Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Det frivillige Skyttervesen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Det frivillige Skyttervesen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Det frivillige Skyttervesen
Denne side står framme mens deltakerne finner sin plass Presentasjonen er primært beregnet som generell informasjon til nye tillitsvalgte i lag og samlag m.m. Presentasjonen er også aktuell som informasjon om DFS til på politikere, byråkrater, foreninger, næringsliv m.m. for å gi en overordnet orientering om DFS sin virksomhet og rolle. Presentasjonen foreventes å ta mellom 30 – 40 minutter.

2 Grunnregler Det frivillige Skyttervesen (DFS) ble opprettet i 1893
DFS er opprettet av Stortinget Grunnreglene er vedtatt og revideres av Stortinget Disse punktene er hentet fra kapittel 1 i Skytterboka. Instruktøren går gjennom punktene.

3 DFS` formålsparagraf (§ 1-1):
"Det frivillige Skyttervesens formål er å fremme god våpenkultur og praktiske skyteferdigheter, samt sikre tilgang til en desentralisert skytebanestruktur, til nytte for Forsvaret og samfunnet for øvrig."  Instruktøren leser opp Formålsparagrafen. Tilleggsinformasjon som kan underbygge hvordan vi oppfyller formålet er: * Utendørsskyting med grovkaliber prioriteres da dette er mest Forsvarsrelevant. * Det er også Forsvarsrelevant med mye liggende skyting med korte skytetider slik de fleste øvelser i DFS inneholder. * Skytebanetilgjengelighet som DFS har landet rundt gir et tilbud til alle, herunder også Forsvarets personell. * Personell fra Forsvaret gis anledning til å delta i våre aktiviteter i egne klasser for armevåpen. DFS er uavhengig av tilknytingen til Forsvaret en selvstendig organisasjon som innenfor rammene av Grunnreglene gjør egne valg.

4 DFS` grunnregler (§ 1-2):
” Det frivillige Skyttervesens mål skal søkes nådd gjennom ungdoms- og rekrutteringsarbeid, instruksjon i våpenbruk, samt øving og konkurranser i bane- og feltmessige skytinger. ” Prioriteringen i hvilke skyteøvelser som skal gjennomføres for i størst mulig grad å nå formålsparagrafens intensjon har forandret seg igjennom historien, selv om formålsparagrafen lyder uforandret siden 1893. I dag er det baneskyting, feltskyting, skifelt/skogsløp med skyting og innendørs 15m skyting på DFS programmer som skal prioriteres for å fremme de formål som fremgår i grunnreglene § 1. 15-metersskyting er innført de senere år som et rekrutteringstiltak. Skytterlagene bør i tillegg legge til rette for trening og gjennomføring av den årlige skyteprøven for storviltjegere. Ingen annen form for skyting skal foregå i DFS regi. Ved interesse- eller ressurskonflikt mellom rekrutteringsaktivitet på DFS normale program eller tilrettelegging for skyteprøven for storviltjegere, skal rekrutteringsaktivitet på DFS normale program prioriteres.

5 Økonomi 2016: 29 245 000 kr fra FD 2017: 29 765 000 kr fra FD
Budsjett kr Utdanning kr Rekruttering/ungdom kr Anlegg ca kr 2017: kr fra FD Anlegg, der 5 mill er bundet opp i miljøpakker. I tillegg koster tjenester med faglig og juridisk bistand mye.

6 Organisering Skyttertinget Norges Skytterstyre Skytterkontoret
48 skyttersamlag 800 skytterlag 750 utendørs skytebaner tillitsvalgte frivillighetstimer aktivitetstimer Skyttertinget er DFS sitt høyeste organ. Består av en representant for hvert samlag og Norges Skytterstyre. Skytterkontoret er DFS sin administrasjon. Består av 15 årsverk. Samlags- og lagsstrukturen er relativt stabil, men med det skjer en jevn tilpassing til det moderne samfunnet ved at lag slås sammen og etablerer felles anlegg. Dette hovedsakelig som en konsekvens av bedre /endret kommunikasjon. Eksempelvis var det vel 1700 skytterlag på det meste. Et hvert skytterlag må ha en skytebane for å kunne drive sin aktivitet. For at skyting skal kunne være en helårsaktivitet har de fleste lag i tillegg en innendørs 15m bane. Det kreves mange tillitsvalgte for å drifte organisasjonen. Disse legger enkeltvis og ikke minst i sum ned et enormt frivillig arbeid.

