Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

På tide med barnets beste

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "På tide med barnets beste"— Utskrift av presentasjonen:

1 På tide med barnets beste
Vi skaper framtida, Kristiansund Egenpresentasjon FUB – hvem hørt om? Utrolig hyggelig å være tilbake hos ”Vi skaper framtiden 2015” , femte gang FUB deltar og/eller bidrar. I år: barnets beste som hovedtema, i tillegg valgt å rette søkelyset mot barns psykiske helse. Fått tre kvarter, skal bruke tiden på: se litt generelt på bhgbarns rettssikkerhet i lovverket barns trivsel i bhgen med hovedfokus på mobbing en kjapp tur innom FUBs nye hefte om barn og brudd.

2 FNs Barnekonvensjon Artikkel 3 nr.1
Ved alle handlinger som vedrører barn og som foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal det først og fremst tas hensyn til hva som gagner barnet best. Barnets beste er et overordnet nasjonalt og internasjonalt prinsipp i spørsmål som angår barn. Det betyr at hensynet til barnets beste skal være det sentrale vurderingstemaet i alle avgjørelser i enhver sak som berører barnet. Prinsippet om barnets beste er nedfelt i FNs Barnekonvensjon artikkel 3 nr.1. Kan med sikkerhet på at dette prinsippet ikke overholdes mange steder i verden, men hvordan står det til i Norge? På nasjonalt nivå; ivaretas barnets beste i forbindelse med budsjettarbeid og –budsjettprioriteringer? På kommunenivå; ivaretas barnets beste når det gjøres vedtak innenfor helse- og omsorgssektoren? På barnehagenivå; ivaretas barnets beste i møte med foreldrene? Ved ansettelser? Når dagsrytmen planlegges og gjennomføres? og ansatte? Har vi som daglig jobber med barn dette med oss i møte med de yngste? FUB mottar daglig henvendelser fra bhgforeldre, noen av disse handler om bekymring rundt om det faktisk tas utgangspunkt i barnets beste: Barn under tre år som flyttes fra småbarnsavdeling over til storbarnsavdeling, er det til barnets beste? Bhgansatte som kjefter og er labile, men allikevel får fortsette å jobbe med barn, er det til barnets beste? Høyts støynivå som blir bagatellisert av bhgens leder, er det til barnets beste? Barn som holdes inne dag etter dag fordi det er for glatt eller kaldt, er det til barnets beste?

3 Nye bestemmelser i Grunnloven mai 2014
Ny § 104 første ledd skal lyde: «Barn har krav på respekt for sitt menneskeverd. De har rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv, og deres mening skal tillegges vekt i overensstemmelse med deres alder og utvikling». Ny § 104 annet ledd skal lyde: «Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.» § 109 "Enhver har rett til utdannelse. Barn har rett til å motta grunnleggende opplæring. Opplæringen skal ivareta den enkeltes evner og behov og fremme respekt for demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene." Prinsippet om barnets beste også nedfelt i Grunnloven. Ny § 104: respekt for sitt menneskeverd retten til å bli hørt deres mening tillegges vekt barnets beste være et grunnl hensyn Vel og bra, viktig at det er nedfelt i grunnloven, men hva med praksisen? § 109 i grunnloven: Mye snakk og diskusjon om dokumentasjon og kartlegging av barn. Passe på at man ikke innfører dokumentasjonsordninger som bryter med prinsippene om at opplæringen skal foregå ut fra den enkeltes evner og behov. Det kan være dokumentasjonsordninger hvor barn blir sammenlignet og diagnostisert ut fra en generell mal – som nettopp ikke fanger opp at barn har forksjellige vaner og behov, og som dermed ikke formidler respekt for barnets menneskeverd, ref. § 104 og Barnekonvensjonen.

