Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter"— Utskrift av presentasjonen:

1 LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Snakk om det du har lest I denne videoen skal du få noen tips på hvordan du kan lese smartere. Slik at du kan forstå og huske bedre. Jeg skal snakke om hvordan å skaffe deg oversikt før du begynner å lese. Hvordan lage deg konkrete mål for lesingen. Det er også viktig å lese aktivt gjennom å tenke, stille spørsmål og notere mens du leser. Du lærer mer når du oppsummerer med egne ord. Husk også å repetere lærestoffet, gjennom bl.a. å fortelle andre om det du har lest.

2 Aller først er det lurt å få oversikt over hva du skal lære
Aller først er det lurt å få oversikt over hva du skal lære. Hvordan skaffer du deg en slik oversikt? Programplanen er viktig. Her er eksempel på en programplan. Spesielt bør du lese «Læringsutbytte». Klikk på læringsutbytte og så kommer det frem. Men læringsutbyttene i programplanen kan være litt for generelle, så det er lurt scrolle nedover i programplanen til du kommer til emneplanene. Scroll ned til der det står om studiets innhold og oppbygging. Emneplanene har også læringsutbytter som sier hva du skal lære i hvert emne. Hvis jeg klikker på emnet Markedsføring og etikk, kommer mer konkrete læringsutbytter fram. Les læringsutbyttene nøye og lag deg mål for lesingen din. For eksempel kan vi ta et konkret læringsutbytte …

3 Lag deg konkrete lesemål
Hvordan kan man bruke produktet i markedsføringen? Hvordan brukes pris som virkemiddel i markedsføring? Hva har distribusjon å gjøre med markedsføring? Hvordan bruker man promotering for å markedsføre et produkt? Læringsutbytte: bred kunnskap om markedsføring og bruk av de ulike virkemidlene i markedsføring, som produkt, pris, distribusjon og promotering … og lage lesemål ut fra det. Let etter viktige ord, nøkkelbegreper, som du må forstå og formuler kontrollspørsmål ut fra disse. Disse spørsmålene skal styre lesingen din. Etter å ha lest må du kunne svare på disse spørsmålene. Sånn kan du omformulere læringsutbytter til lærings- eller lesemål. Analyser læringsutbyttene i ditt fag og formuler lærings- eller lese mål med egne ord. Lesemålene trenger ikke å være formulert som spørsmål, men det hjelper for å få deg til å lete etter svarene. Finn ut av hvilke pensumbøker som dekker hvilke temaer. Spør studenter som har gått før deg. Få tak i tidligere eksamensoppgaver, finn ut av hva som er viktig å lære seg.

4 Hva gjør du når du starter å lese?
Bli kjent med boken Skumles Finn nøkkelord Skal du lese i bredden eller i dybden? Varier lesehastighet i forhold til hvor vanskelig og viktig stoffet er Så til selve lesingen – hva gjør du når du starter å lese? Begynner du å lese på side 1 og setter deg mål om å lese 50 sider om dagen? Det kan være smartere å først få en oversikt over boken. Se på innholdsfortegnelsen. Tenk litt over hva som skjuler seg bak overskriftene. Hva handler disse om? Hva vet jeg om temaet fra før? Bla litt i boken for å se om den har spørsmål eller oppsummeringer på slutten av hvert kapittel eller stikkord i margen. Skumles for å få et inntrykk av hva det handler om, la blikket gli fort over siden, for å finne ut hva som må leses nøye? Spør deg selv: Hva er viktig? Hvis du har lagd deg lesemål utfra emneplanen som jeg har snakket om tidligere, blir det enda lettere å skumlese for å finne hvor i boken det står om det du er interessert i. En leseteknikk er å lese første setning i hvert avsnitt for å få et første overblikk. Legg merke til uthevede ord, som ofte er viktige fagord, teorier eller tanker. Eller du har på forhånd funnet nøkkelord gjennom læringsutbyttene og kan la øynene aktiv lete etter disse viktige ordene. Når du har fått oversikt og vet mer hva som skal leses nøye, går du i gang. Da vet du hva som skal leses overfladisk (i bredden) og hva du må lese i dybden, altså mye nøyere for å forstå. Varier hvor fort du leser i forhold til hvor vanskelig og viktig stoffet er. Husk også at en del fag er ‘modningsfag’ som det tar tid før du får ordentlig grep på – så hold ut selv om du ikke forstår alt du leser med en gang.

