Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet?
Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved VID vitenskapelige høgskole. Hovedresultatet fra prosjektet er utvikling av nettsider som skal bidra til utvikling or refleksjon over barneverntjenesten og NAV-kontoret sitt arbeid overfor unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet. Arbeidet med prosjektet har foregått hovedsakelig i 2016 og ble lansert i 2017.

2 Bakgrunn for prosjektet og nettsidene
Mange unge med barnevernsbakgrunn strever i overgangen til voksenlivet Manglende støtte i nettverk – gir behov for offentlig støtte Overlappende områder mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret som kan skape uklarheter og ansvarskyving Barneverntjenesten og NAV-kontoret har også forskjellige oppgaver, ulik kompetanse og utfyller hverandre Bakgrunn for prosjektet og utviklingen av nettsidene er at mange unge med barnevernsbakgrunn strever i overgangen til voksenlivet. De har ikke samme tilgang på søtte i familie og nettverk som andre ungdommer, og de kan derfor ha behov for støtte fra tjenester som barnevernet og NAV både barneverntjenesten og NAV-kontoret. Disse tjenestene kan ha overlappende tiltak og dette kan skape uklarheter, frustrasjon, ansvarsskyving mellom tjenestene om hvem som skal ha ansvaret for oppfølging av ungdommene. Samtidig har barneverntjenesten og NAV-kontoret forskjellige oppgaver, ulik kompetanse, og de utfyller hverandre.

3 Variasjon mellom kommuner
Store og små kommuner Ulik organisering Ulik grad av spesialisering Ulikt omfang av rutiner og samarbeid mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret Ulik praksis Noen forhold er sentrale for ungdommene uansett og disse er utgangspunkt for nettsidene Det er stor variasjon i hvordan kommunene organiserer og gjennomfører arbeidet overfor unge med barnevernsbakgrunn. Det er store og små kommuner, som gir grunnlag for ulik organisering, ulik grad av spesialisering, rutiner osv. Det kan være ulikheter mellom kommuner som kan være godt begrunnet, og det kan være forskjeller som gir grunn til bekymring for fordi de ikke ivaretar en lik behandling av de samme situasjonene på tvers av kommunegrenser. Et eksempel kan være praktisering av ungdommenes mulighet for å angre hvis de først sier nei til ettervern fra barnevernet. Samtidig er det noen forhold som er av betydning for ungdommene uavhengig av i hvilken kommune de bor. Disse forholdene er utgangspunkt for nettsidene.

4 Kunnskapsoppsummering
Prosjektinnhold Kunnskapsoppsummering Søk i databaser Erfaringsseminar Kompetanseforum Arbeidsseminar med ansatte i barneverntjenesten og på NAV-kontoret og representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn Intervju med ungdom Nettsider Prosjektet har bestått av flere deler, en kunnskapsoppsummering, ulike former for arbeidsseminar med representanter fra ansatte i barneverntjenesten og NAV-kontoret samt unge med barnevernsbakgrunn fra Landsforeningen for barnevernsbarn og intervju med ungdom med erfaring fra barneverntjenesten og NAV-kontoret. Disse delen av prosjektet skulle alle bidra til et hensiktsmessig innhold i nettsidene. Nettsider som skal være en hjelp i kommunens utvikling og refleksjon i arbeidet overfor unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til en voksentilværelse.

5 Nettsider til refleksjon
Organisering og oppgavefordeling Regelverk Tiltak mellom barnevern og NAV Livsområder i overgangen Målgruppen og tjenestene Temaene som behandles på nettsidene er delt i fem. Det er tatt utgangspunkt i forhold som vil være viktige for ungdommene på tvers av kommunestørrelse og organisering av tjenestene. Det første tema er en introduksjon om målgruppen og barneverntjenesten og NAV-kontorets oppgaver overfor denne ungdomsgruppen. Det andre handler om livsområder i overgangen til voksentilværelsen. Det er områder som er viktige for unge, og som de kan ha behov for støtte på: Håp og drømmer, Utdanning, arbeid, kvalifisering og dagaktivitet, Bolig, Økonomi, Helse, Kriser og uforutsette hendelser Det tredje temaet er relatert til tiltak fra barneverntjenesten og NAV-kontoret og overgangen fra omsorgs- eller hjelpetiltak til ettervern, avslutning av ettervern og overgang fra barneverntjenesten til NAV-kontoret for unge som har behov for det. Her er det laget en film som introduserer tema som en ofte må ta stilling til i oppfølging av ungdommene, som kan være et utgangspunkt for fagdiskusjoner. Det fjerde handler om organisering og oppgavefordeling innad og mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret og mellom kommuner og har et mer overordnet fokus. Her er det også laget en introduksjonsfilm med tema overføring mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret som også reiser sentrale dilemmaer i dette arbeidet og som er tenkt brukt som utgangspunkt for drøfting av arbeidet. Det femte temaet er en kort generell informasjon om aktuelt lovverk. Kunnskapsoppsummeringen om barneverntjenesten og NAV-kontorets oppfølging av unge med barnevernserfaring er også lagt ut på nettsidene.

6 Link til nettsidene Legge inn link til nettsidene når de er oppe
Disse nettsidene skal være en hjelp for den enkelte kommune med å videreutvikle arbeidet med oppfølging av unge med barnevernsbakgrunn. De kan f.eks. brukes i det daglige arbeidet, i en drøfting på kontoret om arbeid og organisering, en felles fagdag mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret, eller seminar på tvers av kommuner. Gjennom erfaringsdeling på tvers av kommuner tydeliggjøres også egen praksis og en kan få gode eksempler på ulike måter å utforme arbeidet på. Til hvert tema er det utarbeidet spørsmål som kan brukes for å få oversikt over egen praksis og spørsmål som mer gir grunnlag for refleksjon.

7 Deltakere i prosjektet
Prosjektmedarbeidere - ansatte ved VID vitenskapelige høgskole, Diakonhjemmet campus: Ingri-Hanne Brænne Bennwik , Hanne Maria Bingen, Elisabeth Brodtkorb, Mari Dalen Herland, Ellen Luckman og Inger Oterholm (prosjektleder). Ansatte i barneverntjenester og på NAV-kontor, representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn har gitt viktige innspill. Prosjektet er finansiert av KS. Prosjektet er gjennomført av ansatte ved VID vitenskapelige høgskole. Ansatte fra barneverntjenesten og NAV-kontor har sammen med representanter fra Landsforeningen for barnevernsbarn gitt viktige innspill underveis i prosjektet.


Laste ned ppt "Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google