4 Hva sier barnehageloven…
….om barnets beste? Sier barnehageloven noe om Barnets beste? § 1 Formål: Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi § 2 Innhold: Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske barns språk og kultur. § 3.Barns rett til medvirkning: Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet. Rammeplanen utdyper §§ 1,2 og 3, i tillegg: - Tar utg.pkt. i et helhetssyn på b. hvor b’s utvikling ses som et dynamisk og tett sammenvevd samspill med bl.a. miljøet B.dommen – en egen livsfase med egenverdi Personalet må møte b med respekt og aksept, tillit og tiltro. Foreldre og ansatte har et felles ansvar for b’s trivsel og utv. Dette er viktige målsettinger og gode intensjoner, men er de realistiske å gjennomføre? Hvordan etterfølges disse prinsippene i deres bhg? Settes det jevnlig av tid til diskusjon om dette temaet og disse spørsmålene i din bhg? For eksempel: Hva vil det si å ivareta barnets beste? Hvordan gjør vi det i vår bhg? Hvordan avspeiles det i vår praksis?

5 Barns psykososiale miljø
Opplæringsloven §§ 9a-1 og 9a-3: Retten til et godt fysisk og psykososialt miljø Skolen skal aktivt og systematisk arbeide med å fremme…. Undersøke og varsle skoleledelsen Foreldrenes rett og mulighet til å klage I Opplæringsloven er det hjemlet at barna skal ha et godt fysisk og psykososialt miljø, jeg leser: § 9a-1.Generelle krav: Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring. § 9a-3.Det psykososiale miljøet: Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremje eit godt psykososialt miljø, der den enkelte eleven kan oppleve tryggleik og sosialt tilhør. Dersom nokon som er tilsett ved skolen, får kunnskap eller mistanke om at ein elev blir utsett for krenkjande ord eller handlingar som mobbing, diskriminering, vald eller rasisme, skal vedkommande snarast undersøkje saka og varsle skoleleiinga, og dersom det er nødvendig og mogleg, sjølv gripe direkte inn. Dersom ein elev eller forelder ber om tiltak som vedkjem det psykososiale miljøet, deriblant tiltak mot krenkjande åtferd som mobbing, diskriminering, vald eller rasisme, skal skolen snarast mogleg behandle saka etter reglane om enkeltvedtak i forvaltningslova. Om skolen ikkje innan rimeleg tid har teke stilling til saka, vil det likevel kunne klagast etter føresegnene (forutsetningene) i forvaltningslova som om det var gjort enkeltvedtak. OPPSUMMER MED UTG.PKT. I LYSBILDET.

6 Barnehagebarnets rettsikkerhet i lovverket.
Hvilke rettigheter har barnehagebarn etter lovverket? Har vi en lignende bestemmelse i barnehageloven? Nei! I dag har barnehagebarn et svakere rettsvern enn skolebarn, hvorfor er det slik? Og, er det akseptabelt? Innledningsvis; Barnets beste er et overordnet prinsipp i spørsmål som gjelder barn, men da må det vel også gjelde for barnehagebarn? FUB opptatt av og utålmodig etter at tilsvarende rettighet som hjemles i § 9a, også hjemles i barnehageloven. Har bedt KD ivareta dette i revidering av barnehageloven. Mener det burde være lettvint, forarbeidene allerede gjort. Barnehageloven må bli langt mer tydelig på at barnets trivsel og trygghet i bhgen må sikres, og gi foreldrene rett og mulighet til å klage på barnets vegne dersom dette ikke ivaretas.

7 Hvordan står det egentlig til?
Flere forskningsarbeid konkluderer med dette: NTNU 2012 SePU 2012 FUB, FUG og Kristiansand kommune i samarbeid med UiA 2014 Hvordan står det egentlig til med barns trivsel i bhgen? Vet bl.a. at barn blir mobbing – vise til flere undersøkelser: Mobbing starter i bhgen, jo tidligere starter et systematisk arbeid/jo tidligere vi kommer inn – desto større sjanse for at dette går bra. Forskning viser at mobbing sjeldent oppstår plutselig, men utvikler seg over tid. Nyere forskningsresultater: 1) 2012; NTNU samfunnsforskning har observert/intervjuet 170 barn i 17 bhger i Sør-Tr.lag etter oppdrag fra KD Resultat: 12 % av b oppga at de ofte ble plaget av andre barn i barnehagen, 12 % ikke noen å leke med, halvparten syntes de voksne har for dårlig tid/vanskelig å få tak i når det er behov for det. 2) 2012, Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) ved HiH v/Thomas Nordahl har gjort en stor undersøkelse i 70 barnehager i Hedmark. Konkluderer bl.a. med at barn i barnehagen opplever mobbing og krenkelser. Undersøkelsen viser at foreldrene og personalet er mer fornøyde med bhgtilbudet enn det barna er! 3) 2014, UiA og Kr.sand kommune: ”Hele barnet-hele løpet”, undersøkt ansattes, foreldres og barns syn på mobbing i bhgen. Både f., ans. og b. selv mener at det finnes mobbing i bhgen. (67 % ans.: mobbing foregår, 49 % f.: mobbing foregår i bhgen, 34 % f.: b. har vært involvert) Et høyt og alvorlig tall. Hva oppleves som verst? Mange barn og unge som blir mobbet, forteller at de heller tar i mot slag og blåmerker enn å bli utestengt og avvist. (Iflg forsker Tove Flack.) Flest gutter som mistrives Store forskjeller mellom barnehagene Ingen kjønnsforskjell når det gjelder utestenging

