Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen

3 Kompetanse for innovasjon
Utfordring Hvordan kan universitetet bidra til sterkere innovasjon i brukerstyrte FoU-prosjekter? Universitetet kan bidra til: at bedriften blir en kompetent og aktiv FoU-partner interaktivitet og gjensidig læring mellom forskningsmiljøer og næringsliv – der målet er større nytteverdi for bedriftene å lette den praktiske implementeringen av ny kunnskap (forskningsresultater) i bedriften Kompetanse for innovasjon

4 Kompetanse for innovasjon
Tilnærming Vi har bygget læringstiltak inn i FoU-prosjekter der næringslivet er aktiv part. Ved starten av prosjektet – slik at bedriften får tilstrekkelig kompetanse til å bli en aktiv FoU-partner Underveis – gjennom møteplasser for systematisk læring av resultater og problemstillinger Mot slutten – gjennom skreddersydde læringstiltak for grupper av ansatte for å lette implementeringen av ny kunnskap i bedriften Kompetanse for innovasjon

5 Kompetanse for innovasjon
Hva er nytt? Målrettede læringstiltak integrert i FoU-prosjekter Forsker går inn i bedrift og bistår ved implementering Flere ansatte i bedriften involveres i forskning og læring Kompetanse for innovasjon

6 Kompetanse for innovasjon
Praktiske eksempler Roser og agurker (veksthusgartnerier) Inn i igangværende prosjekt med finansiering fra Forskningsrådet Bygg til mat (bedrifter i bakeri-, mølle- og kornbransje) Et forprosjekt som grunnlag for videre FoU-samarbeid og innovasjon WIN for bedriftene: Forsøk i egen virksomhet kombinert med læringstiltak og analyser har ført til sterkere innovasjon. WIN for universitetet: Praktiske forsøk og dialog med bedrifter har gitt forskerne innspill til nye problemstillinger og justering av forskningsmetoder. Ressursbehov: ca 1 månedsverk per pilotprosjekt til pedagogisk støtte og prosessledelse.    Kompetanse for innovasjon

7 Kompetanse for innovasjon
Roser og agurker Bakgrunn Piloten er knyttet til et igangværende prosjekt: ”Optimalisering av klima for vekst, avling, kvalitet, meldugg og biologisk bekjempelse hos snittroser og agurk”. Deltakere Veksthusbedrifter i Rogaland, forskere fra UMB og Planteforsk samt veiledningstjenesten regionalt. Mål Målet med forskningsprosjektet er økt kunnskap om optimalisering av agurk- og roseproduksjon som grunnlag for lønnsom produksjon i Norge. Målet med pilotprosjektet var å øke nytteverdien ved å korte ned veien fra forskning til praksis. Metode Dialog om forsøksopplegg og analyse og drøfting av resultater (bedrifter, forskere, veiledningstjeneste) Forsøk i bedriftene (under deres oppfølgingsansvar). Opplæring av ansatte Formidling og opplæring for andre bedrifter Kompetanse for innovasjon

8 Kompetanse for innovasjon

9 Roser og agurker (forts.)
Evaluering Bedriftene sier at prosjektet har ført til økt produksjon (flere kg agurk pr kvm) – gjennom nye arbeidsmåter og rutiner De berømmer forskningsmiljøenes evne til brukerorientering Bedriftene har styrket egen fagkunnskap på feltet Bedriftene mener de nå lettere kan benytte FoU-resultater i eget innovasjonsarbeid Forskerne melder at bedriftenes innspill har resultert i mer nyanserte problemstillinger og gitt innspill til utvikling av ny metodikk. Prosjektmøtene ga erfaring med å bli mer bevisst læringsmomentet i forskningssamarbeid, både for egen og andres del. Begge parter sier de har fått større bevissthet om roller og ansvar i forskningssamarbeid. Kompetanse for innovasjon

10 Kompetanse for innovasjon
Bygg til mat Bakgrunn Piloten var ikke knyttet til et eksisterende prosjekt, men var et forprosjekt for videre FoU-samarbeid Deltakere UMB, MATFORSK og 3 bedrifter i bakeri-, mølle- og kornbransjen (Cerealia, Kvelde Mølle og Nærbakst) Mål Å øke bedriftenes kunnskap om bygg som råvare i nye produkter. Legge grunnlag for videre samarbeid om FoU på feltet. Metode Kunnskapsformidlingen ble lagt opp som praktiske bakeforsøk i bedriftene med tilhørende fagmøter. Forskere og prosessleder / pedagog deltok i forsøkene sammen med ansatte i bedriftene. Prosjektet ble forankret i både markeds-, produksjons- og økonomi-avdelingen slik at hele bedriften dro i samme retning. Kompetanse for innovasjon

11 Kompetanse for innovasjon

12 Kompetanse for innovasjon
Bygg til mat (forts) Resultater Evalueringen er ikke avsluttet enda. Men både bakeforsøk og seminarer ble vurdert som vellykket av alle parter. Byggbrød av høy kvalitet ble bakt Bedriftene økte egen kunnskap om bygg betraktelig Forskerne fikk innspill til nye problemstillinger (til videre forskning på sorter, dyrkningsmetoder, kvalitetsegenskaper, helseaspekter mv.) Innovasjonsprosessene vil bli videreført, i bedriftene og i samarbeid med forskningsmiljøene. Et FoU-prosjekt er under planlegging. Kompetanse for innovasjon

13 Forutsetninger for å lykkes
Både bedrifter og forskere som aktive deltakere og premissgivere Respekt for hverandres roller og kompetanse Felles ønske om å lære og å bidra til andres læring Alle aktiviteter nøye planlagt og godt forankret Pluss: Avklarte mål og forventninger, og god prosessledelse Kompetanse for innovasjon

14 Kompetanse for innovasjon
Videre 2005: Erfaringer fra 4 piloter ved UMB og 2 ved UiB er evaluert. Finansiert av Forskningsrådet og UMB. 2006: UMB integrerer læringsverktøyet i utvalgte brukerstyrte FoU-prosjekter helt fra planleggingsfasen. Finansieres av UMB. UMB søker Forskningsrådet om et følgeforskningsprosjekt sammen 2007: Forskningsrådet tar i bruk læringsverktøyet i BIP og KMB. Rask pay-back Den ekstra innsatsen kan betale seg innen FoU-prosjektet er ferdig. Kompetanse for innovasjon


Laste ned ppt "KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google