Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bærekraftig samfunnsutvikling

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bærekraftig samfunnsutvikling"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bærekraftig samfunnsutvikling
Plansamling Valdres Bærekraftig samfunnsutvikling Bente Odlo – 16. november 2016

2 Hvordan ruste Innlandet for framtida?
Kunnskapsgrunnlaget Regional planstrategi og fylkesstatistikk Kommunebilder og regionmøter Kommunale planstrategier Kommunereform Innlandsutvalgets rapport Her er vi nå.. Men alt står ikke her – vi må større og større grad også ta innover oss det nasjonale og globale perspektiver. Vi kan ikke kun tenke at det er noe som andre tar seg av. Vi må se sde tunge trendene i samfunnet totalt sett. Da må vi forstå det globale bildet i større og større grad og forstå at det i større større grad påvirker oss – på godt og vondt. Også må vi tenke langt nok. Det vi gjør i dag skal være lurt . Selvsagt for dagen i morra, men kanskje enda viktigere – for å mæte fre,tida om år! Den beste måten å forutsi fremtida på – er å skape den. Samfunnsplanlegging kan bidra – hvis vi vil!. Hvordan ruste Innlandet for framtida?

3 Tunge trender – utfordringer og muligheter
Dette er noen, men det er mange flere: Psykisk og fysisk helse Flykninger/innvandrere Utsatt grupper: fattige barn i Norge Sikkerhetsspørsmål, trusselbildet Befolkningsnedgang

4 Nasjonale forventninger til planleggingen
Gode og effektive planprosesser Attraktiv og klimavennlig by- og tettstedsutvikling Bærekraftig areal- og samfunnsplanlegging Flyktninger, eldre, innovasjon? Har vært lagt til grunn for planstrategarbeidet. Skal legges til grunn for videre planarbeid. Effektive planprosesser er ett av tre hovedsatsingsområder. Hvordan gjør vi dette i Oppland? –Dialog og samarbeid er helt sentralt, kommer tilbake til dette. Bærekraftig utvikling med vekt på klimahensyn og klimatilpasning er løftet fram i de to andre punktene. Dette er forventninger som krever satsing både i samfunnsplanlegging og arealplanlegging. Vi savner likevel forventninger som er rettet mer mot samfunnsutvikling/velferd (utvikling av viktige tjenesteområder som helse, skole omsorg). Et tema som burde vært med i de nasjonale forventningene er flyktninger og integrering, et annet er eldrebølgen Skal legges til grunn for regional og kommunal planlegging – hva betyr dette for oss, i vårt fylke?

5 Hvordan utnytter vi offentlig sektors samla ressurser til beste for Opplandssamfunnet?
Samhandling i planarbeidet helt sentralt med nabokommuner med regionale myndigheter Det er ikke interessant hva vi gjør hver for oss – det er hva vi totalt sett klarer som er interessant. Hvordan klarer vi å utnytte ressusreser og ikke minst kompetanse på tvers.- Vi har ikke råd til å drive på hver vår tue. Vi må skape en dele- og samarbskultur. Vi er en del av felles skjebnefellessakp. På dette området som på andre omr¨der så er det derfor essensielt at vi kalrer å tenke – hva kan jeg bidra med for at andre skal lykkes på deres anvsarsområder – i deres samfunnsplanlegging.

6 Formål: Bedre og mer helhetlig planlegging for en bærekraftig samfunnsutvikling Verktøy for strategisk styring Framover: Hvordan løse velferdsoppgavene med færre folk og ressurser? Hvordan utnytte mulighetene? Hva er viktigst? Prioritere! Kommunens viktigste verktøy for å se samlet på kommunens virksomhet, sette langsiktige mål og gi rammer for nye satsinger (på tvers av sektorer/tjenesteområder). Også viktig å vurdere justering av kursen hvert fjerde år, endringene i samfunnet skjer raskt. Skal samfunnsdelen i kommuneplanen ha noen funksjon, må den gi grunnlag for konkrete prioriteringer, og bidra til bedre helhetsløsninger og mer forutsigbare rammevilkår både for sektorenes virksomhet og for befolkningen. Ved å vektlegge kommunens prioriterte områder innenfor ulike sektorer og tema i samfunnsdelen, åpnes det for en tydeligere og sterkere politisk innflytelse i planlegging og forvaltning av kommunene.

7 Status – generelt for fylket Planstrategiarbeidet har virket positivt:
Samfunnsdelene revideres oftere og er blitt mer realistiske Likevel fortsatt et stykke igjen å gå når det gjelder: - medvirkning og politisk forankring - kobling til økonomiplan og årsbudsjett - arealstrategi Samarbeid med nabokommuner kunne vært mer vektlagt/ konkretisert

8 Fylkesmannens innspill (til planstrategi- og samfunnsdel):
Kommunebilder, fagmøter, konkrete innspill m.m. Fylkesmannens kommunedialog skal videreutvikles – ønsker å støtte opp om utvikling og innovasjon På hvilken måte kan vi bidra til å styrke arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel? Aktuelt med et nettverk for samfunnsplanlegging? Hvordan koble på andre statlige etater? Nettverk eller bruke regionalt planforum mer? (temadager)

9 Fylkesmannen ønsker i plandialogen å:
Være tett på kommunene Ha en tidlig, tydelig og konstruktiv dialog Klargjøre nasjonale interesser og forventninger Bidra gjennom kunnskap Vise handlingsrommet og diskutere aktuelle løsninger Samordne og involvere øvrige statlige interesser


Laste ned ppt "Bærekraftig samfunnsutvikling"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google