Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET"— Utskrift av presentasjonen:

1 FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET
Forskningsprosjekt utført av RF – Rogalandsforskning på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund Frie brukervalg og lokaldemokratiet I juni 2003 avsluttet RF-Rogalandsforskning et prosjekt som har vurdert hvilke konsekvenser innføringen av frie brukervalg kan få for lokaldemokratiet. Frie brukervalg er aktuelt av minst fire grunner: Danmark og Sverige har vedtatt lovendringer som gjør det enklere å introduserer frie brukervalg i kommunesektoren Mange norske kommuner er i startgropa Støtter opp om hovedtrendene i kommunesektoren: Økt delegasjon av myndighet og ansvar og økt brukerfokus Regjeringen går inn for å legge til rette for tilbud som gir innbyggerne friere brukervalg (St.prp. nr. 64, ) Rogalandsforskning er nå i avslutningsfasen av et prosjekt vi utfører på oppdrag for KS om hvilke konsekvenser frie brukervalg og penger følger bruker kan ha for lokaldemokratiet. Jeg vil komme nærmere inn på dette prosjektet, men først kan det være naturlig å presisere hva vi legger i begrepet ”frie brukervalg” og ”penger følger bruker”. Kommunale reformer som tillater økt brukervalg føyer seg inn i en bredere trend i som har ført til økt delegasjon og økt brukerfokus, slik vi ser det. Jeg vil komme nærmere inn på hvilke elementer vi ser innen denne trenden under punkt to. Så vil jeg se nærmere på erfaringer i utlandet med frie brukervalg – særlig om erfaringene i Danmark og Sverige. Deretter vil jeg berøre kjernen i prosjektet for KS: Mulige konsekvenser vi ser at frie brukervalg kan ha for lokaldemokratiet. Her vil komme jeg inn på særtrekk i Norge som påvirker dette, og situasjonen i våre fire case-kommuner i prosjektet. Til slutt vil jeg si litt om prosjektet vi nå utfører på oppdrag for KS. Det vil si, hvordan vi undersøker mulige konsekvenser for lokaldemokratiet av en innføring av frie brukervalg og penger følger bruker.

2 FRIE BRUKERVALG PENGER FØLGER BRUKER
Kommuneøkonomi 2003, Gardermoen 13. mars Seniorforsker Thomas Laudal HVA ER FRIE BRUKERVALG? Kommunen Brukeren Voucher (Ikke forutsetning) Statlig styring Tjenesteyter A Tjenesteyter B Tjenesteyter C Stykkprisfinansiering Spesifiserering Frie brukervalg Det er to hovedmåter man kan velge å overføre penger til brukerenhetene på: Fra kommunen sentralt til tjenesteenheten, eller via brukeren til tjenesteenheten. Velger man det site alternativet kaller gir man brukeren en voucher, eventuelt et ”verdipapir” eller ”kupong” – som brukeren gir til den tjenesteyter som velges.

3 FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET
Forskningsprosjekt utført av RF – Rogalandsforskning på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund Frie brukervalg og lokaldemokratiet Innføring av frie brukervalg: styrker borgeren i rollen som klient, bruker og kunde gir brukeren av kommunale tjenester mer direkte innflytelse over tjenestene de mottar gir økt fokus på tjenestekvaliteter og mindre fokus på organisering av tjenestetilbudet i lokalpolitikken kan undergrave legitimiteten til kommunen hvis staten detaljespesifiserer og hvis private blir mye mer populære enn de kommunale tjenesteenheter. Rogalandsforskning er nå i avslutningsfasen av et prosjekt vi utfører på oppdrag for KS om hvilke konsekvenser frie brukervalg og penger følger bruker kan ha for lokaldemokratiet. Jeg vil komme nærmere inn på dette prosjektet, men først kan det være naturlig å presisere hva vi legger i begrepet ”frie brukervalg” og ”penger følger bruker”. Kommunale reformer som tillater økt brukervalg føyer seg inn i en bredere trend i som har ført til økt delegasjon og økt brukerfokus, slik vi ser det. Jeg vil komme nærmere inn på hvilke elementer vi ser innen denne trenden under punkt to. Så vil jeg se nærmere på erfaringer i utlandet med frie brukervalg – særlig om erfaringene i Danmark og Sverige. Deretter vil jeg berøre kjernen i prosjektet for KS: Mulige konsekvenser vi ser at frie brukervalg kan ha for lokaldemokratiet. Her vil komme jeg inn på særtrekk i Norge som påvirker dette, og situasjonen i våre fire case-kommuner i prosjektet. Til slutt vil jeg si litt om prosjektet vi nå utfører på oppdrag for KS. Det vil si, hvordan vi undersøker mulige konsekvenser for lokaldemokratiet av en innføring av frie brukervalg og penger følger bruker. Vil dette gå ut over borgernes politiske rettigheter eller engasjement?

4 FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET
Forskningsprosjekt utført av RF – Rogalandsforskning på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund Frie brukervalg og lokaldemokratiet Informanter i case-kommunene: Frie brukervalg vil ikke vil medføre store endringer i forholdet mellom politikerne og administrasjonen. Politikerne har allerede har delegert detaljstyringen av virksomheten til administrasjonen / resultat­enhetene. Oppsummerende konklusjon i rapporten. Frie brukervalg: Gir (enda) mindre detaljstyring i kommunepolitikken Kan svekke kommunens legitimitet – spesielt i mindre kommuner Kan være en del av individualiseringen av politikken Styrker brukermakten – ikke nødvendigvis den politiske innflytelsen Kan gjøre kommunepolitikken mer etterspørselsdrevet Rogalandsforskning er nå i avslutningsfasen av et prosjekt vi utfører på oppdrag for KS om hvilke konsekvenser frie brukervalg og penger følger bruker kan ha for lokaldemokratiet. Jeg vil komme nærmere inn på dette prosjektet, men først kan det være naturlig å presisere hva vi legger i begrepet ”frie brukervalg” og ”penger følger bruker”. Kommunale reformer som tillater økt brukervalg føyer seg inn i en bredere trend i som har ført til økt delegasjon og økt brukerfokus, slik vi ser det. Jeg vil komme nærmere inn på hvilke elementer vi ser innen denne trenden under punkt to. Så vil jeg se nærmere på erfaringer i utlandet med frie brukervalg – særlig om erfaringene i Danmark og Sverige. Deretter vil jeg berøre kjernen i prosjektet for KS: Mulige konsekvenser vi ser at frie brukervalg kan ha for lokaldemokratiet. Her vil komme jeg inn på særtrekk i Norge som påvirker dette, og situasjonen i våre fire case-kommuner i prosjektet. Til slutt vil jeg si litt om prosjektet vi nå utfører på oppdrag for KS. Det vil si, hvordan vi undersøker mulige konsekvenser for lokaldemokratiet av en innføring av frie brukervalg og penger følger bruker.


Laste ned ppt "FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google