8 Har barnehagene kompetanse?
”Vi jobber jo hele tiden med sosial kompetanse” ”Tydelige og varme voksne er en av de viktigste nøkkelfaktorene for å forebygge og få bukt med mobbing”. (I. Lund, 2014) Har bhgene nok kunnskap om mobbingens omfang og forekomst? Har bhgene tilstrekkelig kompetanse til å oppdage, forebygge og stoppe mobbing? Ingrid Lund, forsker og førsteamanuensis ved UiA, skriver i boken ”De er jo bare barn” at barnehageplaner inneholder mange fagre ord som sier noe om det å ”se hvert enkelt barn”. Men, ordene falmer mener Lund når forskning viser at mobbing likevel skjer. ”Det å se barn handler om å se alle barn”! Sier Lund. (Handler om observasjon, refleksjon, handling og evaluering) ”Tydelige og varme voksne er en av de viktigste nøkkelfaktorene for å forebygge og få bukt med mobbing”. Mai Brit Helgesen, førstelektor i ped. Ved UiT (Tromsø), har skrevet boken: ”Mobbing i barnehagen”. Hun sier at det ikke holder å bare jobbe med sosial kompetanse. Mobbing må rammes inn. Når for eksempel ekskludering skjer, må det slås ned på, fordi de som mobber vet hva de gjør. Barn som mobber må stoppes og veiledes til andre handlinger/strategier. I tillegg må det jobbes forebyggende med barnemiljøet (og voksenmiljøet), handler om holdninger og rollemodeller. Har kommunen signert Manifest mot mobbing? Forplikter? Den viktigste jobben skjer lokalt – for eksempel har bhgen en egen handlingsplan mot mobbing?

9 Hva gjør vi når vi er bekymret?
Felles strategi i barnehagen? Hvem ser og ivaretar barnet? Hva preger dialogen og samspillet mellom de voksne? Bekymring for barnet og dialogen med foreldrene? Leders betydning Vi som jobber med b. oppl med jevne mellomrom at vi er/blir bekymret for enkelte av dem. Viktige spørsmål i denne forbindelse er: Hva gjør vi med bekymr våre? Har din bhg en strategi for hva som skal/må gjøres når ans blir bekymret for et b.? Hvordan melde? Våger vi å se b. som strever? Når vi har sett og forstått – forpl oss til å gjøre noe. Hvem skal ivareta b./b’s beste dersom vi ikke gjør det? -Hv.dan ser de mellommenneskelige rel ut i deres bhg? Hva er akseptabelt å si/gjøre? -Har bhgen en trygg og åpen dialog med f.? Påvirker forholdet til b.: ”har jeg et godt forhold til f., kommer jeg lettere i posisjon til b. og til å hjelpe b.” Skal vi kunne hjelpe barnet–fordrer god kont med f. -Arb med å skape trivsel og vennskap, kan ikke skje isolert i bhgen. Må skje i samarbeid med f. Hvordan tar vi opp en bekymring med f.? Hvordan møte de ansatte f. som er bekymret? Tas på alvor eller bagatelliserer? Viktig å vite at f. ikke alltid tar opp uenighet eller kritikk i frykt for at det går utover b. Leders betydning: -Styrer er viktig for skape det trygge samarbeidet med f. og trivsel/forebygge mobbing For at de ans skal opptre kollektivt, kreves en samordnet innsats fra alle, krever igjen en sterk ledelse Styrer kan bidra til felles standarder i bhgen på hva som er akseptabel/ikke akseptabel atferd, f.eks alle ans griper inn på samme måte overfor b.

