Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Juleevangeliet Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel. Vi finner fortellingen i Lukas- og Matteus-evangeliet i Bibelen. Bilde: De tre vise menn.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Juleevangeliet Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel. Vi finner fortellingen i Lukas- og Matteus-evangeliet i Bibelen. Bilde: De tre vise menn."— Utskrift av presentasjonen:

1 Juleevangeliet Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel. Vi finner fortellingen i Lukas- og Matteus-evangeliet i Bibelen. Bilde: De tre vise menn som bøyer seg for Jesus. Malt av Gerard David, omkring år 1500. Merk: I presentasjon som tar for seg et religiøst/historisk tema som dette, vil bilder og malerier naturlig nok være hentet fra ulike tidsperioder. Elevene vil muligens reagere på at Josef, Maria og andre som er del i historien dermed er framstilt med relativt ulikt utseende. Man får derfor forklare elevene at bildene er ulike kunstneres tolkninger av personene i denne fortellingen, og de derfor vil se forskjellige ut.

2 Juleevangeliet Denne fortellingen foregår i områder og byer som ligger i dagens Israel og i Palestina. Nasaret Jerusalem Betlehem Kart for å vise hvor fortellingen foregår. Det minste kartet nederst til venstre viser lokaliseringen i verden. Det store kartet til venstre viser Middelhavsområdet, mens kartet til høyre viser dagens Israel og enkelte omkringliggende landområder.

3 Juleevangeliet I landsbyen Nasaret levde det en gang en ung kvinne som het Maria. Hun var forlovet med Josef. I landsbyen Nasaret i Galilea (en region i dagens Israel) levde det en gang en ung kvinne som het Maria. Hun var forlovet med Josef, en mann som var av kongsslekt. En dag ble Maria oppsøkt av engelen Gabriel. Engelen sa at Maria skulle bli med barn og føde en sønn. Gutten skulle hun gi navnet Jesus. Engelen fortalte videre at gutten var Guds sønn, og han skulle være en konge til evig tid. Maria syntes dette hørtes rart ut, for siden hun ikke hadde vært med noen mann kunne hun da heller ikke bli gravid. Engelen Gabriel svarte da at Den Hellige Ånd skulle komme over henne. Maria knelte og svarte da at hun ville adlyde Guds vilje. Maleri: Paolo de Matteis, 1712. En dag kom engelen Gabriel til Maria. Engelen sa at Maria skulle føde Guds sønn.

4 Juleevangeliet Josef var en god og klok mann som støttet Maria.
Også Josef ble oppsøkt av en engel. Josef, Marias forlovede, var en god og klok mann. Det fortelles videre at han var både rettferdig og vennlig, en handlingens mann når det trengtes, men også en mann som ikke satte sine egne behov foran andre. Da Josef skjønte at Maria ventet barn, tilbød han henne å bryte forlovelsen for å forhindre en skandale. Imidlertid ble også Josef oppsøkt av en engel. Denne ba ham ta Maria til sin kone, og at de sammen måtte ta imot barnet. Engelen fortalte videre det Maria allerede visste. At Den Hellige Ånd hadde gitt henne barnet, og at gutten skulle hete Jesus. Kort tid etter giftet Josef og Maria seg. Maleriet viser giftemålet mellom Josef og Maria. Malt på 1500-tallet av den italienske kunstneren Luca Giordano. Engelen sa at Josef skulle gifte seg med Maria, og det gjorde han.

5 Juleevangeliet Fra keiseren kom det beskjed om at alle menneskene i riket skulle telles. Josef og Maria måtte nå dra til Betlehem. På den tiden Josef og Maria levde, var Romerriket et imperium som kontrollerte store deler av områdene rundt Middelhavet. Keiseren over det store riket likte tydeligvis å ha kontroll over undersåttene, for han gav beskjed om at alle i imperiet skulle telles. For Josef og Maria betydde det at man måtte dra til Betlehem for å bli registrert. Årsaken til at man måtte dra til Betlehem, var at Josef var av kong Davids ætt, og at David kom fra Betlehem. Avstanden mellom Nasaret og Betlehem er om lag ti mil. Josef og Maria reiste til Betlehem til fots. De hadde også med seg et esel, og dette dyret bar Maria som nok hadde vondt for å gå, siden hun var gravid. Esler var for øvrig et vanlig transportmiddel på denne tiden, og både fattige og rike mennesker benyttet seg av dette dyret når de skulle reise. Foto: Midiman Paret dro til fots, men de hadde med seg et esel som kunne bære Maria.

6 Juleevangeliet Da Josef og Maria ankom Betlehem, var byen full av folk. Det var ingen ledige rom i byens vertshus. Da Josef og Maria ankom Betlehem, oppdaget de raskt at de ikke var det eneste som skulle skrive seg inn i manntallet. Hele byen var full av folk, og det var ingen ledige rom i noen av byens vertshus. Josef var selvsagt bekymret for sin kone, for Maria kunne føde når som helst. Etter en stunds leting fant de likevel en form for husrom. En godhjertet bonde tilbød dem å holde hus i stallen hans, og det var noe Josef og Maria tok imot med et takk. Foto tatt på slutten av 1800-tallet som illustrerer vanskelighetene Josef og Maria hadde da de ankom Betlehem. En bonde sa at de kunne få være i stallen hans,

7 Juleevangeliet I løpet av natten fødte Maria barnet sitt.
Josef og Maria tullet noe av sitt eget tøy rundt gutten. I løpet av natten fødte Maria barnet sitt. De stolte foreldrene hadde ikke egne klær til den lille gutten, så de tok av seg noe av sitt eget tøy, og dette tullet de rundt den nyfødte. Ei hadde man heller en flott barneseng, men i stallen var det en krybbe som hestene brukte til å spise høy av. Her kunne barnet hvile i trygge og tørre omgivelser. Maleri av den nederlandske kunstner Geertgen tot Sint Jans, malt i andre halvdel av 1400-tallet. Det lille barnet ble lagt i en krybbe.