5 Les aktivt – tenk! Still spørsmål til teksten Hva er nytt? Relevans?
Vær kritisk! Visualiser det du leser Stopp opp hvis noe er uklart Mens du leser – tenk! Still spørsmål til det du leser. Hva er nytt? Hvordan henger det sammen med ting jeg kjenner fra før? Hvilke egne erfaringer har jeg med dette? (Relevans) Hvorfor skal jeg lese dette? Hvorfor er dette på pensum? Hvilken praktisk nytte har jeg av dette? (Vær kritisk) Hva mener egentlig forfatteren? Hvorfor mener forfatteren det som står her? Kan det ses på en annen måte? Se for deg det du leser hvis det er mulig. Hvis stoffet er vanskelig - Stopp opp: Les om igjen, slå opp vanskelige ord, bruk tid på å lære nye begreper. Er teksten veldig vanskelig, prøv å finne annen litteratur som er lettere å lese.

6 Les aktivt – skriv og snakk
Ta notater mens du leser Sett ord på egen forståelse! Marker med egendefinert tegn- og fargesystem Selvhøring: Hva lærte jeg? Skriv det ned Å skrive mens du leser er en annen måte å lese aktivt på. Noter i boken eller et annet sted: Notater kan være oppsummering, assosiasjoner du får, spørsmål du lurer på, ordbetydninger – det er opp til deg. Det viktigste er at du setter ord på egen forståelse! Du kan også snakke høyt med deg selv om hva du har lest, eller snakke inne i deg. Marker for eksempel definisjoner med en farge og eksempler med en annen farge. Hør deg selv i stoffet, spør deg selv hva forsto du her? Hva lurer jeg på? Skriv det ned.

7 Oppsummer Hva var det viktigste? Skriv! Lag kontrollspørsmål Tankekart
Oppsummer muntlig Det er viktig å oppsummere, både for å få en repetisjon, men også for å organisere stoffet. Skriv en kort oppsummering om hva som er det viktigste i det du nettopp har lest. Kanskje du også vil ta med Hva du fortsatt lurer du på? Lag kontrollspørsmål ut fra det du har lest. Det er også en måte å oppsummer på. Du kan lage Tankekart som en oppsummering og for å organisere stoffet i ulike temaer og se hvordan de henger sammen. En annen måte å oppsummere på er snakke med andre om det du har lest.

8 Repeter Repeter så snart som mulig etter at du har lest
Se gjennom notater Svar på dine egne kontrollspørsmål Fortell noen om hva du har lest Jo mindre tid det går fra du leser til du repeterer, jo lettere er det å huske. Du kan for eksempel skrive oppsummering rett etter du har lest. Det er god repetisjon. I hvert fall repeter før du legger deg. Se gjennom notater og tilføy eventuelt mer hvis du kommer på noe. Kanskje har du laget læringsutbyttene om til spørsmål eller lagd kontrollspørsmål – disse kan du svare på muntlig eller skriftlig Snakk med andre om hva du har lest. Når du snakker om stoffet merker du hva du kan og ikke kan, om du husker eller om du må gå tilbake og finne mer ut av ting.

9 Skriv i 3 minutter om hva du husker fra denne videoen!
Så en liten repetisjonsøvelse til slutt. Sett på stoppeklokken på mobilen eller annen klokke og skriv i 3 min alt du husker fra denne videoen! Lykke til!


Laste ned ppt "LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google