Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan bruke feltboka

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan bruke feltboka"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan bruke feltboka
Utforsking 1: Å jobbe som geoforsker Økt 1.2

2 Oppgave Hva brukes feltboka til?
Observer bildene nøye, beskriv det du ser Lag en liste med eksempler på hva feltboka brukes til Eksemplene er hentet fra masterstudenter i geologi ved Institutt for geofag, UiO.

3

4

5

6

7

8

9

10 Tegn – og bytt  Tegn en skisse av bergartene i feltboka
Bytt med en fra den andre gruppa - Hva får du ut av tegningen som din medelev har tegnet ? - Kan du se hvilken stein h*n har tegnet?

11 Hva husker du? Studer bergarten i 1 minutt
Gå tilbake til pulten, og tegn bergarten

12 Viktigheten av bilder i felt!
Studer steinen og lag en tegning av den. Sammenlign tegningen din med bildet. Er det noen detaljer som er tydelige på tegningen, men som du ikke ser på bildet, og omvendt?

13 ? Hva er fordelene og ulempene med notater og tegninger?
Hva er fordelene og ulempene med bilder?

14

15 Observasjon

16 Kjennetegn på godt arbeid med Feltboken
SE! SE mer! SE en gang til! Dette er observasjon. TENK! Hva er best å tegne? Hva er best å skrive? TENK MER! Hva med observasjonen din ønsker du å beskrive i tegningen din? SE NØYERE! Se på formene og vinklene som er involvert. Er bergartene lagdelt? Er lagene horisontale eller er de foldet? Se nøye på kontakten mellom forskjellige bergarter. TEGN! Gjør det enkelt. Vi er interessert i geologien, ikke i plantene eller skyggen fra treet. Bruk så få linjer som mulig for å vise hva du observerer av geoprosesser.

17 Kjennetegn på godt arbeid med Feltboken
SKRIV FORKLARINGER! Skriv kort forklaring på hva du har tegnet, og/eller en liten tolkning ved siden av tegningen av det du har observert. F.eks. antiklinal fold. Kan ha vært fra kompresjon i Devon. BRUK GEOFAGLIGE BEGREPER! MÅLESTOKK! Hvor stort er det du har tegnet eller tatt bilde av? På tegningen kan du tegne inn målestokk, på bilde kan du f.eks. bruke et menneske eller en linjal osv… Hvis du tar et bilde! Skriv ned i feltboken hvor du tok det.

18 Eksempler på arbeid i Feltboken
Bilde av blotning fra feltarbeid: Her kommer tre forskjellige tegninger fra feltbøker, tegnet fra den samme blotningen. Noter ned forskjellene på de tre. Hvilken synes du er best, og hvorfor?

19 Eksempler på arbeid i Feltboken
Bilde av blotning fra feltarbeid: Tegning #1

20 Eksempler på arbeid i Feltboken
Bilde av blotning fra feltarbeid: Tegning #2

21 Eksempler på arbeid i Feltboken
Bilde av blotning fra feltarbeid: Tegning #3

22 Noen geologiske bevis Bergartstype kan bl.a. indikere alder (+ stratigrafiske prinsipper) Skråstilling av bergarter kan være bevis på kompresjon Reversforkastninger kan være bevis på kompresjon Normalforkastninger kan være bevis på ekstensjon Breksje (knusningssone) er bevis på stor forflytning av blokkene i en forkastning Intrusive ganger er bevis på vulkanisme Når bergartene utsettes for ytre krefter som trykk og temperatur blir de deformert. Hvordan de ser ut etter deformasjon er bevis på deres geologiske historie.


Laste ned ppt "Hvordan bruke feltboka"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google