D, E, K vannløselige vitaminer: B-gruppen (åtte forskjellige) og C-vitamin At noen vitaminer er fettløselige og noen vannløselige, betyr at det er forskjell på hvordan vi absorberer, eller tar opp, vitaminene fra tarmen, hvordan de reiser rundt i kroppen, og om vi kan lagre dem i kroppen. De vannløselige og fettløselige vitaminene finnes også i ulike matvarer. vitaminer

3 De fettløselige vitaminene
En av grunnene til at det er viktig med fett i kostholdet, er at fettet bærer med seg de fettløselige vitaminene. Får vi mer enn vi trenger av et fettløselig vitamin, vil vi lagre det i kroppen vår. Siden vi lagrer overskuddet av disse vitaminene, er det også mulig å få for mye av dem. Dette er sjelden et problem med et vanlig og variert kosthold, men hvis man tar kosttilskudd, bør man passe ekstra på. De fettløselige vitaminene

4 Vitamin a Vitamin A er spesielt viktig for øynene våre og synet.
Det er også viktig for at kroppen skal vokse og utvikle seg. Eksempler på gode kilder til vitamin A i kostholdet er leverpostei, smør, ost og tran. Gulrot og grønne bladgrønnsaker er gode kilder til betakaroten, som kan omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin a

5 Kroppen vår trenger kalsium for å bygge et sterkt skjelett
Kroppen vår trenger kalsium for å bygge et sterkt skjelett. For at kroppen skal klare å bygge kalsium inn i skjelettet, trenger vi vitamin D. Kroppen vår kan faktisk lage vitamin D selv. Det skjer når sollys treffer huden vår. Selv om kroppen er god til å produsere vitamin D, trenger vi ekstra påfyll fra maten, spesielt i vinterhalvåret. Da er sola svakere, det er få soltimer, og vi kler mer på oss. Det er få matvarer som inneholder mye vitamin D. Eksempler på gode kilder i kostholdet er fet fisk (som laks og ørret), tran og egg. Noen typer melk er tilsatt vitamin D. Det er også margarin, smør og noen typer matolje. Vitamin d

6 Vitamin E kan fungere som en antioksidant, som hjelper med å beskytte celler og vev i kroppen. 
Det er små mengder vitamin E i mange matvarer, og friske mennesker har sjelden noe problem med å få i seg nok. Noen eksempler på gode kilder er smør, margarin og oljer, fisk og fiskeprodukter, egg, brød og kornvarer. Vitamin e

7 Vitamin K er viktig for at blodet skal koagulere, det vil si stivne.
Det er derfor nødvendig for å stanse blødninger hvis du slår deg. Vitamin K  hjelper også til med å holde skjelettet sterkt. Vitamin K kan lages av bakterier i tarmen vår. I tillegg kan vi få det fra maten vi spiser.  Eksempler på gode kilder i kostholdet er grønne bladgrønnsaker som spinat, rosenkål og brokkoli. Det er også mye vitamin K i matvarer som lever og nyre. Det er svært sjelden at friske mennesker ikke får i seg nok vitamin K. Vitamin k

8 De vannløselige vitaminene
De vannløselige vitaminene klarer vi ikke å lagre på samme måten. Derfor trenger vi jevnlig påfyll i små doser. Hvis kroppen får mer av de vannløselige vitaminene enn den trenger, vil den skille ut overskuddet i urinen. De vannløselige vitaminene

9 Vitamin c Vitamin C har flere oppgaver i kroppen.
Det inngår i produksjonen av kollagen, som er med på å gjøre hud, tenner og skjelett sterke. Vitamin C bidrar også til å øke opptaket av jern fra maten, og det kan fungere som en antioksidant. Gode kilder til vitamin C i kostholdet er frukt og grønnsaker. Det kan være sitrusfrukter som appelsin eller sitron, grønnsaker som paprika og brokkoli, og det kan være bær. Også poteter inneholder vitamin C. Vitamin c