8 Juleevangeliet På markene omkring Betlehem var det noen gjetere som passet på dyrene sine. Plutselig dukket en engel opp. Engelen fortalte om det lille barnet som var født i stallen. På markene omkring Betlehem var det noen gjetere som passet på sauene og geitene sine. Med ett så de et voldsomt lysskinn, det var som om det plutselig var blitt dagslys. En engel dukket opp, og gjeterne ble selvsagt redde. Engelen sa til dem at de ikke skulle være redde, for det var Gud som hadde sendt den til dem. Engelen fortalte om det lille barnet som var født i stallen i Betlehem, og at gutten var en frelser for menneskene. Engelen sa også at man ville finne den nyfødte i en krybbe. Deretter ble nattehimmelen fylt av himmelske vesener som lovpriste Gud og sang. De forkynte om fred på jorden og om vennskap mellom alle mennesker. Tegning av den kjente kunstneren Rembrandt van Rijn, laget i år 1634. Engelen sa at den nyfødte var en frelser.

9 Juleevangeliet Gjeterne skyndte seg til Betlehem for å finne barnet.
Man fant barnet i stallen, akkurat som engelen hadde sagt. Da englene omsider hadde forlatt gjeterne og vendt tilbake til himmelen, skyndte gjeterne seg avsted til Betlehem for å finne barnet de hadde blitt fortalt om. Man fant stallen som huset Josef og Maria, og man kunne se den nyfødte frelseren i krybben, akkurat som engelen hadde sagt. Gjeterne fortalte dem hva de hadde opplevd, og alle som hørte fortellingen undret seg over det de fortalte. Det var da merkelig at en store og vakker engel kunne si at en fattig liten gutt, født i en stall, skulle være deres konge og frelser av menneskeheten. Men guttens mor, Maria, syntes ikke fortellingen var merkelig i det hele tatt. Hun hadde jo selv møtt en engel. Maria tok derfor til seg ordene og gjemte dem i hjertet sitt slik at hun kunne tenke nøye over dem. Gjeterne dro nå tilbake til dyreflokken sin. De priste Gud for den store opplevelsen. Da gutten var åtte dager, ble han døpt og omskjært slik tradisjonen var. Gutten fikk navnet Jesus, slik engelen hadde gitt Maria beskjed om at det skulle bli. Maleri av Gerard van Honthorst, år 1622. Gjeterne fortalte hva de hadde opplevd, og alle som hørte fortellingen undret seg over det de sa.

10 Juleevangeliet Nyheten om Jesu fødsel spredte seg raskt.
Noen vismenn fra Østen kom til Jerusalem for å tilbe ham. Her hersket den onde kong Herodes. Nyheten om Jesu fødsel spredte seg raskt. Noen vismenn fra Østen kom til Jerusalem for å tilbe ham, og de spurte alle de traff om hvor de kunne finne gutten. De tre mennene hadde sett stjernen hans skinne, og de ønsket nå å se gutten med egne øyne. I dette området, kalt Judea, var det kong Herodes som hersket. Kongen hadde også hørt historien om at en ny konge var født, og denne nyheten bekymret ham. Kunne den lille gutten bli en farlig konkurrent? I så fall burde han kanskje ta livet av ham. I sin frykt tilkalte kong Herodes de tre vise menn. Han lot som om han var like begeistret som dem over den nyfødte kongen, og han spurte dem ut om hva de visste. Han ba dem videre om å dra til Betlehem for å lete etter gutten, og han ba dem ta kontakt med ham når de hadde funnet ham. – Også jeg vil hylle ham, sa kong Herodes. Malerier: Tre vise menn, James Tissot, 1902 Herodes, Théophile Lybaert, 1883 Herodes ba de tre vismennene om å si ifra straks de hadde funnet barnet.

11 Juleevangeliet De tre vismennene dro nå mot Betlehem.
En stjerne på himmelen lyste klart og viste dem veien. Da de fant Jesus, falt de på sine knær og hyllet ham. De tre vismennene dro nå fra Jerusalem og mot Betlehem. På himmelen skinte en særlig klar stjerne, og denne ledet dem på rett vei. Nå de kom til Betlehems bymurer, skinte stjernen klarere enn noen gang. Nå kunne man helt tydelig se stjernen skinne over det huset der Jesus befant seg. De tre vise menn gikk inn i huset og fikk se barnet og dets mor, Maria. Mennene falt ned på sine knær og hyllet ham. Deretter åpnet de noen skrin de hadde med seg, og bar fram gaver til barnet. Det var gull, røkelse og myrra. Røkelse en form for harpiks som lukter godt når man tenner på den, mens myrra er en slags salve/saft. De tre vise menn hadde som kjent avtalt å fortelle kong Herodes hvor Jesus befant seg, men dette løftet holdt de ikke. I en drøm ble de nemlig varslet om at de ikke måtte vende tilbake til Herodes, og de tok en annen vei hjem til sitt land. Maleri; Wouter Pietersz Crabeth II, 1631. Vismennene gav det lille barnet gull, røkelse og myrra.

12 Juleevangeliet Bilde: Lenke: Rettigheter: Forside
Kart Engel Giftemål Til Betlehem Ingen rom Fødsel Gjeterne I stallen Tre vismenn Herodes Vismenn


Laste ned ppt "Juleevangeliet Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel. Vi finner fortellingen i Lukas- og Matteus-evangeliet i Bibelen. Bilde: De tre vise menn."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google