Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tiltak og målinger Dette blir en kort presentasjon av tiltak og målinger. Dere har fått tilsendt materialet og vi regner med at dere har lest og satt dere.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tiltak og målinger Dette blir en kort presentasjon av tiltak og målinger. Dere har fått tilsendt materialet og vi regner med at dere har lest og satt dere."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tiltak og målinger Dette blir en kort presentasjon av tiltak og målinger. Dere har fått tilsendt materialet og vi regner med at dere har lest og satt dere inn i dette. Etter at vi har presentert dette, vil pilotene dele siner erfaringer med disse tiltakene og målingene. Formålet er å Tidlig oppdage forverret tilstand, uansett hvor pasienten befinner seg. Tiltakene er nyttige for alle pasienter, men i vårt materiale er det voksne pasienter, det er kun EWS som er alders- og situasjonsbetinget (jmf barn og gravide) Tiltakene er de samme for både hj. tj, sykehjem og sykehus, og vi forteller hva som er ulikt og som krever noe ulik bruk. Bedre å forebygge enn å behandle! Vi vet det foregår mye bra arbeide ute i helse Norge, samarebeidsprosjekter mellom sykehus og kommuner, Høgskoler, sykehus og kommuner. Nasjonal satsning – bra dette er satt på dagsorden!

2 Diagrammet gir en visuell fremstilling av de viktigste tiltakene
Diagrammet gir en visuell fremstilling av de viktigste tiltakene. Ved å lese diagrammet fra høyre mot venstre ser man hvordan og med hvilke tiltak målsetningen kan nås. Målet – til venstre Drivere – i midten beskriver hovedtiltakene. Driverne lengst til høyre – beskriver de ulike tiltakene som dere må teste ut og gjennomføre for å nå hovedmålet. Dere vil sikkert også ha behov for å konkretisere enda flere drivere i deres prosjekter.

3 5 tiltak Etabler tverrfaglig undervisning og simulering
Bruk validert verktøy for observasjon, skåring og respons Gjennomfør sikker muntlig kommunikasjon Tilkall kvalifisert hjelp ved forverret tilstand Involver pasienter og pårørende Tiltakene er kunnskapsbaserte og er et resultat av andre lands erfaringer, andre lands pasientsikkerhets-pakker, erfaringer i Norge. Ekspertgruppen har enstemmig anbefalt følgende tiltak. Materialet her sier hvilke tiltak som er avgjørende for å styrke pasientsikkerhetene, men det konkrete innholdet i de ulike tiltakene er opp til dere. Her presenteres HVA som skal gjøres, men ikke HVORDAN dere skal gjennomføre er dette. Dere representerer ulike virksomheter og dere må derfor teste ut og finne ut HVORDAN dere vil gjennomføre tiltakene. Hvert enkelt tiltak er omfattende. Enkelte av dere ønsker kanskje at dere på dette LN vil få konkret innhold i form av kurs, e-læring, osv. Det er derimot ikke vårt mandat. Men pilotene og andre i salen, har utrolig mange nyttige erfaringer. Ta med dere erfaringer fra andre og benytt tiden til å knytte nyttige kontakter, tenk nettverksbygging.

4 TILTAK 1 Etabler tverrfaglig undervisning og simulering
Læringsmål Bruke kliniske observasjoner (etter ABCDE-prinsippene) Gjennomføre sikker muntlig kommunikasjon Bruke «verktøy» knyttet til observasjon og kommunikasjon Det er flere ulike måter å løse tiltaket på. Pilotene vil fortelle hvordan de har løst dette tiltaket. Ta i bruk et allerede etablert undervisningsopplegg eller lage et eget tilpasset.

5 TILTAK 2 Bruk validert verktøy for observasjon, skåring og respons
Regelmessig måling av fysiologiske parametere Skår: Målingene oppsummeres i en skår som utløser forhåndsdefinerte tiltak Respons: Definere og følge lokal respons for videre oppfølging Formålet er å sikre gode rutiner for overvåkning av pasientenes vitale funksjoner. EWS brukes som et hjelpemiddel for å avdekke forverret tilstand på et tidlig tidspunkt, og bør benyttes ved enhver klinisk mistanke om forverring. Brukes i tillegg til den kliniske kompetansen helsepersonellet har. EWS erstatter ikke kompetanse og faglige vurderinger, klinisk skjønn, men er et supplement.

6 National Early Warning Score
Her presenteres et tiltak med EWS. Ekspertgruppen anbefaler NEWS. Men det er opp til hver enkelt virksomhet. Det er derimot en fordel at man har det samme verktøy I samme kommune, region, sykheus/kommune. En videreutvikling av Modiefied Early Warning Scoer (MEWS). Av de ulike scoringssystemene er det NEWS som er best validert, og den anses a ha en god evne til a beskrive risikoen for død innen 24 timer hos inneliggende pasienter over 16 ar. NEWS egner seg derimot ikke for gravide pasienter eller barn under 16 ar. Kort beskrivelse av hvordan bruke den. Ved kommunikasjon og videreformidling av resultat – fortell hva de ulike fysiologiske funksjonen viser; resp. Freksvens, puls, bt osv. Ikke kommuniser bare hva NEWS NEWS = 7

7 Frekvensen for hvor ofte målinger skal utføres (NEWS) må/bør følges som anbefalt (vedlegg 1, figur 2), men hvilke tiltak eller klinisk respons som skal iverksettes må tilpasses hver enkelt virksomhet i samarbeid med medisinsk ansvarlig (vedlegg 1, figur 3).