10 Vitamin b Det finnes flere forskjellige B-vitaminer.
Felles for alle B-vitaminene er at de samarbeider om å få ulike prosesser inni cellene våre til å skje, nesten på samme måte som at man må vri om nøkkelen i en bil for å få den til å starte. B-vitaminene inngår nemlig i mange ulike enzymer. Det lages mange enzymer i kroppen vår, og uten dem ville vi ikke overlevd. Enzymene er blant annet med på å omdanne energi fra maten vi spiser, til energi for cellene i kroppen. De ulike B- vitaminene har også andre oppgaver.  Noen er for eksempel viktige for at blodet skal kunne gjøre jobben sin med å frakte oksygen rundt til alle cellene i kroppen. Hvis ikke cellene får nok oksygen, kan vi bli slappe. Andre B-vitaminer er nødvendige for at nervesystemet vårt skal kunne sende og motta beskjeder. Tenk hvis du legger hånden på en brennende varm kokeplate. Hva hadde skjedd hvis hjernen ikke fikk beskjed? Med et variert kosthold som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd, får de fleste i seg nok B-vitaminer. Vitamin b

11 Mineraler og sporstoffer
Mineraler er stoffer som kroppen vår må få tilført gjennom mat og drikke, da vi ikke kan produsere dem selv. De forskjellige mineralene har ulike oppgaver i kroppen. Kalsium er det mineralet vi trenger mest av. Mineraler som kroppen trenger i veldig små mengder, kalles sporstoffer. Eksempler på sporstoffer er selen, jod, jern og sink. Selv om mineraler og sporstoffer utgjør en veldig liten del av kroppsvekten vår, er vi helt avhengige av dem. Tenk at noe så smått kan være så viktig! Mineraler og sporstoffer

12 kalsium Kalsium er det mineralet som det finnes mest av i kroppen.
Mineralet er helt nødvendig for å bygge et sterkt skjelett, og 99 prosent av alt kalsiumet i kroppen finner vi her. Derfor er kalsium spesielt viktig for barn og unge, som er i vekst. I tillegg er kalsium viktig for muskelsammentrekninger og overføring av signaler i og mellom cellene. Vi får kalsium hovedsakelig fra melk, ost og andre meieriprodukter. kalsium

13  Kroppen vår har behov for salt, og det er en av grunnene til at de aller fleste av oss liker denne smaken. Men du har kanskje hørt at for mye salt ikke er bra for oss?   Både for mye og for lite natrium kan forstyrre væskebalansen. Den mengden natrium vi trenger, er liten, og for mye natrium kan øke blodtrykket og føre til hjerte- og karsykdom. De fleste får i seg altfor mye salt (natrium). Vi bruker salt i matlagingen, vi salter ved bordet, og mye av maten vi kjøper, inneholder salt. Det er beregnet at en gjennomsnittlig nordmann spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. natrium

14 Mesteparten av jernet vi har i kroppen, finnes i blodet, der det har den svært viktige oppgaven med å frakte oksygen fra lungene og ut til alle cellene i kroppen. Derfor vil vi føle oss slitne og slappe hvis vi har for lite jern. Det kan være vanskelig å dekke behovet for jern, og derfor har mange mennesker i verden jernmangel. En kropp i vekst trenger ekstra jern. Unge jenter er ekstra utsatt på grunn av menstruasjon, siden de da mister en del jern gjennom blødninger. Derfor trenger jenter mer jern enn gutter. Jern finnes i både animalske og vegetabilske matvarer. Jernet i vegetabilske matvarer er ikke like lett for kroppen å ta opp som det jernet vi finner i animalske matvarer.  Den største kilden til jern i kostholdet vårt er brød og kornprodukter. Det er grovt brød og grove kornprodukter som inneholder mest. Rødt kjøtt og leverpostei er også gode kilder. jern


Laste ned ppt "Vitaminer og mineraler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google