10 Barnehagens plikt til å melde bekymringer
Hva skal til for å trygge barnehagepersonalet på å melde bekymringer til barnevernet? Iflg Bhgloven § 22 Opplysningsplikt til bv.tjenesten, er bhgansatte pålagt å være oppmerksomme på forhold som kan føre til tiltak fra Bvtjenestens side. Og, uten hinder av taushetsplikt av eget tiltak gi oppl. til BVtj, når det er grunn til å tro at et b. blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt eller når et b. har vist vedvarende alvorlige atf.vansker. FUB er bekymret for at bhger i alt for liten grad melder saker til BV, men vet at det er mange årsaker til dette bl.a: utfordringer med nærheten til foreldrene usikkerhet om meldeplikt og framgangsmåte manglende oppfølging fra BV’s side FUB mener det må innføres gode rutiner i den enkelte bhg som sikrer at bekymring medles og at b’s beste kommer i første rekke. Igjen; leders ansvar å sørge for at de ansatte får kunnskap og kompetanse om hva og hvordan ift bekymring og melding.

11 Barn og brudd FUB har i samarbeid med Bufdir utarbeidet et hefte om barn og brudd, hvor hensikten er å gi råd til barnehageansatte om hvordan forholde seg til foreldre i brudd og ikke minst; hvordan ta vare på barnet og sikre barnets beste. (Følge med på FUBs hjemmeside – blir lagt ut – kan lastes ned eller bestilles.) Barnehagens arbeid med barn og foreldre i brudd; kan være en utfordring? Hvordan kan vi styrke barn som står i en bruddsituasjon? Hvordan kan vi støtte og hjelpe foreldrene? Hva slags rettigheter har foreldrene ift barnehagen når de skiller lag? For eksempel: Hvem skal ha hvilken informasjon? Hvem skal inviteres til foreldresamtale? Foreldremøter? Sammenkomster? Hvem sitt ansvar er det å informere om barnets utvikling? Bhgens eller den barnet bor mest hos? Osv.

12 På tide med barnets beste!
Avslutte: - Hvordan ivaretas barnets beste av barnehagen? I Barnevernet? På Helsestasjonen? I Kommunestyret? I Regjeringen? - Ikke glemme: Barnets beste er et overordnet nasjonalt og internasjonalt, og nedfelt i Den norske Grunnloven, allikevel syndes det daglig mot dette prinsippet. Nødvendig å begynne med oss selv. Barnehagen har en viktig jobb og mandat ift å ivareta barnets beste. Viktig: ta f. med på laget og jobb sammen for barnets beste der det er mulig, for eksempel ift budsjettarbeid og forslag om kutt i kommunene. Bl.a. må f. være den parten som sier i fra at nok-er-nok og markere seg tydelig overfor besluttende myndigheter. Mange gode eksempler på at dette nytter/har nyttet. Barnehagen må gjøre som Ingrid Lund sier: - ”Se alle barn”! Handler om observasjon, refleksjon, handling og evaluering. - ”Være tydelige og varme voksne som barna vet at de kan regne med.”

13 FUBs materiell: www. fubhg.no og materiell
Last ned eller bestill: Folder om mobbing i bhgen (lagt ut) Temaplakater om: Vennskap, Tilvenning, Kvalitet, Mangfold, Foreldre i bhgen Ressursheftet om betydningen av samarbeid hjem – barnehage Se: og materiell

14 Ta kontakt. FUB kan gi råd og veiledning
Ta kontakt! FUB kan gi råd og veiledning. - Telefon: Mail: - Hjemmeside: FUB kan gi råd og veiledning, også til ansatte i barnehager. Ta kontakt!!

15 Følg FUB på nettet! Lik oss på facebook! Tusen takk for meg!


Laste ned ppt "På tide med barnets beste"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google