7 DFS og Forsvaret Bredde og aktiviteter i DFS styrker forsvarsevnen
Samarbeid om utdanning av skyteinstruktører DFS skytebaner benyttes av Heimevernet til årlig trening Militært NM i skyting arrangeres på Landsskytterstevnet. DFS har egne klasser for Militært personell med armevåpen. Det er særdeles viktig for DFS med et godt forhold til, og samarbeid med, Forsvaret. DFS sin rolle er å tilføre skyteferdigheter og holdninger til ungdommer, hvorav en viss andel av disse blir kalt inn til førstegangstjeneste. En annen rolle for DFS er å bidra til generell forsvarsvilje og evne. Dette ivaretas gjennom breddefilosofien ved at mange deltar i våre skyteaktiviteter. Felles instruktørkurs mellom HV og DFS er viktige samarbeidstiltak. Militært NM i skyting er en svært viktig synliggjøring av samarbeidet mellom DFS og Forsvaret. Ved alle åpne stevner i DFS er det egne klasser for Militært personell der de deltar med sin uniform og sitt våpen (AG3 og/eller HK416).

8 DFS og samfunnet DFS er en viktig aktør for å skape god våpenkultur i Norge. Skytesporten skaper sunne holdninger, spesielt hos ungdom gjennom ufravikelige regler. DFS bidrar til at skytesporten foregår på faste arenaer under kontroll og kyndig ledelse. Skytterlagene bidrar til et allsidig fritidstilbud over hele landet. Mange skytterhus er viktige samlingsplasser i lokalsamfunnet. Skyting som sport, og jakt som fridtidsaktivitet, er svært utbredt i Norge. At det da er organisasjoner som DFS som tar ansvar for opplæring og tilrettelegging for trening for disse grupper er svært viktig. DFS får svært gode tilbakemeldinger på sin opplæringsvirksomhet for ungdommer. Med absolutte krav til disiplin og det å innordne seg sikkerhetsregler, kommandoer og rutiner som gjelder bidrar våre aktiviteter til å lære ungdommer respekt for disse verdier. Et omfattende og programmert opplæringstilbud i form av skyteskoler i regi av skytterlagene er et særdeles viktig opplæringstiltak. Generelt er det meget høy standard på dagens skytebaneanlegg. Verdien av en moderne utendørs skytebane med standplasser, elektroniske skiver, klubbhus og annen infrastruktur ligger normalt mellom 8 – 10 mil kr pr anlegg. Svært mye av kostnader knyttet etablering av anlegg skjer gjennom dugnader og frivillig arbeid.

9 Breddeidrettsorganisasjon
Unik sport ved at kvinner og menn i alle aldre konkurrerer på like vilkår Landsskytterstevnet er utviklet til å være DFS sin fremste merkevare. Stevnet samler over 5000 delt. Miljøet skyttere i mellom er uhøytidelig og sosialt I regi av organisasjonen skytes det ca 22 millioner skudd hvert år. Landsskytterstevnet er åpent for alle. Det er derfor et breddestevne som har sitt høydepunkt under kåring av Skytterkongen og Skytterprinsessen. Landsskytterstevnet gis i dag bred dekning på riksdekkende TV, noe som er viktig markedsføring av skytesporten og DFS. Instruktøren kan gjerne her fortelle kort om gode egne opplevelser fra Landsskytterstevet og andre stevner….. for å underbygge punktene.

10 Mer informasjon om DFS på www.dfs.no
” Det frivillige Skyttervesen er en framtidsrettet organisasjon med fokus på vårt bidrag til totalforsvaret, vår samfunnsrolle innen våpenkultur og skyting som sport ” Dette er en visjon beskrevet i DFS sin informasjonsstrategiplan. Instruktøren kan avslutte med å konkludere med at dette er slik vi ser på oss selv. Om det er noen som vil vite mer kan de gå inn på hjemmesiden til DFS Det må selvsagt åpnes opp for spørsmål og kommentarer før sekvensen avsluttes. Husk å takke for at du fikk anledning til å presentere DFS, og å takke for frammøtet. Mer informasjon om DFS på


Laste ned ppt "Det frivillige Skyttervesen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google