8 TILTAK 3 Gjennomfør sikker muntlig kommunikasjon
Formål: Sikker muntlig kommunikasjon mellom alt helsepersonell I – IDENTIFISERING S - SITUASJON B - BAKGRUNN A – AKTUELL TILSTAND R – RÅD ISBAR kan brukes på alle nivå i helsetjenesten og av alle profesjoner. Metoden bidrar til at helsepersonell snakker samme språk og forebygger misforståelser. Det er dokumentert økt informasjonsflyt og kortere liggetid i sykehus ved bruk av ISBAR

9 TILTAK 4 Tilkall kvalifisert hjelp ved forverret tilstand
Formål Etablere og ta i bruk et utrykningsteam eller definere en funksjon som kan tilkalles når pasienters/brukers tilstand forverres Sammensetning og kompetanse i teamet Kriterier for når person/team skal kontaktes Responstid for utrykning Kjært barn har mange navn, og er blitt betegnet som «intensiv uten grenser» MIG / MIT teamene er teamene som alltid kommer i tide, hvis man skal sammenlikne med hjertestansteam Bedre å forebygge enn å behandle

10 Det er utallige eksempler fra Norge over gode eksempler.
Mobil legevakt - Fra Nedre Romerike Legevakt MIS –mobil intensiv sykepleier fra Rikshospitalet (og Ullevål) MIT team på SUS fremmer pasientsikkerheten Masteroppgave som beskriver betydningen av MIG. Nå også flere som forsker på disse temaene MIG aktiviteten regisseres i Svensk intensivregister og er blitt en nasjonal kvalitetsinikator

11 TILTAK 5 Involver pasient og pårørende
Formål: Formålet er å legge til rette for en forutsigbar dialog og god kommunikasjon mellom helsepersonell, pasienter og pårørende Pasienter og deres pårørende har en sentral rolle i det å gjenkjenne forverring av helsetilstanden. De må informeres om at deres opplysninger er viktige og få tydelig beskjed om hvem de skal henvende seg til når de eventuelt oppdager en forverring.

12 Indikatorer Løpende målinger er viktige for å kunne følge opp testing og implementering av tiltakene og vurdere om arbeidet fører til forbedring. Nedenfor beskrives fire indikatorer. Følge med på om vi gjør det vi skal gjøre. Oppnår det vi det vi ønsker? Etter å ha jobbet med disse tiltak i eget sykehus over flere år, så er mine erfaringer at det tar tid å få iverksatt hvert enkelt tiltak. Det er flere som må jobbe sammen får å komme i mål. Kan ikke få poengtert tilstrekkelig at det er viktig å begynne i det små. Teste ut og gjennomføre tiltak på en enhet. Se hvordan funker det, ev gjøre tilpasninger, så teste ut på nytt. Bruk målinger til konkret å følge med på de ulike prosessene. Når dere de målene dere har satt dere? Hva må dere eventuelt gjøre annerledes? Deretter kan dere spre tiltakene til andre enheter.. Til slutt kan dere forvente å se resultater på sykehusnivå.

13 Indikator og 03 Indikator 12.01 Indikator 12.04

14 Sykehus 12.01 Resultatindikator Sykehusnivå Utrykning av hjertestansteamet Enhetsnivå Den enkelte enhet kan ha nytte av og få motivasjon ved å følge med på antall hjertestans ved enheten antall MIG-oppdrag Sykehusnivå Det forventes at tiltakene vil bidra til en reduksjon i forekomst av hjertestans og mortalitet. Hjertetans vs. Utryking a hjertestansteam. Diskusjon om dette, Nasjonalt hjertestansregister – jobbe med å samkjøre disse registreringene Enhetsnivå – antall hjertestans lokalt Overføing til høyere behandlingsnivå er teste ut, men ble ikke med i dette endelige materiale. Gjelder både sykehus og kommune.

15 Fra en pilot: Utrykninger av hjertestansteam

16 Pasienter med fullstendig utfylt NEWS
12.02 Prosessindikator Pasienter med fullstendig utfylt NEWS En tilfeldig NEWS måling

17 12.03 Prosessindikator Pasienter med fullstendig utfylt NEWS og hvor overvåkningsfrekvens og respons er i henhold til NEWS- anbefaling Korrekt respons vurderes opp mot lokale prosedyrer.)

18 Fra en pilot: Pasienter med fullstendig utfylt NEWS og hvor overvåkningsfrekvens og respons er i henhold til NEWS- anbefaling

19 Responstid for MIG / MIT (mobil intensivgruppe/team)
12.04 Prosessindikator Responstid for MIG / MIT (mobil intensivgruppe/team) Anbefaler også at dere ser på antall Mig oppdrag i sammenheng med antall utrykninger av hjertestansteamet.

20 Fra en pilot: Responstid for MIG

21 Ønsket oppnådd resultatet
At det blir færre akutt forverrede sykdomstilstander. Lære mye av å ha oversikt over pasienter som: Overføres til høyere behandlingsnivå Reinnleggelser på sykehus Dødsfall

22 For hjemmetjeneste og sykehjem
Prosessindikator Hvor mange EWS-registreringer en pasient minimum bør ha i løpet av oppholdet Andel pasienter i målgruppen som ble overvåket med et EWS verktøy etter lokale prosedyrer Kvalitet på gjennomførte EWS For å nå resultatet, at det oppstår færre forverrede sykdomstilstander, følger vi med på prosessen eller veien dit ved å måle på hvor gode vi er. Målinger vil bli eget tema i morgen, så da går vi mer i dybden på dette. Men dere skal følge med på noen indikatorer.

23 Spørsmål?


Laste ned ppt "Tiltak og målinger Dette blir en kort presentasjon av tiltak og målinger. Dere har fått tilsendt materialet og vi regner med at dere har lest og satt dere."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google