Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Improvisasjon som metode i samarbeid/samhandling/samspill?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Improvisasjon som metode i samarbeid/samhandling/samspill?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Improvisasjon som metode i samarbeid/samhandling/samspill?
Bjørn Alterhaug og John Pål Inderberg «Kriminalomsorg», Trondheim, Hotel Augustin, 5.april 2017

2 Bjørn 1948, Mo i Rana – John Pål 1957, Steinkjer

3 Fra Kriminalomsorgens nettsider:
Lav utdanning Innsatte har mye dårligere utdanning enn det som er vanlig i samfunnet ellers. Fire av ti har ungdomsskolen som lengste fullførte utdanning, og svært få har utdanning utover videregående skole.

4 “I have never let my schooling interfere with my education
“I have never let my schooling interfere with my education.” – Mark Twain

5 Lipmans lov: Der alle tenker likt, tenker ingen særlig mye

6 `

7 Teori og praksis “TEORI ER NÅR MAN FORSTÅR ALT, MEN INGENTING VIRKER”
“PRAKSIS ER NÅR ALT VIRKER, MEN INGEN FORSTÅR HVORFOR” “I DETTE BANDET FORENER VI TEORI OG PRAKSIS SLIK AT INGENTING VIRKER OG INGEN FORSTÅR HVORFOR”

8 Improvisasjon: Situasjonsbasert handling, dialog og nærvær i musikk, og andre sammenhenger
Latin: improvisus =im(ikke) - pro(før) - visus(sett): “uforutsett” Improvisasjon er å legge til rette for god kommunikasjon og samhandling i team. Andre kan ha noe å lære av jazzens grunnleggende holdning: å være aksepterende, medskapende, risikovillig og ikke ha altfor stor frykt for å gjøre feil.

9 Improvisasjonsbeskrivelse
« ... det kan kort sies å være en årvåken situasjonsfornemmelse som er basert på dyp kunnskap og erfaring. Det er en erfaringsbasert intuisjon. Som fenomen kan vi si at det opptrer i alle menneskelige handlinger, fra å gå over gaten uten å bli påkjørt til å være et fenomen i for eksempel profesjonell musikkutøvelse».(Alterhaug i intervju)

10 Selve begivenheten - det uventede
«… Å handle, som om man er i ferd med å fremstille noe, å tenke, som om man er i ferd med å «trekke slutninger», er ensbetydende med, at man ikke tar høyde for selve det uventede, selve begivenheten» (H. Arendt, 2004/1958, s. 297) Arendt kalte det natalitet -å bli fritt-fødende i det «stående nå.» Knud E. Løgstrup kalte det tilværelsesopplysning: Det krever tilbakeholdenhet og sokratiske dyder ala kjærlighet, taushet, ydmykhet, humor, mot, disiplin og vennskap.

11 Kommunikasjon, Communicare (lat) = ”å gjøre felles”
Vi kan aldri helt forstå hva den andre tenker og mener. Utviklingsmulighetene finnes i relasjonen, i møtet; i mellomrommene i mellom oss ”Det er ikke senderen som bestemmer budskapet, men mottakeren”.

12 Johan Asplund:

13 Samspill - samarbeid Godt samspill mellom mennesker, godt samarbeid og god kommunikasjon avhenger av i hvilken grad vi makter å forstå og ta hensyn til hverandres virkelighetsoppfatning

14 Samarbeid – samhandling – samspill
Samarbeid: at alle gjør sin del av jobben Samhandling: at alle gjør sin del av jobben og gjør de andre bedre Samspill: at alle gjør sin del av jobben, gjør de andre bedre og tar ansvar for sluttresultatet

15 Utfordringer-ferdigheter

16 Regler – det nøye forutbestemte
Reglar er ypperleg. Men det store bryr seg ikkje um reglar. Kjem det, so kjem det. Men reglar er ypperleg for ein som ikkje har noko serleg på hjarta.  Olav H. Hauge

17

18 “Samformel”: L=T-T-T-T
L: Lidenskap T: Tillit T: Trygghet T: Toleranse T: Trivsel

19

20

21 Betydning for kontekster utenfor jazzen
1.   Øk imformasjonsmengden under og etter at handlinger skjer 2. Utvikle utfordrende kompetanse: Skap utvidende og ”kreative brudd” (jf Askeladden) som anledninger til at nå frem til ukjent terreng 3.   Sikre at alle får anledning til å lede, være solist, innimellom 4.   Utvikle generøs og støttende atfærd: ”alltid akseptere-så reflektere” 5.   Skape organisajonsplaner som gir overlappende informasjon 6.   Skape arbeidsklimaer som verdsetter feil som en kilde til læring 7.   Utvikle en lekende holdning: For mye alvor/kontroll hindrer flyt

22

23


Laste ned ppt "Improvisasjon som metode i samarbeid/samhandling/samspill?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google