Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006) kap 15 Høstmælingen(2005); Hva er menneskerettigheter. Univ forlaget Hog Rammeplanen for barnehager(2006). Temaheftet om medbestemmelse(2006)

2 Barn har universelle rettigheter;
Skape større likhet mellom barn En alminnelig samfunnsansvar for alle barn Barns rett til å bli hørt i rettslike saker Barnets beste- beskyttelse for barn Verne og bedre barns oppvekstvilkår Politisk pressmiddel overfor offentlig forvaltning.

3 Menneskerettighetene
Grunnleggende rettigheter og friheter som individene har overfor statens myndigheter. Konvensjoner/traktater – avtaler stater gjør ved å rette seg etter. Individene har rettigheter, myndigheter har plikter. Menneskerettighetene kan ses på som en balansering av maktulikhetene mellom myndigheter og individer. (Høstmælingen 2005)

4 Barnekonvensjonens tre prinsipper;
Barnets rett til å bli forsørget Beskyttelse Deltakelse Barneombudet skal følge med på at lovgivningen til vern av barns interesser blir fulgt.

5 Lov om barnehager (barnehageloven).
§7 Krav om barnehagens standard og krav for stegning §3 § 16 personalets kompetanse – kan gis dispensasjon §20 krav om politiattest

6 Ny formålsparagraf NOU:2007:6
Barnehageloven § 1: Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på respekt for menneskeverdet, på åndsfrihet, nestekjærlighet, likeverd og solidaritet, slik disse grunnleggende verdiene kommer til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon, i ulike religioner og livssyn, og slik de er forankret i menneskerettighetene. Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på naturen og hverandre. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

7 Selvbestemmelse Selvbestemmelse ved fylt 18 år
§33 i barnehage loven gir gradvis deltakelse Atikkel 12 i barnekonvensjonen; rett til å si sin mening Medbestemmelse en vei mot selvbestemmelse.

8 Lov om barneverntjenester;
Barnevernstjenesten skal tale barnets sak og være barnas representant når ikke foreldrene makter omsorgsoppgaven - skal gi mulighet for hjelp til familien og barnet på tidligst mulig tidspunkt - har som utgangspunkt at det beste er at barn vokser opp hos sine foreldre. Barn har rett til egen”talsperson”

9 Framtidens barn Nye utfordringer i en forandret verden.
Barn av misbrukere. Ny definisjon av omsorgssvikt; relatert til sosial integrasjon og sosial kompetanse. Nye grupper – nye løsninger.

10 Barnevernets dilemma:
For tidlig – for sent, for mye – for lite. Når skal det gripes inn? Hvor lenge? Frivillighet eller tvang? Tillit til barnevernet hos andre profesjoner. Er alternativet bedre enn foreldrene? Hvor mange forsøk har en? Hvor mye kan det koste før intensjonene blir borte, eller snur seg til sin motsetning?

11 Førskolelærerens meldeplikt § 22 i barnhageloven.
Skrive ned situasjoner som vekker bekymring for enkeltbarn. Huske å sette dato og klokkeslett Tilføre nedtegnelser fra eventuelle vitner. Husk du skal melde fra til styreren og deretter til foreldrene at du er bekymret.

12 Barnevernet og medias rolle
Kjennskap gir tillit. Konsekvent vaktbikkje – som skaper kontroll, men også myter. Barnevernet er alltid godt stoff – den tragiske historien.

13 Taushetsplikten: Loven er både i § 20 barnehageloven og forvaltningsloven. Personlig forhold Samtykke kan gi dispensasjon Når er man profesjonell – etikk og lovgivning

14 Opplæringsloven: Rett og plikt til opplæring
Plikt – ved opphold i landet over 3 mnd Tilpasset opplæring Rett men ikke plikt til spesialopplæring

15 Å respektere barns rettigheter forandrer måten voksne tenker på seg selv i møte med barn.
Barnekonvensjonen forandrer ikke bare barns status men også voksnes status.


Laste ned ppt "Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google